czerwony chleb - 500 przepisów (strona:16/34)

Salsa - chyba do wszystkiego 222

już z chlebem domowej roboty, jadłam z rybą, fantastycznie smakuje z grzankami - kromki chleba wkładałam do tostera i podgrzewam. Kapitalna jest z serem kozim - chleb żytnio-orkiszowy lub chleb żytni , na to plasterek sera koziego i trzymamy uszy, żeby nam się za bardzo nie trzęsły podczas jedzenia :) To od Was zależy, do czego jej użyjecie. Pasuje naprawdę do wszystkiego, chyba(...)halibuta lub łososia, to koniecznie zróbcie do nich również tę salsę. Przepis bardzo prosty i do wykorzystania, jako dodatek, do wielu potrawach.  Składniki: 3 ogórki kiszone 1/4 czerwonej papryki 6-7 pomidorów suszonych 1 łyżeczka świeżego imbiru  1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu (u mnie gryczany) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 172

Dziś na szybko;-) bo i przekąska szybka...ale za to jaka smaczna! Kupiłam plastry wędzonego łososia. Pokroiłam go,dodałam koperek i polałam oliwą z oliwek. Jeszcze

potrawyregionalne
Zupa marokańska Harira 226

przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Ogień powinien być średni, warzywa powinny nabrać tylko miękkości i przejść przyprawami. następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, soczewicę zielona i czerwoną, tofu pokrojone w większe kostki i seler naciowy pokrojony w dużą kostkę, jeżeli dajemy kombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.Fasolę szparagową swieżą dodajemy(...)Gotujemy na małym ogniu.Po 20 minutach soczewica i fasolka powinny być miękkie. Dodajemy wtedy ciecierzycę i drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe:) Zupę możemy podać z chlebem pita

Apetyt na Zielone
Paprykarz z tuńczykiem 170

Popularna warzywna pasta kanapkowa  z ryżem i rybą. Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania . Warzywa można  połączyć  z ryżem i tuńczykiem  w

Zakamarki mojej kuchni
Zakwas buraczany do barszczu Świątecznego 169

Z takim zakwasem barszcz będzie wyjątkowy. Zróbcie go już teraz, musi tak stać od 5-7 dni. Buraki obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać i

Kuchnia Pokoleń
Superzdrowy tost odchudzający :) 185

Kolejna propozycja na zamówienie.Upiekłam Izie hardcorowego razowca, a ona zrobiła z tego hardcorowego tosta :) Tost trzyma podobno zasady ścisłej diety a robi się go

Z butelką mleczka w tle
Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami 140

wagę w jednym z hipermarketów, bardzo dobry pomysł, pochwalam!  Nie marnujmy jedzenia, bo nawet z kilku pozostałych ziemniaków czy innych warzyw możemy przygotować wspaniałą kolację. Podobnie np. z chlebem, zróbcie pyszne grzanki do zupy lub bruschettę z czym tylko chcecie i co macie w lodówce, z resztek jedzenia naprawdę można wyczarować pyszności! Zobaczcie pomysły na weekend: 35 pomysłów(...)dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami Składniki: 6-8 ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków 1 czerwona papryka 1/2 małej cukinii 250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i pomarańczowych 1/2 pęczka natki z pietruszki sól Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę i rozkładamy na talerzu sałatkowym. Oczyszczoną z gniazd paprykę

Moja smaczna kuchnia
Chipsy ziemniaczane z serem 165

cheddar, parmezan... ziemniaki, ser (cheddar) olej ryżowy do głębokiego smażenia Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Olej rozgrzać (olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund) i wrzucać do niego partiami plasterki kartofli rozdzielając je aby nie były posklejane. Smażyć, aż staną się lekko chrupkie. Wyjąć na ręcznik papierowy(...)każdym plasterku ułożyć trochę startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Dobre są na ciepło jak również zimno. Idealne do piwa i do czerwonego wina :) zastawa

królestwo garów
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 174

ramach współpracy otrzymałam produkty, których większość tak na prawdę będę próbować po raz pierwszy. Niektóre z nich opiszę, także zapraszam zainteresowanych :)  MĄKA Z CZERWONEJ SOCZEWICY  Mąka z czerwonej soczewicy powstaje poprzez zmielenie suszonych nasion tego strączka. Jest naturalnie bezglutenowa. Odznacza się puszystością, nie posiada żadnych grudek. Charakteryzuje się dużą zawartością białka. Znajduje zastosowanie jako zagęstnik do różnych potraw(...)GROCHU Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania czy pieczenia. Odznacza się również sporą ilością białka

Zdrowie na języku :P
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 204

przepisów, którą koniecznie zachowajcie bo warta jest uwagi! 1. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką  ½ opakowania śledzi z olejem wiejskim SEKO  1 czerwona cebulka  1 kwaśne jabłko  ocet do skropienia  1 opakowanie śmietanki 18%  50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno  3-4 liście laurowe(...)dłużej tym lepiej.  3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  1 opakowanie chleba pumpernikiel  3 jajka ugotowane na twardo  2 średniej wielkości, upieczone buraki  1 łyżka śmietany 18%  2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku  1 łyżka tartego chrzanu sól

SMYKWKUCHNI
Harira czyli Zupowy Wtorek odc. 85 212

Moje wielkie zupowe odkrycie ostatniego tygodnia. Po uroczystych kolacjach, przygotowaniach do warsztatów, spaniu w pracy, miałam nieziemską wręcz ochotę na spokojny, ciepły, sycący posiłek w domu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 252

spożywali zbyt dużo produktów mlecznych. Mleko łatwo się psuło, więc przerabiało się go na jogurt oraz ser, jedzony w małych ilościach do prawie wszystkich posiłków (np. na śniadanie z chlebem, oliwą i warzywami). Kurczaka spożywano raz w tygodniu (w weekendy), zazwyczaj gotowano go w pomidorach i oliwie i podawano z warzywami lub pieczonymi ziemniakami z cytryną. Ponadto jedzono średnio(...)zamiast majonezu. Po danie z kurczaka należy sięgać raz w tygodniu i nie przesadzać z jajkami (rekomenduje się ich nieco więcej, jeżeli w ogóle nie jadacie mięsa). 4. Mięso czerwone i słodycze jedz w małych ilościach. Kreteńczycy w latach 50., jako ubogie społeczeństwo, mogli pozwolić sobie na jedzenie mięsa tylko od święta. Żywe zwierzę było dla nich cenniejsze (zazwyczaj trzymali

Chilli Czosnek i Oliwa
Zakwas buraczany 161

Barszcz czerwony jest jednym z tradycyjnych dań na wigilijnym stole. Robiony na zakwasie zyska całkowicie inny smak. To już na prawdę ostatni dzwonek na zrobienie zakwasu! Składniki: 3 buraki 3 ząbki czosnku pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy (po kilka sztuk) 2 łyżki soli Buraki obrać, pokroić w plasterki. Ząbki czosnku obrać. W dużym słoiku umieścić buraki wraz z czosnkiem(...)przyprawami. Zalać 3 szklankami gorącej wody (nie wrzącej). Dodać kromkę chleba razowego na zakwasie (przyspieszy proces zakwaszania). Przykryć słoik gazą. Zakwas będzie gotowy po 5 dniach. Gotowy zakwas przecedzić przez gazę. Przelać bo butelek. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni

Moja Galeria Smaku
Sos pomidorowo-paprykowy do makaronu 212

Ostatnio bardzo, ale to bardzo ,chodził za mną makaron. I parmezan. I pomidory i Włochy jednym słowem Nie zrobiłam Bóg wie czego. Zrobiłam chleb powszedni każdego szanującego się Włocha.Zrobiłam to PER L'AMORE DELLA PASTA!- Z MIŁOŚCI DO MAKARONU! Pasta con la salsa. Makaron z sosem i już. Niestety , pomidorów jakie kąpią się w słońcu sycylijskim, prosto z krzaczka(...)rośnie na Sycylii to pomidor słodki, bardzo słodki. Ale do rzeczy. Składniki -pomidory najlepiej mięsiste, bardzo dojrzałe -czosnek -bazylia -cebulka z piórami -Zioła Małgorzaty  Skworcu -papryka żółta i czerwona -oliwa z oliwek Pomidory pokroić w cząstki, paprykę, umyć , dodać do pomidorów. Sporo bazylii, szalotkę i czosnek również. To wszystko wraz z łyżeczką ziół Małgorzaty, zagotować pod przykryciem. Dodać oliwy

Z Kuchni Do Kuchni
Apetitka ostra pasta do kanapek 235

gruntu a papryka zasypała stoły sprzedawców. Zamknęłam je w słoiku i będę jeść  zimą kiedy pomidor dla mnie jest tylko atrapą. 2,5 kilograma pomidorów 2 duże czerwone papryki 1 chilli cebula 100 ml oleju sól pieprz Pomidory obierz ze skóry, pokrój w małe kawałeczki. Rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć pomidory. Gotuj ok godziny(...)miękkie. Przełóż teraz paprykę z cebulą do pomidorów i duś razem ok 20 -30 minut. Włóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.  Jem z grzanką, chlebem z żyta, a czasami położę na wierzch anchois

AZgotuj!
Pasta z soczewicy do chleba 203

Super zdrowa soczewica w pysznej paście do chleba. Warto jeść soczewicę jak najczęściej ponieważ - ma bardzo niski indeks glikemiczny - zawiera m.in. kwas foliowy, żelazo, cynk, fosfor, łatwo przyswajalne białko - wit. z grupy B - jest źródłem błonnika - wspomaga odchudzanie Składniki: 1,5 szkl. soczewicy (u mnie brązowa) 2 duże cebule 6 ząbków czosnku sól pieprz  papryka słodka i ostra(...)łyżek oleju odrobina wody Soczewicę gotujemy w 3 szkl. wody, w zależności od koloru od 15 do 50 minut (najdłużej brązowa, czerwoną najkrócej). Cebulę i czosnek kroimy drobno i obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z soczewicą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodajemy olej i troszkę wody. Miksujemy na gładką masę lub tak jak u mnie, zostawiając

chwile dla mnie