250g masła 300g cukru pudru 32g cukru waniliowego 1 łyżka aromatu pomarańczowego ( pominęłam) 6 łyżek mleka 2 jajka 450g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g gorzkiej czekolady ( dałam 100g groszków czekoladowych, 100g orzechów, 100g rodzynek) dodatkowo 30g roztopionej czekolady do rysowania pajączków Wykonanie: masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, nie przerywając ucierania stopniowo(...)dodajemy mleko i roztrzepane jajka, następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy czekoladę, posiekane orzechy i rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( ja użyłam łyżki do lodów), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy ponieważ ciastka sporo rosną podczas pieczenia, następnie spłaszczamy je na grubość około
Słodkie zapomnienie175g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50g ciemnego kakao 200g drobnego cukru 250g ugotowanych buraków, zblędowanych na puree 3 duże jajka 200g oleju rzepakowego 100g czekolady gorzkiej drobno posiekanej Dodatkowo na polewę: 50g gorzkiej czekolady 70% 50ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka golden syrupu lub miodu garść orzechów np. włoskich (do posypania wierzchu ciasta)ale nie jest(...)konieczne Śmietankę kremówkę i golden syrup podgrzewamy , doprowadzamy prawie do wrzenia, ściągamy z gazu i dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, po tym czasie całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka polewa, odstawiamy do lekkiego zgęstnienia i dopiero wtedy polewamy nią ciasto. Wykonanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej do jednej miski przesiewamy mąkę
Słodkie zapomnieniełyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki kokosowej 8 kropli olejku np. waniliowego do ciast ( dałam ziarna z połowy laski wanilii) dodałam garść żurawiny Dodatkowo: 1-2 tabliczki czekolady gorzkiej 70% oraz owoce i płatki migdałowe, ja użyłam tylko czekoladę i polałam sernik tworząc esy floresy w oryginalne sernik jest polany w całości czekoladą i przyozdobiony owcami i migdałami. Wykonanie(...)piekarniku nagrzanym do 190°C, po tym czasie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120°C i pieczemy 2 godziny gotowy wyjmujemy z piekarnika i studzimy, zimny dekorujemy roztopioną czekoladą i jak macie ochotę owocami. Źródło: http://malutkoodkuchni.pl/2016/07/23/sernik-idealny-bez-glutenu-bez-cukru-bez-wyrzutow-sumienia/
Słodkie zapomnienielanguage:EN-US;} Składniki na 2 blaszki ciasteczek: 250g mąki pszennej 60 do 90g cukru pudru 1 średnie jajko 125g masła ziarenka z ½ laski wanilii do ozdoby: biała czekolada około 80g , metaliczne groszki Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, jajko, masło i ziarenka wanilii, wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki(...)minut ciasto wałkujemy i wycinamy prostokąty ,którym delikatnie zaokrąglamy rogi , ciastka układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC roztopioną białą czekoladę dzielimy mniej więcej na pół , część zostawiamy w miseczce, a drugą wlewamy do woreczka np. strunowego i odcinamy róg na ciasteczkach na całej długości rozsmarowujemy czekoladę, następnie za pomocą
Słodkie zapomnieniełyżeczka ekstraktu z wanilii 60 ml mleka 140 g rozpuszczonego masła (przestudzone) Krem: 500 ml śmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki nutelli 4 pierniczki bez nadzienia Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady 1 lizak biało-czerwony Babeczki: W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Następnie wszystko razem wymieszać łyżką. Do papilotek nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Babeczki(...)Krem: Zimną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan fixem, dodać nutellę i dokładnie wymieszać. Pierniczki rozkruszyć w blenderze, wymieszać z masą. Szprycą z okrągłą końcówką nakładać na babeczki. Dekoracja: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do worka cukierniczego z końcówką o bardzo małym otworze. Lizaka drobno rozkruszyć np. za pomocą tłuczka do mięsa. Na dużej desce rozłożyć papier
Smakołyki AsiUwielbiam ciasta z sezonowymi owocami, a to jest wprost idealnym połączeniem puszystego ciasta, soczystych borówek i słodkiej, delikatnej, białej czekolady. Tylko co zrobić, żeby nasze plany nie zostały wywrócone do góry nogami, a owoce nie wylądowały na dnie ciasta? Mam dla Was kilka wskazówek: 1) Zawsze owoce po umyciu dokładnie osusz. 2) Nigdy nie przesadzaj z ilością owoców. Wystarczy tyle(...)cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 2 łyżki (40 g) mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki (6g) proszku do pieczenia Polewa: 0,5 tabliczki (50 g) białej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 0,75 szklanki borówek 0,5 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1) Borówki umyć, delikatnie osuszyć i obtoczyć w mące pszennej wymieszanej
Fitsweet.meopakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka tłuszczu do nasmarowania formy Polewa: 1,5 tabliczki (150 g) białej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Spód: 1 opakowanie (300 g) ciasteczek zbożowych (u mnie ciasteczka wielozbożowe czekolada, orzech i miód Vitanella) 0,5 kostki (100 g) masła Sos karmelowy: 0,5 szklanki(...)naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę oraz połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewać, cały czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. 11) Przygotować sos karmelowy: na patelni z grubym dnem zgotować wodę z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień, i gotować, aż cukier całkowicie
