czosnek - 7003 przepisów (strona:193/467)

Domowa wędlina 205

mięsa: * 2 kg mięsa typu schab, karczek, pierś indyka itp. * 2 litry wody * 4 łyżki soli * 1 łyżka fruktozy * 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego + 1/2 łyżeczki ziołowego * 4 ząbki czosnku * 2-3 łyżki majonezu * 1 -2 liście laurowe * kilka ziarenek ziela angielskiego Ja kupiłam kawałek schabu o wadze 1.2 kg, więc składniki odpowiednio zmniejszyłam. Robiłam tak: po południu wlałam(...)łyżkę majonezu kieleckiego i wymieszałam mocno trzepaczką. Potem wsypałam 2 łyżki soli, 1 łyżeczkę fruktozy i pieprz - dałam łyżeczkę czarnego, bo ziołowego nie miałam. Wycisnęłam 2 duże ząbki czosnku do wody, dorzuciłam 2 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Wszystko to wymieszałam, zagotowałam i zostawiłam do wystudzenia.   Późnym wieczorem do zimnej zalewy włożyłam schab, tak, aby był cały

Zdrowa Kuchnia Sowy
Śniadaniowy naleśniko-omlet z szynką 167

znów wariacja naleśnikowa na śniadanie, tym razem z szynką. Składniki na jeden naleśnik/omlet: * jajko * 2 łyżki mąki pszennej typ 1850 * 2 łyżki mleka * ząbek czosnku wyciśnięty# * sól ziołowa * 2-3 plasterki szynki * 1/2 cebuli * papryka konserwowa * koperek # raczej pominąć, gdy po śniadaniu będziemy przebywać wśród ludzi;) Jajko, mąkę, sól, czosnek i mleko ubiłam trzepaczką przez chwilę i wlałam(...)wziąć energię rano? No chyba z dobrze spędzonej nocy!;) xbluebluex 2011/11/12 18:21:57 Dzięki za natchnienie:) Właśnie zrobiłam takie omlety, tylko trochę zmodyfikowałam przepis. Do ciasta nie dodałam czosnku, za to dałam bazylię i oregano. Farsz zrobiłam niezbyt dietetyczny, z tego co miałam w lodówce, tzn. z pokrojonej w plasterki kiełbasy, którą najpierw podsmażyłam, potem dodałam pół puszki pomidorów

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pasta z ciecierzycy i kolejny raz pikantne chrupki z tejże:) 195

użyłam gotowanej i o połowę mniej. Zmieniłam też przyprawy, bo nie miałam kuminu. Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy ok. 120 g suszonych pomidorów w oliwie 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki bazylii (w przepisie były gałązki świeżej, ale ja nie miałam) łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, majeranek, kminek mielony - po szczypcie albo więcej Najpierw ugotowałam ciecierzycę (po uprzednim całonocnym(...)moczeniu). Odcedziłam, pozostawiając jednak trochę wody z gotowania do rozrzedzenia pasty. A potem w misce mieszałam po kolei: ciecierzycę, kminek (sł), czosnek (o), sól morską (sn), bazylię, pomidory, sok z cytryny (k), majeranek (g), oliwę spod pomidorów (sł), pieprz (o) i wodę spod ciecierzycy - można dodać więcej wtedy pasta będzie bardziej rozrzedzona, moja była mocno zwarta. Składniki zmiksowałam (jak zwykle

Zdrowa Kuchnia Sowy
Barszcz (?) z płatkami orkiszowymi - nadspodziewanie dobry 180

Składniki na 2 talerze: *   pietruszka, 1/2 małego selera, 1/2 pora *  spory burak  *  2 łyżki płatków orkiszowych *  sól, tymianek, bazylia, zmielony kminek *  2 ząbki czosnku *  łyżka soku z cytryny *  dodat ki : jajko ugotowane na twardo i gar ś ć ugotowanej ciecierzycy Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1.  na wrzątek wrzuciłam pietruszkę(...)dodałam seler i pora (o) Gotowałam ok. 15 min. 3.  dorzuciłam pokrojony ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki bazylii (o) 4.  sól (sn) 5.  sok z cytryny (k) 6.  1/5 łyżeczki tymianku (g) 7.  burak starty na dużych oczkach, 1/5 łyżeczki kminku (sł) 8. zastanawiałam si ę co doda ć dla zagęszczenia i jako "element

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wykwintna sałatka z owocami 233

łączyć smaki ? W takim razie to propozycja dla Was. Połączenie sałaty, kurczaka i owoców. Wykwintna sałatka z owocami - przepis Składniki:   ulubiona mieszanka sałat,  filet z kurczaka,  czosnek egzotyczny w oleju OLE ( można pominąć )  truskawki,  winogrona różowe,  pomarańcza.   Mięso z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, pokroić w paski.Owoce pokroić w cząstki. Czosnek(...)pokroić w grube plasterki. Sałatę, mięso,czosnek i owoce delikatnie wymieszać.   Dresing 2łyżki oliwy, łyżka octu jabłkowego,  łyżeczka musztardy francuskiej,  łyżeczka miodu    -Składniki dokładnie wymieszać. Polać sałatkę.       Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka z cukinii ( do grilla ) 357

Składniki: 1 średnia cukinia 1/3 szkl. siekanej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1/3 szkl. oliwy sól, pieprz Wykonanie: Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry grubości 1,5 - 2 cm. Rozgrzej patelnię, na suchej patelni połóż krążki cukinii, przykryj pokrywą. Smaż z obu stron, aż cukinia zmięknie. Ostygniętą  cukinie pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj i rozetrzyj(...)solą. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, czosnkiem, pieprzem. Cukinię wymieszaj z natką pietruszki, polej sosem - wymieszaj. Sałatka wyśmienicie pasuje do mięs z grilla. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa-krem z podgrzybków 209

fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 800 ml bulionu wołowego 4 średnie ziemniaki 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 350 g podgrzybków świeżych 1,5 łyżki jogurtu greckiego olej rzepakowy pieprz, sól natka pietruszki Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Cebulę pokroić w kostkę, ząbek czosnku posiekać nie za drobno. Patelnię rozgrzać, wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Gdy olej się zagrzeje, wsypać cebulę z czosnkiem - podsmażyć. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łodygi selera pokroić

kolorowotorcikowo
Krem selerowo-szpinakowy z jajkiem 169

Składniki: 700 ml bulionu drobiowo-wołowego pęczek selera naciowego 1 szklanka szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 żabki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki śmietanki 30% sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego białego 2 łyżki soku z cytryny gotowane jajka Wykonanie: W garnku delikatnie podgrzać oliwę z oliwek. Czosnek rozetrzeć - dodać do oliwy - delikatnie podsmażyć. Łodygi selera(...)umyć, pokroić w kostkę - dodać do czosnku - smażyć około 3-5 minut aż nieco zmięknie. Selera zalać bulionem, dodać szpinak i cukier - gotować do momentu aż seler będzie miękki. Pod koniec gotowania dolać śmietankę, sok z cytryny i ocet winny. Doprawić do smaku. Gotową zupę zblendować na krem. Krem selerowo-szpinakowy podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 220

mąki pszennej 20 g świeżych drożdży letnia woda 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 5 łyżek oliwy z oliwek Farsz: 2 średniej wielkości cukinie 150g gorgonzoli 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól pieprz zielony lub kolorowy Wykonanie: W 1/2 szklanki letniej wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Rozpuszczone drożdże łączymy z mąką, oliwą, solą. Stopniowo dolewamy(...)mąki, u mnie było to około 3/4 szklanki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, pokroić na cienkie plastry, najlepiej przy użyciu mandoliny. Czosnek pokroić drobno. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek - lekko zrumienić, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodać pokrojoną cukinię, przemieszać  i dusić aż cukinia zmięknie

kolorowotorcikowo
Pesto szpinakowo, bazyliowo, migdałowe 279

Bazylię zastąpić możemy niemalże każdą zieleniną, np szpinakiem, rukolą, zieloną pietruszką, a nawet liśćmi rzodkiewki. Składniki: 1,5 szklanki liści szpinaku  1/2 szklanki liści bazylii 3 duże ząbki czosnku 50 g migdałów całych około 50 ml oliwy odrobina soli morskiej WYKONANIE: Szpinak i bazylię opłukać, osuszyć. Migdały uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać. Liście szpinaku i bazylii przesypać(...)naczynia, dodać uprażone migdały i ząbki czosnku. Całość rozdrabniać blenderem, dolewając stopniowo oliwę. Gotowe pesto można delikatnie posolić solą morską, aczkolwiek nie jest to koniecznie potrzebne. Pesto podawać do spaghetti lub do pieczywa. Smacznego

kolorowotorcikowo
Schab ze śliwką 183

Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 opakowanie śliwek kalifornijskich przyprawy: pieprz, majeranek, sól 3 ząbki czosnku olej/oliwa Zalewa: Ziele angielskie liście laurowe pieprz ziarnisty majeranek owoce jałowca czosnek Wszystkie składniki zalewy zagotować w niewielkiej ilości wody. Następnie przelać do dużego garnka (jego wielkość zależy od ilości schabu) pełnego wody z solą. Włożyć do garnka schab i marynować przez(...)schab można lekko obsmażyć na patelni tak, by nie puszczał soku. Następnie mięso należy natrzeć przyprawami lub gotową marynatą do mięs. Ja przygotowuje panierkę z majeranku, wyciśniętego przez praskę czosnku i oleju. Taką masę rozsmarowuję po mięsie. Wszystko jednak zależy od tego na co ma się ochotę. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć

Pasja Smaku
Żeberka z rękawa 157

Składniki: 6 żeberek pietruszka marchewka czerwona cebula 6 ząbków czosnku przyprawy: do żeberek, suszony koperek, zioła prowansalskie, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 łyżki słodkiego sosu chilli Wykonanie: 1. Żeberka umyć, włożyć do miski, posypać przyprawami i dokładnie w nich obtoczyć, tak żeby pokrywały całą powierzchnię mięsa. 2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w pół talarki(...)Cebulę pokroić w krążki. 4. Czosnek pokroić w plasterki. 5. Majonez połączyć z keczupem i sosem chilli. 6. Żeberka pokryć warstwą sosu i ułożyć ostrożnie w rękawie do pieczenia. Położyć plasterki czosnku i obłożyć żeberka warzywami. 7. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Żeberka podałam z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Pasja Smaku
Tarta brokułowa 204

łyżek zimnej wody szczypta soli Farsz: 400 g brokułów (ja użyłam mrożonych) 3 jajka 1 szklanka mleka 3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 80 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: 1. Masło siekamy z mąką, solą i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy(...)tartę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 st.C 2. Brokuły gotujemy na parze, tak by były jeszcze lekko twarde. 3. Czosnek siekamy. 4. Mleko mieszamy ze śmietaną, lekko ubitymi jajkami, czosnkiem i przyprawami. 5. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z masą mleczno-jajeczną. 6. Na ciasto wykładamy brokuły, zalewamy masą i pieczemy ok. 30 minut

Pasja Smaku
Karkówka pieczona z warzywami 294

świetnym połączeniem, gdy chcemy zjeść coś pożywnego i nie poświęcać dużo czasu na przygotowanie posiłku. Składniki (6 osób) : 6 plastrów karkówki wieprzowej czerwona papryka 2 cebule przyprawa do mięsa czosnek zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Karkówkę posypać przyprawą do mięsa. 2. Paprykę pokroić w paski, cebulę w pół talarki. Czosnek drobno posiekać. 3. W rękawie do pieczenia ułożyć plastry karkówki, posypać(...)papryką, cebulą i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie. 4. Piec ok. godziny w temperaturze 180 st.C. Rada: Karkówka świetnie pasuje do młodych ziemniaków przypieczonych na patelni z koperkiem i najprostszej sałatki obiadowej czyli sałaty i szczypiorku

Pasja Smaku
Tagliatelle ze szpinakiem i czerwoną fasolą 293

uważam, że był to dodatek zbędny. Przepis obrania się w podstawowej formie. Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego Tagliatelle  3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g pieczarek pierś kurczak 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany (w oryginalnym przepisie: ser mascarpone ok. 100 g) bazylia, sól, pieprz   Wykonanie(...)Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. 2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Fasolę odcedzić. Kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Czosnek i cebulę posiekać na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć, a następnie na ok. 30 s. wrzucić czosnek. 4. Dodać pieczarki i lekko dusić pod przykryciem

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania