dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:191/445)

Tabbouleh po mojemu, czyli biała kasza gryczana z kiszoną cytryną 168

tylko w słodkich daniach, to sięgnijcie po kiszoną cytrynę. Takiego aromatu i smaku nie znajdziecie nigdzie. Podobno jest to coś, co albo się kocha, albo nienawidzi. Ja kocham. Bez wątpienia.  Od pewnego czasu przebojem w mojej kuchni są wszelkiego rodzaju kasze z dodatkiem właśnie cytryn. Za kaszami nie przepadałam dotąd. Zjadłam, ale bez zachwytu. Pisząc(...)słowa uświadomiłam sobie, że kasze zaczynają wypierać uwielbiane do tej pory ziemniaki. Nie mam wątpliwości, że wyjdzie mi to na zdrowie. Kiedyś mój obiad wyglądał tak: kawałek mięsa, ziemniaki, surówka. Wstawałam pełna, ociężała, a po chwili robiłam się senna. Zwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z kurczakiem, brokułem i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym 381

było napisane „śmietanka”, bo słodka jest „śmietanka” a kwaśna „śmietana” :) Jeśli chcecie, aby danie było bardziej zdrowe, użyjcie makaronu pełnoziarnistego. Składniki: (3-4 porcje) 2 piersi kurczaka 350g-400g makaronu 200g różyczek brokuła bez łodyg 300ml śmietanki 30% (w wersji dietetycznej użyj słodkiej śmietanki mniej procentowej 12%, 18%) 10 pomidorków koktajlowych(...)jednego pęczka) sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Piersi umyj, oczyść, osusz. Pokrój na kawałki. Posól i popieprz. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło. Wrzuć mięso z kurczaka. Usmaż. Wyłóż na talerz. W dużym rondlu zagotuj wodę na makaron, posól. Gdy zacznie wrzeć wrzuć brokuły. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 4 minuty. Przy pomocy

Moja Delicja
Chili con carne 145

jest prosta w wykonaniu, pożywna i niewątpliwie bardzo smaczna.   Składniki: - 1 kg mięsa mielonego mieszanego (600g wołowiny, 400g wieprzowiny) - 3 cebule - 2 papryki (różne kolory) - 500g pieczarek brunatnych - 2 puszki czerwonej fasoli - 1 puszka kukurydzy (285g) - 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g) - 1 świeży pomidor (bez skórki) - 4 ząbki czosnku - 2 papryczki chili - kilka pomidorów suszonych - sól, pieprz, chilli

mojewypiekiinietylko
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 163

którego to naczynia bierze swą nazwę. Tradycyjne terriny pieczone są zwykle w kąpieli wodnej, a ich głównym składnikiem jest mięso. Często terrina uważana jest za rodzaj pate , czyli pasztetu. Wiąże się to z zamiłowaniem Francuzów do tego właśnie dania, którego wyrobem już w średniowieczu zajmowali się cukiernicy, patissiers . Ich lekkie pasztety, pates, zawsze składały się nie tylko(...)wyglądu wypieków, niejednokrotnie przybierały one kształt drobiu, herbu rodzinnego i innych wymyślnych kształtów. Na żadnym bankiecie czy przyjęciu nie mogło ich zabraknąć. * Obecnie określenie pate i terrina , czyli pasztet bez ciasta, stosuje się w znacznym stopniu wymiennie. Popularne stały się także terriny przygotowywane z warzyw, serów i owoców, pieczone, jak i przygotowywane na zimno. W przeciwieństwie do pasztetu, terrina

KUCHARNIA
Spaghetti w pesto z tuńczykiem i brokułami 159

Powiem Wam szczerze, że robiąc te danie bałam się efektu końcowego😮 Nigdy jeszcze nie łączyłam pesto z tuńczykiem. Ale oczywiście jakby nie wyszło to nie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Schab dojrzewający czosnkowo - paprykowy 167

Najzdrowsze i najsmaczniejsze domowe wędliny!, a te dojrzewające to już w ogóle rarytas sam w sobie. Wystarczy odrobina chęci i cierpliwości. Składniki: - 1 kg schabu bez

Apetyczna babeczka
Uzbekistan – najlepsze przepisy kuchni uzbeckiej 143

pikantne, ale zawierają wiele przypraw z całego świata jak berberys, szafran, kumin, kurkumę i kolendrę oraz świeże zioła. Jakie są typowe dania kuchni uzbeckiej i moje ulubione przepisy? Plow Płow to najpopularniejsze danie. Nie da rady wyjechać z Uzbekistanu nie spróbowawszy go. To ryż długo gotowany z baraniną, z dodatkiem miejscowej żółtej marchewki, cebuli i przypraw, które(...)puszki Przepis na płow Marchewkę i cebulę podsmażamy z mięsem. Litr bulionu lub wrzątku mieszamy z przyprawami. Kiedy warzywa z mięsem się lekko podsmażą wyrównujemy je łyżką w garnku i zasypujemy ryżem. Następnie delikatnie wlewamy wrzątek z przyprawami do garnka po drewnianej łopatce, żeby nie zamieszać ryżu i nie odsłonić mięsa. Dodajemy 2-3 ząbki obranego czosnku, który wyjmiemy

Ugotowane pozamiatane
Włoski makaron "Cacio e Pepe" + film krok po kroku 151

W zeszłym tygodniu podzieliłam się z Wami przepisem na włoski makaron, który należy do tzw. " ś wi ę tej rzymskiej tr ó jcy". Oryginalny przepis na

La grande e la piccola cuoca
Pieczone podudzia z kurczaka z warzywami 143

tłuszczu, a co za tym idzie danie jest mniej kaloryczne. Podudzia z kurczaka możemy kupić praktycznie wszędzie i nie są drogie. Jeżeli również lubisz grillowane warzywa oraz drób to serdecznie polecam sprawdzić ten przepis. Oczywiście zamiast podudzia możesz zrobić w ten sam sposób skrzydełka. Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy obrać warzywa, doprawić mięso i włożyć wszystko na godzinę(...)Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce łączymy ze sobą sól, pieprz, oliwę z oliwek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, które następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki

Programista w kuchni
Gańś ze apfylzinōm (Gęś z pomarańczą) 165

dołech 11 trocha późni) i żech jōm tam dusioł 45 min. Kebyście mieli czas, to mogecie ze tych wszyskich składników zrobić marynata i te miyso 12 w ni trzimać bez noc, żeby sie fajnie przegryzło. Jak już sie te miyso podusiōło (jak byjście je dusiyli wiyncyj niż godzina, to by bōło jeszcze lepi, ale joł 13 żech już bōł(...)pisać: smacznego     1 różne 2 nazwę 3 chodowali 4 one 5 chodziły 6 pogonił 7 pośladkach 8 przynieść 9 szczyptę 10 nie marnowałem zbytnio czasu 11 dałem 12 mięso 13 ja 14 głodny 15 dłużej 16 mógł 17 wytrzymać 18 włóżcie 19 pół 20 sosu 21 w tym przypadku: zmiksowały

Chop w kuchni
Schab ze śliwką i boczkiem. Domowa wędlina, danie obiadowe. 191

Witam niedzielnie :) Dzisiaj mój blog obchodzi drugie urodziny i z tej okazji zapraszam Was na pyszny schab nakłuwany boczkiem i nadziewany śliwkami. Tak przygotowany schab wychodzi

Kuchnia z widokiem na ogród
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 166

cebulek. W zasadzie i oliwki można dać w całości - jak kto woli i polewamy. Polewamy sosem sojowym (bezglutenowcy to pomijają)  /Jeśli stawiamy na indyka - kroimy go w niewielką kostkę. Jeśli na wędlinę - kroimy w paseczki. 3. Na rozgrzany olej/oliwę/masło  wrzucamy obraną cebulkę w całości, po chwili dorzucamy mięso/wędlinę. 4. Po chwili dorzucamy(...)niego sporo czosnku przeciśniętego przez praskę i odrobinę oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie Wam makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy. - ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków.  Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu.  GRZYBKI SHITAKE - Co to takiego? Twardnik Japoński nazywany po polsku

Wypisz Wymaluj
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 840

rodziców serwowany był z dużymi plackami ziemniaczanymi a na LCHF zastępuję je różnego rodzaju plackami np z cukinii , kalafiora , kapusty kiszonej czy z keto kopytkami albo serwuję jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami np. kalafiorem, brokułem, cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny na gulasz (pręga, karczek, łopatka, udziec, goleń) 100 g tłuszczu do smażenia np.smalcu(...)łyżka) mielonej papryki ostrej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 200 g pomidorów bez skórki lub 200 ml przecieru pomidorowego 100% Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie pokroić na niewielkie kawałki ok 1 cm. Na patelni rozgrzać część tłuszczu i podsmażyć mięso z każdej strony. Zdjąć z ognia, przerzucić

Ola la LCHF
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 1 153

spożywając danie przygotowane przez gospodarza w danym kraju, okazujemy mu szacunek i tym samym zdobywamy jego zaufanie. Gotowanie i jedzenie zbliża ludzi na całym świecie. Od dawna przymierzałam się do przedstawienia Wam Japonii od strony kuchni. Kuchnia tego kraju do tej pory kojarzyła mi się z rolkami sushi, rybami i sake, ale na pewno nie z mięsem i whisky(...)Zmieniłam swoje postrzeganie tego kraju, po relacji z podróży do Japonii mego Syna i obejrzeniu zdjęć. Zapraszam na małą foto podróż jego smakiem. Podróż była bez przewodnika, a jedzenie w polecanych przez mieszkańców miejscach. Japończycy słyną z pracowitości, czystości i punktualności, pomimo dużego skupienia ludzi w miastach, nawet w metrze jest cicho, gdyż każdy czyta lub drzemie w ciszy

Kuchcik gotuje
Dieta na rozgrzewkę czyli co jeść aby zimą zimno nie było 212

dobrze jest dodać p rzyprawy ułatwiające trawienie takie jak kurkuma, tymianek i majerane k  naturalne przekąski takie jak pestki dyni, słonecz nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp.   miód, jajka, ryby     2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie(...)wątrobę, zawiera antyoksydanty (kurkuma) cynamon ! mój ulubiony więc doprawiam nim wszystko;) Pasuje do większości potraw: jabłek pieczonych, kawy, mleka, mięsa przy rz ądzanego na słodko.  go ździki lubię, bo kojarzą mi się z dzieciństwem . Nie ma kompotu bez goździków. chili - silnie rozgrzewa więc cz ęsto dodaję do zup i sosów imbir - sama nie przepadam ale ponieważ poprawia krążenie

WYSPA SZCZĘSLIWA

Proponowane wyszukiwania