czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:125/624)

Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami 607

przygotowaniu domowego mleko kokosowe zostaje nam zmielona i odtłuszczona miazga, którą po wysuszeniu i zmiksowania możemy dodawać do innych dań. Taka bezglutenowa mąka kokosowa to znakomity dodatek do ciast np. czekoladowego. Nośnikiem aromatów jest tłuszcz, odtłuszczona mąka jest bardziej delikatna i mniej aromatyczna od wiórków kokosowych. Rozluźni ciasto z czerwonej fasoli i otuli aromatyczne gruszki obgotowane w przyprawach korzennych - znakomity

SzczyptaSmaQ
Ciasto bananowe z whisky 198

aromat tego alkoholu w jedzeniu jest, jak dla mnie, wspaniały. Pamiętacie - śledzie w zalewie z whisky - moje ulubione, lepszych nie ma - spróbujcie koniecznie na święta zarówno ciasta jak i śledzi... Czekoladowy chlebek bananowy jest typowo amerykańskim wypiekiem - ciężki, wilgotny, o intensywnym smaku i zapachu. Jakby zakalcowaty... Takie ciasta trzeba lubić bo nie każdemu posmakują - jak dla mnie są genialne Chlebek(...)minut w 170 stopniach . Chlebek bananowy studzimy w formie i kroimy gdy będzie już dobrze schłodzony. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!!! Moje sugestie : Ciasto ma bardzo intensywny czekoladowy smak więc jeśli nie przepadamy na gorzką czekoladą można spróbować upiec go z mleczną - będzie wtedy ,,łagodniejsze". Pamiętajmy aby banany były jak najdojrzalsze czyli miały skórkę z czarnym nalotem

sierotka maRysia w kuchni
Miodownik 416

ciasto ładnie zmięknie i dopiero po wyjęciu z folii polewamy polewą czekoladową.  Jeśli chcemy mieć od razu gotowe ciasto, ale nieco twardawe, polewamy od razu polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepsze jest na trzeci dzień. Można go długo trzymać, im starsze tym lepsze (oczywiście z umiarem, by nie spleśniało ;))     Kategoria: Ciasta , WIelkanoc

kuchcikownia
Czekoladowo-różany sernik na Walentynki 172

refleksami tańczącymi na wodzie, oddychając głęboko czystym, zimnym powietrzem, nagle wpadłam na temat mojej pracy. A potem po kolei przyszły mi do głowy wszystkie przepisy na chleby, musy i ciasta, które mam zamiar wykorzystać. Teraz tylko pozostaje mi to wszystko spisać i sprawdzić, czy jest szansa na dostanie tych wszystkich wymyślnych składników, które znikąd pojawiły się w mojej głowie... Tymczasem(...)wyjazdem upiekłam sernik. Tak obłędnie czekoladowy, że, szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, jak niby miałabym upchnąć w nim więcej czekolady. Jest więc miękki, rozpływający się w ustach spód brownie na mące gryczanej (dzięki temu cały wypiek jest bezglutenowy i ma delikatny posmak orzechów), a na nim gęsta, ciężka masa serowa. To takie konkretne ciasto, którego nie da się zjeść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek z polewą czekoladową 120

zimnego masła, 100 g cukru pudru, masa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady gorzkiej, 100 ml śmietany 30%, 50 g masła, Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę, pokrojone masło, cukier, przetarte żółtka, surowe żółtko włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki(...)nagrzanego do 200 stopni na 12 minut. Po wyjęciu ostudzić. Śmietanę, cukier, masło, posiekaną czekoladę włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wylać na ciasto masę czekoladową. Udekorować. Ja posypałam pokruszonymi, karmelizowanymi orzechami (przygotowanymi według przepisu , użyłam około 40 g orzechów). Można dekorować migdałami, orzechami, rodzynkami.... według uznania

królestwo garów
Truskawkowiec 330

Kakaowy biszkopt, masa truskawkowa, truskawki i galaretka także truskawkowa :) Bardzo truskawkowe ciasto :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto czekoladowo-bananowe Fit (wegańskie, bez glutenu, laktozy i cukru) 565

Mocno czekoladowe, bardzo sycące ciasto z samych zdrowych składników. Czysta przyjemność bez wyrzutów sumienia : -) Bez jajek, laktozy, cukru, 100 % wegańskie, bezglutenowe i bardzo smaczne! Dodam jeszcze, że robi się je naprawdę szybko i prosto. Ciasto ładnie się kroi, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Kto się skusi? Bardzo polecam! Składniki: 500 g bardzo dojrzałych bananów bez skórki (zwykle jest

maniapieczenia
Sernik pieczony w kruchym czekoladowym cieście, niebo w gębie 272

PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ ! Ciasto : wszystko do jednego gara  - 500 g mąki pszennej - 200 g zimnego masła - 200 g cukru pudru - 1 łyżka smalcu

Pasje Jolki
Tarta zebra z czekoladowym ganache 422

Obłędnie czekoladowa, obłędnie pyszna, na obłędnie kruchym spodzie. Cóż tu dużo mówić, po prostu trzeba ją zrobić! Mimo tego że jest bardzo czekoladowa i bardzo słodka, to na jednym kawałku ciężko poprzestać :)  SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka kakao 100g masła 2 źółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ganache