Fitsweet.meCzekolada i pomarańcza to jedno z moich ulubionych połączeń. Wykorzystałam takim miks do przygotowania przepysznego omleta śniadaniowego, który równie dobrze sprawdzi się także jako zdrowe ciasto do kawy. Multicooker REDMOND RMC-250E (recenzja TUTAJ ) ponownie zachwycił mnie swoimi umiejętnościami i to właśnie w nim upiekłam tak smacznego omleta. Sam omlet jest bardzo delikatny, mięciutki, idealnie słodki. Podczas pieczenia, wydobywająca(...)się para z multicookera daje znać, że w środku piecze się coś pysznego i pomarańczowego. Ponieważ akcent pomarańczowy jest bardzo dobrze wyczuwalny, a połączony z gorzką czekoladą daje cudowną kombinacje smaków. Składniki: 100 g mąki owsianej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka aromatu waniliowego sok z jednej małej pomarańczy
Zdrowie na języku :Pbardzo kremowy z wyczuwalną nutą piernika. Wypiek idealny na świąteczny stół, polecam :)) Sernik piernikowy Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki Spód piernikowy: -200 g pierników w czekoladzie z nadzieniem -2 łyżki masła rozpuszczonego Masa serowa: -1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka) -200 ml śmietany kremówki 30 % -4 całe jajka -2 żółtka -3/4 szklanki cukru -łyżka(...)cukru waniliowego -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka mąki pszennej -czubata łyżka przyprawy do piernika Polewa czekoladowa: -70 ml śmietany kremówki 30 % -50 g czekolady gorzkiej -50 g czekolady mlecznej Przygotowanie --> Spód piernikowy: --> Pierniczki miksujemy w malakserze do momentu otrzymania małych okruchów. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód tortownicy (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy
Marta Gotujetrufelki: 20 dag masła lub margaryny 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią około 25 dag herbatników 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 20 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta. 2. Do miski przekładamy masło(...)miksujemy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dokładnie ucieramy. 3. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki, w zależności od wielkości wyjdzie nam około 20-24 sztuki. 4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie zanurzamy w niej trufelki i przekładamy na tacę do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada będzie zastygać dekorujemy według
Izabelawkuchnicałoroczny przepis na przepyszną Gorącą Białą Czekoladę z Pomarańczą, która przygotujecie w mgnieniu oka 😋 Jednak szczególnie polecam Wam ja właśnie teraz, w okresie świątecznym, ponieważ smakuje i pachnie ona po prostu Świętami... A wszystko za sprawą dodatków, którymi ją wzbogaciłam: szczyptą cynamonu, gałką muszkatołową, sokiem oraz otartą skórką z pomarańczy... Mówię Wam, niebo w gębie... 💕 Kubek takiej aromatycznej, pachnącej(...)gorącej czekolady w zimowy wieczór, gruby koc i dobra książka lub ukochana osoba u boku to ukoronowanie zimy i przedświątecznego czasu... 🌲🍵❊ Wypróbujcie przepis koniecznie! SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 szklanki mleka (użyłam 3.2%) 70 g białej czekolady dobrej jakości szczypta cynamonu (lub kora cynamonowa) szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z połowy pomarańczy bita śmietana
Słodko-Słony Świat Ilonyśliwkowych 150ml mleka 150g cukru 2 jajka 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 30g czekolady mlecznej 30g czekolady gorzkiej 15g masła 3 łyżki (20g) drobno posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do rondelka przełożyć masło, miód i powidła śliwkowe(...)wstępnym ostygnięciu, również z formy - ostygnięty piernik udekorować polewą czekoladową - przygotować polewę: w rondelku zagotować wodę, nad parą wodną ustawić miskę - w misce umieścić masło i obie czekolady, mieszać do rozpuszczenia się masła i czekolady i uzyskania gładkiej polewy - polewę zdjąć na blat, jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch piernika (lub jeśli wolicie, również na jego boki) - posiekanymi orzechami posypać wierzch
Smakołyki BerenikiWiem, wiem, że o tej porze to powinnam już kłaść się spać, bo Mikołaj zobaczy zapalone światło, wystraszy się, że go ktoś zobaczy i dom ominie
Kuchnia w czekoladziedodałam odrobinę wódki, ale nie jest to konieczne. Zróbcie je koniecznie Składniki (na około 13 złożonych bez) : Bezy: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 100 g gorzkiej czekolady 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem kawowy: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant 600 g masła 3 pełne łyżki kawy mielonej kieliszek(...)wódki (opcjonalnie) Przygotowanie: Bezy: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Studzimy. Białka ubijamy z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodajemy cukier (po łyżce) i ciągle ubijamy, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie czekoladę rozlewamy na białkach i mieszamy robiąc tylko jeden, dwa ruchy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na blaszce wyłożonej papierem
Oryginalny smak