czosnek - 7003 przepisów (strona:16/467)

Frytki z selera z czosnkiem 173

seler oliwa z oliwek 1-2 łyżki  bądź obejść się bez tłuszczów- frytki bez oliwy będą suchsze sól i pieprz do smaku 1- 2 łyżeczki tymianku szczypta kolorowego czosnku w proszku- może być tez zwykły czosnek jedna cała główka czosnku Przygotowanie:  1. Selera obrać, umyć i osuszyć. 2. Pokroić najpierw w plastry, a następnie w wąskie wagoniki, około(...)szerokości. 3. Rozłożyć na blasze posypać wszystkimi przyprawami i polać oliwą z oliwek. Przemieszać frytki rękoma by przyprawy wtarły się w warzywo równomiernie. 4. Po środku położyć główkę czosnku i piec razem z frytkami 5.. W połowie pieczenia, szpatułka obrócić frytki i skroplić odrobiną oliwy jeśli będzie taka potrzeba. Jeśli czosnek jest już bardzo miękki, należy go wyjąć. Jeśli

KreatywnePiny
Risotto ze szparagami i kurczakiem 192

mięso świetnie komponuje się z wyraźnym smakiem szparagów. Pyyycha!   Składniki Pęczek białych szparagów Sól łyżka cukru pomidor świeża szałwia 2 łyżki masła 50 ml słodkiej śmietanki 4 ząbki czosnku biała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 300g ryżu 4 podudzia z kurczaka Tymianek Sposób przygotowania Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy aż będą półmiękkie w wodzie z dodatkiem łyżki(...)soli. Szparagi wyjmujemy a w wodzie z ich gotowania umieszczamy obierki i końcówki i gotujemy 15-20 minut. Wywar przecedzamy i gotujemy w nim podudzia z kurczaka. Cebule i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebule z czosnkiem. Dosypujemy ryz i przesmażamy Az zacznie być szklisty. Podlewamy wywarem szparagowym. Risotto często mieszamy

Pyry na Gaz
Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 315

Fooder.pl (klik) . Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka bez kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 1 pęczek kolendry 40 g miodu 1 papryczka chili pieprz i sól(...)Dodatki: ryż bosmati 1 limonka 1 papryczka chili Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek, cebulę, imbir i pozbawioną nasion papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekane warzywa. Dodajemy łyżkę pasty curry, zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając. Na patelnię z warzywami dodajemy kawałki kurczaka i lekko podsmażamy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik

Smakowity Blog Kulinarny
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 195

feta - pokrojony w grubą kostkę 100g sera żółtego - startego na największych oczkach tarki 150g pomidorków koktajlowych - kilkanaście sztuk, przekroić na połówki 1 cebula - średnia, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku - duże, pokrojony w cienkie plasterki 2 jaja - całe 1/2 kostki bulionu rybnego - lub inny smak, rozkruszyć  sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany - do smaku olej - do smażenia masło i kasza(...)namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.     Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku - czosnek lubi się przypalać, stąd smażyć go krótko. Rybę oczyścić z ości i skóry, pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne

Grunt to przepis!
Chili con carne 145

świeżą papryczkę chili. Jeśli wolicie łagodniejsze – pomińcie ją. Składniki: (4-6 porcji) 500 g mięsa mielonego z szynki 2 średnie cebule 2 papryki 1/2 papryczki chili * 3 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ) 1 puszka czerwonej fasoli (560 g) 150 ml wody 1 łyżeczka chili 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano(...)możecie spożywać pikantnych dań, pomińcie ten składnik.   Przygotowanie: Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Papryczkę chili pokroić w drobną kostkę, podobnie jak obraną cebulę i czosnek. Do szerokiego rondla lub garnka wlać 2 łyżki oleju rzepakowego. Gdy się lekko nagrzeje dodać cebulę, papryczkę chili (jeśli używamy) i czosnek. Smażyć na średnim ogniu z 3 minuty do zeszklenia

Moja Delicja
Zupa z łososiem 182

trzymamy w lodówce nawet do tygodnia. Gorąco polecam! Składniki: (4-6 porcji) 500 g filetu z łososia bez skóry 2 nieduże cebule (użyłam czerwoną i białą) 3 małe ząbki czosnku 1 papryczka chili* 2 pomidory 2 średnie ziemniaki 2 duże marchewki 1400 ml wody 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju(...)opcjonalnie) 1/2 – 1 łyżeczka mielonej chili* 1/2 łyżeczki cukru sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku   * Pomiń, jeśli zupkę będziesz robić dla dziecka.   Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Umytą papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki. Następnie bardzo drobno pokroić. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Pomidory

Moja Delicja
Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. 185

sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :) Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne ) - ogórki 15 kg - koper duża wiązka - czosnek 4 duże główki - chrzan 3 duże laski - woda 12 litrów - sól 12 okopiastych łyżek Wykonanie Ogórki przesypuje do dużej miski - miednicy i moczę w lodowatej wodzie ok. 2 godzin ( zależy(...)czasie w dużym garnku lub dwóch mniejszych nastawiam wodę ,solę, po zagotowaniu gotuję jeszcze trzy minuty, studzę. ( zasada zalewy jest prosta, na każdy litr wody, przypada okopiasta łyżka soli ) Czosnek obieram, dzielę na ząbki, jeśli są duże przekrawam na pół, chrzan obieram ze skórki i kroję w cienkie paseczki, koper ( łodygi + baldachy ) tne nożyczkami na ok. 5 cm. kawałki. Wymoczone