DefinicjaSmaku
Czekoladowe muffinki 314

szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 3/4 szkl cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szkl oleju 1 jajko 3/4 szkl czekoladowych groszków do ciasta  aromat waniliowy Wykonanie:  Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cukrem pudrem. Wszystko dokładnie mieszamy. W innym naczyniu łączymy ze sobą mokre składniki :jajko(...)mleko, olej, wanilię. Następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek do momentu połączenia się składników.  Na koniec dodajemy czekoladowe groszki i mieszamy.  Gotowe ciasto przekładamy do papilotek, (które znajdują się w  blaszce na muffinki) i pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni. Smacznego

Malinowe Pocałunki
Kakaowe ciasto z malinami 170

nowy tydzień przygotowałam nowy przepis. Ale za to jaki! Bardzo malinowy i niesamowicie czekoladowy - mimo, iż przygotowany jedynie z kakao. Gdy na dworze robi się chłodno, zazwyczaj zaczynamy sięgać po intensywniejsze smaki. Żal byłoby jednak nie skorzystać z ostatnich podrygów lata i nie dodać do wypieków najlepszych w sezonie malin. Obecnie mają one najsłodszy smak. Są dojrzałe i świetnie nadają(...)się do przygotowania soków na zimę (przepis niebawem :)), a dodawane do wypieków smakują wyśmienicie! Nic dziwnego, że ostatnio zawładnęły moją kuchnią. Dziś, tak jak już wspomniałam miękkie i wilgotne ciasto kakaowe z malinami. Mój klasyk jesiennych wieczorów! Składniki na kakaowe ciasto z malinami: 5 jajek 120 g cukru 100 ml oleju 150 g mąki 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Chałwowiec 3117

Chałwowiec to pyszne ciasto przekładane, składające się z biszkoptu oraz dwóch mas: chałwowej i czekoladowej. Przygotowuje się je z dodatkiem żelatyny, dlatego ciasto musi być przechowywane w lodówce, ale i poza nią przez jakiś czas zachowa swoją formę. Ciasto ładnie się kroi i efektownie wygląda, jest więc idealną propozycją na spotkania rodzinne lub ważne uroczystości. Smaki uzupełniają się, zarówno chałwa(...)łyżeczki kremu czekoladowego, dokładnie wymieszać - do miksowanego kremu wlać żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników - masę od razu przełożyć na masę chałwową, wyrównać - ciasto schłodzić do momentu zastygnięcia masy czekoladowej, najlepiej przez całą noc - przed podaniem posypać wiórkami startej czekolady

Smakołyki Bereniki
Czekoladowe cupcakes z nadzieniem malinowym i kremem kawowym 177

Pyszne, mocno czekoladowe babeczki, można by rzec-lekko dietetyczne, gdyż praktycznie pozbawione dodatku tłuszczu. Bardzo mięciutkie, długo utrzymują świeżość. Nadzienie z malin idealnie przełamuje słodycz czekolady. Czekoladowe cupcakes z nadzieniem malinowym i kremem kawowym Składniki (około 12 cupcake'ów): 3/4 szklanki mąki 6 łyżek kakao 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru(...)przestygły. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy. Upieczone babeczki studzimy. W wystudzonych babeczkach za pomocą wykrawacza lub np. zakrętki robimy otwór na nadzienie.   Napełniamy otwory malinami. Wydrążoną wcześniej częścią ciasta zakrywamy dziurki. Za pomocą szprycy dekorujemy muffinki kremem

Mania Gotowania
Orzechowiec 213

utrzeć  w misce, dodawać po łyżce masy orzechowej, cały czas ucierając. POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę rozpuścić, gorącą wlewać stopniowo do jajka, ucierając, aż masa zgęstnieje. Dwie jednakowe  blachy o wymiarach 22x40 cm, nasmarować tłuszczem. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części, wyłożyć na blachę(...)piec w 180 stop na złoty kolor. SKŁADANIE CIASTA Na pierwszej części kruchego placka rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugą częścią ciasta. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, polać ciasto polewą czekoladową, zrobić wzorki na polewie widelcem, udekorować orzechami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Muffiny czekoladowo-kokosowe 1128

kokosowe to małe babeczki z mocno czekoladowym wnętrzem, w którym ukryta jest duża ilość wiórków kokosowych, dobrze wyczuwalnych w smaku. Zwieńczają one również wierzch babeczek, ładnie kontrastując z czekoladowym kolorem ciasta. Jak każde muffiny, babeczki są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają użycia miksera. W zależności od tego, jakich papilotek użyjemy, z przepisu można wykonać 5-6 sztuk. Muffiny czekoladowe(...)przyjęło temperaturę pokojową - do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać widelcem - do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitego ciasta - do ciasta wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Smakołyki Bereniki
Ciasteczkowy mix 147

szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody dodatki: konfitura z borówek groszki czekoladowe migdały * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na trzy części, do jednej części dodajemy groszki(...)czekoladowe, wyrabiamy, zawijamy w folię i wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika. Ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką formując prostokąt. Z jednej części ciasta wykrawamy różne kwiatki- w nich robimy wgłębienia i wkładamy w nie groszki czekoladowe lub borówki, z drugiej części z groszkami czekoladowymi robimy kulki, które potem wyciskamy tłuczkiem do mięsa, z trzeciej części formujemy kulki, naciskamy widelcem, na powierzchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię