czekolada - 27946 przepisów (strona:1421/1864)

Słodkie maleństwa na jeden kęs 173

Odkąd związałam się z C., popadłam w ciasteczkową manię. Do tej pory robienie takich maleństw mnie nie kręciło - bo albo wycinać, albo przekładać dżemem, albo siekać mnóstwo czekolady trzeba, czasem ciasto się lepi i zabawy jest przez to jeszcze więcej, a efekt...? No ciasteczka... Nic specjalnego... Teraz jednak podejście mam zupełnie inne - z przyjemnością poświęcam więcej czasu na przygotowanie efektownych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bodil. I ciasto z czerwonym winem 147

czerwonym winem. Alkohol nie jest mocno wyczuwalny, ale dzięki niemu to brownie jest zupełnie wyjątkowe. Cynamon to taka delikatna, świąteczna nuta. I choć nie ma tu ani grama czekolady, ciasto zaspokoi pragnienia największych czekoholików.  Znalazłam je na stronie  Smitten kitchen . Choć ciasto po 30 minutach pieczenia wydawało mi się ciągle surowe w środku, wyciągnęłam je z piekarnika - bałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne ciasteczka, czyli pieczenie na cztery ręce 183

kruszą w dłoniach. Cudownie maślano-waniliowe, z chrupiącymi pistacjami i słodko-kwaśną żurawiną. Wyglądają uroczo i są przepyszne. Następnym razem dam nieco mniej cukru i poleję je białą czekoladą - będą się prezentować jeszcze bardziej świątecznie. A następny raz będzie z pewnością, bo już ich prawie nie ma... Ciasteczka waniliowe z pistacjami i żurawiną Składniki: (na 25 sztuk) 175 g miękkiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy: chlebek bananowy 154

wręcz wołają o jak najszybsze wypróbowanie. Nie umiem się oprzeć... Tym razem zdecydowałam się na chlebek bananowy. Uwielbiam ten typ ciasta - słodycz z bananów wspaniale gra z najróżniejszymi dodatkami - czekoladą, orzechami, suszonymi owocami... Mmm, pyszności. Tutaj zaproponowano połączenie z orzechami włoskimi, na które chętnie przystałam - jakoś mi to bardzo do siebie pasuje. Okazało się, że wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody truskawkowo-różane. Z bezami. Czy może być coś lepszego...? 168

Pomijam lody wytrawne ( czosnkowe to dla mnie cały czas czysta magia), ale te wszystkie cookie dough, tiramisu, sorbet z mango czy z cytryny z pieprzem... Jeszcze niedawno była wanilia, czekolada, truskawka i śmietanka. Pistacjowe były luksusem. Jak ten czas pędzi do przodu... Do przygotowania tych lodów zainspirowały mnie lody z reklamy (znowu. Nie będę wdawać się w szczegóły, o nich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie maleństwa czekoladowo-truskawkowe 161

zasadzie mi smakuje. Jest, i owszem, trochę ciężki i lekko tłusty, ale przy tym mocno truskawkowy. Mniam. Zastanawiałam się, co by do niego pasowało... Aż w końcy wymyśliłam - czekolada. Sięgnęłam więc po 1 mix, 100 muffins Susanny Tee, zmieniłam formę z dużej na małą, i upiekłam całą blaszkę czekoladowych maleństw. Udekorowałam kremem i cukrową posypką, i zabrałam na dziecięce urodziny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Eton mess z poziomkami. I zmiany na blogu 112

bloga o to, czego mu według mnie brakuje. Poza kategoriami chciałabym zrobić listę składników, po której łatwiej będzie wyszukać przepis. Na przykład na rabarbar . Albo bez jajek . Albo z czekoladą ... Ogromnie mi się to na innych blogach podoba, ułatwia życie niesamowicie. I teraz też takie będę miała! No dobrze, może nie teraz ... Na blogu jest już blisko sześćset wpisów, więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Moje urodzinowe prezenty. I orkiszowe bułeczki na weekendowe śniadanie 119

bardzo elegancką paterę do ciasta. Ochom i achom nie było końca - bardzo, bardzo dziękuję! Jestem w siódmym niebie. A na blogu niedługo z pewnością pojawi się tarta. Prostokątna. Z czekoladą. Tymczasem dzisiaj mam dla Was zwykłe, proste bułeczki. Ich sekret tkwi w mące orkiszowej, która nadaje im lekko orzechowego posmaku. Są bez jajek, bez nabiału, idealne dla alergików. Po prostu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne finansjerki z jabłkami 145

więc dla Was spóźnione (ale tak naprawdę na jabłka nigdy nie jest za późno, prawda...?), ale niezwykle pyszne finansjerki. Robiłam je już jakiś czas temu, z rabarbarem, białą czekoladą i migdałami. Smakowały niebiańsko! Każdy, kto ich spróbował, nie mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Energetyczne ciasteczko 150

packi ciasto( grubość zależy od naszych upodobań) - wkładam do piekarnika na 20 min aby były złociste( warto obserwować czas, każdy zna swój piekarnik) - po wystudzeniu spody smaruje roztopioną czekoladą - po ponownym wystudzeniu chowam je do suchego słoika i zamykam ( ale kto je tam długo utrzyma) Smacznego

Basia w kuchni
Sprawdzony przepis na pyszne pączki 204

ciasto jest lekko wilgotne a najlepiej smakują cieplutkie z wyciekającą marmoladą. Jest kilka sposobów na pączki wyciąć koło pozostawić do wyrośnięcia i nadziewać je po upieczeniu  marmoladą, budyniem, czekoladą - jestem fankom takiej metody. Innym sposobem jest nałożenie marmolady przed pieczeniem i zwinięciem ciasta w sakiewkę i utworzenie kuli. Gdy mamy do zrobienia większą ilość pączków i ograniczony czas możemy

Basia w kuchni
Blok czekoladowy 243

Jestem z tego pokolenia co się zajadało pysznym blokiem czekoladowym zrobionym z "niebieskiego" mleka :) Ile łyżek wyjadałam na sucho tego mleka ciężko zliczyć. Taka nasza wypasiona czekolada. Dziś moim dzieciom trudno sobie wyobrazić, że ja nie miałam możliwości jedzenia tyle słodyczy co dziś jest dostępne. Ten blog zrobiłam zrobiłam tradycyjny bez orzechów, rodzynek w następnej wersji go rozbuduję

Basia w kuchni
809. 3 składnikowe ciasto. Z kaszy jaglanej i jabłek. 415

Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek ; jogurt naturalny  Zdrowszego "ciasta" jeszcze chyba nie widziałam. Proste w swojej prostocie. Zagryzione jogurtem. Popite kawą. I doprawione czekoladą. I można zacząć kolejny tydzień

More food, love and dreams
Nadziane bułki drożdżowe z serem 193

Pomysł pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" . Kiedy zobaczyłam te bułeczki wiedziałam, że wkrótce je zrobię. :-) Nie zmieniałam nic jeśli chodzi o ciasto - wyszło idealne! Ale wybrałam inny farsz. Pyszne, lekkie, mięciutkie - wspaniałe! (Z podanej porcji wychodzi 16 sztuk) Ciasto: 2,5 szklanki mąki  szklanka mleka 3 łyżeczki cukru 50g drożdży 1/4 szklanki oleju  szczypta soli Farsz

Szefowa kuchni
CIASTO UKRAINKA 558

temperaturze pokojowej wtedy na pewno krem się nie   zważy Każdy blat ciasta nasączyć naparem, i  rozsmarować na nich krem. Ostatni blat ciasta polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą. rrarossa@gmail.com

RAROSSA