Kuchnia z widokiem na ogród
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik 122

zły. Dzisiaj zapraszam na jego hiszpańską wersję. Pomidorów i papryki na działce i placach opór, więc tym bardziej polecam. Składniki: 1 kg mięsistych pomidorów 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 4 kromki weki bez skórki 1 średni ogórek  2 łyżki octu jabłkowego 5 łyżek oliwy z oliwek  200 ml bulionu z warzyw Dodatkowo : 4 kromki weki 1 łyżka(...)masło 2 zabki czosnku świeże listki bazylii 1 szalotka 1/2 żółtej papryki Sposób przygotowania: Wekę pokroić w kawałki i zalać wodą, po 2-3 minutach odcisnąć. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, paprykę podpiec na ogniu ( ja skorzystałam z palnika), owinąć folią i również obrać ze skórki. Ogórka obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę

Gosia gotuje
Upały dokuczają ? 141

Dziś w menu : Idealne danie na upały. Spaghetti z ziołami i czosnkiem podawane z zimnymi pomidorami z cebulą w jogurcie. Upały jak na południu Europy, tak więc przygotowaliśmy dla Was propozycję z południa Włoch. Jednak podawane z klasycznymi pomidorami w jogurcie, niektórzy robią to ze śmietaną. Danie nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, co jest szczególnie przydatne, jeśli mamy(...)ugotowania makaronu. Spaghetti z ziołami i pomidorami w jogurcie. (4 osoby) Składniki : 1/2 paczki spaghetti 3 duże pomidory 1/2 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku roszponka Gotujemy makaron al dente.  W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodajemy

vegetanie
Sos tzatziki 313

koperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam!   Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku z cytryny; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), umieścić(...)sicie, posypać szczyptą soli i odstawić, aż ogórek puści soki. Odcisnąć. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki

Gospodyni Miejska
Spaghetti z klopsikami 253

klopsiki, a nie obgotowane pulpety.  ugotowany makaron spaghetti (lub każdy inny) klopsiki: na ok. 20 sztuk 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody) 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony) 1 łyżeczka suszonego tymianku  sól, pieprz(...)smaku do obtoczenia: 1/2 szklanki bułki tartej Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko i przyprawy. W rękach formujemy kuleczki o wielkości piłeczki pingpongowej,obtaczamy w bułce tartej i smażymy

bistro mama
Krem czosnkowy na ostro 197

Przedstawiam Wam kolejną zupę-krem. Tym razem postawiłam na coś wzmacniającego odporność. A co pomaga nam w okresie jesienno-zimowym bardziej niż czosnek? Zupa z czosnku! A konkretniej: aksamitny, gładki i niebiańsko pyszny krem z czosnku z ostrą papryczką. Przy takim obiadku żadna infekcja nie ma szans. Potrzebne nam: - pół dużej cebuli - 20 ząbków czosnku - papryczka pepperoni - 2 średnie ziemniaki(...)litr bulionu - 150 ml śmietany kremówki - sól - pieprz - chili pieprz cayenne - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w krążki papryczkę i podsmażyć razem minutę. Podlać bulionem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Delikatnie przestudzić i zmiksować na gładką masę. Dodać kremówkę i doprawić solą, pieprzem oraz chilli. Podawać

W poszukiwaniu inspiracji
Burrito 179

śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni 1 papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej) 2 puszki krojonych pomidorow Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy Garść świeżej kolendry Sól, pieprz  Papryka ostra(...)polecam naprawdę dużą patelnię lub od razu garnek)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę (mieszając), aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy  mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę

Zawsze głodna!
Zupa krem z cukinii 219

bazylii, wedle upodobań.  Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Potrzebujemy (składniki na 3 porcje): 2 cukinie 1 cebula 1 średni ziemniak garść liści szpinaku 2 ząbki czosnku kilka łyżek jogurtu greckiego 2 szklanki wywaru z warzyw kilka listków mięty/bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na rozgrzanej patelni z odrobiną(...)oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, dusić przez chwilę (nie za długo, czosnek może stać się gorzki). W wywarze warzywnym gotować około 15 minut ziemniaki i cukinię, dodać szpinak, cebulę i czosnek. Odrobinę zupy zmieszać z jogurtem, następnie dodać do zupy (dzięki temu nie zważy się). Dodać liście mięty, odrobinę soli i pieprzu, zblendować wszystko. Podawać na ciepło

Powiedz dietom nie
Pasta z awokado mojej mamy 171

miękkie, dojrzałe ale nie zgniłe. Dobrym pomysłem więc jest zakup awokado twardego i potrzymanie go w domu ok. 2-3 dni, żeby dojrzało pod naszym okiem. W przepisie jest czosnek. Ja daję 1 mały ząbek, ale jeśli ktoś lubi bardziej wyraźne smaki (awokado jest raczej mdłe, więc czosnek się przyda) może dołożyć więcej ząbków. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1/2 opakowania(...)półtłustego twarogu (przy założeniu, że całe opakowanie to 250 gramów) 1 łyżka śmietany 1 mały ząbek czosnku ew. czosnek granulowany sól pieprz Wykonanie jest bardzo proste.  Awokado obrać i wyjąć pestkę. Uwaga, śliskie! Będzie uciekać:) Rozgnieść widelcem Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do awokado - wymieszać Dołożyć twarożek, śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem i wszystkie składniki połączyć w jednolitą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com