się przydały :) Mam nadzieję, że nikt z Was nie zapomniał i wie co dziś przygotuje swojej rodzicielce. Ja już wiem! A Wam proponuje ten o to smakowity, bardzo czekoladowy i całkiem prosty Tort Czekoladowy. Jedyny minus, należy poczekać na ostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!"Składniki:4 jajkaszklanka cukru pudru3 łyżki kakao1/2(...)szklanki mleka2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniadodatkowo400 g masła150 g cukru pudru190 g czekolady80 g czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracjimarmolada wieloowocowa/wiśniowaSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy mleko i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Sypkie składniki dosypujemy do masy jajeczne
Słodkie Przyjemnościczytaj dalej tego wpisu. Bo dziś przygotowałam coś specjalnego dla wszystkich czokoholików. Sama należę do tej grupy, więc wiem, że Wam się to spodoba. A mianowicie Tort Czekoladowy, przygotowany z okazji urodzin mojego brata. Facet, jak to facet zjeść lubi, to oczywiste, ale sądzę, że i nie jedna kobietka na jednym kawałku nie poprzestanie. Tort bowiem przygotowany jest(...)tabliczek gorzkiej czekolady. Kusi Was? I o to chodzi! Zapraszam na Tort mocno czekoladowy, idealny nie tylko od święta.Składniki:6 żółtek6 białek180 g cukru85 g mąki pszennej70 g mąki ziemnaiczanej4 łyżki kakaododatkowo9 tabliczek czekolady gorzkiej (70% kakao)500 ml śmietanki 30 %80 g cukru pudru1/3 szklanki zimnej kawy + 1/4 wodySposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy
Słodkie PrzyjemnościDziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!A właściwie to ciasto serowo – czekoladowo – kokosowe.Połączenie tych 3 smaków tworzy fantastyczną całość , której nikt się nie oprze!Serowo – kokosowe kulki przykryte delikatnym czekoladowym ciastem zachwycają nie tylko oczy , ale i podniebienie.Idealny pomysł nie tylko na Święta!Spróbujcie! SKŁADNIKI:( tortownica 20 cm )CIASTO CZEKOLADOWE:* jajko(...)mieszamy , odstawiamy do chłodzenia ( albo zamrażarki ) na ok. 10 minut.Po tym czasie mokrymi rękami formujemy kulki i układamy je na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do lodówki.CIASTO CZEKOLADOWE:Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z połową cukru do białości.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.Bia
Ostra na SłodkoKarpatka Królewska - nazwa, która zobowiązuje... i właśnie na takie miano zasługuje ta wersja Karpatki. Tradycyjne parzone ciasto z waniliową masą budyniową, kremem budyniowo-śmietanowo-czekoladowym oraz śmietanową pierzynką, a całość zdobi czekoladowa polewa - czyż ten opis nie brzmi apetycznie... Karpatka Królewska - Składniki:Ciasto:3 jajka75 g masła3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki wodyszczypta soliłyżeczka cukrułyżeczka wódkiMasy:500 ml mlekabudyń śmietankowyłyżka(...)mąki pszennej1/3 szklanki cukru (lub więcej)2 żółtkacukier waniliowyok. 100 g miękkiego masłaziarenka z laski wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)łyżka kakao400 ml śmietany kremówki 30%Polewa czekoladowa:75 ml śmietany kremówki 30%75 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)łyżeczka wódki cukier puderKarpatka Królewska - Sposób przygotowania:Ciasto:Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy
Słodka StronaUwielbiam tarty oraz lekkie czekoladowe pianki, a połączenie tego daje wyborny efekt, wręcz nie do opisania. Pyszne, idealnie kruche czekoladowe ciasto bez mąki, z nutką wanilii, do tego niebiańska pianka czekoladowa z małą dozą alkoholu... Idealnie współgra z filiżanką kawy lub herbaty. Przepis wynalazłam u Kasi. Ciasto:4 jajka, 150g masła,1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków, budyń czekoladowy(...)wylać do przygotowanej formy na tartę o śr.27cm. Piec ok. 30min w temp. 160st. Następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez ok. 15min. Ostudzić. Mus czekoladowy: 3 jajka, 50g gorzkiej czekolady, 50g mlecznej czekolady, 100g masła, 2/3 szkl. cukru, 2 łyżki likieru czekoladowego, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki żelatyny. Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz
Z miłości do słodkościPrzepis na ciasto czekoladowe z mascarpone i bezą, a także z ciasteczkami Oreo! Ta Chmurka Oreo jest niezwykle kremowa, a beza dodaje chrupkości. Spód ciasta to kakaowe herbatniki, a główną częścią są dwa kremy na bazie mascarpone i śmietanki – jeden krem jest z gorzką czekoladą, a drugi z ciasteczkami Oreo. Ile czasu i w jakiej temperaturze piec bezę? Pieczenie(...)zachować chrupkość bezy. Staraj się nie przechowywać ciasta z bezą zbyt długo w lodówce; najlepiej spożyć je w ciągu 1-2 dni, aby beza pozostała chrupiąca. " } } ] } Przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone i bezą Chmurka Oreo z bezą Blog Via Gusto Przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone i bezą, a także z ciasteczkami Oreo! Ta Chmurka Oreo jest niezwykle kremowa
Via GustoCiasto Nocka to cienki kakaowy biszkopt przełożony dwoma warstwami galaretki oraz dwoma warstwami czekoladowej masy śmietanowej. Ja przygotowałam ciasto z dwoma kolorami/smakami galaretki oraz dwoma rodzajami masy – jedna to śmietanka z kakao usztywniona żelatyną (masa nr2), a druga – śmietanka z czekoladą, nutellą, masłem orzechowym i mascarpone (masa nr 1). Przygotowania masy nr 1 należy rozpocząć odpowiednio wcześniej. Powinna(...)masz czasu, by czekać aż odpowiednio się schłodzi i zgęstnieje, przygotuj masę nr 2 w podwójnej ilości (osobno). Ciasto jest bardzo dobre. Zasmakuje przede wszystkim miłośnikom ciast z masą czekoladową oraz galaretką. Ciasto polecam przechowywać w chłodnym miejscu i wyjąć je na około 20-30 minut przed podaniem, by nieco się ogrzało i nabrało pełni smaku. Biszkopt: 4 jajka
Smaki Na TalerzuCiasto Marcello Mocno czekoladowe nasączone procentami (lub kompotem – jak kto woli ;)), z dodatkiem wiśni. Pyszne i efektowne ciasto, któremu ciężko się oprzeć. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki kakao 50g gorzkiej czekolady Krem czekoladowy: 250g gorzkiej czekolady 125ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej(...)cukru pudru Dodatkowo: pół szklanki nalewki wiśniowej wymieszanej z wodą lub kompotu wiśniowego do nasączenia biszkoptu 300g odpestkowanych wiśni – mogą być z nalewki, z kompotu lub rozmrożone Polewa czekoladowa: 150ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki cukru pudru + 2-3 łyżeczki słodkiej śmietanki *** Przygotowujemy ciasto. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier
Blog z Apetytempyszny dwukolorowy sernik łaciaty , to szybki i nieskomplikowany przepis na deser z serkiem z wiaderka i wilgotnym ciastem czekoladowym. Idealne ciasto zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Czemu wybierać pomiędzy sernikiem, a ciastem kakaowym, skoro można mieć jedno i drugie? Ten prosty w przygotowaniu przepis łączy mocno czekoladowy spód oraz delikatną, kremową masę twarogową w jednym cieście(...)wszystko bez włączania miksera! Jeśli więc jesteś wielką fanką ciast czekoladowych i pieczonych serników, to jest wypiek Twoich marzeń! Ten sernik łaciatek podobnie jak cudowny sernik królewski i oryginalny sernik z rosą jest sernikiem pieczonym. O ile te dwa poprzednie są zarezerwowane szczególnie na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc, łaciatym możesz delektować się cały rok! Jeśli chcesz, aby był dobrze bilansowany
Kuchnia Na WypasieZdrowe czekoladowe muffinki z cukinią. Pyszne czekoladowe muffinki bez dodatku masła i rafinowanego cukru. Połączenie sladników tworzy pyszną, wilgotną muffinkę z cukinią z kawałeczkami czekolady. Jeśli nie próbowałaś cukinii w wypiekach , to wyjdź ze swojej strefy komfortu, ponieważ ta muffinki są niesamowicie pyszne, pełne czekoladowej miłości a cukinii nie wyczujesz! Uwielbiam gdy warzywa smakują jak czekolada , a Ty? Cukinia jest(...)się idealnie do wypieków, gdyż wspaniale się komponuje ze słodkimi ciastami , muffinkami czy chlebkiem . Utrzymuje również wilgotność wypieków , bez konieczności dodawania dużej ilości oleju bądź tłuszczu do przepisu. ZDROWE CZEKOLADOWE MUFFINKI Z CUKINIĄ! The post Zdrowe czekoladowe muffinki z cukinią. appeared first on Zdrowy Styl Życia Joanny
