Należę do tych osób, dla których mięso nie musi istnieć. Zdecydowanie lubię dobrze zjeść, co nie oznacza nie zdrowo. Ponieważ wiem, że dobre jedzenie może a
Gotowanie z pasjąNa 4 osoby: kaczka jabłko czerwone wino sól pieprz majeranek ząbek czosnku Kaczkę wyfiletować. Z korpusu i tego, co zostało, ugotować rosół. Skórę ponacinać w kratkę
stajnia gołębie od kuchnidanie. W zależności od tego czy lubimy bardziej ostre,dodajemy więcej ostrej papryki i gotowe ! Jest to szybka propozycja kolacjo-obiadowa do zrobienia w tygodniu po przyjściu z pracy :) Na taką pogodę jaką widać za oknem w sam raz. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
Różne smaki w kuchnizagrodowy. Niewielki, pachnący i taki w sam raz. Mój Dziubas zjadł go w 14 miesiącu swego życia. Jest to pieczone mięso, bez soli, z niewielką ilością tłuszczu. Jeżeli wasze maluchy dobrze tolerują pieczyste, możecie proponować mięsko wcześniej. Oczywiście bez skórki. Możecie też kawałek przestudzić i podać na przykład w formie wędliny. Do kurczaka polecam ryż, bądź kaszę jaglaną(...)pieczone bataty, czy zwykłe ziemniaki upieczone w skórce. Surówka pasuje tutaj w zasadzie każda. Wszystko zależy od Waszego widzi mi się na dany dzień. W tym tkwi piękno pieczonego kurczaka. We wszystkim mu dobrze. Polecam Wam też inne formy kurczaka Miodzio udka ! Przepis BLW na obiad. Kurczak zagrodowy, pieczony w całości. 1/2 łyżeczki suszonej cebulki 1/2 łyżeczki majeranku
Krupeczkiłaski wracają w naszym domu wszystkie dania typu szybki pomysł, szybka realizacja. Najczęściej lądują wówczas na naszych talerzach potrawy włoskie lub niby włoskie. Kocham kuchnię włoską za jej prostotę i czas przygotowania dań. Prosty sos do makaronu al dente sprawia, że błyskawicznie możemy mieć na stole pyszne ciepłe danie. Jednak dzisiaj propozycja nie jest makaronowa. Frittata(...)tymiankiem. Mieszam delikatnie. Do jajek dodaje trochę soli i pieprzu, jajka roztrzepuję blenderem. Przed wylaniem na danie jajek staram się wszystko rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego
I tu będę miała takie tekolorowej botwinki. Wyjęłam je w domu i wiedziałam, że jedyne co mogę z nich zrobić to gołąbki, ale że mięsa mielonego w domu brak, pomysł przyszedł sam. Gołąbki w liściach boćwiny liście boćwiny zielone udka z kurczaka bez skóry i kości 250 ml maślanki 2 łyżki zielonego curry 10 szparagów zielonych ( bez twardych końcówek
Kuchnia na wzgórzubardzo zdrowa i można nią zastąpić mięso, ponieważ zawiera dużo pełnowartościowego białka, a przy tym nie wzdyma jak np. groch. Jednak jej przygotowanie jest troszkę długotrwałe. Przed ugotowaniem należy ją namoczyć, a potem gotować bez soli do miękkości minimum 45 minut. Znalazłam na to sposób, by móc częściej wykorzystać ją w kuchni bez przechodzenia przez te etapy(...)każdym razem. Przydatne szczególnie wtedy, gdy nie planowałam dania z ciecierzycą i nie mam już czasu na jej przygotowanie od podstaw, a do tego zyskuję jeszcze miększą cieciorkę. Składniki: 400 g ciecierzycy (całe opakowanie) trzykrotnie większa ilość wody Przygotowanie: Ciecierzycę opłucz dokładnie i zalej w dużym garnku trzykrotnie większą ilością wody. Zostaw na noc. Rano odlej wodę
Anioszek w kuchniStrogonow pojawia się w naszych kuchniach przy mniejszych lub większych spotkaniach rodzinnych, wołowina dobrej jakości nadaje potrawie esencjonalny bogaty smak, dodatki bywają różne, bo jak wiadomo
Apetyczna babeczkaminut, po czym wyciągnijcie na stół i podawajcie. Ta porcja będzie dobra jako dodatek do obiadu dla 4 osób lub jako danie główne dla bardzo głodnej pary. Jeśli coś Wam zostanie, możecie to bez problemu odgrzać na drugi dzień- tak przygotowane ziemniaki świetnie się do tego nadają. Nie ciemnieją, jeszcze mocniej przechodzą smakiem przypraw. Zawińcie pozostałość(...)folię aluminiową i mocno zagrzejcie w piekarniku. Pyszne. Chrupkie z wierzchu. Kremowe w środku. Rozpływają się w ustach. Nie potrzebuję do nich mięsa, surówki. Wystarczy kubek maślanki. Czy ktoś mi poda widelec? SKŁADNIKI 800g-1kg ziemniaków (przynajmniej typu B, a najlepiej C) 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250ml mleka 2-3,2% 120ml słodkiej śmietany 30-36% 1 łyżeczka
Karo in the KitchenPrzez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości
Pyza i SurówkaKurczak Tikka Masala Składniki: mięso: - podwójny filet z kurczaka marynata: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka
Kuchnia co dniachciałam zrobić na filecie z sandacza, ale braki w sklepach i mały wybór... Dlatego też to iście idealne danie postanowiłam wydać w moim stylu. Niebanalnie i niestandardowo! W końcu trzeba kombinować i próbować nowych rzeczy. Mięso ze słodkimi dodatkami uwielbiam! Śledziki na słodko również, więc dlaczego nie zrobić łososia z pysznym owocowym musem? Zapraszam(...)filet z łososia 100 ml śmietana 30% Sól pieprz biały lub czarny 100 g żurawina suszona 80 g wiśnie bez pestek sok z cytryny cukier kardamon Wykonanie: Żurawinę i wiśnie (np. mrożone) zalewamy odrobiną wody. Gotujemy go miękkości. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku odrobiną kardamonu, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy i przecieramy przez sito. Z łososia zdejmujemy
Malinowe Pocałunkizupy musiały wystarczyć na cały dzień. No a rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego jedzenia. Mięso pieczone i obiad z dwóch dań, to tylko w niedzielę był albo w święta jakieś. K : A w Boże Narodzenie? W : To samo. Nic specjalnie nie było. Nie powiem czy ryba była(...)zrobienia. W wigilię się nie jada mięsa, ani nie jadało, a już tym bardziej w czasie wojny. Była taka sytuacja, że myśmy dostawali kartki, ale były osoby, które miały możliwość sobie uchować świnię. Wtedy zgłaszali, że zabijali świnię. Przychodzili, oceniali i zabierali im kartki na jakiś czas. I tak mieli więcej mięsa niż na kartki. Polacy robili
Kryzysowa Książka Kucharskabazą jest zawsze sos pomidorowy oraz jajka. Reszta dodatków zależy od Waszej wyobraźni. U mnie jak zawsze na bogato! Dodałam kiełbasę, paprykę, seler naciowy, ser feta, a na koniec danie podsypałam chrupiącym szczypiorkiem. Pyszny pomysł na niedzielne śniadanie, które poratuje także, gdy macie kaca po weekendowym imprezowaniu. 😉 Szakszuka: ok. 150-200g kiełbasy wieprzowej dobrej jakości 2 papryki(...)pieprz Kiełbasę, cebulę, seler naciory i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kiełbasę wsypujemy na suchą patelnię, przesmażamy na chrupko bez użycia oleju. Ja zawsze używam kiełbasy, która ma przynajmniej 70-80% mięsa, co i Wam polecam. Po usmażeniu kiełbasy przekładamy ją do miseczki i odstawiamy na bok. Na patelni ląduje następnie czerwona cebula, pozwalamy się
Cooking Monstersałat. Ja dzisiaj wykorzystałam zamiast sałat mega zdrową roszponkę. Dodatek żurawiny dopełnia zdrowotności tego dania. Powinnam wszystko posypac jeszcze pestkami dyni, ale mi wyszły :).... więc nie podaje ich w składnikach, choć taki był zamysł. WSKŁADNIKI: 350-400 g ugotowanego lub upieczonego kurczaka bez kości, np. pierś lub udka na krem do kurczaka: 50 g orzechów(...)ciut aby puściły aromaty i zmieszały się z innymi składnikami. Przyprawić solą i pieprzem. Teraz w dużej misce zmieszać miód, musztardę, sok z cytryny lub limonki i troszkę soli. Mięso pozostałe z obiadu pokroić w kawałki i zalać je powstałym kremem z orzechów.Wymieszać. Możemy też wykorzystać surowe mięso, które przed wymieszaniem trzeba obgotować przez chwilę lub przesmażyć na bardzo
