Salsa verde to wspólna nazwa wielu odmian zielonych sosów, których głównym składnikiem są zioła. Zielony sos, poza ziołami, składa się z oliwy, czosnku, cebuli, ugotowanego jajka, kaparów, anchois.We Włoszech, Hiszpani, Meksyku zwany jest właśnie salsa verde, a we Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary(...)grilla. Składniki:1 jajko3 ząbki czosnku1 szalotkapęczek pietruszki50ml oliwysól50ml bulionu warzywnego lub mięsnego Sposób przygotowania:Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko, podsmażoną szalotkę i czosnek i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy tyle bulionu aby sos osiągnął właściwą konsystęcję. Przyprawiamy
Smakowity Blog KulinarnyZupa meksykańska ze smażoną tortillą...Mocno pomidorowa zupa ze wstążkami smażonej tortilli.Wzbogacona ziarnami kukurydzy i fasolą.Doprawiona czosnkiem, oregano i ostrą papryką.Pyszna, intensywna w smaku i sycąca.Idealna na chłodniejsze dni.Komu talerz? Zapraszam!Składniki:1kg pomidorów;1 duża cebula;2 ząbki czosnku;2 łyżeczki oregano;Oliwa/olej;1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego - u mnie 2 kostki Rosołu z kury Knorr(...)pozostawić do sparzenia na około 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, pomidory obrać ze skórki (powinna łatwo schodzić) i pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rogrzać oliwę/olej. Na rozgrzaną oliwę/olej wrzucić cebulę i zeszkilć. Do zeszklonej cebuli dodać czosnek i krócitko razem
Gospodyni Miejskatradycyjnego kotleta mielonego.Idealna na ciepło jak i na zimno.Polecam!Składniki:800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);1 surowe jajo;1 czerstwa zwykła bułka;2 ząbki czosnku;1 mała cebula;Mleko do namoczenia bułki;Sól;Pieprz;Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta;Majeranek.Farsz:4 jaja ugotowane na twardo;Pęczek natki pietruszki;Pęczek koperku;1 łyżka majonezu;Sól;Pieprz.Dodatkowo(...)masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Odstawić, aż zmięknię. Miękką bułkę dobrze odcisnąć.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (około 1 łyżka). Wystudzić.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta - do smaku). Wyrobić na gładką masę
Gospodyni MiejskaTajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym...Aromatyczna i pikantna. Wyjątkowa w smaku.Z dodatkiem kurczaka, imbiru, chili i trawy cytrynowejPrzyprawiona kurkumą, czosnkiem, kolendrą i kuminem.Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym.Smacznego!Składniki:800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety);400 ml mleczka kokosowego;1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);125 g makaronu(...)chow mein;1 szalotka;1 czerwona papryczka chili;3 cm korzeń imbiru;3 ząbki czosnku;1 łyżeczka kurkumy;1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;1 łyżeczka kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1 łyżeczka sosu sojowego;Sok wyciśnięty z połowy limonki;1 łyżeczka cukru;1/2 łyżeczki płatków chili;2 łyżki oleju do smażenia.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Chili
Gospodyni Miejskatalarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka.Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie!Zapraszam! Składniki:500 g pieczarek;4 średnie ziemniaki;2 białe cebule;2 ząbki czosnku;1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;1 łyżka musztardy;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka jasnego sosu sojowego;1 łyżka słodkiej papryki w proszku(...)lekko posolonej wodzie, aż będą na wpół miękkie. Odcedzić. Lekko wystudzić.Lekko wystudzone ziemniaki pokroić w grube plastry.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać przez około 3 minuty.Następnie dodać przeciśnięty czosnek
Gospodyni MiejskaŻurek z białym serem...Lekko kwaśny, z dużą ilość majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek(...)chrupiąca. Zestawić z ognia.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, zalać wodą i gotować
Gospodyni Miejskaśrednie pomidory;3 jaja;1 łyżeczka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety.Sos czosnkowy:250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 czubate łyżki majonezu;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej w wodzie (około 5 minut) lub na parze, uważając aby go nie rozgotować. Brokuł powinien być jędrny(...)lekko twardy. Wystudzić.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w ćwiartki.Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Przygotować sos: w miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, majonez, czosnek, sól i pieprz.Na podłużnym talerzu (u mnie przykrywka od 5 litrowego naczynia żaroodpornego) poukładać naprzemiennie różyczki brokuła, ósemki pomidorów i ćwiartki jajek. Tak poukładane
Gospodyni Miejskakawałki soczystych pomidorów.A całość oblana sosem czosnkowym.I tak pyszne trzy razy.Idelana do mięs z grilla i nie tylko.Smacznego! Składniki:Główka sałaty lodowej;4 średnie pomidory;2 ząbki czosnku;300 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;3 łyżki majonezu;Szczypta białego cukru;Sól;Pieprz ziołowy;Pieprz czarny.Sposób przygotowania:Sałatę umyć, osuszyć, porwać/pociąć na kawałki(...)Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym i cukrem. Dokładnie wymieszać powstały sos.Sałatkę układać warstwowo w przeźroczystej salaterce. Na dnie położyć porwane liście sałaty, na sałacie kawałki pomidorów, pomidory polać sosem. I tak trzy razy, pamiętając aby na wierzchu sałatki
Gospodyni Miejskawodzie morskiej, prawie zawsze w 100% żywe małże. Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4 Składniki:1 kg żywych muli w wodzie morskiej,1 szalotka,4 ząbki czosnku,1/2 szklanki cydru,1 cytryna,3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki lub posiekana chili, 1/2 kostki masła ziołowego,*1/2 pęczka natki pietruszki,sól i pieprz do smaku(...)minut. Usunąć ewentualne zabrudzenia, wypłukać, przełożyć do cedzaka. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle (postukaj otwartą muszlą o deskę, jeśli się nie zamknie wyrzuć).Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry, natkę pietruszki posiekać razem z łodyżkami, z cytryny wycisnąć sok.W szerokim garnku (im szerszy tym lepszy) stopić masło ziołowe. Na małym ogniu zeszklić szalotkę i czosnek. Dodać
SzczyptaSmaQczarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę)- oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę- oliwę do smażenia- gałązkę rozmarynu- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku- przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkęsos paprykowo-pomidorowy- paprykę czerwoną 1 szt- pół strączka papryki chili - ząbek czosnku- małą puszkę pomidorów bez skórki- oliwę 1/3 szklanki- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry(...)farsz - pierś z kurczaka myję osuszam i kroję w małe paseczki, wrzucam kurczaka na rozgrzaną oliwę z gałązką rozmarynu solę, pieprzę i dodaję przyprawy pomidor z bazylia i czosnkiem- resztę składników myję i kraję w drobne paseczki, z granata wyskubuję ziarenka, fetę kroję w kosteczkę, roszponkę myję i osuszam na ręczniku papierowym, - wszystkie składniki oprócz fety mieszam ze sobą
Basia w kuchnikotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi dietetyczny(...)ziemniaków- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej- sól i pieprz do smaku- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba)- olej kokosowy lub oliwa do smażenia- 2 cebule- 2-3 ząbki czosnku- 2 plastry boczku (opcjonalnie)Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą kaszę jaglaną i wymieszać.Na rozgrzanej patelni wysmażyć drobno pokrojony boczek, przełożyć
Smaczne Zdrowesmakuje jeszcze bardziej... :-)Piekłam w ciemnej formie o wym.30x11cm, można użyć mniejszą będzie wówczas wyższy.Składniki:- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej- 500g pieczarek- 3 cebule- 2-3 ząbki czosnku (nie trzeba)- 1 pęczek natki pietruszki- 1 puszka białej fasoli- ok.60g mąki ziemniaczanej- sól i pieprz do smaku- olej lub oliwa do podsmażenia pieczarek i cebuli z czosnkiem (dałam olej(...)Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju lub oliwie, doprawić solą i pieprzem.Na patelni podsmażyć także cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku (uważać by się nie przypaliły).Do miski odmierzamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarki, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną natkę pietruszki oraz odsączoną fasolę z puszki, doprawiamy całość
Smaczne Zdroweczerwone.- oliwki zielone,- oliwki czarne,- indyk/wędlina z indyka,- papryka marynowana,- papryka czerwona,- grzybki shitake (kup tutaj - SKWORCU),- kiełki fasoli Mung,- makaron ryżowy (nitki/wstążki),- sos sojowy (bezglutenowcy pomijają),- czosnek (NIE chiński),- przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, papryka ostra.- odrobina serka (może być topiony, kanapkowy itd)/ilość składników zależy od Was. My dodawałyśmy na oko, tak aby osiągnąć pożądany(...)chwilę dusimy. 7. Dodajemy przyprawy i odrobinę serka.Dodatkowo:- Gotujemy makaron ryżowy (u nas nitki, ale i wstążki będą świetnie pasować - wizualnie nawet bardziej). Odcedzamy. Dodajemy do niego sporo czosnku przeciśniętego przez praskę i odrobinę oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie Wam makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy.- ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków. Możecie
Wypisz Wymalujchłodniejsze dni. Łosoś z pesto (dla 4 osób): 4 porcje filetu z łososia bez skóry 1 duży pęczek natki pietruszki (może być także bazylia) 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule(...)szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub najlepiej ok. 1 łyżeczki jeśli lubicie ostre) 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz Dynię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w grubą
Poezja smakunajlepiej z kostką, (o grubości 1,5 cm) 3 duże gruszki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w plastry 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku, pokrojonego w grube plasterki 3 duże gałązki rozmarynu 6 gałązek tymianku sól i pieprz 3/4 szklanki cydru jabłkowego (najlepiej słodkiego) 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka masła Przygotowanie(...)Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i włóż czosnek, tymianek i rozmaryn. Podsmaż, aż czosnek zacznie się lekko rumienić (nie za długo gdyż stanie się gorzki), a olej nabierze aromatu ziół. Zdejmij patelnię z ognia, wyłóż czosnek na ręcznik papierowy a zioła wyrzuć. Umyte i osuszone kotlety dokładnie posól i popieprz z każdej strony. Postaw tą samą patelnię na dużym
karmelowy