czekolada - 27946 przepisów (strona:34/1864)

Tort Bakaliowa straciatella 189

posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem do przełożenia: 0,75l słodkiej śmietany 30% 2 opakowania serka mascarpone (250ml każde) 0.5 szklanki cukru pudru 2 tabliczki białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 10dkg wiórek kokosowych 1 czekolada deserowa Polewa: 2 czekolady deserowe 2 łyżki masła Kulki kokosowe: 1 płat andruta 0.5 kostki margaryny (125g) 0.5 szklanki mleka(...)pieczenia i kakao. Dosypujemy siekane orzechy. Mieszamy. Pieczemy ok godziny w rozgrzanym do 200 st C. piekarniku. 3. Kremy: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Białą czekoladę rozpuszczamy i wlewamy do żelatyny, mieszając żeby się rozpuściła. Studzimy w zimnej kąpieli wodnej. Ma być zimna ale nie zastygnięta. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serki mascarpone

Kuchnia w czekoladzie
Tort traktor 221

traktora z tradycyjnego biszkoptu i masy maślanej, który stał na niskim torcie czekoladowym z masą chałwową i wiśniami. Niestety gdy robiłam traktor temperatura otoczenia dochodziła do 35 stopni, dlatego czekolada plastyczna się rozpływała zanim zdążyłam coś ulepić, a i masa cukrowa niezbyt chętnie współpracowała. Aby wykroić kształt traktora, narysowałam sobie szablon - rzut mojego traktorka z boku i z góry(...)cytryny - do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny - masa cukrowa : 9 g żelatyny 45 ml wody 75 g glukozy 27 g masła 650 g cukru pudru barwnik spożywczy - czekolada plastyczna : 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu Składniki na podstawę tortu: - biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼  szklanki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka

Mama Gotuje
Babeczki z galaretką w czekoladzie 1364

Babeczki z galaretką w czekoladzie to połączenie puszystego biszkoptu, galaretki z dużą ilością truskawek oraz polewy czekoladowej. Swój kształt zawdzięczają przygotowaniu w formie na muffiny. Babeczki nie są zbyt słodkie, a dzięki dodatkowi owoców i galaretki, smakują świeżo, lekko i pysznie. Bardzo ciekawie prezentują się całe babeczki oblane czekoladą, ale dopiero po przekrojeniu (lub ugryzieniu) robią efektowne wrażenie, uwidaczniając całe(...)bogactwo smaków i kolorów. Z podanego przepisu można przygotować sześć babeczek. Biszkopt na spody upiekłam w formie o wymiarach  280x150x75. Babeczki z galaretką w czekoladzie Składniki: biszkopt 2 jajka 3 łyżki (30g) domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 5 łyżek (50g) mąki pszennej warstwa owocowa 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody 200g truskawek polewa czekoladowa 80g czekolady mlecznej

Smakołyki Bereniki
Torcik Cappuccino (łatwy) 6099

pierwszy z nich. Bardzo prosty, szybki i efektowny torcik Cappuccino. Jest  niezwykle lekki i puszysty. Przełożony bitą śmietaną z dodatkiem aromatycznej kawy i odrobiną czekolady. Jest malutki, zrobiłam go w formie o średnicy 15 cm. Idealny rozmiar tortu na świętowanie w gronie domowników.  Przy tak prostym i subtelnym torcie istotna jest dekoracja, która sprawia(...)Pierwszą warstwę tortu posmarować bitą śmietaną o smaku waniliowym, następną posmarować kawową wersją. Górę i boki posmarować grubą warstwą waniliowej bitej śmietany. Całość posypać startą na drobnych oczkach czekoladą (u mnie mleczna, ale może być deserowa lub gorzka).   Aby udekorować tort tak, jak na zdjęciu trzeba wcześniej przygotować czekoladową ozdobę.   Potrzebne będą: grubsza folia (ja użyłam koszulki

Kulinarne Inspiracje
Zwyczajne steki z grilla w niezwyczajnym wydaniu. Steki z sosem czekoladowym 205

Czekolada może być istotną częścią wielu posiłków. Jednak najczęściej myśląc o czekoladzie jako składniku potraw myślimy tylko o deserach. A tymczasem czekoladę można wspaniale sparować np. z mięsami. Poniższe przepisy pokazują jak można wykorzystać czekoladę aby wzbogacić sosy do mięs z grilla. Czekolada wykorzystywana w sosach do mięs nadaje odrobinę goryczy takim sosom. Do przygotowania takich sosów nie potrzebujemy dużej(...)ilości czekolady. Wystarczy wykorzystać ją aby lekko zagęścić sos. Gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao sprawia, że sos na niej przygotowywany jest bardzo bogaty w smaku i ma aksamitną konsystencję. A dzięki łączeniu czekolady z chili możemy śmiało łączyć ją z mięsem. Również użycie wina w sosie czekoladowym do mięs wzbogaci ich smak i aromat a także wzmocni działanie ziół

naRuszcie
Czekoladowe pijane aniołki z serduszkami 164

Światowy dzień czekolady... Czekoladki robiłam pierwszy raz, dlatego nie wyszły takie równe i śliczne. No cóż... ćwiczenie czyni mistrza Składniki na 25 czekoladek: 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 25 sztuk wiśni z nalewki (nasączonych spirytusem) Wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Czyli do garnka wlewamy ok. 100-200 ml wody, na garnek stawiamy miskę szklaną lub metalowa(...)niej wrzucamy czekoladę. Wodę w garnku podgrzewamy i tym samym czekolada się topi. Lepiej garnek zdjąć z ognia zanim czekolada się stopi do końca, zapobiegnie to zważeniu się czekolady. Do każdego otworu na czekoladkę wkładamy łyżeczką trochę czekolady (pamiętając że ma się tam zmieścić jeszcze wisienka. Foremki chłodzimy w lodówce. Następnie na warstwę czekolady kładziemy wisienkę, którą zalewamy

IMPRESJA SMAKU
Przepis na Brioszki ślimaki z czekoladą i pistacjami czyli Słodki Czwratek odc.48 169

był piękny, słoneczny poranek a w kuchni pachniało drożdżowym ciastem. Dzisiaj upiekłam bułeczki z ciasta takiego jak na brioszkę, w formie ślimaczków nafaszerowanych czekoladą i pistacjami. Przepis z najnowszej, majowej, KUCHNI. Oczywiście bez zastrzeżeń się nie obyło. Dość miło pracuje się z tym ciastem ale jest pioruńsko tłuste. Nie wiem, może takie powinno być. Po upieczeniu bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Owsiane racuchy z truskawkami i czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.46 182

obiad, chciałam dzieciakom przygotować coś lekkiego przed emocjonującą wycieczka, o której niebawem więc usmażyłam gorę racuchów i radości było co niemiara! Na dodatek towarzyszyły im truskawki i wiórki gorzkiej czekolady

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka orzechowe z czekoladą czyli Niedzielne Śniadanie odc.40 261

Czytając "Spotkajmy się w kawiarni" miałam momenty zwątpienia. Chciałam odłożyć książkę i ruszyć do kuchni. Na szczęście w lodówce leżały moje ukochane orzeszki w czekoladzie więc poskromiłam swój apetyt. Przepis na te ciasteczka jest moja swobodna interpretacją tego na ciastka z nutellą. Kiedyś zrobię je wg oryginalnej receptury tymczasem zapraszam na moją, jakże smaczną, wariację. Dla mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lekkie rogaliki z marcepanem, czekolada i wisnia czyli poWeekendowe Lakocie odc.51 154

niedaleko mam Lidla a w nim za całkiem przystępna cenę dostępny jest marcepan. A jak już go kupiłam pomyślałam o rogalikach. Do marcepanu idealnie mi pasowały wiśnie i czekolada. Lubicie takie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówki z czekoladą 193

Domowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą! Składniki : 550 g mąki pszennej 250 ml mleka 40 g drożdży 2 łyżki masła 1 jajk o 4 łyżki cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania bułeczek krem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy) Sposób przygotowania: 1. Do miski wle wamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukr

Kuchnia domowa Ani
Torcik z masą budyniową i czekoladą 155

pieczenia 1/2 szk cukru 16 g cukru waniliowego Masa : 3 budynie śmietankowe ( po 40 g ) 1 l mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 1/2 szk cukru Dodatkowo : 1 czekolada do oblewania ciast ( 200 g ) 50 g masła kolorowa posypka do ciast dowolny poncz lub herbata do nasączenia biszkoptu 330 g dżemu wiśniowego Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babka z czekoladą i pomarańczą 147

Lubię pomarańcze i lubię czekoladę. Pomyślałam więc, dlaczego by nie połączyć tych składników w cieście ? No i tym sposobem powstała pyszna babka. Nie wiem dlaczego, ale babki u nas znikają w mig. Zresztą inne ciasta też. A co do pomysłów to najlepiej jest nie planować tylko piec tak po prostu, najdzie ochota i do dzieła. Wtedy wypieki są najlepsze

Ewa w kuchni
Tort z Masą Budyniową, Pomarańczami i Czekoladą 222

puch i po łyżce dodajemy  zimny  budyń, dodajemy do skończenia się budyniu.  DODATKOWO: 7 plasterków pomarańczy z syropie ETERNO kilka wiśni z rumem ETERNO 100 g czekolady gorzkiej (rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i wylałam do foremek w kształcie łyżeczek)   Wykonanie: Biszkopt pokroiłam na trzy równe blaty. Każdy blat nasączyłam wiśniówką rozrobioną z przegotowaną wodą

Blondynka Gotuje
Cukierkowy Tort z Wafelkami w Czekoladzie 317

równe blaty. Każdy blat posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, na który wykładałam krem porzeczkowy. Na koniec boki i wierzch tortu obsmarowałam naszym kremem. Boki obłożyłam wafelkami w czekoladzie, obwiązałam je niebieską wstążką. Na wierzch wysypałam cukierki M&M. Widzicie jak prosto? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje