czosnek - 7003 przepisów (strona:385/467)

C - Przetwory - Suszone pomidory 189

PRZEPYSZNE!!! Suszone pomidory Składniki: 5 kg pomidorów 1 litr oliwy z wytłoczyn z oliwek -   przeczytałam, że taka będzie lepsza od tej z pierwszego tłoczenia  czosnek 2 łyżki octu winnego zioła: użyłam suszonej bazylii i oregano oraz świeżej bazylii (można użyć tymianku) sól Pomidory pokroić na połówki lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości, łyżeczką(...)wiór). Pomidory przełożyć do miski, dodać suszonych ziół i octu winnego (1 łyżka na blachę pomidorków) delikatnie wymieszać, przełożyć do przygotowanych słoików. Do każdego słoika dodać kilka ząbków czosnku i gałązkę ziół. Oliwę zagrzać do wysokiej temperatury, ale nie zagotować i taką gorącą oliwą zalać słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem na kilka godzin. Pomidorki są pyszne

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Marynowana papryka czyli afrodyzjak ze słoika 217

Stąd też dziś zachęta do przygotowania przetworów z papryki. Marynowana papryka Składniki: ok. 2 kg papryki zalewa: 5 szkl wody 1 szkl octu 4 łyżki cukru 2 łyżki soli czosnek liście laurowe gorczyca ziele angielskie 6 łyżek oliwy z oliwek   Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek, pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i ułożyć w słoikach. Zalewę zagotować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C- Kwiaty cukinii z serkiem i suszonym pomidorem 158

kwiaty cukinii Składniki: kwiaty cukinii serek Ricotta lub inny typu twarożek (ja użyłam twarożku z rzodkiewką firmy President) suszone pomidory w zalewie (przepis, na domowe, suszone pomidorki znajdziecie TUTAJ ) czosnek granulowany Kwiaty wraz z małymi cukiniami delikatnie myjemy - można zrobić to w misce nie pod bieżącą wodą, by nie uszkodzić kwiatów - ze środka wycinamy pręciki. Suszone pomidory kroimy w drobną(...)kwiatach, których płatki delikatnie skręcamy u góry (niczym papierki cukierków) by nie uciekło nic ze środka. Cukinie i deliktanie kwiaty smarujemy zalewą z suszonych pomidorów, cukinie dodatkowo posypujemy czosnkiem (jeśli go lubimy:). Wkładamy w żaroodpornym naczyniu bądź blaszcze do nagrzanego do 180 stopni piekanika i pieczemy około 15-20 minut (tak by zielone części miały szansę się upiec

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Cukinia z pene czyli drugie życie grillowanej kiełbasy;) 164

cukinii jak również papryki i pomidorów. Pene z cukinią, papryką i pomidorami Składniki: (tym razem bez proporcji -  proponuję według własnego uznania i potrzeb;) kiełbasa cukinia papryka pomidor cebula czosnek makaron pene ulubione zioła, sól, pieprz oliwa z oliwek  Cukinię umyć, pokroić w kostkę (jeśli jest młoda nie obieram jej ze skórki), paprykę umyć i pokroić w cienkie paski(...)cebulę w piórka, całość poddusić wraz z posiekanym drobno czosnkiem na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, oraz pokrojoną w kostkę grillowaną kiełbasę. Dusić do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i ziołami (np.suszona bazylia, oregano). Gotowe wymieszać z ugotowanym al dente pene

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Pomidorki koktajlowe z papryczką chili 207

przedstawionym poniżej przepisie modyfikacji nie wprowadzam:) Pomidorki koktajlowe z papryczką chili Składniki (na słoik ¾ l): 500 g  pomidorków koktajlowych 1 mały strączek papryczki chili 1 duży ząb czosnku 1 szklanka białego octu winnego 5,4%  lub  6% 1 łyżka ziaren gorczycy 3 liście laurowe 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich Wykonanie : Pomidorki(...)papryczkę umyć, czosnek obrać i pokroić w plastry. Ocet zagotować z czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi, pokrojonym strączkiem papryczki, cukrem i solą. Słoik wyparzyć i układać w nim pomidorki - oprószyć ziołami prowansalskimi a następnie zalać gorącą marynatą. Słoki zakręcić nakrętką i postawić do góry dnem na ok. 10 minut. Po tym czasie odstawić w ciemne i chłodne miejsce

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Soczyste udka pieczone na warzywach 172

tylko leczniczych - wszak to naturalny afrodyzjak;)   Soczyste udka pieczone na warzywach Składniki: 10 pałeczek z kurczaka 1 średni por 1 średnia cukinia 2 pomidory 1/2 czosnku suszony lubczyk czosnek sól curry Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć wyciśniętym czosnkiem, posypać solą, curry i suszonym lubczykiem, odstawić do lodówki na około 1 godziny. Pora pokroić w krążki, cukinię

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Placuszki z cukinii i mąki gryczanej 169

tego lampka francuskiego wina i smak zyskuje nowy wymiar:)) Placuszki z cukinii i mąki gryczanej Składniki: 1 duża cukinia 1 jajko 2 łyżki mąki gryczanej (można zastąpić pszenną) ząbek czosnku sól i pieprz olej do smażenia jogurt naturalny plastry wędzonego łososia sok z 1/2 cytryny Oczyszczoną cukinie ścieramy na grubej tarce, delikatnie solimy i odstawiamy na 30 minut(...)czasie odciskamy z wody, dodajemy mąkę, czosnek, żółtko i ubite białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i smażymy do zarumienienia. Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu. Po kilku chwilach serwujemy z kleksem gęstego, naturalnego jogurtu i płatem wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny. Komponuje się idealnie z białym, półwytrwanym francuskim winem Celebro

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE 233

Składniki: 2,5 kg ziemniaków ok. 1 kg mięsa (może być do wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić(...)solą i pieprzem (ewentulanie ulubioną przyprawą). Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić  w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Marchewka z cukinią na ciepło 157

być również pyszną, obiadową sałatką a dla miłośników warzyw mógłby nawet stanowić samodzielną potrawę. Marchewka z cukinią na ciepło Składniki: 1 duża marchewka 1/2 średniej cukini 1/2 cebuli czosnek granulowany sól morska 2 łyżki (ok. 30 gram) masła ok 3 łyżek wody Warzywa obrać. Marchewkę i cukinię skroić obieraczą do warzyw na cienkie plastry:   Cebulę posiekać(...)masło, wyłożyć marchewkę, zamieszać i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać cukinię i cebulę, podlać wodą i dusić razem pod przykryciem do miękkości w międzyczasie doprawiając solą i granulowanym czosnkiem.   Warzywka naprawdę pysznie smakują na ciepło. Docelowo wykorzystałam je zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem,  tj. jako nadzienie do soczystych, drobiowych roladek w cieście naleśnikowym, o czym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZEPISY MISTRZÓW: Zupa krem z dyni wg Magdy Gessler 306

ogień pójdzie Magda Gessler i jej przepis na:   Zupa krem z dyni Składniki: 1,5kg dyni 200 ml mleka 200 ml bulionu warzywnego 200 śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatałowej natka pieruszki łuskane pestki dyni sól morska biały pieprz   Dynię obrać i pokroić w kostkę, zalać mlekiem i bulionem, posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut(...)zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę, podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.  Nie wiem, czy nie polegałam już na starcie... Zupę zakręciłam według receptury, zapodałam podwójną porcję składników, zakładając, że wyjdzie pyszna i na bandę naszych głodomorów może

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb włoski z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami 254

przyprawę do chleba włoskiego, na której zawarto też recepturę jego przygotowania - uznałam, że na początek może być:) Sama przyprawa zawiera w sobie wyłącznie suszone pomidory i zioła: czosnek, bazylię, oregano, czarnuszkę, rozmaryn i tymianek. Na dobrą sprawę, gdybym nie zamarynowała swoich ususzonych pomidorków zalewą, mogłabym być w zakresie przypraw do tego chlebka samowystarczalna;) Ale do rzeczy - chleb wyszedł naprawdę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab w sosie imbirowo-sojowym 152

łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki chili liść laurowy 1/2 szklanka wody 2 ząbki czosnku szczypta białego pieprzu Schab pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć mieszanką zrobioną z soli, cukru pudru i imbiru. Odstawić na chwilę.   Przygotować sos:   Czosnek przecisnąć przez

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chrupiący i pachnący chleb z kminkiem - gotowy w niecałe 3 godziny! 200

szklana mąki pszennej razowej typ 2000 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka kminku 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka (opcjonalnie) Do miski wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy.  Dodajemy mąki, sól, cukier, kminek i posiekany drobno czosnek, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab imbirowo-czosnkowy czyli pieczyste na obiad i na kanapkę 184

korzeń (ok 5 cm) świeżego imbiru 2-3 ząbki czosku sól suszone zioła (bazylia, oregano) 3 łyżki wody Imbir obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przygotowanym imbirem, czosnkiem, solą, oprószyć ziołami. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny (najlepiej na całą noc) a następnie zapakować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 201

Domowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem  tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki to już niemal nasza tradycja. Są bezkonkurencyjne w starciu ze "sklepowymi" zakupionymi na stoiskach z wędlinami. Świeżość, zapach, smak i gwarancja jakości - czegóż chcieć więcej? Dziś podzielę się pomysłem na domowy klops. Jego dodatkowe(...)wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1- 1,5 szt świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej) 2 średnie marchewki 1 cebula 2 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka suszonego oregano (opcjonalnie) sól, pieprz, ewentualnie curry Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Marchew brać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała