choć trochę trzeba czekać. Potrzebne będzie pure z dyni, jeśli macie w słoikach to super a jeśli nie to upieczcie dynię a potem ją zmiksujcie. Kostka z dyni z czekoladą. Składniki: 250 g pure z dyni 250 g masła orzechowego 3 łyżki miodu(...)Czekolada: 70 g masła 1 łyżka wody 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka spirytusu Dynię upiekłam, zmiksowałam i przełożyłam do garnka. Do garnka włożyłam także masło orzechowe i miód i podgrzewałam mieszając aż masa stała się gładka i jednolita. Przełożyłam masę do naczynia płaskiego, wyłożonego folia spożywczą, wyrównałam wierzch. Wstawiłam naczynie do lodówki na minimum 2 godziny
Moje Małe Czarowaniekawowe Składniki: 250g mąki pszennej 120g cukru 80ml oleju 80ml mocnej kawy 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 50g czekolady (gorzka i mleczna pół na pół) 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej - zaparzyć mocną kawę i ostudzić ją (ja zalałam 12g kawy mielonej 80ml(...)nałożyć około 2/3 wysokości ciasta - muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone muffiny ostudzić - przygotować polewę czekoladową: czekoladę i olej przełożyć do miski - miskę umieścić nad parującą wodą, mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej polewy - polewę lekko przestudzić, za pomocą łyżeczki nałożyć na wierzch babeczek nieregularne
Smakołyki BerenikiPudding chlebowy to specjalność Brytyjczyków i jest to super pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. A ja zamiast czerstwego pieczywa użyłam sucharków delikatesowych i przygotowałam pudding z białą czekoladą i borówkami. Wyszedł rewelacyjny! Taki prosty przepis, a można wyczarować niebanalne śniadanie na słodko. To również świetna propozycja, gdy zabranie pieczywa, a chcemy zjeść coś naprawdę pysznego. Dodatki możemy dobierać według gustu(...)mnie połączenie białej czekolady i owoców, jak: borówki czy maliny jest doskonałe 😋 Sucharki Extra Delikatesowe są lekkie i kruche, nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego oraz konserwantów . Idealna nadają się do zapiekanych puddingów i nie tylko... Składniki: 1/2 op. sucharków Extra Delikatesowych Mamut (145 g) 200 ml śmietany 30% 100 ml mleka 3 duże jajka 100 g czekolady
Kuchnia MagdaLenyBardzo zdrowa przekąska dla miłośników masła orzechowego i czekolady. Bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po jeden lub nawet dwa kawałki tego smakołyku. Doskonale nadaje się na podwieczorek, do szkoły lub pracy. 1/2 szkl masła orzechowego 1/3 szkl oleju kokosowego 1/2 szkl miodu 3 łyżki kakao 100g (4 szkl) ekspandowanego żyta i brązowego ryżu +jabłko Cenos 1 tabliczka posiekanej gorzkiej(...)czekolady W większej misce wymieszać masło orzechowe, olej i miód. Włożyć do mikrofali nastawionej na średnią moc na ok 20-30 sekund. Wymieszać. Powtórzyć 1-2 razy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Dodać kakao, wymieszać. Wsypać preparowane zboża i posiekaną czekoladę, wymieszać i przełożyć do foremki (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć i wyrównać wierzch. Odstawić na kilka
Smakołyki Asisklepu, a Was po skończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao(...)jajka Dodatkowo: 4-5 bananów 2 śmietan-fixy 500 ml śmietanki 36% 50 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Całe jajka ubijamy wraz z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy (około 6-8 minut). Następnie, stopniowo i naprzemiennie, dodajemy składniki suche (mąkę przesianą wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą), olej oraz
Smaki Na TalerzuLekki wilgotny biszkopcik, krem budyniowo-maślany z dużą ilością brzoskwiń, delikatna kokosowa beza i odrobina czekolady na górze. Prawda, że brzmi wspaniale? To takie ciasto, które nada się na każdą okazję, od święta i na co dzień. Składniki łatwo dostępne, przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności, a smak zrekompensuje poświęcony czas. Bardzo polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach ok. 42x29(...)wody 1 łyżka cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 1/2 szkl mleka 3 żółtka 2 op. budyniu waniliowego (2x40 g) 300 g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 1/4 tabliczki deserowej czekolady (25 g) 1 łyżka mleka 10 g masła Przygotowanie: Biszkopt jasny: Wszystkie składniki biszkoptu w szczególności jajka powinny być w temperaturze pokojowej (wyjmijcie je z lodówki na około 2 godziny przed
Nastoletnie Wypiekanieidealnie nadadzą się na Walentynki - makaroniki mają w sobie coś romantycznego... Te zebrały mnóstwo pochwał. Słodkie, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, wypełnione lekko kwaskowatym kremem z białej czekolady, malin i hibiskusa. Dzięki niemu nie są za słodkie i da się ich zjeść zdecydowanie więcej niż jeden czy dwa... Przygotowałam je w rozmiarze mini, ale nic nie stoi(...)mini makaroników) 125 g mielonych migdałów 125 g cukru pudru 30 ml wody 125 g cukru 100 g białek różowy lub czerwony barwnik w paście nadzienie: 125 g białej czekolady 65 g śmietany kremówki (38%) 75 g malin 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa dodatkowo: 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa Migdały z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesklepu, a Was po skończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao(...)jajka Dodatkowo: 4-5 bananów 2 śmietan-fixy 500 ml śmietanki 36% 50 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Całe jajka ubijamy wraz z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy (około 6-8 minut). Następnie, stopniowo i naprzemiennie, dodajemy składniki suche (mąkę przesianą wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą), olej oraz
Smaki Na Talerzudzień mi się nie chce 😉 Jedną z moich propozycji na Walentynki jest niebiański TORT TRUSKAWKOWY... Biszkopt przełożony fantastyczną truskawkową masą śmietanową z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady. Można go wykonać o każdej porze roku bo korzystamy z truskawek mrożonych. Jest trochę pracochłonny, ale naprawdę wart jest tej pracy. Taki powiew lata w środku zimy... Składniki: (tortownica o średnicy(...)jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Masa: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 300 g truskawek mrożonych 1/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru Poncz: sok z całej cytryny 2 łyżki
Kuchnia MagdaLenyjedynie czterech podstawowych składników , aby wyczarować takie pralinki. I tak jak szybko je zrobiłam, tak też szybko, albo nawet szybciej zniknęły. Smakowały każdemu! Były wychwalane i chętnie zajadane! Domowa czekolada z dodatkiem dobrej jakości masła orzechowego smakuje przepysznie. Masa czekoladowa: 50 g oleju kokosowego 30 g syropu klonowego/miodu 1 czubata łyżka kakao Masa orzechowa: 60 g masła orzechowego(...)Planta Food) 15 g syropu klonowego/miodu szczypta soli Przygotowa nie: Na początku przygotuj domową czekoladę. Rozpuść olej kokosowy z wybranym słodzikiem i wymieszaj z kakao. Do wybranych foremek (u mnie papierowe papilotki) nalej po łyżeczce czekolady. Tak przygotowane foremki włóż do zamrażalki na ok. 20 minut, aby spód zastygł. W międzyczasie zrób masę orzechową, łącząc wszystkie składniki
Zdrowie na języku :Pciasta parzonego i smaży na głębokim tłuszczu. Są dość tłuste, ale w taki dzień można przymknąć na to oko Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku i podane z roztopioną czekoladą… Pycha! Nie sposób się im oprzeć Jeśli jeszcze ich nie jedliście, zróbcie koniecznie. Składniki: Churros: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 80 g masła 2 łyżki cukru(...)czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 30% Dodatkowo: olej cukier puder Przygotowanie: Churros: Zagotować wodę z masłem i cukrem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać
Oryginalny smakDzisiaj opowiem Wam trochę o właściwościach dobrze znanej i przez wieeeelu ubóstwianej kofeiny. Większość z nas kojarzy ją tylko z kawą, a znajduję się również w ziarnach kakaowca (kakao, czekolada), herbacie (inaczej nazywana teiną), guaranie i yerba mate. Przedstawię jej działanie i właściwości w dwóch kategoriach: sport i odchudzanie. Jedno łączy się z drugim co prawda, ale nie każdy stosuje(...)efekt przyjęcia kofeiny, herbatką tego nie zdziałacie. Poczujecie się po niej tylko lekko i krótko pobudzeni. ⟾ Ziarna kakaowca, które są w postaci surowej lub bardziej dostępne: kakao i czekolady to idealny dodatek do podbicia kofeiny. Jeśli zdecydowaliście się na wypicie kawy, dosypcie do niej 3/4 łyżeczki kakao lub wrzućcie kostkę czekolady. Polecam również pić same kakao jako substytut kawy
Zdrowie i pysznie na talerzuCi z Was, którzy oglądali kilka dni temu filmik na fb z przygotowania tych smacznych, tłustoczwartkowych wypieków już dawno przepis mają. Nie miałam sumienia odmawiać, bo
Kuchnia w czekoladzierównież jako słodkie śniadanie 😉 Składniki: 400 ml mleczka kokosowego Radix-Bis 400 ml mleka krowiego 1/2 szklanki tapioki Radix-Bis 2 łyżki erytrolu Radix-Bis 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 słoiczek wiśni deserowych 150 g jogurtu naturalnego Wykonanie: Tapiokę dokładnie płuczemy do bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy mlekiem krowim i odstawiamy(...)erytrol i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min., cały czas mieszając, aż kulki tapioki staną się przezroczyste. Na końcu dodajemy przyprawę do piernika oraz posiekaną gorzką czekoladę (1 kostkę odkładamy do posypania po wierzchu) i mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pudding wlewamy do pucharków na przemian z wiśniami deserowymi. Na wierzch wykładamy jogurt naturalny
Kuchnia MagdaLeny