czekolada - 27946 przepisów (strona:226/1864)

Czekoladowe babeczki z kremem z nutelli i mascarpone 322

Baaardzo czekoladowo dziś u mnie, a to wszystko za sprawą Walentynek :) Babeczki, które dziś proponuje, to jedne z najlepszych jakie jadłam.  Cudownie pachną czekolada i tak samo pysznie smakują. Na drugi dzień są nadal wilgotne i puszyste, idealne. Jeśli użyjecie mlecznej czekolady, będą bardziej śmietankowe, jeśli gorzkiej, wyraźniejsze w smaku. Całość wieńczy prosty, a jednak powalający krem z nutelli(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 165 g cukru cukier waniliowy mały 140 g masła lub dobrej margaryny 2 jajka 170 ml mleka 150 g mlecznej czekolady( u mnie 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 250 g serka mascarpone 250 g nutelli Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki 1h przed przystąpieniem do pieczenia. W małym garnuszku

Mia Cucina Sofieta
Rolada w serduszka z kremem czekoladowym i truskawkami 114

jajka   Biszkopt: 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 1/3 szkl wody   Krem czekoladowy: 300 ml śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady   Dodatkowo: 1/4 szkl syropu truskawkowego do nasączenia garść truskawek     Przygotowanie:   Masa dekoracyjna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do dać białko i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę(...)jego miejsce położyć ściereczkę. Odwrócić tak, by serduszka i ściereczka były na dole. Zwinąć biszkopt wraz ze ściereczką w roladę. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.     Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnuszka wlać wrzątek, nie za dużo- wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę połamać na kawałki i umieścić w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowy ‚Lava cake’ z płynnym środkiem (Low carb) 256

Pyszny, no i zgodny z dietą! Aż mi ślinka cieknie, chociaż jeden przed chwilą zjadłam :D Najlepiej smakują podane z lodami waniliowymi. Rozpływają się w ustach, a połączenie gorącej czekolady z zimnymi lodami… coś wspaniałego! Z podanych składników, w zależności od wielkości kokilek wyjdą 2-3 porcje.   Składniki: 110g gorzkiej czekolady – 70% kakao lub więcej szczypta soli(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego *można samemu zrobić mąkę kokosową z wiórków kokosowych. Wystarczy krótko je zmielić i przetrzeć przez sitko. Pozostałości znowu krótko zmielić, i tak w kółko ;)   Przygotowanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Odstawiamy do wystygnięcia, bądź jeśli zależy nam na czasie – wstawiamy miskę z czekoladą do miseczki z wodą

Jak gotować i nie zwariować
Słonecznikowiec 354

smaczny i sam się naprasza, aby go zrobiliście. Wszystkie przepisy na ciasta z kremem TUTAJ . Słonecznikowiec - przepis: Składniki: Ciasto: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 200 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła Pieczony słonecznik: 1,5 szklanki łuskanego słonecznika 40 g masła 6 łyżek cukru trzcinowego Krem(...)białek nie trafił ani gram żółtka. Białka ubijamy z połową cukru na puszystą pianę. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszysty krem. Potem, na kąpieli wodnej topimy czekoladę. Do ubitych żółtek dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę, i dokładnie mieszamy.  Uwaga: roztopiona czekolada podczas dodania nie może być gorąca, może być tylko lekko ciepła. Jeżeli będzie gorąca jest prawdopodobieństwo

Kuchnia Łukasza
Francuskie serduszka z malinami i białą czekoladą 136

Coś prostego specjalnie dla bliskiej osoby. Francuskie ciasteczka w kształcie serduszek z odrobiną białej czekolady i malinami. Sprawdzą się rewelacyjnie w Walentynki, szczególnie gdy nie dysponujemy dużą ilością czasu, a chcemy zrobić przyjemność ukochanej osobie.      Składniki:   1 arkusz ciasta francuskiego (polecam domowej roboty ) 100 g białej czekolady 4 łyżki mleka garść malin     Przygotowanie(...)Czekoladę drobno posiekać, rozpuścić w mleku w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, ostudzić.   Za pomocą foremki w kształcie serca wykrawać z rozwałkowanego ciasta francuskiego ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde serduszko  przy pomocy szprycy wycisnąć rozpuszczoną czekoladę. Na czekoladzie umieścić kilka malin.   Piec w 190 st.C przez 10-15 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Gorąca czekolada do picia z dodatkiem waniliowej bitej śmietany 101

życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.” [Nigella Lawson] Dzisiaj bez zbędnych słów. Po prostu czekolada.  Składniki na 4 porcje: 750 ml mleka 200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% 3 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  100 g dobrej gorzkiej (ewentualnie deserowej) czekolady Mleko wraz z połową słodkiej śmietanki mocno podgrzać, prawie do zagotowania(...)lecz nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i brązowy cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Najłatwiej trzepaczką rózgową.  Resztę śmietanki ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Gorącą czekoladę wlać do kubków lub szklanek, ozdobić bitą śmietaną. Podawać od razu po przygotowaniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Limonkowy tort z Krainy Lodu (Ombre Rose Cake) 218

pokojowej szczypta soli 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej sok i skórka z 1 limonki odrobina niebieskiego barwnika spożywczego Poncz: woda+sok z limonki Krem truflowy z białą czekoladą i limonką: 250 g śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone sok z 1/2 limonki Dodatkowo: 100 g borówek amerykańskich Krem(...)tylko dno!) Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez około 15 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone blaty biszkoptu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem truflowy z białą czekoladą i limonką: Śmietankę podgrzać, dodać posiekaną białą czekoladę, cukier puder i sok z limonki, wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Mieszankę schłodzić w lodówce. Następnie ubić razem z serkiem mascarpone do otrzymania

Nastoletnie Wypiekanie
Nie tylko od święta 158

Miało być świątecznie i pysznie; i wydaje mi się, że ten torcik spełnia oba te warunki.  Delikatny biszkopt przełożony lekko kwaśnym dżemem i kremem z białej czekolady. Wierzch obłożyłam kremem maślanym i marcepanem, bo nie tylko chciałam spróbować przygotować świąteczną dekorację, ale taka jest dużo bezpieczniejsza przy podróżach na dalekie dystanse. Oczywiście, dekoracja jest opcjonalna; doskonale zdaję sobie sprawę(...)bombką Składniki: (na formę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cynamonu krem z białej czekolady: 350 ml śmietany kremówki (38%) 130 g białej czekolady 2 listki żelatyny dodatkowo: 250 g dżemu rabarbarowo-pomarańczowego krem maślany na bezie: 165 g miękkiego masła 2 białka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik korzenno-miodowy z daktylami i czekoladą. 192

konkretne ciacho. A ten sernik właśnie taki jest. Solidna warstwa korzennego spodu , do tego kremowa masa serowa z porcją słodkich lepkich daktyli  , a to wszystko przełamane odrobiną gorzkiej czekolady. Składniki: Spód : 200g czekoladowych ciastek (biszkopty, herbatniki, maślane ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg sera zmielonego ( u mnie wiaderkowy ) 4 łyżki miodu(...)łyżki cukru 4 jajka 1 op. budyniu śmietankowego (proszek -40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 ml śmietany 22% lub 30% Dodatkowo: 200g daktyli 70 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasteczka rozkruszyć na drobny proszek , dodać przyprawę piernikową. Wlać masło i wymieszać. Uzyskamy wilgotną sypką masą , którą wysypujemy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy spód i schładzamy ok pół

Malinowa Kawiarenka
Jaglany krem czekoladowy z granatem 155

Zdrowsza wersja deseru na bazie kaszy jaglanej. Jest lekki pomimo dodatku czekolady i zaskakująco smaczny. Kasza jaglana w takiej postaci jest delikatna, kremowa, po prostu pyszna. Ciekawym elementem są fistaszki, które były już w czekoladzie, ale można użyć zwykłej, mlecznej i dosypać uprażone orzeszki. Uzupełnieniem całości są soczyste ziarenka granatu, które wnoszą nieco owocowej świeżości. Polecam! 1/2 szklanki kaszy jaglanej(...)szklanka mleka 1/2 szklanki wody 100g czekolady mlecznej z fistaszkami ziarenka granatu Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w lekko osolonym mleku z wodą przez około 15min na minimalnym ogniu, aż będzie bardzo miękka. Ciepłą zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić ponownie na ogień i dodać

https:KKuchniaMniam
Kakaowe tartaletki z czekoladowym budyniem i bananem 134

więc tym razem postanowiłam je zrobić. Do tradycyjnego przepisu na ciasto kruche ( zawsze się udaje!) dodałam dwie łyżki kakao, a ugotowany wcześniej i przestudzony budyń zmiksowałam z tabliczką gorzkiej czekolady. Budyniu spokojnie wystarczyłoby na 2x, a nawet 3x więcej tartaletek... ale dobrze się sprawdził również jako samodzielny deser. W sumie upiekłam 10 naprawdę dobrych babeczek. Wszyscy miłośnicy czekolady muszą koniecznie(...)mąki. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. czekoladowy budyń 2 szklanki mleka 2% opakowanie budyniu śmietankowego łyżka cukru tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 64% kakao) + banan, jedna sztuka Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie odstawić do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (ja zazwyczaj dodaję odrobinę mleka). Ostudzony

Kuchnia Ellie
Cake pops z masłem orzechowym 168

pokruszonego piernika.    Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać(...)lodów  i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem (by nie przykleiły się do blachy) i schładzamy w zamrażalce przez kolejne 15 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 1 łyżkę oleju. Przygotowujemy patyki. Kulki wyjmujemy z zamrażalki. Końcówkę patyka zanurzamy w czekoladzie i natychmiast wkładamy w środek kulki. Lizaki układamy na blaszce patyczkami

Smakowity Blog Kulinarny
Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute 165

nagrzanego na 180⁰C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy 45 minut. Studzimy w formie i po 20 minutach odwracamy ją, ciasto wyjmując na paterę. DEKORACJA Białą czekoladę łamiemy lub kroimy na małe kawałki, wkładamy do metalowej miski i powoli rozpuszczamy w kąpieli wodnej – czyli stawiamy sobie miskę na naczynie z gotującą się wodą. Pilnujcie, żeby dno miski nie stykało(...)się bezpośrednio z wrzątkiem w garnuszku. Do całkowicie rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko, całość jeszcze w kąpieli wodnej mieszamy trzepaczką balonową do dokładnego połączenia. Ściągamy miskę z rondelka i do masy dodajemy masło orzechowe. Ponownie mieszamy masę do dokładnego połączenia. Szybko rozlewamy polewę po cieście, bo naprawdę migiem gęstnieje i robi się ciągliwa. Dekorujemy, wciskając w szczyt przecięte czekoladki i owoce

Karo in the Kitchen
Serowe kuleczki bankietowe 233

Serowe kuleczki, co tu dużo pisać, kuleczki na słodko, elegancko i naturalnie a to za sprawą gorzkiej czekolady, sezamu i orzechów ale czy tylko ? Składniki na ok 30 kuleczek: opakowanie serka mascarpone (250gr) 200 gr twarożku półtłustego lub chudego 4-5 kostek gorzkiej czekolady 5-6 łyżek sezamu naturalnego 7-8 orzechów włoskich opakowanie 50 gr anchois ( anszua(...)sztuk moreli kilka plasterków polędwicy łososiowej wieprzowej sól do smaku Przygotowanie : Oba sery dobrze zmieszaj ze sobą dopraw odrobiną soli do smaku i odstaw do lodówki. Gorzką czekoladę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, orzechy wyłuskaj i drobno posiekaj nożem, sezam upraż na patelni - jakiejś starej patelni każdy chyba ma taką :) Fileciki anchois ( czyt. anszu'a ) zwiń w oczko i przekłuj

Mechanik w kuchni
Ciasto Kasztanek 139

proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka kurkumy szczypta soli Wierz: 1/2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wody 600 ml kremówki 30 % 2 czekolady wedla "złoty kasztanek" 1/2 czekolady do dekoracji (zwykła mleczna bądź łaciata) 1/2 startej skorki z cytryny 1 łyżka cukru pudru Wykonanie:  Jajka ubijamy z szczyptą soli na puszystą masę(...)wszystko razem łączymy na koniec dodając również olejek cytrynowy. Wylewamy masę na prostokątną blaszkę wyłożona papierem do pieczenia Ciasto pieczemy w temp. 190*C przez około 20-30 minut Czekoladę kasztanek rozdrabniamy w malakserze bądź drobno siekamy. Rozpuszczamy żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej wystudzoną roztopioną wcześniej w wrzącej wodzie żelatynę. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej

W Moim Magicznym Domu

Proponowane wyszukiwania