czekolada - 27946 przepisów (strona:209/1864)

Kostka czekoladowa Lusette 179

Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 660ml śmietanki 30 % czekolada deserowa 2 śmietan fixy 2 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki cukru pudru 2 wafelki Lusette smak czekoladowy   Dodatkowo: 2/3 tabliczki czekolady mlecznej czekoladowa posypka melisa do dekoracji Biszkopt: Białka(...)formy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt. Piec w 180 stopniach przez ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 części. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy i cukier puder. Nadal miksując (tylko do połączenia składników) dodać rozpuszczoną czekoladę i kakao. Odłożyć 1/3 kremu

Smakołyki Asi
Czekoladowa panna cotta z sokiem pomarańczowym 300

Kremowa panna cotta z białą czekoladą, która osładza cały deser i idealnie łączy się smakowo z kwaskowatym sokiem pomarańczowym. Deser jest warstwowy i przechodząc przez kolejne poziomy, coraz słodszy, więc nie ma siły, żeby nie zjeść do dna :) 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego 100% Hortex 1-2 łyżki cukru 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki mleka(...)białej czekolady Dwie łyżeczki żelatyny zalać 1/4 szklanki zimnego mleka i odstawić, aby żelatyna napęczniała. Resztę mleka wlać do garnuszka razem z kremówką. Podgrzewać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze bąbelki powietrza i ściągnąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie wrzucić połamaną na kostki czekoladę. Delikatnie mieszać, aż masa stanie się jednolita. Przestudzić

https:KKuchniaMniam
Karmelowe LOVE 377

Dzisiaj ciasto dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa

Kocham Czekoladę
Trufelki Lusette 193

czasochłonne, tym razem postawiłam na prostotę. Trufelki. Któż z nas ich nie lubi? Robi się je błyskawicznie i stanowią świetną słodką przekąskę. 250 g serka mascarpone 65 g białej czekolady 1/2 szkl. mielonych migdałów 2 wafelki Lusette 1 łyżka mleka w proszku – opcjonalnie 1 pełna łyżeczka skórki pomarańczowej krojonej (suszonej) Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej Czekoladę roztapiamy w kąpieli(...)Wafelki siekamy drobniutko (można zmielić na pył, ale wg mnie małe kawałeczki są lepsze). Serek mascarpone przekładamy do miseczki. Miksujemy krótko, około 4-5 sekund. Dodajemy roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy mielone migdały, posiekane wafelki oraz skórkę pomarańczową i mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki wielkości

Smaki Na Talerzu
Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową) 274

jest za słodkie). Ciasto czekoladowe wg Nigelli wychodzi delikatne i co najważniejsze pyszne. Przepis podaję Wam z moimi zmianami. Spróbujcie. Składniki: (na keksówkę) 125 g masła 100 g czekolady* 220 g konfitury pomarańczowej Eterno (w oryginale 300 g) 110-120 g cukru (w oryginale 150 g drobnego) 2 jajka (u mnie M) szczypta soli 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia polewa czekoladowa (w oryginale rozpuszczona czekolada z 2-3 łyżkami masła) *u mnie dziś zapomniana czekolada z kawałkami suszonych owoców. Polecam Wam dodać dobrej czekolady mlecznej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem, dodajemy połamaną czekoladę. Jeszcze chwilę podgrzewamy, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników. Czekoladową mieszankę przelewamy do miski

Słodkie okruszki
Brownie buraczane 186

smaczne buraczano-czekoladowe cudo. Wypórbujcie koniecznie. Ilość porcji: Blacha okrągła 24 cm Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Składniki: 400g surowych buraków (3 małe lub 2 duże) 180g ciemnej czekolady 150g cukru trzcinowego 90g mąki pszennej 70ml oleju rzepakowego 50g kakao 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 duże jajka Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Opcjonalnie: 40g posiekanych orzechów włoskich Ponadto(...)polewę: Czekolada gorzka Łyżka masła  Owoce granatu (lub coś innego co lubisz :)) Buraki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Wyjmujemy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy, następnie ¼ kroimy w drobną kostkę, a pozostałe ucieramy blenderem na gładki mus i mieszamy z olejem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Mikserem ubijamy chwilkę jajka, dodajemy cukier

Kolizje Smaków
DOMOWE WAFLE (ANDRUTY) Z MASĄ CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWĄ 190

Składniki 4 suche wafle 300 g białej czekolady 50 g masła 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego 2 "duże" łyżki miodu 100 g migdałów bez skórki polewa: 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka skondensowanego 50 g uprażonych płatków migdałowych Przygotowanie Migdały posiekajcie dosyć drobno, możecie zmiksować (byle nie na mąkę). W rondlu roztopcie czekoladę razem z mlekiem, masłem i miodem(...)migdały. Ciepłą masę rozsmarujcie na waflach. Przygniećcie czymś ciężkim  (deską do krojenia?), wstawcie do lodówki lub w inne chłodne pomieszczenie, aby masa stężała i skleiła wafle. Zróbcie polewę. Czekoladę roztopcie z mlekiem skondensowanym, dokładnie wymieszajcie. Na sklejonych już waflach rozsmarujcie polewę z białej czekolady, posypcie uprażonymi płatkami migdałów.  Poczekajcie aż polewa stężeje. Pokrójcie wafle na mniejsze, dowolne fragmenty

OliveandThyme
Kruche ciasteczka z czekoladą lub bezą lub jednym i drugim 224

Kruche ciasteczka z bezą lub czekoladą Pamiętacie mój poprzedni wpis na łatwy jabłecznik przekładany ciastem kruchym? Bardzo spodobała mi się konsystencja tego ciasta, a w związku z tym, że odrobinę mi go zostało dorobiłam jeszcze trochę i postanowiłam wykorzystać na ciasteczka. Jakoś nigdy nie miałam ręki do ciastek, nie mam też żadnego urządzenia z którego mogłabym powycinać jakieś fajne kształty(...)masła – 100 g mąki pszennej – 3 łyżki cukru – 1 żółtko – szczypta proszku do pieczenia Dodatkowo: – 1 białko – szczypta soli – 3 łyżki cukru – 4 kostki gorzkiej czekolady Zaczynamy od ciasta kruchego. Łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło i zagniatamy pomiędzy palcami, aż nie będziemy czuć kawałków masła, tylko składniki się dobrze połączą

Relaxtime
Ciasteczka z kokosem i czekoladą 205

Przepis na te ciasteczka znalazłam na blogu słodkie atelier . Są pyszne, z moim ulubionym kokosem i czekoladą, takie a'la bounty. Kruche, łatwe w przygotowaniu i szybkie. U mnie wyszło około 40 sztuk, zamiast pokrojonej czekolady dałam kropelki czekoladowe, ale jak najbardziej czekolada mleczna lub gorzka może być. Udanego weekendu Wam życzę :-) Składniki: 240 g masła w temp. pokojowej(...)duże jajka szczypta soli 2 i 1/2 szklanki maki pszennej 200 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu waniliowego (ja nie dałam) 200 g posiekanej czekolady lub kropelki czekoladowe Masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę, dodajemy sól i wbijamy jajka. Miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i aromat. Miksujemy

kruche babeczki
Muffinki z czekoladą 222

się opiniami w komentarzach:)  Dziękuję za masę nowych polubień na FB , i za każde udostępnienie postów z bloga :)  Więc do dzieła:) Na początek na słodko, muffiny z czekoladą, powstały z nagłej chęci na coś słodkiego.  W szafce leżała zapomniana czekolada, i tak powstały muffiny z gorzką czekoladą ze skórka pomarańczową. 250 ml mleka 125 ml oleju(...)jajka (L) 25 dag mąki pszennej 3-4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady ( u mnie gorzka ze skórką pomarańczy)  Mleko, olej i dwa jajka, mieszam dokładnie w misce.  Do drugiej miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, łączę z cukrem.  Mokre składniki mieszam ze suchymi, dodaje posiekaną czekoladę i mieszam całość

Takie tam pichcenie
Ciasto gryczane 181

Składniki na formę 30 cmx11 cm: 180 g kaszy gryczanej (około 600 g kaszy po ugotowaniu) 5 jajek 150 g cukru trzcinowego 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 50 g suszonej żurawiny, pokrojonej na mniejsze kawałki 25 g solonych orzeszków ziemnych, posiekanych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 150 g masła Kaszę ugotować(...)miękkości. Odcedzić, odstawić do wystudzenia. Zmiksować blenderem lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. W rondelku rozpuścić masło, dodać oba rodzaje czekolad. Mieszać, aż rozpuści się czekolada. Odstawić. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszysta masę. Powoli dodać rozpuszczana czekoladę oraz zmiksowaną kaszę gryczaną. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać żurawinę

Moja Galeria Smaku
Chałka czekoladowa 312

Chałka czekoladowa – właściwie nie wiem, jak mam ją Wam polecić. Jest tak obłędnie czekoladowa, mięciutka i wilgotna, że nie da się tego opisać! Delikatne drożdżowe ciasto, pyszna czekolada (nie żadne kremy czekoladowe), przypieczona, lekko chrupiąca skórka. Nasza chałka czekoladowa po prostu rozpływa się w ustach. Jedna z naszych znajomych stwierdziła ostatnio, że smakuje jak najlepsza chałka, którą jadła(...)izrealskiej cukierni w Nowym Jorku. Czy może być lepsza rekomendacja? :) Składniki: 85 g czekolady mlecznej 85g czekolady deserowel 375g mąki pszennej 120 ml mleka letniego 1 opakowanie drożdży instant (7g) 5 żółtek 40g cukru brązowego plus 75g 1 cukier z wanilią skórka otarta z 1 pomarańczy 115g masła plus 30 g 1/2 łyżeczki cynamonu cukier gruboziarnisty szczypta soli Wykonanie

Pociąg Do Kuchni
Babeczki z żelkami 199

Słodziutkie czekoladowe babeczki z żelkami i kawałkami orzechów oraz czekolady. Ciepłe smakują najlepiej:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka Dodatkowo: 40 g żelek 20 szt. droży(...)białej czekolady ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Za pomocą miksera połączyć ze sobą mokre składniki (mleko, olej, jajka). W drugim naczyniu mieszać suche produkty (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy). Przesypać suche produkty do mokrych i wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekaną czekoladę, orzechy, pokrojone na małe kawałeczki żelki

KuchniaWeDwoje.pl