dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:266/445)

Drobiowe hamburgery w wersji dziecięcej z sosem majonezowo - ketchupowym. 240

Mój czteroletni syn ma bardzo okrojone menu. Nie przepada za nowymi smakami i niestety wszystko co chcę mu pokazać, a czego nie zna, musi odbywać się

BaRepas
Czatnej z mango i cebuli 298

Mango i cebula razem? Tak, dobrze czytasz. To zaskakująco smaczne połączenie! 2 sztuki mango (lub jedno, jeśli jest duże) 1 cebula 1 ostra papryczka Ocet jabłkowy

MarcinChef
Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami 165

Panowie pokochają to danie.  Wspaniały aromat suszonych prawdziwków lub podgrzybków plus treściwa szynka wieprzowa w zawiesistym gulaszu...  Idealne danie na niedzielny obiad

Ze smakiem bez glutenu
Confit z kaczki w wolnowarze 239

instrukcją. Nogi kacze umyć i osuszyć. Mięso włożyć do miski. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. W garnku rozgrzać tłuszcz. Nogi ułożyć w misie wolnowaru, dodać przyprawy i zioła. Zalać gorącym tłuszczem - mięso musi być całkowicie zakryte. Gotować w ustawieniu high 6 - 7 godzin. Po ok 4 godzinach można sprawdzić czy mięso jest już miękkie. Gotowe nogi i przyprawy(...)naczynie z gliny, garnek ze stali nierdzewnej). Tłuszcz podgrzać nieco mocniej, następnie przelać do innego naczynia, przestudzić czekając, aż na dno opadnie warstwa soków z mięsa i resztki przypraw. Mięso ostrożnie zalać tłuszczem (bez mięsnych soków) tak aby zostało nim całkowicie zakryte. Zostawić do zastygnięcia, po czym naczynie przykryć folią lub pokrywką i wstawić do lodówki. Mięso jest gotowe

Stare Gary
Smażony makaron z kurczakiem – na szybko 616

słonecznikowy) 1 łyżka oleju sezamowego pół łyżeczki kurkumy (doda ładny kolor) suszona papryka trawa cytrynowa mieszanka przypraw chińskich wegeta Oczywiście przyprawić można inaczej, według uznania, całemu daniu smak nada makaron. Tak zamarynowane mięso odstawiamy przynajmniej na 10 minut. Smażenie: Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy, niezbyt długo, żeby nie zrobiły się bardzo małe i czarne. Osobno smażymy warzywa(...)nich woda, ale żeby nie zrobiły się zbyt miękkie. Szczególnie przy mrożonkach trzeba uważać, żeby nie zrobiła się z nich ciapka. Mięso również smażymy oddzielnie, na dość dużym ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Gdy mięso będzie usmażone mieszamy wszystkie składniki w woku, albo garnku. Makaron: Zgodnie z przepisem na opakowaniu powinniśmy ugotować wodę, wyłączyć gaz i wrzucić

KasiaiKrzysiu.pl
Sałatka Polio 363

panierki tłuszcz do smażenia mięsa Dodatkowo: 3 łyżki sosu czosnkowy przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego. Sposób Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy w paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, o górki obieramy ze skóry, kroimy w pół plastry . Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu(...)drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami.  Warzywa możemy również ułożyć na talerzu bez uprzedniego wymieszania z sosem czosnkowym, dopiero po wyłożeniu mięsa i grzanek możemy całość polać sosem

Kuchenne aromaty
Pierogi z serem i pysznym sosem z czerwonego wina i malin. 202

będę się rozpisywała się nad doznaniami  smakowymi  i wizualnymi tego dania, ponieważ na samo wspomnienie  już cieknie mi ślinka. Składniki: Ulubione ciasto na pierogi. Każdy z nas ma inny przepis, przepis mamy, teściowej, babci, na oko.... Ja robię na oko bez jajek, taki rodzaj mi najbardziej pasuje. Czasami wykorzystuję przepis na ciasto do ravioli(...)ilość, czasami improwizuję np z owocami, dżemem... Farsz: 250 g sera białego mielona wanilia   cukier 1 żółtko można dodać jeszcze np rodzynki Ser zemleć w maszynce do mięsa, można przepuści przez praskę do ziemniaków, bądź w zupełności wystarczy rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku cukrem i mieloną wanilią na koniec doda żółtko, lub całe jajko. Dokładnie wymieszać i gotowe

Malinowe Pocałunki
szybkowar-cielęcina z kiszoną kapustą i pieczarkami... 158

Składniki: łopatka cielęca 1,2 kg/z kością, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, kminek cały 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz ziołowy

W Mojej Kuchni Lubię
Piersi z kurczaka Nell Gwyn 304

włoska – Klasyczne i nowoczesne dania , który można spotkać w internecie wielokrotnie powielony słowo w słowo w różnych językach i który jest tym drugim wariantem. Poniższa interpretacja tego dania nie jest jednak kopią czegokolwiek, więc przynajmniej na razie wydaje się to być jedyny taki przepis dostępny w internecie. Składnikami, które najbardziej wpływają na smak potrawy w niżej(...)zrażajcie się jednak, bo nawet suszony odda potrawie swój bardzo charakterystyczny aromat. To raczej łatwe i mało czasochłonne w przygotowaniu danie, więc możemy je spokojnie przygotowywać po prostu na co dzień, gdy najdzie nas ochota na lekkie danie mięsne ze słodkimi i owocowymi nutami. Z drugiej strony bardzo oryginalny smak sprawi, że będzie to doskonała potrawa do podania

Kulinarna Pokusa
pyszny gulasz łopatkowy z pieczarkami,marchewką i z liśćmi curry i czubricą... 215

Składniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 2 łyżki, cebula 2 większe, por 1 mniejszy, marchew 2 średnie, pieczarki 6 sztuk/wi

W Mojej Kuchni Lubię
Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami 147

kupić w większości marketów spożywczych i wielu dyskontach. - raki - jeszcze na początku XX wieku raki były częstym gościem na polskich stołach, dziś potrawy z raków traktowane są raczej jako dania luksusowe dostępne w renomowanych (i drogich) restauracjach. I to chyba najczęściej popełniany obecnie błąd. Raki można kupić m.in. w Auchan Direct w cenie około 25 zł za kilogram(...)czyli taniej niż średniej jakości wołowinę. Dużo przepisów na potrawy z raków można znaleźć w „Compendium ferculorum” pierwszej polskiej książce kucharskiej napisanej przez Stanisława Czarneckiego. Bardziej współczesne receptury znajdziecie bez problemu w Internecie. - kurczak zagrodowy - pisałam już o nim w artykule Kurczak zagrodowy - co z ciebie za typ , przypomnę więc jedynie, że pochodzi od kur wiejskich, takich jakie hodowały

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KASZA GRYCZANA Z POLĘDWICĄ WOŁOWĄ I BROKUŁAMI 236

Lekkie i wartościowe danie, w sam raz na ciepłą kolację lub szybki lunch. Dzięki dodatkowi mięsa i kaszy zapewnia sytość przez dłuższy czas, nie powodując przy tym uczucia ciężkości.  Jego przygotowanie możecie rozłożyć w czasie i dzień wcześniej ugotować kaszę oraz zamarynować mięso. W dniu podania wystarczy ugotować brokuły i kolejno podsmażyć wszystkie składniki. Jeśli nie chcecie(...)łyżeczka oleju sezamowego WYKONANIE Kaszę wsypujemy do rondelka, dodajemy masło i mieszając podsmażamy około 2 minuty. Ostrożnie dolewamy 1 szklankę wrzątku, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do minimalnego. Gotujemy, bez mieszania i otwierania przez 12 minut. Odstawiamy z ognia, zostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem

cool and minty
Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami 1454

dobrze doprawionym i z dużą ilością pieczarek. Taka roladę kroimy na grube plastry i podajemy jako danie główne lub na zimno jako wędlina na kanapki. PIECZONY SER: 600 g sera żółtego gouda 3 jajka 2 łyżki majonezu MIĘSO MIELONE: 400 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2 łyżki(...)mielona pieprz czarny pieprz ziołowy sól Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością masła. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami, dobrze doprawiając całość. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z jajkami oraz majonezem. Wyłożyć na blachę o wymiarach

https:KKuchniaMniam
Pierogi z kurczakiem i brokułami 292

Pierogi, pierożki... słodkie czy też z farszem pikantnym są takim daniem którego się nie odmawia. Smakują wszystkie, bez wyjątku. Znamy te tradycyjne, które są żelaznym daniem każdej gospodyni, ale chętnie sięgamy po coś nowego. Odkrywamy nowe smaki i próbujemy nieznane dotąd farsze na pierogi.   No bo cóż, idealne ciasto na pierogi już   znacie, czas(...)ząbki czosnku, ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Wymieszałam. Włożyłam kawałki fileta i dokładnie obtoczyłam w tej mieszance. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, wrzuciłam posiekaną cebulę i zeszkliłam ją. Dołożyłam mięso i dokładnie ale krótko obsmażyłam wszystkie kawałki z każdej strony. Brokuła umyłam i ugotowałam w lekko osolonej wodzie al dente. Wystudzone mięso zmieliłam w maszynce. Dodałam rozdrobnionego (widelcem) brokuła

Kuchnia u Krysi