czerwony chleb - 500 przepisów (strona:15/34)

Poranne chorizo 175

rustykalny chleb. W lodówce pałęta się hiszpańskie, mocno paprykowe chorizo. A od dziś już astronomiczna wiosna. Chcę zielonego. Dużo zielonego! Kanapka w swojej prostocie jest wręcz banalna. Bazą każdej jest zawsze dobre pieczywo i kompozycja dodatków, która nie tylko pobudza kubki smakowe ale i oko. Dla kontrastu- czerwono zielono. I ciemne pszenno-żytnie pieczywo. Kilka plastrów chorizo. Mocno czerwona, wyrazista

Karo in the Kitchen
Pasta z wędzonej makreli 166

czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka chrzanu szczypta pieprzu posiekany szczypiorek Makrelę obrać ze skóry i oczyścić z ości.Rzodkiewkę, ogórki i cebulę posiekać w drobną kosteczkę. W misce rozdrobnić makrelę widelcem. Dodać pozostałe składniki (oprócz szczypioru) i wymieszać, aż połączą się w jednolitą masę. Doprawić do smaku. Podawać na grzankach z chleba

Pełny talerz
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 268

chleba. 8# Bawmy się galaretką! 9# Kiedy solimy zupy? Zupy powinniśmy solić dopiero  pod koniec gotowania , a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw. 10# Domowe sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory: ŻÓŁTY - kurkuma JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado CZERWONY

Kolejny blog o gotowaniu
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 221

około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor.  Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj na barszcz czerwony jest stanowczo za gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie tym...więcej ich jedzcie. Genialny smak mają bałabuchy przekrojone na pół z serem(...)szynką, ogórkiem itd. w środku jako malutka kanapeczka, przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład, zamiast tradycyjnej kulki ziemniaków do mięsa, jako przekąska do plecaka... czy przegryzajka dla dzieci na dworze ! Można je jeść na różne sposoby. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta z bobu! 170

głównej! ;-) Sezon trwa, więc nie ma na co czekać i chociaż raz w sezonie, trzeba zjeść przepyszną i zdrową pastę z bobu. Ja uwielbiam tego typu smarowidełka na pajdy chleba. Ta ma dość orientalną nutą, przygotowałam ją ze świeżego gotowanego bobu, masła z orzechów nerkowca (prezent od Primavika), i sporej ilości włoskiej oliwy z oliwek, ale naturalnie nie tylko ;-))) Zapraszam(...)SKŁADNIKI: - bób świeży 1/2 paczki (ugotowany w osolonej wodzie) - masło z nerkowców Primavika (około 3 łyżki) - 10 łyżek oliwy z oliwek - kurkuma - świeża mięta dość sporo - oregano świeże - chili czerwone - sól morska - 4 łyżki wody Wyżej wymienione składniki miksujemy na gładką masę, jeśli lubicie rzadkie pasty dodajcie więcej wody. Gotowe! SMACZNEGO!!! ;-))) Pięknej soboty! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Grillowana kiełbaska z cukiniowymi wstążkami i warzywną salsą 186

smakuje wyśmienicie! 1 kg kiełbasy śląskiej Przyprawa do wieprzowiny 1 młoda cukinia Sól morska z młynka Pieprz ziarnisty z młynka 1 ząbek czosnku Salsa: 2 pomidory 1 ogórek 2 czerwone cebule Oliwa z oliwek Kiełbasę nacinamy w prążki, przyprawiamy przyprawa do wieprzowiny. Grillujemy na bardzo rozgrzanym grillu. Cukinię obieramy, obieraczką wycinamy wstążki. Przyprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)foli aluminiowej i umieszczamy na grillu, grillujemy aż będzie miękka i chrupiąca. Pomidory, ogórka i cebule kroimy w kosteczkę, skrapiamy oliwą z oliwek. Kiełbaskę dodatkowo podajemy z podpieczonym chlebem

VioletoweKucharzenie
Tarta z warzywami z ziarna teff (bezglutenowa, wegańska) 365

kwasu foliowego. Ziarna mają piękny, brązowy kolor, są bardzo małe a po ugotowaniu mają dość ciągliwą, klejącą konsystencję i wyrazisty smak. Wykorzystywać go można na przeróżne sposoby - można piec chleby, robić naleśniki (np. z mąką teff), przygotowywać farsze i tarty. Jeśli jeszcze go nie znacie to zachęcam do urozmaicenia nim swojego menu np. w taką oto tartę - jest pyszna:) Składniki(...)ziarna teff (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) 2 szklanki wody 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju/oliwy czosnek niedźwiedzi lubczyk nadzienie 2 kostki tofu po 180 g 1/2 papryki czerwonej i 1/2 żółtej 1 mała cukinia natka pietruszki 1/3 szklanki mleka ryżowego 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz, garść świeżych ziół Przygotowanie: Do gotującej się wody dodaj teff

pyszne zdrowości
Prosiak z galarety. 192

     Święta Wielkanocne zawsze były hucznie obchodzone, o wiele bardziej niż Boże Narodzenie. Śniadanie Wielkanocne zaczynało się po rezurekcji i trwało baaardzo długo

Rozpustne gotowanie
.775. wegańskie placki i wegańskie inspiracje obiadowe 221

pamiętam, potraktujcie je po prostu jako inspiracje :) Wszystkie obiady są wegańskie.  fasolka szparagowa, cukinia, ziemniaki, dynia ze smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) ryż z czerwoną fasolą, brokułem i smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) fasolka szparagowa zielona i żółta, domowy pasztet z soczewicy (przepis na pasztet będzie na drugim blogu) cukinia faszerowana(...)dodatkiem passaty i podduszonych pieczarek), kalafior curry, kasza kuskus z koperkiem dyniowo-pomidorowa potrawka a'la curry z białej fasoli, ciecierzycy, kalafiora, cukinii, papryki i pieczarek, podana z chlebem pełnoziarnistym

breakfast of dreams
Klasyczna drożdżówka na Dzień Taty 166

pewnością uraczę go jakimś smakołykiem. A jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, i to oni mnie odwiedzą, to będziemy szaleć na całego. I może w końcu razem upieczemy ten chleb, na który nigdy nie możemy znaleźć czasu...? Wracają do meritum - Tato, wszystkiego najlepszego .  Dzisiaj pokażę Wam przepis na naprawdę pyszne ciasto. Drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami, z dużą ilością(...)moje wspomnienia z dzieciństwa - Babcia drożdżówki z rabarbarem piekła od zawsze, oboje je uwielbiamy. Za mięciutkie ciasto i kwaśne łodygi, które idealnie się uzupełniają. U mnie jeszcze słodkie, intensywnie czerwone truskawki i cudownie chrupiące płatki migdałowe. Wyszło wybornie, ciężko oprzeć się kolejnemu kawałkowi, szczególnie, gdy jeszcze ciasto jest lekko ciepłe, mmm... Pycha! Przepis znalazłam w Kuchni Lidla Pawła Małeckiego, która

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami 138

Ciekawie smakowało :) Składniki na 1 porcję:1 świeża, cała makrelapęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka)1 pomidor pokrojony w plastrysól jodowana,1 ząbek czosnkupieprz cytrynowy1 cytrynaRybę myjemy, następnie skrapiamy cytryną, posypujemy solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka(...)płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię.  Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami. pieczona makrela

Bon Appetit Małgorzaty
Rozgrzewajaca Pomidorowa z Soczewicą, Ziemniakami i Fetą czyli Zupowy Wtorek odc.36 193

Brrrr... ależ ja dzisiaj zmarzłam latając z wózkiem po wsi. Odprowadziłam Córcie i jej kumpelkę do szkoły i jeszcze spraw kilka się napatoczyło. Z językiem wywieszonym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Salsa - chyba do wszystkiego 222

już z chlebem domowej roboty, jadłam z rybą, fantastycznie smakuje z grzankami - kromki chleba wkładałam do tostera i podgrzewam. Kapitalna jest z serem kozim - chleb żytnio-orkiszowy lub chleb żytni , na to plasterek sera koziego i trzymamy uszy, żeby nam się za bardzo nie trzęsły podczas jedzenia :) To od Was zależy, do czego jej użyjecie. Pasuje naprawdę do wszystkiego, chyba(...)halibuta lub łososia, to koniecznie zróbcie do nich również tę salsę. Przepis bardzo prosty i do wykorzystania, jako dodatek, do wielu potrawach.  Składniki: 3 ogórki kiszone 1/4 czerwonej papryki 6-7 pomidorów suszonych 1 łyżeczka świeżego imbiru  1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu (u mnie gryczany) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 172

Dziś na szybko;-) bo i przekąska szybka...ale za to jaka smaczna! Kupiłam plastry wędzonego łososia. Pokroiłam go,dodałam koperek i polałam oliwą z oliwek. Jeszcze

potrawyregionalne
Zupa marokańska Harira 226

przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Ogień powinien być średni, warzywa powinny nabrać tylko miękkości i przejść przyprawami. następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, soczewicę zielona i czerwoną, tofu pokrojone w większe kostki i seler naciowy pokrojony w dużą kostkę, jeżeli dajemy kombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.Fasolę szparagową swieżą dodajemy(...)Gotujemy na małym ogniu.Po 20 minutach soczewica i fasolka powinny być miękkie. Dodajemy wtedy ciecierzycę i drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe:) Zupę możemy podać z chlebem pita

Apetyt na Zielone
Paprykarz z tuńczykiem 170

Popularna warzywna pasta kanapkowa  z ryżem i rybą. Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania . Warzywa można  połączyć  z ryżem i tuńczykiem  w

Zakamarki mojej kuchni