Zdrowy Styl Joannywręczone w Dniu Matki - Matce wielbicielce After Eight - ów. Nie tym razem. Na tę wyjątkowo przyjemną okoliczność, miętę zatopiłam w torcie. Absolutnie całym torcie. W delikatnej miętowo - czekoladowej masie, z chrupiącymi kawałeczkami pokrojonej miętowej czekolady. W warstwie rozpuszczonej czekolady, która pokrywa powierzchnię biszkoptów. W puszystym biszkopcie, w formie miętowego suszu z herbacianej torebki. I oczywiście(...)ponczu. Spójna, lekka, intensywnie miętowo - czekoladowa kompozycja. Zaskakująca, ale przez fanów mięty zostanie doceniona. Drodzy miętolubni .. polecam serdecznie !! Biszkopt : proporcje na formę kwadratową o boku około 22 cm 2 jajka rozmiar L 2 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki pszennej 1 saszetka herbaty miętowej Masa - polewa czekoladowo - miętowa: 2/3 tabliczki czekolady
Kronika PiekarnikaSmak czarnego kakao jest wytrawny, intensywny, odmienny od brązowego popularnego proszku. Użyłam go zarówno do ciasta jak i do masy. Uzyskałam głęboki czarny kolor i mocny, wyrazisty czekoladowy smak. Ciasto smakuje jak najlepsze brownie ( takie troszkę przepieczone ). Bazowałam na przepisie na murzynka, zapożyczonym od Małej Cukierenki. Krem na bazie kakao, nutelli i budyniu, ma kremową, aksamitnie(...)można zastąpić innym ) 300 gram mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki czarnego kakao Masa: 1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 3 łyżki czarnego kakao 150 gram śmietany kremówki 36 % 3 pełne łyżki kremu czekoladowego dodatkowo: 100 gram kakaowych herbatników typu petitki
Kronika PiekarnikaJuż od samego patrzenia chce się to ciacho zjeść całe, a jak tylko pojawia się na stole, to wszystkie oczy skierowane są wprost na nią – tartę z mocno czekoladowym, a zarazem delikatnym musem czekoladowym, na spodzie (a jakżeby inaczej) czekoladowym. Wbrew pozorom, wcale nie jest to ciężki deser, ponieważ mus jest lekki, dodatek kwaskowych owoców równoważy całość, ale króluje(...)pojawiała regularnie na Waszym stole. Składniki Spód 220 g kakaowych herbatników (w moim przypadku było to 1,5 opakowania) 100 g masła 60 g czekolady (45-50% kakao) Mus czekoladowy 550 g śmietany 30-36% 160 g czekolady mlecznej 90 g czekolady deserowej lub gorzkiej (50-65% kakao) łyżeczka żelatyny + odrobina wody do namoczenia opcjonalnie: ziarenka z połowy laski wanilii
Analiza Smakumuffinki są podwójnie czekoladowe, mają w sobie sporą ilość kakao, dodatek połamanej gorzkiej czekolady a dodatkowo zrobiłam do nich jeszcze prostą czekoladową polewę. Maliny komponują się tu idealnie, dają bowiem lekką kwaskowatość i przełamują słodycz ciasta. A do tego te muffinki są banalnie proste w przygotowaniu i zajmuje to chwilkę! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie(...)jogurtowe muffiny z borówkami – muffiny malinowe – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe – blok czekoladowy – muffinki z borówkami CZEKOLADOWE MUFFINY Z MALINAMI Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 235 g mąki pszennej lub mieszaniny np mąki owsianej i przennej – 145 g cukru
nietylkopasta.plNutella 3 łyżki mąki ziemniaczanej POLEWA I POSYPKA 4 łyżki soku z cytryny 140 g cukru pudru kandyzowana pomarańczowa skórka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: NADZIENIE Z NUTELLĄ Nadzienie czekoladowe rozpocznij przygotowywać podczas drugiego 30 minutowego wyrastania pączków (poniżej punkt numer 9). W rondelku doprowadź do wrzenia 200 ml mleka wraz z kremem Nutella. Krem orzechowo – czekoladowy rozpuści się(...)ziemniaczanej","4 \u0142y\u017cki soku z cytryny","140 g cukru pudru","kandyzowana pomara\u0144czowa sk\u00f3rka"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"NADZIENIE Z NUTELL\u0104","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Nadzienie czekoladowe rozpocznij przygotowywa\u0107 podczas drugiego 30 minutowego wyrastania p\u0105czk\u00f3w (poni\u017cej punkt numer 9). W rondelku doprowad\u017a do wrzenia 200 ml mleka wraz z kremem Nutella. Krem
ProstePesto.pl