ciekawość była silniejsza ode mnie, więc proszę o wybaczenie... :) Tagin Tagin po Polsku... Składniki: - 5 plastrów schabu - 3 marchewki - 1 por - 1 cebula - 6 ząbków czosnku - 3 łyżki oleju Przyprawy: - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka kolendry w ziarnach - 1 łyżeczka rozmarynu, estragonu, tymianku - 5 ziarenek pieprzu czarnego - 2 ziarenka ziela angielskiego - 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)pieprzem.Warzywa również myjemy i obieramy. Wszystkie przyprawy mielimy w moździerzu. Następnie mięso wkładamy do miski wlewamy łyżkę oleju lub dwie i wsypujemy wszystkie przyprawy oraz wyciskamy 2 ząbki czosnku, odstawimy to na 15 min. Warzywa kroimy w paski. Na dno naczynie wlewamy 2 łyżki oleju i 5 łyżek wody, następnie kładziemy cześć warzyw solimy i pieprzymy delikatnie, kładziemy
Zainspiruj się kuchniąjakbyście nie mogli kupić mieszanki przypraw "Bombay Masala" SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA: - 1 pierś z kurczaka - 1 łyżeczka startego imbiru -2 rozgniecione ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka chilli - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka kminu rzymskiego - 4 łyżki soku z cytryny lub limonki SKŁADNIKI NA SOS: - 2 łyżki oleju -1 łyżeczka startego(...)imbiru - 1 ząbek rozgniecionego czosnku - 1 posiekana cebula - 2 pokrojone pomidory - 1 łyżeczka garam masala - 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego - 1/2 łyżeczki ziaren kolendry - 1/4 szklanki śmietany kwaśnej - 1 łyżka masła - sól do smaku Przygotowanie Tak jak powyżej
Zainspiruj się kuchniąkapust chińskich bok choy Garść świeżych kiełków fasoli mung Garść grzybków mun Kawałek imbiru pokrojony w zapałki Garść świeżej kolendry 1 pęd trawy cytrynowej 3 duże ząbki czosnku 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 1 gwiazdka anyżu 1 kora z cynamonu 4 owoce kardamonu 800 gr wołowiny (pokrój w paski i włóż do zamrażalnika(...)Usmażone mięso przekładamy na talerz i odstawiamy. Następnie do oleju po mięsie dolewamy jeszcze trochę świeżego oleju i dodajemy cebulkę oraz szczypiorek. Gdy nam się zeszkli cebulka dodajemy czosnek, trawę cytrynową, imbir, gwizdki anyżu, korę cynamonu oraz owoce kardamonu. Następnie dodajemy kiełki fasoli mung, kapustę bok choy i grzybki mun. Gdy zmięknie nam kapusta wyjmujemy anyż, korę cynamonu
Zainspiruj się kuchniąTrochę lżejsza wersja klasycznych placków ziemniaczanych czyli pieczone na teflonie i oczywiście z cukinią. Polecam zajadać je z gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : * duża cukinia * jajko * pół cebuli * ząbek czosnku * ulubione przyprawy * 3 łyżki mąki owsianej razowej * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Cukinie zatrzeć na tarce, przyprawić solą i odstawić. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać pozostałe przyprawy, mąkę oraz startą(...)tarce o małych oczkach cebulę i czosnek. Wymieszać, dodać oliwę z oliwek. Rozgrzać teflonową patelnie, smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać na ciepło. Zapraszam Was na stronę firmy oraz do polubienia FB - będziecie na bieżąco informowani o nowościach w sklepie
Magiczne Życie Martydorosłym, ale też dzieciom. Nie potrzebowały dużej ilości przypraw, bo smak mięsa bronił się sam. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe PQS 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 2 łyżeczki igieł rozmarynu sól, pieprz Wykonanie: Umyte i osuszone polędwiczki pokroić na 2 cm plastry. Z oleju, czosnku, rozmarynu, soli i pieprzu przygotować marynatę
Sto kolorów kuchnimoże być ponad tydzień. Przepis znaleziony tutaj (klik) Składniki: - 1 szklanka suchej ciecierzycy - 1 szklanka jasnej pasty tahini - 1/3 szklanki lodowatej wody - 3 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 1,5-2 łyżeczki sody - sól Dodatkowo: - dobra oliwa, - posiekana natka pietruszki, - mielona wędzona papryka (lub zwykła) - chili (nie trzeba) - orzeszki piniowe (nie trzeba) Dzień przed przygotowywaniem hummusu (najlepiej przynajmniej(...)się dawało łatwo rozgnieść w palcach. Nie mogą być białe i suche wewnątrz, tylko muszą być maślane. Ugotowaną cieciorkę odcedzić, przepłukać, przełożyć do naczynia wraz z pastą tahini, ząbkami czosnku i sokiem z cytryny. Zmiksować całość na bardzo gładką masę. Użyłam do tego ręcznego blendera. Do gęstej masy dolewać stopniowo zimną wodę i cały czas miksować, tak długo aż powstanie
Smaczne ZdroweSkładniki: 300 gram małych, obranych w całości ziemniaków 150 gram brukselki dwa ząbki czosnku por 5 udek z kurczaka 2 szklanki bulionu rozmaryn sól pieprz oregano Ziemniaki, brukselkę i posiekany por układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i rozmarynem kurczaka. Układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym, dodajemy dwa rozgniecione i nieobrane (!) ząbki czosnku i zalewamy
Mango PapajaSkładniki: ( 2 porcje ) 2 gniazdka makaronu Pappardelle all'Uovo Bolognesi Barilla 1 mała czerwona papryka 1 mała cukinia 5 średniej wielkości pieczarek 2 ząbki czosnku 1 plaster schabu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 szklanka pomidorów pelati z puszki razem z sokiem 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz(...)smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Oczyszczoną czerwoną paprykę, pieczarki, cukinię i schab kroimy w paski podobnej wielkości. Na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku i dodajemy paski schabu, obsmażamy. Następnie wszystkie warzywa przekładamy do mięsa razem z pomidorami pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Gdy sos będzie
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 200 g pełnoziarnistego makaronu rigatoni podwójny filet z kurczaka opakowanie zielonych warzyw mrożonych FRoSTA 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 szczypty cayenne sól morska i pieprz kolorowy w młynku do smaku Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i dusimy najlepiej pod przykryciem razem z posiekanym czosnkiem i mrożonymi warzywami
Moja smaczna kuchniaindyka pol glowki salaty lodowej 4 pomidory 0,5 ogorka 1 duza cebula 6 rzodkiewek mala puszka kukurydzy sol papryka slodka czosnek sypki Mieso umyc i pokroic w drobna kostke Mieso przyprawiamy sola, papryka i czosnkiem Smarzymy mieso az bedzie miekkie i rumiane W tym samym czasie kroimy warzywa
Klaudynkowa kuchnianiewiele tłuszczu, bogata w kwasy Omega3 dodatkowo przyśpiesza metabolizm i kapitalna jeśli ktoś szuka pomysłu na prosty i szybki obiad. Składniki : ( na 4 osoby ) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy 20 dag ryżu (parboiled) 1 cytryna 500 ml bulionu 1 średnia cukinia 3 pomidory 3-4 filety z mintaja ( zależnie od wielkości) siekana natka pietruszki sól, pieprz(...)Przygotowanie : Cebulę i czosnek drobno siekam po czym podsmażam na patelni na 1 łyżce oleju to szklistości. Wsypuję ryż, mieszam cały czas podsmażając, dodaję startą skórkę cytryny i po chwili zalewam bulionem. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i duszę 10-15 minut. W między czasie pomidory sparzone wrzątkiem obieram ze skórki i kroję w kostkę
Mechanik w kuchnirozgrzewająca zupa krem z dyni jest idealna jesienią, gdy sezon na to niezwykłe warzywo w pełni. Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu lub wody oliwa z oliwek śmietana, sól i pieprz olej z pestek dyni Cebulę i marchewkę pokroić na kawałki, a dynię w większą kostkę. Na oliwie podsmażyć(...)cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i dynię. Chwilę jeszcze poddusić, po czym wlać bulion i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu zblendować zupę na krem i doprawić śmietaną, pieprzem i solą. Podawać z grzankami i/lub skropione olejem z pestek dyni
wyzwania kuchennemielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka oliwa z oliwek dodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać(...)pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około 15 minut aż sos się zredukuje. Przyprawić do smaku. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-6 minut. Podawać z dipem
wyzwania kuchenneSkładniki: 500 g owoców morza 100 g spaghetti np. razowego 300 g passaty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 duża cebula pęczek zielonej pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz, chilli Na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać mrożone owoce morza, a po kilku minutach dorzucić passatę. Dusić około 15 minut do czasu, aż sos się zredukuje. Pod koniec wsypać do niego
wyzwania kuchenneSkładniki: 2 średnie cukinie 1 jajko 6-8 łyżek mąki 2 łyżki mleka olej roślinny sól, pieprz Sos tzatziki: zielony ogórek jogurt naturalny 3 ząbki czosnku pieprz, sól Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na 20 minut, następnie odsączyć z nadmiaru wody, przekładając je do innej miski. Dodać jajko, mleko i mąki na tyle, aby masa(...)była zbyt rzadka. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Aby zrobić sos należy zetrzeć na tarce ogórka razem ze skórką, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać jogurt, czosnek i sól. Nakładać łyżką małe placuszki na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć do zrumienienia po około 2-4 minuty z każdej strony. Podawać z sosem tzatziki
wyzwania kuchenne