czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:129/624)

Miętusek 931

Lubicie mięte? Bo ja bardzo;) Na blogu jest już przepis na lody miętowe - jakby ktoś był zainteresowany.  Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne

Krakowskie smaki Ani
Bananowy chlebek z truskawkami, malinami i chałwą na bazie mąki orkiszowej i owsianej 151

Przepyszny, delikatnie słodki chlebek bananowy z dodatkiem sezonowych owoców takich jak truskawki i maliny. By całość nie była nudna postanowiłam dodać również kawałki chałwy czekoladowej do ciasto a całość polać przepysznym, malinowym lukrem. Ciasto wykonałam na bazie mąki orkiszowej i owsianej, które świetnie się tutaj sprawdzają. Chlebek jest delikatnie wilgotny, nie kruszy się, idealny do kawy! Polecam. Składniki (na formę(...)szklanki mąki orkiszowej typ 2000 1/4 szklanki brązowego cukru szczypta soli 75 gram roztopionego i ostudzonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka malin i truskawek 50 gram czekoladowej lub standardowej chałwy lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, garść świeżym malin świeże maliny i truskawki do dekoracji Maliny i truskawki myję, pozbawiam szypułek

Mango Papaja
babeczki z serkiem i owocami lasu 149

żółtko szczypta soli na nadzienie: 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka poziomek 2-3 łyżki jagód leśnych łyżka różowych wiórek czekoladowych Składniki ciasta posiekać, rozwałkować i literatką wyciąć kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone babeczki wstawić do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik brownie z żurawiną 207

Grudzień wita nas deszczem ze śniegiem i wiatrem, więc trzeba go jakoś sobie umilić. Dziś mam dla Was delikatny sernik z żurawiną,  na czekoladowym spodzie

Cynamonowe szczęście
Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym (podany inaczej) 152

Banalnie proste do przygotowania ciasto czekoladowo-biszkoptowe z kremem śmietanowo-truskawkowym polane gorzką czekoladą - niebo w gębie! Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki cukru ponad 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek(...)szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny do dekoracji polewa czekoladowa Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera - białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i żółtka (cały czas miksując). Pod sam koniec dodać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około

Ugotować
Co można zrobić z mrożonych malin? Sernikobrownie z malinami 355

oczywiście można zastąpić je świeżymi) Maliny, godzinę wcześniej, odstawiłam na sitko do rozmrożenia. Układając je na końcu na cieście nie były w 100% rozmrożone, ale w niczym to nie przeszkadzało. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Zaczęłam od masy czekoladowej. Czekoladę rozpuszczałam w garnuszku z grubym dnem, w tym czasie ucierałam miękkie masło z cukrem pudrem. Gdy masło było już jaśniejsze(...)pozostałą masę czekoladową. W tym momencie napotykamy trudność, ponieważ masa czekoladowa jest już gęstsza niż masa serowa i ciężko jest ją rozsmarować. Polecam nakładać ciemną masę w niewielkich ilościach i niewielkich odstępach, a na końcu połączyć je delikatnie szpatułką. W niewielkich odstępach układamy maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Ciasta nie trzymamy w lodówce, żeby

Relaxtime
Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni 231

Nasze borówki pięknie w tym roku obrodziły, dlatego mogę trochę poszaleć z deserami:) Od dawna chodziła za mną tarta, więc ją po prostu zrobiłam:) Kruche kakaowe

Z miłości do słodkości
Czekoladowo-orkiszowa tarta z figami 183

Kruche na orkiszowej mące ciasto...mega czekoladowa masa z kremowym serkiem, smaku dopełniają figi i winogrona, hawajska sól zielona to kropka nad 'i " w tym deserze.  Słodkość która zachwyci każdego łasucha! Może i dla  niektórych wyda się  prosta, ale o to chodzi, czasem te proste bywają......najlepsze. Warto spróbować. Składniki: Ciasto na formę

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka z cukinii i ryżu 190

komentarze odpisywałam zarywając trzy noce z rzędu. A później przyszła chwila refleksji, że jednak warto czasami przełamywać wewnętrzny opór :) Nie wypada mi teraz prezentować tutaj ciast ociekających czekoladowymi polewami, maślanych ciasteczek i pszennych bułek z białej mąki ;) Ale nie martwcie, nie zaczęłam jeść tylko jarmużu i buraków, nie pije tylko herbatki z czystka, którą dosładzam ksylitolem. Zasadę mam taką

bistro mama
Wielkanocna strucla serowa z czekoladową nutką 382

się wielkimi krokami. Pisanki, zieleń, a przede wszystkim wspólne chwile przy wielkanocnym stole, to kwintesencja Świąt, które kocham. Dziś zapraszam na wypróbowanie przepisu na wielkanocną struclę serową z czekoladową nutką. Ciasto, to znika ze stołu w oka mgnieniu. Ku uciesze moich bliskich tym razem upiekłam ją również na weekend. Strucla nadaje się idealnie na Święta Wielkanocne, jak i wspólne "zajadanie

Słodkie okruszki
Babka czekoladowa 136

roku trochę wcześniej rozpocznę wstawianie na bloga moich świątecznych propozycji - chcę abyście mieli jak największą możliwość wyboru, najbardziej Wam odpowiadających potraw. Dziś chciałabym zaproponować Wam idealną czekoladową babkę - dlaczego twierdzę, że jest idealna? Jest lekko chrupiąca na zewnątrz i cudownie wilgotna w środku. Przekonałam Was?" Składniki : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)podwojenia objętości, następnie dolewamy olej i mleko i dalej mieszamy. Do drugiego naczynia przesiewamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do płynnych składników i mieszamy łopatką. Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowanej lekko olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180`C. Studzimy na kratce po wyłożeniu z foremki. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Torcik W-Z jak z PRL 216

przebraliśmy się w adekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki(...)zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka 1M Wiltona), na czubku każdej rozetki ułożyć

moj przepis na
Ciasto Monte 350

Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i czekolada się rozpuści. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Czekoladowy krem:   400 ml śmietanki 30%, 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady,  100g orzechów laskowych (użyłam Helio ). Śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki podgrzać tak, by czekolada się

Z miłości do słodkości
TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete) 251

ulubionych)  WYKONANIE: SPÓD CZEKOLADOWY: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka  ubij na sztywno. Dalej miksując, dodaj po jednym żółtku i cukier, utrzyj masę na gładko.  Dolej mleko na przemian wsypując mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy i piecz

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto z gruszkami 180

Dziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy(...)mąkę i mieszamy trzepaczką – jak na biszkopt. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową, najlepiej za pomocą drucianej trzepaczki. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarniki rozgrzanego na 160 stopni, pieczemy ok. 45-50 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odkładamy na kratkę, żeby przestygło. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy