czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:30/307)

"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 151

Zupa fasolowa ; blog: Co w kredensie piszczy Fasolka po bretońsku ; blog: Czerwień i błękit Sałata rzymska z boczkiem, fasolą i fetą ; blog: Czerwień i błękit Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli ; blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po bretońsku ; blog: To i owo stokrotki Fasolowe curry z morszczukiem(...)blog: U stóp Benbulbena Sałatka z buraków i czerwonej fasoli ; blog: Mops w kuchni Minestrone z fasolką i makaronem ; blog: lejdi of the house Biała fasola z pietruszką i papryką ; blog: teczasmakow SOCZEWICA Krem z marchwi z pomarańczową soczewicą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa z czerwonej soczewicy z batatem i wędzoną papryką ; blog: Twins Pot Soczewica

Weekendy w domu i ogrodzie
Meksykańskie burrito 177

póki co używam kupnych. MEKSYKAŃSKIE BURRITO (składniki na 6 tortilli) - 6 placków tortilli - 300 gram mięsa mielonego wołowego - duża cebula - ząbek czosnku - czerwona papryka - papryczka chili - pół puszki fasoli czerwonej - pół puszki kukurydzy - około 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, oregano - oliwa z oliwek do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z dodatkiem(...)mięso będzie usmażone, na patelnie wlać przecier pomidorowy. Ja robię to stopniowo, ponieważ farsz nie może być zbyt rzadki (nie chcemy żeby wyciekał bokami z tortilli). Do farszu dodać fasolę czerwoną, kukurydzę oraz oregano. W razie potrzeby doprawić do smaku.  Placki tortilli skropić lekko wodą i podgrzać na patelni lub w mikrofali. Ułożyć farsz, zawinąć. Burrito można podawać

Zgrabne Gotowanie
Pasta meksykańska do tortilli 87

meksykańsku. W tym przepisie korzystam z gotowych półproduktów, mam na myśli to, że nie będę gotował ani fasoli, ani kukurydzy. Dostaniecie ją w dowolnym markecie. Składniki 100g czerwonej fasoli z puszki 50g kukurydzy z puszki 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki odrobina oregano sól pieprz 2 łyżki oleju(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy słodką i ostrą paprykę, odrobinę soli, pieprzu i oregano oraz koncentrat pomidorowy. Następnie wszystko przekładamy do blendera, dodajemy połowę odsączonej z zalewy kukurydzy i fasoli. Całość blendujemy do połączenia się składników. Nie musimy blendować zbyt długo, kawałki poszczególnych składników mogą być wyczuwalne w środku. Do zblendowanej pasty dodajemy pozostałą część fasoli i kukurydzy i wszystko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka meksykańska z zielonym groszkiem 176

Sałatka dobra na każdą okazję. Z czerwona fasolą, papryką, kukurydzą, żółtym serem i majonezem, dziś także z dodatkiem zielonego groszku. Sałatka, do której czasem wrzucam kawałki wędliny lub parówek, jajko na twardo lub oliwki, urozmaicam jak się da, każda wersja wygrywa. Sałatka meksykańska z zielonym groszkiem SKŁADNIKI: puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka ananasa w kostce

Zasmakuj Kuchni
Kurczak po meksykańsku 123

Jest to danie idealne na dni gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie, gdyż robi się praktycznie samo. Nazwałam je kurczak po meksykańsku, gdyż ma kukurydzę i czerwoną fasolę, ale pewnie na tym powiązania się kończą. Jednak nie zmienia to faktu, że jest to bardzo pyszne i pożywne danie ;) Kurczak po meksykańsku składniki: 2 piersi z kurczaka(...)mała puszka kukurydzy 1 mała puszka czerwonej fasolo około 200 ml bulionu 1/2 szklanki ryżu (u mnie brązowy) 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 mała puszka pulpy pomidorowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak po meksykańsku wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy ostrą i słodką papryką, mielonym imbirem. Smażymy przez około 3 minuty na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną

Delusional Trine
KASZA QUINOA PO MEKSYKAŃSKU 191

smakuje i zapewnia prawidłowe odżywianie. KASZA QUINOA PO MEKSYKAŃSKU /własny;/ 4 porcje 1 szklanka kaszy quinoa 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 papryczka chili 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki chili w płatkach sól, pieprz olej do smażenia do podania: świeża kolendra(...)minut, od chwili zawrzenia płynu w garnku. Kasza powinna wchłonąć większość lub nawet całość wody (bulionu). Cebulę, czosnek obieram, siekam wraz papryczką i podsmażam na kilku łyżkach oleju.Kukurydzę, fasolę czerwoną i białą odcedzam na sicie. Wrzucam do rondla z cebulą, dodaję komosę ryżową i podmsażam całość. Na końcu dodaję przyprawy, koncentrat, podgrzewam 2 minuty, ciągle mieszając. Podaję

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka z makaronem, szynką parmeńską, mięsem mielonym, fasolką czerwoną, serem ... 333

takie eksperymenty :) Składniki: makaron ( ja użyłam tagliatelle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego) 300 gram 500 gram mięsa mielonego  ćwierć papryki czerwonej czerwona cebulka ząbek czosnku pół puszki fasoli czerwonej opakowanie szynki parmeńskiej- 8 plasterków 300 gramów sera żółtego tartego cztery łyżki passaty pomidorowej sól pieprz oregano papryczki chili chili w płatkach oliwa z oliwek opcjonalnie łyżeczka cukru(...)makaronu, na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, ząbek czosnku i papryczkę chili. Dodaję mięso mielone i chwilę smażę całość. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i fasolę czerwoną z puszki. Smażę całość przez około 6 minut. Przyprawiam solą, pieprzem, oregano, papryczką chili w płatkach. Dodaję passatę pomidorową i całość duszę jeszcze przez 10 minut. Opcjonalnie możemy dodać

Mango Papaja
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z KURCZAKIEM 171

Treściwa zupa z dodatkiem czerwonej fasoli na chłodne dni, jak ten dzisiejszy - doskonale rozgrzewa a przy tym rewelacyjnie smakuje. W wersji na szybko można użyć fasoli z puszki. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, 300 g fasoli czerwonej , 1 l bulionu warzywnego, 1 cebula, 1 papryka czerwona, ½ puszki kukurydzy, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 papryczki chilli , ½ łyżeczki(...)paprykę kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie podsmażamy cebulę, dodajemy kurczaka oraz rozdrobnione papryczki chilli, smażymy 10 minut. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i pomidory podsmażamy 5 minut, podlewamy bulionem, dodajemy fasolę i kukurydzę – gotujemy 10 minut pod przykryciem, dodajemy paprykę słodką, przyprawę meksykańską oraz sól i pieprz, zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie – zagotowujemy

słodki bratek
Sałatka nachos z kurczakiem 101

Składniki: Filet z kurczaka 2 pojedyncze Nachos 150 g Papryka czerwona Ogórki konserwowe 5 Kukurydza konserwowa Fasola czerwona z puszki Kapusta pekińska mała ok 1 kg Pomidory malinowe 2 duże Jogurt naturalny 170 g Majonez 3 łyżki pełne czosnek ząbek Sól Pieprz Przyprawa do gyrosa łyżka Przygotowanie: Na początku przygotujemy sos. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, dodajemy jogurt(...)majonez, sól oraz pieprz. Na koniec wszystko razem mieszamy i sos jest gotowy. Sałatkę układamy warstwowo: Połowa kapusty pekińskiej poszatkowanej, puszkę czerwonej fasoli, paprykę pokrojoną w kosteczkę, fileta z kurczaka, Całość polewamy połową przygotowanego sosu. Kolejna warstwa to kukurydza z puszki, ogórki konserwowe pokrojone w większą kostkę, pomidory pokrojone w większą kostkę, pozostałą kapustę pekińską poszatkowaną. Całość polewamy pozostałym

Kulinarne przygody
cukinie faszerowane pieczarkarni i czerwoną fasolą 140

składniki  dla czterech osób 4 średnie cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, lub ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 1 opakowanie camemberta  1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 pomidory 6 łyżek oliwy  sól, pieprz dodatkowo  natka pietruszki,  świeża bazylia lub szczypior(...)paski papryki, oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki i smażymy dalsze 5-7 minut.  Następnie do patelni dorzucamy ryz ( lub kaszę jaglaną) i czerwoną fasolę, całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i dusimy dalsze 3-5 minut. Ciepły farsz układamy na cukiniach, a następnie warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez

Miód i pieprz
Sałatka makaronowa z piersią kurczaka curry 254

Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka, 2 łyżki oleju, 1 łyżka przyprawy curry, 220g zielonej fasolki szparagowej, puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g),  puszka czerwonej fasoli ( po odsączeniu 240g), 1 świeża czerwona papryka, 1 świeży ogórek , 4-5 łyżek majonezu, sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki, 1 szklanka o pojemności 250ml makaronu. Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę, dodać(...)przywarł do dna garnka. Gdy makaron jest już miękki wyłożyć go na durszlak, przelać zimną wodą i pozostawić na kilka minut. Z kukurydzy odlać wodę. Z czerwonej fasoli również odlać wodę, ale dodatkowo przelać ją zimną wodą, odsączyć. Paprykę przekroić na pół, oczyścić i pokroić w kostkę. ogórek obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski

W kuchni u Moniki
Chili con carne 403

nawet w najbardziej mroźne dni. Potrzebne nam (na 4 porcje): - 500 g mielonej wołowiny - 2 cebule czosnkowe - 4 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - puszka czerwonej fasoli - mała puszka kukurydzy - 1 spora czerwona papryka - 1 średnia żółta papryka -150 ml bulionu warzywnego - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 2-3 papryczki chili marynowane - ostra papryka(...)czas mieszając. Papryki pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować i dodać razem z kukurydzą do mięsa. Po około 5-7 minutach dodać osączoną czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut, tak żeby papryka była miękka. Podawać z ryżem, makaronem

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 155

Kolejne udane połączenie granatu z fasolą. Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu. Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8     Składniki: Ciasto: 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, szczypta soli, zimna woda, oliwa do posmarowania formy. Nadzienie: 200 g liści szpinaku, 1 puszka(...)odsączonej czerwonej fasoli, 250 g kremowej gorgonzoli, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, Sól i pieprz do saku, Granat, Oliwa truflowa.     Przygotowanie: W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy). Szybko zagnieść ciasto z niewielką ilością zimnej wody, r ozwałkować na stolnicy, wyłożyć

SzczyptaSmaQ
Burgery bez mięsa z czerwonej fasoli i ciecierzycy 204

BURGERY WEGETARIAŃSKIE Z FASOLI CZERWONEJ I CIECIERZYCY - KOTLETY MIELONE BEZ MIĘSA Burgery z fasoli i ciecierzycy to fajna alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. Te są delikatniejsze w smaku, mocno doprawione, z wyraźną nutą orientalną. Do tego sos jogurtowy a’la tzatziki i mamy super przekąskę dla gości, lunch do pracy lub samodzielny obiad dla całej rodziny. Doskonała propozycja(...)tradycyjnych mięsnych kotletów, to proponuję właśnie te burgery z fasoli i ciecierzycy jako ich zamiennik. Smacznego! J SKŁADNIKI NA BURGERY (ok. 16 kotletów średniej wielkości) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 jajo posiekany pęczek pietruszki płaska łyżeczka soli 2 łyżki mąki jaglanej ( ja zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną. Można też użyć zwykłej mąki

Calzonella.com
Chińska sałatka z bulwą Lilli i polskimi substytutami 223

były to małe suszone krewetki i świeże kalmary pokrojone w grubą kostkę) 1/2 małej puszki wędzonych rybek w oleju ( nie znalazłam anchois) 1 op orzechów nerkowca 1 puszka czerwonej fasoli olej arachidowy sos sojowy Krewetki zalać wrzątkiem. w woku lub na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojoną czerwoną cebulę i paprykę. Gdy się lekko zeszkli dodać(...)dente więc należy działać dosyć szybko. Podlewać lekko sosem sojowym. Dodać płatki bulwy Lilly. Ma się zrobić prawie przeźroczysta ale musi być chrupiąca. Na sam koniec wsypać opłukaną czerwoną fasolę. Na osobnej patelni uprażyć orzechy nerkowca i dodać do reszty. Przesypać na talerz i na wierzchu ułożyć rybki :)  Polecam do tego sos teriyaki

Jemy Pijemy