papryki pieprz i sól 2-5 dag konserwy pomidorowej "koncentrat" [ około 2 łyżek ] 1 łyżeczka siekanej [ natki ] pietruszki Nasze uwagi - tak jak pisałam we wstępie, dodaliśmy kilka składników, bez których nie wyobrażam sobie tej potrawy 2 szklanki wywaru mięsnego (można nieco więcej, można nieco mniej, w zależności od tego jak gęsta ma być potrawa) 2 ogórki kiszone(...)paseczki 30 dag pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki i podsmażonych na oleju 1 łyżeczka musztardy (w naszym wypadku Colmans ) 1 niepełna łyżeczka Vegamite , która doskonale podkreśla smak wszelkich dań mięsnych (Vegamite możecie zastąpić Marmite). Paweł dodatkowo do swojej porcji dodał 1 małą (200 g) puszkę konserwowego zielonego groszku Uwaga: jeśli macie problem z kupieniem musztardy Colmans, ekstraktu drożdżowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataporcje 1 pierś kurczaka zagrodowego lub 1/3 piersi indyczej 2 szkl.listków jarmużu ( bez stwardniałych części ) szczypta gałki muszkatołowej 2-3 suszone pomidory z zalewy szczypta oregano lub ziół prowansalskich sól morska lub himalajska do smaku 1 ząbek czosnku rukola lub roszponka oliwa do skropienia dania Olej kokosowy Do pesto : ***********;; 1 szkl.matki pietruszki 1 mały ząbek czosnku(...)delikatnie w roladką wspinając wykałaczkami.Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni .Roladki o smażyć delikatnie na oleju kokosowym i wstawić na 10 minut do piekarnika.Wyciąvnąć wykałaczki i potnijcie mięso na kawałki.Gotowe danie skropić oliwą i podawać z ulubioną sałatka.Ja podałam z salatką z sałaty z sosem pomarańczowym winegret.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZwykłe popołudnie, dzień jak co dzień po pracy. To nie miał być przepis na bloga, było już ciemno a to zdecydowanie nie moja pora na fotografowanie potraw. Gotowałam bez pośpiechu, tak jak lubię najbardziej, z pewnym smutkiem, że być może całkiem smaczny przepis tym razem nie trafi na bloga. Ugotowałam kaszę, upiekłam schab w przyprawach i musztardzie, pokroiłam dużo(...)pestki dyni żeby było zdrowo i pożywnie. Posmakowałam.. raz, drugi i trzeci. Zakochałam się w tym daniu i mocno pożałowałam, że nie wystylizowałam go tak jak lubię najbardziej. Nie ważne, porwałam aparat i mimo beznadziejnego światła sfotografowałam to danie, byście i Wy mogli się w nim zakochać. Składniki (na 2 bardzo duże porcje lub 4 średnie
Mango Papajadanie na obiad. ( już się prośba o powtórkę ). A jako, że to danie proste i łatwe do przygotowania to czemu nie ;) Poza tym w tym daniu możemy wykorzystać resztki z rosołu, resztki z pieczonego kurczaka – nic tylko robić i nie marnować jedzenia. Potrawka z kurczaka ( dla 2 osób ) 2 nóżki(...)uznania, u mnie lubczyk i ew. pieprz i minimalna ilość soli. Wyjmujemy nóżki z kurczaka, schładzamy, obieramy ze skóry ( którą wyrzucamy ) a mięso obrane z kości kroimy w miarę drobno ( ale bez przesady – żeby nam nie zniknęło w sosie). Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając, po chwili
Kuchnia na wzgórzudania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 250 gram ryżu basmati, 6 łyżek sosu sojowego ciemnego, 1/2 cytryny, 1 zielonej papryki, 2 cebul dymek wraz ze szczypiorem, pęczka natki świeżej kolendry, 4 cm kawałka świeżego korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, oleju sezamowego, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia oczyszczonych(...)wrzenia i gotowałem przez 10 minut pod przykryciem, po czym odstawiłem. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno dwie łyżki oliwy, a następnie dodałem dwie pokrojone w piórka cebule dymki (bez szczypioru). Po minucie smażenia dodałem odsączonego z marynaty kurczaka. Po kolejnych 3 minutach dodałem pokrojoną w cienkie paski zieloną paprykę, a po następnej minucie szczypior z cebul dymek pokrojony
Wyprawy kulinarneSłońce zachodzi coraz wcześniej i nie da się ukryć, że zima zbliża się wielkimi krokami. Jakoś w tym roku zabrakło prawdziwej, pięknej, złotej jesieni. Niechętnie wychodzimy z domów, a po powrocie z pracy czy z innych zajęć marzymy o czymś rozgrzewającym. Dlatego też, dziś na blogu przepis na gulasz. Z królową jesieni - pękatą, pomarańczową, jędrną dynią. Przygotowując tę potrawę sięgnęliśmy(...)osób. 300 g mięsa wołowego (np. pieczeń wołowa) 150 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju roślinnego 2 średnie cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 owoce jałowca 6 goździków 8 ziarenek pieprzu 2 papryczki chili (opcjonalnie) 500 g dyni (bez skóry i bez pestek) sól, pieprz
W kuchni KatieNasza wariacja na temat kurczaka. Z dodatkiem papryki, czosnku, fasoli i kukurydzy. Dla chętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka(...)Zamarynowane mięso usmażyć na patelni na oleju. Następnie dodać pomidory i koncentrat. Jak już pomidory się całkiem rozpadną dodać paprykę konserwową, fasolę i kukurydzę i chwilkę dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Smacznego! Wersja z serem dla Taty Wersja bez sera dla starszego dziecka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieostro ;) Delikatne , niesamowicie soczyste i aromatyczne mięso … podane z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką są rewelacyjnym pomysłem na obiad! Szybko , smacznie .. lekko i dietetycznie! Przepis BEZ LAKTOZY - polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 2 szt * mąka pszenna – 2 łyżki * słodka papryka – 2 łyżki * mieszanka przypraw Cajun – 2 łyżki * oliwa – 0,5 szkl(...)pozostały z obtaczania mięsa i podgrzewamy minutę. Zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy przygotowany wcześniej bulion. Stawiamy z powrotem na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Resztę oliwy rozgrzewamy rozgrzewamy na patelni , obsmażamy mięso na rumiano z dwóch stron. Zalewamy przygotowanym sosem i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut. Gotowe! UWAGA! Jeśli chcemy by danie było łagodniejsze możemy śmiało
Ostra na Słodkoworka na targu, też nie będzie najgorszy. Ważne, żeby ryżu nie przelać wodą, ma zachować całą skrobię i dać nam kleistość. Na 4 porcje dla głodnych wyjadaczy: - 2 szklanki suchego ryżu - ok. litr bulionu, rosołu - 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę - mięso z tegoż rosołu obrane i pokrojone w małe kawałki - dowolne warzywa ( u mnie groszek zielony, fasolka szparagowa, kalafior(...)wino to teraz). Powtarzamy to tak długo, aż ryż stanie się miękki a płyn zostanie wchłonięty. Dodajemy mięso i warzywa, mieszamy dokładnie, dodajemy masło, starty parmezan i znów mieszamy. Wyłączamy ogień, przykrywamy i zostawiamy tak na co najmniej 15 minut BEZ ZAGLĄDANIA pod pokrywkę. Ryż ma dojść i wszystkie smaki mają się połączyć. Po przestygnięciu mieszamy ostatni raz dokładnie
Z butelką mleczka w tleW hołdzie zdrowej żywności postanowiłam fast food'a zamienić na slow food'a przygotowując pyszne domowej roboty burgery wraz z bułkami, których przepis znajdziecie tutaj: Pyszne
upichconanaprawdę Młot smakował lepiej – zdecydowanie jego opary w wersji solo są niezbyt przyjemne i nie zalecamy próbować go samego. Dodatkowo połączenie tej mikstury z sosem z ognistego gulaszu (czyli mięsa w kapuście) okazało się bardzo niefortunne (nie podalibyśmy tego nawet orkom!). Pewnie Snaf ściemniał z mocnym sosem i po prostu potrzebował gorzałki do bezpośrednich celów… Jednakże mikstura ma swój potencjał(...)sosu worcester, 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (tego w Gothicu na pewno nie było, ale drink bez cytrusów ma mniejszą głębię smaku ;)), kilka kropel tabasco, szczyptę soli oraz 2 kostki lodu. Pijemy za zdrowie Khorinis i Innosa! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *czcionka
Nerds KitchenDomowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą
Karo in the KitchenNa blogu Natalii „ Poezja smaku ” znalazłam przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się
UgotujmyTo.plPomysł na szybkie skrzydełka pieczone w smacznej marynacie słodko-kwaśnej. Składniki: 7-8 skrzydełek 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżka miodu łyżka oliwy z oliwek łyżka soku
e-PrzepisyKulinarnePolędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami. Pomysł na przyrządzenie polędwiczek drobiowych, spontaniczny. Dobór składników oraz sposób ich pieczenia można wypracować sobie indywidualnie. Mięso jest
Wino Francja KuchniaNie ma nic pyszniejszego o tej porze roku od rydzów smażonych
Quinoa Raz!Decyzję co dziś na obiad właściwie podjął mój P., gdy przeglądaliśmy ciekawe przepisy jak ze światowych restauracji. Ja troszkę zmieniłam przepis, gdyż nie miałam świeżej mięty
dom-agi.plJedno z angielskich dań, które często goszczą w naszym domu. Shepherd's pie jest połączeniem puree z ziemniaków i wołowiny z groszkiem, zapiekane w piekarniku w stylu zapiekanki. Danie jest bardzo delikatne i idealnie nadaje się do podania dzieciom. Składniki: * 1kg ziemniaków * pół szklanki ciepłego mleka * łyżka masła * 500g dobrej mielonej wołowiny * mała puszka groszku * sól(...)gotowania ziemniaków, najlepiej 10 minut przed końcem, podsmażamy lekko cebule pokrojoną w małą kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i smażymy. Do gotowego mięsa dodajemy sól i pieprz (około łyżeczki) i małą puszkę groszku. Całość mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso a na nie gotowe ziemniaczane puree. Starajmy się nie wygładzać gotowych ziemniaków, lecz przeciwnie, robić łyżeczką lekkie 'góry', które
Klasyka Gotowaniacałą pewnością mogę zaręczyć słowem.Mięso kruche,rozpływający się każdy kęs w ustach,sos delikatny i aksamitny o lekko słodko - kwaśnym posmaku.Łał....Jeśli chcecie zrobić naprawdę dobre danie chińskie i zaskoczyć swoich bliskich to zróbcie właśnie je. Cudowna feria barw i smaku.Koloratura wspaniałej potrawy i kompozycji duchowej.Polecam. 75 dag.żeberek wieprzowych 1 duża cebula 5 ząbków czosnku(...)czosnek.Wlewamy sos sojowy,keczup,miód,pokrojone chilli, oraz pozostały olej .Mięso układamy do miski wraz z marynatą na ok.30 min.Potem mięso smażymy na złoty kolor,wlewamy marynatę co moczyliśmy żeberka,dolewamy tyle syropu aby utworzyło się trochę sosu, dodajemy pokrojoną brzoskwinię według własnego gustu i dusimy mięso do miękkości,uwaga aby się nie przypaliło,na małym ogniu w miarę dolewając
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimiska dobrego bulionu. Ramen to cudowna zupa – bardzo aromatyczna, za każdym razem inna, uzależniona od składników danego sezonu. Niewiele to składników – dzisiaj u mnie to samo mięso i przyprawy. Długo i powoli gotowane. Nic się nie marnuje – wygotowane do miękkości mięso po karmelizowaniu i przyprawieniu wraca na talerz. I syci na długo. Więcej o ramenie przeczytacie w TYM wpisie(...)kostką. Każdy kawałek mięsa myjemy pod chłodną bieżącą wodą żeby pozbyć się okruchów kości i odstających drobnych strzępków mięsa. W garnku zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy oczyszczone żeberka – gotujemy je 4 -5 minut na bardzo dużym ogniu. Takie potraktowanie mięsa ograniczy wydzielanie szumowin w trakcie gotowania bulionu i sprawi, że bulion zostanie klarowny. Odcedzamy mięso, wodę wylewamy. Do garnka
Karo in the Kitchenkaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki 1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie(...)piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, obkładamy kaczkę owocami wiśni, polewamy kieliszkiem nalewki i przykrywamy brytfankę, piekąc przez kolejne 60 minut. W tym czasie jeszcze dwu, trzykrotnie zaglądamy do brytfanki, oblewając mięso ptaka sosem z pieczenia. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając
Miód i pieprzPomysł na nietypową przekąskę, dodatek do zupy, bądź innego dania. Składniki: 400g filetów z piersi kurczaka 500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego) 200ml jogurtu greckiego bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku sól 1 jajko odrobina wody Przygotowanie: Z jogurtu, obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy sos (tradycyjnie, polecam odstawić(...)lodówki, by smaki się połączyły). Piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na nieduże kotleciki. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty – wielkość kotlecika razy 2 plus niewielka obwódka dookoła, by bez problemu skleić brzegi ciasta. Na głębszy talerz nasypujemy takie same ilości bazylii, oregano i tymianku, dużą szczyptę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu ziołowego. Mieszamy dokładnie. W tak przygotowanej mieszance obtaczamy
Gotuj z RumcajsemDanie wymyśliłam już jakiś rok temu i od tamtego czasu zdarzyło mi się przyrządzić je kilka razy. Jest szybkie i smaczne, o czym świadczy prędkość, z jaką znika z talerzy :) Zawsze je podaję z ryżem, tylko dodatki warzywne zmieniają się w zależności od pory roku. Można podać warzywa z wody, albo jakąś nieskomplikowaną sałatkę. Polecam :) Pierś indycza w paprykowym(...)stron oprószyłam solą i pieprzem. W garnku z szerokim dnem (dobrze, żeby wszystkie kawałki mięsa zmieściły się w jednej warstwie na dnie) rozgrzałam olej i obsmażyłam na nim mięso z obu stron. Podlałam około szklanką wody, dodałam wszystkie przyprawy (bez soli i pieprzu) i dusiłam pod przykryciem około 15-20 minut. Mięsko powinno być miękkie, a płatki papryki nasiąknięte
Kuchenne zapiski Edyty