czosnkowy - 2634 przepisów (strona:116/176)

Placki z cukinii 194

składników i smażymy na oleju rzepakowym. Usmażone placki najlepiej wyłożyć na papierowe ręczniki, by pochłonęły nadmiar tłuszczu. Wskazówki: Placki z cukinii można podawać z cukrem, gęstą śmietaną czy sosem czosnkowym

upichcic
Ślimaczki z ciasta francuskiego 177

pieczenia w odległości ok 2 cm.  Ślimaczki pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 220 stopni. Wskazówki: Te przekąski można podawać bez niczego, ale doskonale smakują z sosem czosnkowym. Super przekąska na przyjęcia

upichcic
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1406

roztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Wskazówki: Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę na przykład w podłużnej formie do pieczenia ciasta, tylko wtedy

upichcic
Wieprzowina ras el hanout 186

około 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni. Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :)  Życzę wszystkim smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 298

tortilli. Oto moje składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebula Na placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy. Placek z nadzieniem najpierw zakładamy na dole, żeby utworzyć kieszonkę. Mamy wtedy pewność, ze nadzienie nie wypadnie nam dołem. Placek dość ciasno zawijamy. Jeśli zrobicie własnoręcznie placki z przepisu, jaki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Letnie placki ziemniaczane 306

wtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki, gdyż wolę placki bardziej jarzynowe niż mączne. Takie placki podaję najczęściej z kwaśną śmietaną, czasem z sosem czosnkowym lub mięsnym, albo gulaszem.  Na lato polecam jednak najzwyklejszą śmietanę lub jogurt naturalny, wtedy smakują jak wakacje u babci :) Smacznego! Zapraszam Was do wzięcia udziału w tym konkursie. Szczegóły

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 192

plastry pomidora. Na pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę. Nafaszerowane kabaczki zapiekać pod przykryciem w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut. Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotleciki z kaszy jęczmiennej z papryką 247

fetę i wymieszać. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ja podałam kotleciki z sosem czosnkowym przygotowanym błyskawicznie z naturalnego jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Kotlety są tak bardzo syty, że nic więcej do nich nie potrzeba. Proporcje możecie dowolnie zmieniać, jak podałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z pieczonej dyni 203

placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wtedy delikatnie przewracać na druga stronę.  Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze. Ich smak wspaniale komponuje się z pikantnym sosem czosnkowym, zwyczajną kwaśną śmietaną lub ulubionym dżemem. Ja podałam je na kolację z  powidłami z orzechami z Anielskich Przysmaków , które są niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku. Bardzo smacznie skomponowały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka nelsońska 304

pieprzem. Zalać formę, wierzch posypać utartym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi sosami. Ja przygotowałam czosnkowy i barbecue. Zapiekanka zniknęła w mgnieniu oka ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 176

żeby lekko odparowała i nie zaparzyła się (można wykorzystać kratkę z piekarnika) i po chwili podawać na stół. Pizza powinna być chrupiąca ale jednocześnie miękka. Jako dodatek proponuję sos czosnkowy : kubeczek kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, starty na średniej tarce czosnek - ilość według smaku, sól , biały   pieprz - ilość według smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka sałatka ze szklanki 449

rzecz świeżej słodkiej. Wszystkie składniki układamy w szklance, przybieramy świeżą bazylią. Podajemy osobno dowolny sos. Mogą to być sosy na bazie oliwy lub majonezu. Ja użyłam oliwy czosnkowej i paprykowej. Jak Wam podoba się taki sposób na sałatki? :) Wolicie podawać je w takiej formie, czy raczej w dużej misce? Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili con carne 419

idealnym, wymarzonym wręcz. Ostre przyprawy, cudowny aromat i rozgrzewające działanie dodadzą nam sił nawet w najbardziej mroźne dni. Potrzebne nam (na 4 porcje): - 500 g mielonej wołowiny - 2 cebule czosnkowe - 4 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - puszka czerwonej fasoli - mała puszka kukurydzy - 1 spora czerwona papryka - 1 średnia żółta papryka -150 ml bulionu warzywnego - oliwa

W poszukiwaniu inspiracji
Chleb bezglutenowy ryżowo jaglano gryczano kukurydziany – czosnkowy 165

Pszeniczny brzuch” Dr Wiliama Davisa i to o czym tam przeczytałam bardzo do mnie przemówiło. W trosce o zdrowie swoich najbliższych... Chleb bezglutenowy ryżowo jaglano gryczano kukurydziany – czosnkowy is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 197

bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając aż do zrumienienia.    Idealnym dodatkiem jest pomidor z cebulą oraz sos czosnkowy. Smacznego

Maminek kulinarny