Porowo - pietruszkowa zupa-krem 245pory (biała i jasnozielona część), pokrojone na skos w plasterki 2 duże pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę szklanka mleka 1,5 litra bulionu warzywnego sól pieprz posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: 1. Olej wlałam do garnka, rozgrzałam(...)dodałam pora i pietruszkę. Doprawiłam solą i smażyłam, aż por zrobił się szklisty. 2. Dodałam czosnek i smażyłam jeszcze przez chwilę. 3. Całość zalałam bulionem, dolałam mleko i wrzuciłam ziemniaki. Gotowałam ok. pół godziny, aż ziemniaki stały się miękkie. 4. Przestudzoną zupę zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 5. Przed podaniem każdą porcję posypałam posiekaną natką pietruszki
Kulinarny Pamiętnik
Domowy majonez 217Składniki - wszystkie (poza ciepłą wodą) w temperaturze pokojowej: 2 żółtka 250 ml oleju rzepakowego łyżeczka ostrej musztardy szczypta soli (dodałam 1/3 łyżeczki) szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu szczypta granulowanego czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ciepłej przegotowanej wody Przygotowanie: Żółtka delikatnie zmiksować z solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą. Cały czas miksując dodawać do żółtek po kropelce oleju, po każdej dokładnie
Kulinarny Pamiętnik
Buraczane carpaccio 176niedużych, dokładnie umytych buraków (ze skórką) garść uprażonych orzechów ziemnych garść uprażonych ziaren słonecznika duża garść rukoli 6 łyżek sosu sojowego pół szklanki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy na cienkie plasterki, odcinając końcówki. Przygotowujemy zalewę: mieszamy czosnek, sos sojowy, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą
Kulinarny Pamiętnik
Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem 483parze i podzielony na różyczki 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę garść ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni sok z połowy cytryny 3 łyżki jogurtu greckiego pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Ostudzone różyczki brokuła, ser oraz ziarna słonecznika wrzuciłam do miski, polałam sokiem z cytryny i dokładnie wymieszałam. Doprawiłam pieprzem i odrobiną czosnku, dodałam jogurt i raz jeszcze wymieszałam
Kulinarny Pamiętnik
Smalec - zdrowy, bo...z fasoli 200białej fasoli średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę olej rzepakowy do smażenia pół kwaśnego jabłka, startego na tarce łyżka prażonej cebulki 2 łyżeczki majeranku sól pieprz pół łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie: Fasolę odsączyłam z zalewy (zostawiając łyżkę płynu) i zblendowałam. Cebulkę podsmażyłam na złoto na oleju, dodałam roztarty w dłoniach majeranek. Ostudziłam. Do masy fasolowej dodałam sól, pieprz, czosnek
Kulinarny Pamiętnik
Zakwas na żurek 229pracować przez 3-4 dni, więc jak się pospieszycie, to na sobotę powinien być gotowy :-) Składniki: 8 łyżek płatków owsianych (koniecznie górskich) 800 ml ciepłej przegotowanej wody obrane ząbki czosnku z połowy dużej główki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego utartych w moździerzu 3 jagody jałowca Przygotowanie: Płatki owsiane, przekrojone na pół ząbki czosnku, liście, ziele i jałowiec wrzuciłam
Kulinarny Pamiętnik
Domowa wędlina 236Polecam Wam decydowanie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą wersję kanapkowego przysmaku - domową wędlinę. Składniki: pół kg łopatki wieprzowej w kawałku łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól pieprz papryka słodka i ostra (po pół łyżeczki) rozmaryn (łyżeczka) majeranek (łyżeczka) Przygotowanie: Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam. Przyprawy i czosnek wymieszałam z olejem i powstałą pastą natarłam dokładnie
Kulinarny Pamiętnik
Kruche pierożki ze szpinakiem 243posiekanego masła sól żółtko 55 ml zimnej wody * na farsz: 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego) 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz gałka muszkatołowa 180-200 g serka kanapkowego typu fromage (np. o smaku czosnkowym) * dodatkowo: białko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Najpierw(...)szybko wyrobiłam na gładkie ciasto. Uformowałam kulę z ciasta i włożyłam na około godzinę do lodówki. Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz. Na rozgrzany olej wrzuciłam cebulkę, szpinak oraz czosnek i dusiłam na wolnym ogniu, aż szpinak się rozmroził. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, poddusiłam jeszcze przez 3 minuty. Lekko przestudziłam. Do ciepłego szpinaku dodałam serek
Kulinarny Pamiętnik
Kapuśniaczki...czyli bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami 237posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 300 g pieczarek, pokrojonych w kostkę jedna duża cebula pokrojona w kostkę olej rzepakowy do smażenia sól pieprz czosnek granulowany *dodatkowo: białko do posmarowania bułek Przygotowanie: Kapustę i marchewkę ugotowałam do miękkości i odcedziłam. Pieczarki i cebulkę podsmażyłam na rozgrzanej patelni, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem. Do kapusty dodałam
Kulinarny Pamiętnik
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA II 217fajnie, naturalnie ją zagęściły. Dla mnie obydwie wersje są rewelacyjne, nie wyobrażam sobie lata bez chłodnika... Składniki: - 1 pęczek botwiny - 1 średni zielony ogórek - 1/2-1 pęczka rzodkiewek - 1 ząbek czosnku - 1,5l kefiru (lub jogurtu naturalnego lub po połowie jogurt i kefir) - sól i pieprz do smaku - sok z cytryny (do smaku) - 1/2 słoika buraków (startych we wiórki) - 1 liść(...)dolewamy naszą mieszankę do garnka z burakami. Dolewamy resztę kefiru (lub jogurtu/ jogurtu i kefiru) i mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i starte buraki ze słoika. Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy do schłodzenia, na conajmniej 1-2h. Najlepiej na dłużej. Posypać pokrojonym drobno jajkiem i świeżym koperkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Cannelloni z groszkiem i kukurydzą 214Składniki - 1 opakowanie makaronu cannelloni - 50 dag mięsa mielonego - 2 ząbki czosnku - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku konserwowego - 1 gotowy sos boloński - 20 dag żółtego sera - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Wykonanie Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać drobno pokrojony czosnek. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy i dodać do mięsa razem z sosem bolońskim. Doprawić do smaku
Świat Smaku
Ziemniaki pieczone w rękawie 340wydaniu są idealnym uzupełnieniem każdego mięsa. Dzięki pieczeniu w rękawie są one jednocześnie chrupiące i niezwykle miękkie. Urzekają również wspaniałym aromatem. Składniki - 1,5 kg ziemniaków - 2 ząbki czosnku - 100 g masła - przyprawa do ziemniaków - zioła prowansalskie Wykonanie Ziemniaki obrać ( chyba, że są „młode” to wystarczy je umyć ) i pokroić w łódeczkę. Przyprawić przyprawą do ziemniaków oraz szczyptą ziół prowansalskich(...)Czosnek posiekać, masło pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać i przełożyć do rękawa. Ziemniaki piec 60 minut w temperaturze 200 o C, przewracając rękaw co jakiś czas. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby ziemniaki mogły się przyrumienić. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój
Świat Smaku
Cannelloni z serem 209Składniki - opakowanie makaronu cannelloni - kostka półtłustego twarogu ( ok. 30 dag ) - 30 dag żółtego sera - jajko - 2 pęczki natki pietruszki - 3 ząbki czosnku - puszka pomidorów - bazylia, oregano - sól, pieprz Wykonanie Żółty ser zetrzeć na tarce. Wymieszać z roztartym twarogiem. Natkę pietruszki umyć, dokładnie osączyć i drobno posiekać. Wymieszać z farszem serowym. Dodać jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Surowe cannelloni
Świat Smaku
Sałatka z kurczakiem II 231Składniki - 1 kapusta pekińska - pojedynczy filet z kurczaka - 2 pomidory - ogórek - ser feta - mały kefir naturalny - łyżka majonezu - ząbek czosnku - przyprawa do grosa - tłuszcz do smażenia Wykonanie Kapustę poszatkować. Pomidory, obranego ogórka i fetę pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do grosa i podsmażyć. Wystudzić i dodać do warzyw. Wymieszać, posypać fetą. Czosnek obrać i przecisnąć przez
Świat Smaku
Zapiekanka z kurczakiem i sosem czosnkowym 1081Składniki - 40 dag makaronu rurki - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 2 różnokolorowe papryki - sól, pieprz - oregano, przyprawa do gyrosa - olej - 20 dag żółtego sera - 3 ząbki czosnku - 2 duże jogurty naturalne - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka octu Wykonanie Obrać czosnek, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem, oregano i z octem. Sos wstawić do lodówki. Makaron
Świat Smaku