soli łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini na sos kurkowo-śmietanowy: 350 g kurek, dokładnie oczyszczonych i osuszonych 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli szklanka śmietanki do gotowania, 12% 2 szczypty suszonego cząbru 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szczypty suszonego rozmarynu(...)wodę, wyrabiamy, ręcznie zajmuje to 15 minut, ciasto musi być elastyczne, gotowe przykrywamy ręcznikiem kuchennym i dostawiamy na 15 minut. W tym czasie na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki, dusimy na najmniejszym ogniu, a gdy zmiękną i zmienią kolor na jasno-brązowy wlewamy śmietankę, dodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka
Moja smaczna kuchniaPolska.. 1 kg mięsa z indyka pokrojonego w kostkę 10 dag wędzonego boczku 1 kg ziemniaków 3-4 średnie marchewki 2 niewielkie pietruszki 4-6 ząbków czosnku duża garść posiekanej zieleniny, może być wieszana (natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek, szczypiorek) sok z 1/2 cytryny zioła prowansalskie 1 1/2 szklanki rosołu z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy) sól(...)solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawić na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące. Boczek pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe jarzynki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystko dodać do mięsa razem z posiekaną zieleniną i zalać
Moje domowe kucharzenieProsta i smaczna surówka. kapusta pekińska papryka 1/2 szkl. jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól, pieprz 2 ząbki czosnku Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w paski.Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek i doprawić solą i pieprzem.Wymieszać z kapustą
Moje domowe kucharzeniesoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżeczka suszonych drożdży 250 ml wody lub mleka [ lub wody z mlekiem] 1,5 łyżki oliwy 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i zagnieść ciasto.Odstawić ,aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić(...)części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować masłem czosnkowo-ziołowym.Posmarowany placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie
Moje domowe kucharzeniecórki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1 golonka wieprzowa 2 porcje rosołowe 1 szyja indycza 2-3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, wegeta listek, ziele żelatyna na 2,5 litra Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą i wstawić na gaz. Warzywa oczyścić i umyć(...)szumowiny]. Ugotowane mięso wyjąć, lekko przestudzić, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić przez sitko, lekko przestudzić, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przestudzić.Przelać do dowolnej foremki i odstawić do zastygnięcia. Poznaj młodego człowieka, z niewielkiej miejscowości, który w wieku
Moje domowe kucharzeniedrożdży suszonych 25 g mleka w proszku 50 dkg mąki 1 jajko szczypta soli 250 ml ciepłej wody plasterki kiełbasy, szynki itp jajko 2 łyżki wody majonez ketchup czosnek W głębokim naczyniu rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże. Wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Następnie powoli dodawać przesianą część mąki [375 g], cały czas mieszając. Do drugiego naczynia wbić(...)godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temp.210 st C. Roztrzepać jajko, dodać 2 łyżki wody i posmarować zawijaski przy pomocy pędzelka. Piec przez około 25 minut. Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i ketchup i wymieszać
Moje domowe kucharzenieProsta , szybka i smaczna surówka. sałata rzymska ogórek zielony majonez 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Sałatę umyć i porwać na kawałki, ogórek pokroić w półplasterki.Dodać majonez wymieszany z czosnkiem przeciśniętym przez praskę,doprawić do smaku solą i pieprzem
Moje domowe kucharzeniePyszne żeberka.. 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana sól, pieprz listki laurowe ziele angielskie majeranek Żeberka pokroić.Rozgrzać olej, włożyć żeberka obtoczone w mące,podsmażyć lekko rumieniąc.Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę jeszcze chwilę razem smażyć. Dodać przyprawy, wlać wodę
Moje domowe kucharzeniemakaronu muszelki Mamma Mia 10 dkg sera żółtego cebula 1-2 łodygi selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy kilka pasków papryki konserwowej 2-3 ogórki korniszony 1 zabek czosnku 1 łyżka musztardy 100 ml jogurtu naturalnego kilka łyżek majonezu Makaron ugotować, odcedzić i ostudzić.Ser, cebulę, seler , paprykę i ogórki pokroić w kostkę.Kukurydzę odsączyć i połączyć z resztą(...)składników.Majonez wymieszać z jogurtem , musztardą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.Dodać do mieszanki makaronu z warzywami, wymieszać, doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieskrzydełka [ bez lotek] ..też z marynaty z dodatkiem miodu ale ciut inne.. skrzydełka lub udka kurczaka 2 łyżki miodu klonowego 2 łyżki octu winnego Jamar 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól, pieprz wegeta,zioła prowansalskie 1-2 łyżki oleju marchew cebula Miód, ocet, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wymieszać.Udka lub skrzydełka umyć, dodać
Moje domowe kucharzenierękawie [ akurat nie miałam]..a w naczyniu żaroodpornym.. pałki z kurczaka lub skrzydełka 4 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 10 ząbków czosnku pęczek szczypiorku koperku pęczek 2 łyżeczki miodu klonowego wegeta, sól Do szklanki wlać 50 ml wrzątku i dodać miód .Mieszać do rozpuszczenia, następnie dodać olej rzepakowy(...)sojowy,ocet balsamiczny , czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.Wymieszać, włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać.Odstawić do lodówki na kilka godzin .Przełożyć do naczynia żaroodpornego [ zamknąć] i piec w temp. 200 stopni aż, mięso będzie miękkie.Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, aby kurczak ładnie się zarumienił, dodać również koperek
Moje domowe kucharzeniemożna kupić tutaj. Przyprawa nadała kotletom specyficznego smaku..w skład tej przyprawą wchodzą : zioła, susze warzyw w różnych proporcjach [ cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, kminek, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia] sól, preparat aromatyczny czosnku i suszony hydrolizat białka roślinnego. schab mąka jajka bułka tarta przyprawa Szeherezada Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać
Moje domowe kucharzenielodówce .. 50 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg makaronu kokardki Mamma Mia 25 dkg pieczarek 1/2 słoika papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 1 cebula 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów sól, pieprz, wegeta listek, ziele Mięso pokroić w małe kawałki.Cebulę zeszklić,dodać pokrojone mięso i smażyć kilkanaście minut,następnie dodać czosnek i pokrojone pieczarki.Lekko je posolić
Moje domowe kucharzeniepyszną mieszankę przypraw o fajnej nazwie Rozkoszna . 1 kg żeberek 3 łyżki oleju 1-2 łyżki ketchupu 1 łyżka miodu klonowego sok z cytryny 1 ząbek czosnku marchewka 2 łyżki sosu sojowego przyprawa Rozkoszna Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę:czosnek posiekać, dodać sos sojowy, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy.Do marynaty włożyć żeberka
Moje domowe kucharzeniepyszne..i nie tylko za sprawą dodatku pomidorów, ale także z powodu smażenia na oleju rzepakowym Rapso. 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta majeranek 1-2 łyżki pomidorów suszonych olej Rapso Bułkę i pomidory namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka(...)dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenie