jeszcze zdjęcia a zaraz będzie wszystko zjedzone!"), więc z przyjemnością prezentuję: Imbirowy kurczak w mleczku kokosowym Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 cukinia 1 papryka 3 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek ok. 2 cm) ewentualnie około 3 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki curry mleko kokosowe 1 puszka kukurydzy sól i pieprz oliwa do smażenia Kurczaka pokoroić(...)kostkę, dodać imbir starty na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę, (ewentualnie drobniutko posiekany) i curry. Można odstawić na godzinę do lodówki by mięso nabrało aromatu, po tym czasie wrzucić je na rozgrzaną patelnię, na niewielką ilość oliwy i smażyć aż lekko się zarumieni. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podobnie jak paprykę, przykryć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKolejną propozycję po pysznej zupie krem z cukinii stanowi super szybka cuknia z patelni. Cukinia z patelni Składniki: cukinia czosnek granulowany sól mąka oliwa z oliwek Cukinię umyć, pokroić w plastry (jeśli jest młoda, nie obieram jej). Delikatnie posolić, posypać czosnkiem i oprószyć mąką. Smażyć/dusić na oliwie, na rozgrzanej patelni, pod przykryciem na małym ogniu, z dwóch
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPRZEPYSZNE!!! Suszone pomidory Składniki: 5 kg pomidorów 1 litr oliwy z wytłoczyn z oliwek - przeczytałam, że taka będzie lepsza od tej z pierwszego tłoczenia czosnek 2 łyżki octu winnego zioła: użyłam suszonej bazylii i oregano oraz świeżej bazylii (można użyć tymianku) sól Pomidory pokroić na połówki lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości, łyżeczką(...)wiór). Pomidory przełożyć do miski, dodać suszonych ziół i octu winnego (1 łyżka na blachę pomidorków) delikatnie wymieszać, przełożyć do przygotowanych słoików. Do każdego słoika dodać kilka ząbków czosnku i gałązkę ziół. Oliwę zagrzać do wysokiej temperatury, ale nie zagotować i taką gorącą oliwą zalać słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem na kilka godzin. Pomidorki są pyszne
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaStąd też dziś zachęta do przygotowania przetworów z papryki. Marynowana papryka Składniki: ok. 2 kg papryki zalewa: 5 szkl wody 1 szkl octu 4 łyżki cukru 2 łyżki soli czosnek liście laurowe gorczyca ziele angielskie 6 łyżek oliwy z oliwek Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek, pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i ułożyć w słoikach. Zalewę zagotować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakwiaty cukinii Składniki: kwiaty cukinii serek Ricotta lub inny typu twarożek (ja użyłam twarożku z rzodkiewką firmy President) suszone pomidory w zalewie (przepis, na domowe, suszone pomidorki znajdziecie TUTAJ ) czosnek granulowany Kwiaty wraz z małymi cukiniami delikatnie myjemy - można zrobić to w misce nie pod bieżącą wodą, by nie uszkodzić kwiatów - ze środka wycinamy pręciki. Suszone pomidory kroimy w drobną(...)kwiatach, których płatki delikatnie skręcamy u góry (niczym papierki cukierków) by nie uciekło nic ze środka. Cukinie i deliktanie kwiaty smarujemy zalewą z suszonych pomidorów, cukinie dodatkowo posypujemy czosnkiem (jeśli go lubimy:). Wkładamy w żaroodpornym naczyniu bądź blaszcze do nagrzanego do 180 stopni piekanika i pieczemy około 15-20 minut (tak by zielone części miały szansę się upiec
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacukinii jak również papryki i pomidorów. Pene z cukinią, papryką i pomidorami Składniki: (tym razem bez proporcji - proponuję według własnego uznania i potrzeb;) kiełbasa cukinia papryka pomidor cebula czosnek makaron pene ulubione zioła, sól, pieprz oliwa z oliwek Cukinię umyć, pokroić w kostkę (jeśli jest młoda nie obieram jej ze skórki), paprykę umyć i pokroić w cienkie paski(...)cebulę w piórka, całość poddusić wraz z posiekanym drobno czosnkiem na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, oraz pokrojoną w kostkę grillowaną kiełbasę. Dusić do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i ziołami (np.suszona bazylia, oregano). Gotowe wymieszać z ugotowanym al dente pene
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzedstawionym poniżej przepisie modyfikacji nie wprowadzam:) Pomidorki koktajlowe z papryczką chili Składniki (na słoik ¾ l): 500 g pomidorków koktajlowych 1 mały strączek papryczki chili 1 duży ząb czosnku 1 szklanka białego octu winnego 5,4% lub 6% 1 łyżka ziaren gorczycy 3 liście laurowe 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich Wykonanie : Pomidorki(...)papryczkę umyć, czosnek obrać i pokroić w plastry. Ocet zagotować z czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi, pokrojonym strączkiem papryczki, cukrem i solą. Słoik wyparzyć i układać w nim pomidorki - oprószyć ziołami prowansalskimi a następnie zalać gorącą marynatą. Słoki zakręcić nakrętką i postawić do góry dnem na ok. 10 minut. Po tym czasie odstawić w ciemne i chłodne miejsce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatylko leczniczych - wszak to naturalny afrodyzjak;) Soczyste udka pieczone na warzywach Składniki: 10 pałeczek z kurczaka 1 średni por 1 średnia cukinia 2 pomidory 1/2 czosnku suszony lubczyk czosnek sól curry Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć wyciśniętym czosnkiem, posypać solą, curry i suszonym lubczykiem, odstawić do lodówki na około 1 godziny. Pora pokroić w krążki, cukinię
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatego lampka francuskiego wina i smak zyskuje nowy wymiar:)) Placuszki z cukinii i mąki gryczanej Składniki: 1 duża cukinia 1 jajko 2 łyżki mąki gryczanej (można zastąpić pszenną) ząbek czosnku sól i pieprz olej do smażenia jogurt naturalny plastry wędzonego łososia sok z 1/2 cytryny Oczyszczoną cukinie ścieramy na grubej tarce, delikatnie solimy i odstawiamy na 30 minut(...)czasie odciskamy z wody, dodajemy mąkę, czosnek, żółtko i ubite białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i smażymy do zarumienienia. Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu. Po kilku chwilach serwujemy z kleksem gęstego, naturalnego jogurtu i płatem wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny. Komponuje się idealnie z białym, półwytrwanym francuskim winem Celebro
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: 2,5 kg ziemniaków ok. 1 kg mięsa (może być do wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić(...)solą i pieprzem (ewentulanie ulubioną przyprawą). Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabyć również pyszną, obiadową sałatką a dla miłośników warzyw mógłby nawet stanowić samodzielną potrawę. Marchewka z cukinią na ciepło Składniki: 1 duża marchewka 1/2 średniej cukini 1/2 cebuli czosnek granulowany sól morska 2 łyżki (ok. 30 gram) masła ok 3 łyżek wody Warzywa obrać. Marchewkę i cukinię skroić obieraczą do warzyw na cienkie plastry: Cebulę posiekać(...)masło, wyłożyć marchewkę, zamieszać i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać cukinię i cebulę, podlać wodą i dusić razem pod przykryciem do miękkości w międzyczasie doprawiając solą i granulowanym czosnkiem. Warzywka naprawdę pysznie smakują na ciepło. Docelowo wykorzystałam je zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem, tj. jako nadzienie do soczystych, drobiowych roladek w cieście naleśnikowym, o czym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaogień pójdzie Magda Gessler i jej przepis na: Zupa krem z dyni Składniki: 1,5kg dyni 200 ml mleka 200 ml bulionu warzywnego 200 śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatałowej natka pieruszki łuskane pestki dyni sól morska biały pieprz Dynię obrać i pokroić w kostkę, zalać mlekiem i bulionem, posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut(...)zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę, podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Nie wiem, czy nie polegałam już na starcie... Zupę zakręciłam według receptury, zapodałam podwójną porcję składników, zakładając, że wyjdzie pyszna i na bandę naszych głodomorów może
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzyprawę do chleba włoskiego, na której zawarto też recepturę jego przygotowania - uznałam, że na początek może być:) Sama przyprawa zawiera w sobie wyłącznie suszone pomidory i zioła: czosnek, bazylię, oregano, czarnuszkę, rozmaryn i tymianek. Na dobrą sprawę, gdybym nie zamarynowała swoich ususzonych pomidorków zalewą, mogłabym być w zakresie przypraw do tego chlebka samowystarczalna;) Ale do rzeczy - chleb wyszedł naprawdę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżeczki soli 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki chili liść laurowy 1/2 szklanka wody 2 ząbki czosnku szczypta białego pieprzu Schab pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć mieszanką zrobioną z soli, cukru pudru i imbiru. Odstawić na chwilę. Przygotować sos: Czosnek przecisnąć przez
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszklana mąki pszennej razowej typ 2000 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka kminku 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka (opcjonalnie) Do miski wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy. Dodajemy mąki, sól, cukier, kminek i posiekany drobno czosnek, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała