fanów czekolady, kawy i mlecznej pianki. Słodki napój na późny wieczór. Nie wiem co na zdjęciu robi śmietanka 30%... Proporcje na dużą szklankę (330 ml). 4/5 szklanki mleka 4 kostki czekolady 2 łyżeczki kawy Zagotować wodę i wlać ją do rondelka. Czekoladę włożyć do szklanki, z której będziemy pić kawę. Szklankę włożyć do rondelka z gorącą wodą i rozpuścić(...)czekoladę. Kawę zaparzyć w kafetierce tak, żeby otrzymać około 1/3 szklanki naparu. W tym samym czasie podgrzać mleko i ubić je trzepaczką. Ubite mleko wlać ostrożnie do rozpuszczonej czekolady lejąc po szklance. Następnie powoli, po łyżeczce dodawać kawę. Powinna rozdzielić mleko i pianę. Im wolniej i dokładniej będzie wlewana tym warstwy będą wyraźniejsze. marcelina
Czerwony Gupik/mandarynkowych ( oryginalny przepis ). Ten jest bardzo lekki i puszysty, a w dodatku czekoladowy. Nie mogę się zdecydować, który jest lepszy: ten czy śmietankowy . Proporcje na 1 porcję. 40 gram czekolady deserowej 1 mandarynka/mała pomarańcza 1 jajko Zagotować wodę i wlać na dno miski. Czekoladę włożyć do kubka i kubek włożyć do miski. Pomarańczę rozkroić, wycisnąć sok i dodać(...)rozpuszczającej się czekolady. Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Gdy czekolada się całkowicie rozpuści odrobinę ostudzić kubek z masą, dodać do niego żółtko i wymieszać trzepaczką lub widelcem. Powoli dodawać pianę z białek ostrożnie mieszając. Gotowy mus przełożyć do pucharków i schłodzić co najmniej 5 godzin. Przed podaniem ozdobić tartą skórką pomarańczową, bitą śmietaną lub czekoladą. marcelina
Czerwony Gupikjest na przepisie Nigelli na serniko-brownie z malinami, ja jednak, jak zwykle zresztą, postanowiłam trochę go zmienić i dostosować proporcje do własnych potrzeb. Wyszło obłędnie! <3 Lubię czekoladę, ale nie nazwałabym siebie czekoladoholiczką, jadam ją rzadko, gdyż wiem, że gdybym pozwalała sobie na jedzenie jej częściej to moją figurę trafiłby szlag. Ktoś powie - "żyje się tylko raz, czemu(...)odmawiać sobie przyjemności?", a no może dlatego, że jest też wiele innych składników, które uwielbiam i których sobie nie odmawiam nigdy, więc z czekoladą muszę uważać. Ten przepis wędruje po Internecie i jest na wielu blogach. W oryginale jest to serniko-brownie z dodatiem malin, na pewno jest pycha, ale ja zrobiłam go po swojemu - z mniejszą ilością cukru
Cooking MonsterMuffiny z białą czekoladą i porzeczkami to pyszne babeczki, których słodycz przełamuje duża ilość kwaskowatych porzeczek. Jak każde muffiny, i te przygotujecie ekspresowo, więc zachęcam do skorzystania z przepisu :) Z podanej ilości składników można przyrządzić 12 sztuk . Muffiny z białą czekoladą i porzeczkami Składniki: 260g mąki pszennej 250g jogurtu greckiego 80ml oleju (u mnie kokosowy) 80g cukru trzcinowego 2 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 100g białej czekolady 200g czerwonej porzeczki Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - porzeczki przebrać, umyć, osuszyć - czekoladę posiekać na kawałki - do jednej miski przełożyć jajka, cukier, jogurt grecki oraz olej, składniki roztrzepać widelcem lub ręczną trzepaczką - do drugiej miski przesiać mąkę i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia - do składników mokrych dodać składniki suche, wszystko
Smakołyki BerenikiLało i lało, a najlepsze co może być w deszczowe dni to książka, kocyk i czekolada. Książka do napisania w planach, więc na razie tylko czytam, kocyk dziergam na szydełku, a czekoladę przygotowałam w w takiej wersji, że mogłoby lać jeszcze tydzień a i tak miałabym super nastrój. Jest to wegańska wersja słynnego deseru Molten Lava Cakes, czyli czekoladowej lawy(...)minut kaloryczność : nie wygłupiaj się! gwarancja poprawy nastroju: 100% 100 g mąki pszennej tortowej (polecam moją zaufaną „Basię” 2 dojrzałe banany 2 tabliczki po 100 g gorzkiej czekolady 100 g oleju kokosowego (rafinowanego) łyżka esencji waniliowej 100-150 g cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego w zależności jak bardzo wytrawną czekoladę lubisz dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania form, kakao
greenscarfchodziło mi po głowie zrobienie domowych czekoladowych lodów. Chciałam jednak, żeby do ich przygotowania wystarczył mikser. Zrobiłam je na bazie czekoladowego ganachu, czyli po prostu śmietany kremówki z ciemną czekoladą i muszę Wam powiedzieć, że na prawdę jestem zadowolona z tego przepisu – tylko kilka składników i wychodzi pysznie! :) Składniki: 400 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka(...)kakao 1 łyżka cukru 3 żółtka W garnuszku zagotowujemy śmietanę kremówkę, zestawiamy z ognia i dodajemy 150 g połamanej na kawałki czekolady. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ganache do ostygnięcia, kiedy nie jest już gorący wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Pozostałą czekoladę kroimy
CiastkozercyWiedeński - klasyczny sernik bez spodu - rewelacyjny deser idealny na każdą okazj e. Sernik z poniższego przepisu wychodzi niemal idealny i z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą - Składniki: 1 kg tłustego twarogu 1 i 1/5 szklanki cukru pudru 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej cukier waniliowy ziarenka z małej laski(...)wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) ok. 40 g masła Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło u cieramy na białą masę, następnie doda jemy cukier waniliowy, cukier puder i dalej miesza
Słodka StronaKrucha tarta wypełniona orzeźwiającą, budyniową masą z agrestu. Na wierzchu słodki krem z białej czekolady dla osłody :) kruche ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody MASA AGRESTOWA: 800 g agrestu 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe KREM CZEKOLADOWY(...)szklanki śmietanki 30% 100 g czekolady białej 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Z reszty ciasta
https:KKuchniaMniammasło orzechowe i gdy widzę jakiś przepis z jego użyciem, to wiem, że muszę spróbować. Bardzo lubię łączyć je z bananami lub, tak jak Amerykanie, z dżemem, ale z czekoladą smakuje równie dobrze. Poza tym małe porcje sprawiają, że te serniczki przyjemnie się je i dodatkowo cieszą oko. :) Spód: 200 g krakersów (ja użyłam herbatników pełnoziarnistych) 100 g masła orzechowego(...)opadną. Pieczemy je do czasu, gdy masa serowa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. Polewa czekoladowa: 55 ml śmietany kremówki (30%) 85 g czekolady mlecznej (ja użyłam 100 g, można użyć także gorzkiej) 10 g masła szczypta soli Do garnuszka wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Podgrzewamy niemal do zagotowania. Następnie do środka kruszymy czekoladę
Cooking MonsterChrupiące bezy wypełnione lekkim kremem na bazie kremówki z dodatkiem tartej czekolady. Na wierzchu świeże truskawki, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też super smakują ze słodką bezą. GNIAZDA BEZOWE: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny KREM STRACIATELLA: 1 szklanka kremówki 1 łyżeczka cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej truskawki(...)Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Delikatnie wmieszać startą na tarce jarzynowej czekoladę i nałożyć krem do gniazd bezowych. Jeżeli czekolada jest drobno starta można krem wycisnąć przez rękaw cukierniczy. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, lekko wciskając je w krem. Smacznego :) Jeżeli chcemy
https:KKuchniaMniamJeśli posmakowało Wam moje miętowe brownie ( przepis ) albo po prostu lubicie połączenie orzeźwiającej mięty z czekoladą musicie zrobić ten deser. Potrzebujemy tylko kilka składników i w parę minut na stole pojawi się pyszny i delikatny deser. DESER AFTER EIGHT Składniki: (2 porcje) 300 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 2 łyżki syropu miętowego cukier puder (2-3 łyżki(...)według smaku) zielony barwnik(opcjonalnie) 1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fix-em. Ubitą śmietanę mieszamy delikatnie z syropem miętowym i opcjonalnie barwnikiem. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Czekoladę przelewamy do worka cukierniczego. Do szklanek lub pucharków nakładamy warstwę miętowej bitej śmietany, na nią wylewamy za pomocą
Bon appetit mon amiebyć. [Z pudełka iluminacji Ewy Foley] Witajcie Kochani po dość długiej nieobecności. Prezentujemy Wam dziś na szybko zrobione muffinki z wyraźnymi nutami cytryny, doskonale skomponowane z kawałkami białej czekolady, która rozpływa się w ustach. Czekoladowy aksamit na języku sprawia, że całość jest idealna. Taka, jaka ma być. Muffinki cytrynowe z kawałkami białej czekolady kuchniasmakow.blogspot.com Składniki na ok. 16 sztuk(...)szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 cytryna tabliczka białej czekolady Składniki suche wymieszać. Składniki mokre (oprócz soku z cytryny) ubić. Dodać składniki suche do mokrych. Wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do masy dodać startą skórkę i sok z 1/2 cytryny. Wymieszać. Czekoladę
Kuchnia smakówczekoladowe! Idealnie kremowe, słodkie i doskonałe na upalne dni! Przepis jest prosty i przyjemny. To co... skusisz się?? ;) Polecam! Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, dobrej jakości 250 g jogurtu naturalnego 300 g śmietany kremówki 30% 3 jajka 100 g cukru pudru (lub więcej) 2 łyżki naturalnego kakao 100 g posiekanej mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych(...)opcjonalnie) Przygotowanie: Gorzką czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej . Przestudzić. Jajka sparzyć wrzątkiem (opcjonalnie, ja tego nie robię). Przygotować trzy miski. Białka oddzielić od żółtek. W pierwszej misce ubić na sztywno kremówkę, wlewając pod koniec jogurt naturalny, przestudzoną czekoladę oraz wsypując przesiane kakao. W drugiej misce ubić na sztywno białka, dodając
Nastoletnie WypiekanieKruche maślane ciasto, masa z gorzkiej czekolady i wiśnie moczone w rumie to propozycja na słodki poczęstunek z okazji dnia Matki. Wyrazisty smak który z pewnością pokochacie. Zdecydowanie warto wypróbować. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany Szczypta soli Nadzienie: ½ litra kremowej śmietany 30% 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 słoik wiśni w syropie ½ szklanki rumu 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych Tarta czekolada do dekoracji Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wymieszać z cukrem, dodać pokrojone zimne masło oraz żółtko i śmietanę , zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować
Wanilia i KardamonBardzo niepozornie wyglądające ciasto, za to niesamowite w smaku. Już w trakcie pieczenia zapachy są nieziemskie. Smak gruszek idealnie łączy się z czekoladą. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 3 gruszki 1 banan 50 g masła 1 gorzka czekolada (100 g) 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 100 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 łyżeczka(...)okrągłej formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Banan obrać ze skórki, gruszki również obrać, wyciąć gniazda nasienne. W garnuszku rozpuścić razem masło i czekoladę, zostawić do ostudzenia. W jednej misce wymieszać ze sobą mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier, gruszki i banana. Całość zmiksować na jednolitą
Passions hobbies life