czerwona - 500 przepisów (strona:9/34)

Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 236

rękami dokałdnie ,aby dyski z cukini porozdzielały się. UWAGA! Aby nadać charakteru dodałam łyżkę oleju z czerwonych sycylijskich , bardzo ostrych papryczek. Opcja nieobowiązkowa. Wykonanie oleju jest proste-świeże czerwone ostre papryczki pokrój zalej olejem i odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce. Dolewaj oleju bo ten niknie. Mogą leżec w ten sposób przyrządzone calymi latami

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 229

mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu(...)godzinie zmniejszyłam do 210. Zapiekałam około 2 godzin, można więcej. Ale nie polecam, gdyż papryka się rozlezie. Po upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika.  Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z sosem a'la ratatouille 222

sosem a'la ratatouille na 4 porcje czas przygotowania: 30 min.  Składniki: 400 g świeżego makaronu, np. tagliatelle 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 1/2 bakłażana 1 czerwona papryka 1 cukinia oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa należy pokroić w drobną i w miarę równą kostkę. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Frittata: szparagi, papryka 210

Dziś kolejna wersja frittaty, tym razem na ostro, z paryczką chili, czerwoną papryką i szparagami. Szybka przekąska na ciepły letni dzień. Frittata: szparagi, papryka Składniki: 6 jajek 10-12 ugotowanych szparagów 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryczki chili sól, pieprz olej Wykonanie: Na rozgrzanej patelni skropionej olejem podsmażamy posiekaną paryczkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Do miski wbijamy jajka

Kulinarne przygody Gatity
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 320

pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę. SMACZNEGO

OstryKęs
Pęczakowe wariacje smakowe 232

warzywami Do przygotowania kaszy: - szklanka pęczaku - 2 szklanki wody - szczypta soli do smaku - pół szklanki mleczka kokosowego Warzywa: - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - 1 cukinia - 1 cebula czerwona - pęczek koperku - kilka liści świeżego szpinaku - świeżo mielony pieprz - papryczka jalapeno (może być z zalewy) - chili - oregano - oliwa z oliwek z tymiankiem i czosnkiem (ja mam swojej roboty – jest

Sajkofanka smaku
Brzoskwniki- Pesche dolci 229

gotować aż powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem się nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v  likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v  cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym ( crema pasticcere) lub nutellą. Złożone brzoskwinki zanużayć

Mia Cucina Sofieta
Boeuf bourguignon 177

minut, marynowanie 12 godzin, gotowanie około 2 godziny 45 minut) Uwagi:  *Aby danie bourguignon było w 100 % burgundzkim należy użyć klasycznego burgundzkiego czerwonego - wytrawnego wina Bourgogne z czerwonych owoców o bogatym owocowym bukiecie. Jest to wino ze szczepów Pinot Noir lub Gamay. Z uwagi na to że wina Bourgogne osiągają często zawrotne ceny Francuzi chętnie zastępują je winem

Przysmaki Karolki
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 190

już w szczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery.  Red Velvet od zawsze było pozycją na mojej liście "do zrobienia" i zastanawiamsię teraz, dlaczego tak późno odważyłam się upiec czerwone ciasto przekładane kremem. Nie wiem.Ale zauważyłam, że mam wiele zanotowanych receptur, do których chyba "muszę dojrzeć", a tociasto należało prawdopodobnie do owych...W końcu się jednak zdecydowałam(...)mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 g kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki barwnika czerwonego w proszku w oryginale: 1 słoiczek (około 30 ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu krem:1kg serka typu Philadelphia (ewentualnie jakiś mocno gęsty ser wiaderkowy) 2 szklanki mleka 2 łyżeczki żelatyny szklanka

W kuchni Karmel-itki
Stalowym Widelcem po Patelni 247

tylko piszą, ale nie. Rączka i naczynie bez żadnego uszczerbku. Moje oczy tylko troszkę były podrażnione od nadmiernego przecierania ich ze zdziwienia. Ta firma wprowadziła też fajną funkcję. Pamiętacie czerwoną kropkę na środku patelni konkurencyjnych firm, która wskazywała, czy patelnia jest nagrzana czy nie? Ballarini ma to w rączce. U nich nazywa się to Thermpoint. Jak zielony to patelnia(...)zimna, można już myć lub rozgrzewać, jak czerwona znaczy , że można smażyć, że nagrzana, ale nagrzanej raczej nie myjemy, bo żadne naczynia nie lubią szoku temperatur. Tu coś dla kobiet. Poza funkcjonalnością granit jest piękny. Każdy szczegół jest idealnie wykończony. Nawet logo firmy jest ładnie wyryte na zewnętrznej spodniej części naczyń. Poza tym ładnie prezentuje się na stole

Blondynka Gotuje
Lekki lunch w postaci sałatki podanej z serem camembert, suszonymi pomidorami,awokado oraz anchois 215

sałat ułożyć na talerzu, następnie pokrojone w plastry awokado, plastry suszonych pomidorów, pokrojony ser camembert, filety anchois, oliwki oraz ogórek w plastrach. Przyozdobić świeżym tymiankiem, kaparami, oprószyć solą oraz czerwonym pieprzem. Skropić całość cytryną i oliwą. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Wigilijny barszcz 476

leśnych grzybów. Barszcz to zupa popularna od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne były buraki, zwykle jedno z tańszych warzyw. Wzmianki o czerwonym barszczu jako jednej z potraw wigilijnych pochodzą z XVI wieku. Kiszenie buraków na wigilijny barszcz odbywało się na długo przed świętami. Choć barszcz jest potrawą bardzo popularną i często gości

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczny gulasz 185

kiełbasy wędzonej (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 2 czerwone cebule (im większe tym lepiej) 2 garście suszonych śliwek 5 ziaren jałowca 5 goździków szklanka czerwonego wina (najlepsze będzie wytrawne) sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu. Mięso kroimy w kostkę. Obficie obsypujemy solą

Pobite gary Barbary
Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 217

wywaru i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. 3) Wywar przecedzić i trzykrotnie zredukować. W rondelku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone wino oraz starty piernik i gotować kilka min. Sos przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem

kolorowotorcikowo
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 155

każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną, z dodatkiem oleju wodę. Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i jeszcze raz zagotować. Podawać z barszczem czerwonym. zastawa

królestwo garów