Sztuka gotowania w/g Samiryjako danie główne, ale również wykorzystać, jako dodatek do mięs czy ryb. Sałatka ta jest przygotowywana w Libanie i krajach arabskich. Jej cechą charakterystyczną jest duża ilość mięty i natki pietruszki. Tabbouleh jest przygotowywana na bazie kaszy bulgur. Sałatka jest aromatyczna, o nucie cytrusowym, bardzo odświeżająca, dzięki dużej ilości zieleniny i idealnie komponuje się z czerwonym mięsem. Polecam(...)sama ilość co natki, jeśli miętę masz w donnicy) - 1 ząbek czosnku - sok z 1 cytryny - 2 średnie pomidory malinowe - 1 długi ogórek - 1/2 papryki zielonej ( w wersji oryginalnej bez) - 1/2 cebuli czerwonej słodkiej - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz, ewentualnie sumak Kaszę bulgur przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zioła posiekaj drobno z czosnkiem. Pomidory, paprykę i ogórek
SMYKWKUCHNIJeśli lubicie śledzie, a jak można ich nie lubić, proponuję prostą i szybką przystawkę. Forszmak ze śledziami to zapiekanka z dodatkiem jabłek, cebulki i bułki pszennej
W kuchni wieczoremGulasz wieprzowy z cydrem, kaszą pęczak i sałatą z jajkiem i śmietaną to niezaprzeczalnie doskonałe trio obiadowe. Pyszne danie, które zasmakuje każdemu! Jak przygotować idealny
Pogotujmy.plKapustę zasmażaną przygotowuję najczęściej z młodej kapusty - z dużą ilością świeżego kopru, czasem z grzybami, w wersji mięsnej lub bez. Przypomina o sezonie letnim, wspaniale
Zasmakuj KuchniCzyli potrawa "na winie" - co się nawinie to do lecza! Kolejny Błyskawiczny Piątek w kalendarzu - ma być szybko, smacznie i bez komplikacji . Kwintesencją tej zasady
Grunt to przepis!Do przygotowania kurczaka w śmietanie zainspirowało mnie podobne danie podane nam na obiadokolację w hotelu w Strasburgu. Nigdy wcześniej nie jadłam drobiu ze śmietaną. W
Weekendy w domu i ogrodziedomu typowymi dodatkami są cukinia, pieczarki i kabanosy. Oczywiście możemy zrezygnować z dodatku mięsnego i otrzymać danie wegetariańskie. Leczo kochamy z wielu powodów. Przede wszystkim jest jednogarnkowe (danie zazwyczaj podajemy tylko z pieczywem). Jest proste do przyrządzenia, a w sezonie dodatkowo bardzo tanie. Wspaniale syci i rozgrzewa. Leczo zawiera mnóstwo aromatycznych warzyw – a zatem ma wiele wartości(...)pozostałych warzyw. Wlewamy do nich około 1 litr wody oraz dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, po czym dodajemy mięso – możemy podsmażyć na patelni kiełbasę i dodać ją do dania – kabanosów nie trzeba podsmażać, wystarczy pokroić na mniejsze części i wrzucić do garnka. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze ok. 15 minut
Poezja smakuW sam raz na niedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo
Quinoa Raz!Vitello tonnato to danie na wskroś piemonckie – jak cały region eleganckie i wzniosłe, a do tego uniwersalne. Znane jest co prawda także w Argentynie, gdzie jako vitel tonné trafia na talerze w okresie Bożego Narodzenia, ale cóż z tego? Oczywistym jest, że smak takiej strawy trafia w gusta bez względu na szerokość geograficzną. 1 kg cielęciny tuńczyk(...)przez 70-90 minut uzupełniając odparowujące wino. Z garnka wyjmujemy mięso. Powstały sos ubijamy ze 100 ml oliwy z oliwek i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Dodajemy łyżkę kaparów. Mięso w całości polewamy sosem i wstawiamy pod przykryciem na dobę do lodówki. Po tym czasie smaki uzupełnią się i danie jest gotowe do podania. Buon appetito
Bon Ton Italia