światem rozpoczęła od kiedy trafiła na program Ewy Chodakowskiej i postanowiła na dobre zmienić nawyki żywieniowe. Książka podzielona jest na kilka rozdziałów: Torty ciasta i tarty. Czekolada czekoladki i cukierki. Batony. Ciastka. Desery, Śniadania na słodko. Święta.Walentynki Tłusty czwartek i Wielkanoc. Grillowana polenta z lime curd. Bardzo zainspirowała manie ta książka i postanowiłam tak jak Jessica podjąć wyzwanie
Sama słodycz i szczypta chiliObdarowana może wybrać sobie rzeczy, które jej się podobają. Pamiętajmy jedynie, aby wybrać odpowiedni sklep. Nie zapomnijmy też ładnie zapakować takiej karty. Można do niej dołożyć np. tabliczkę dobrej czekolady Weekend w SPA. To już kosztowniejszy prezent. Jednak… no cóż.. chyba każda z nas by się z niego równie mocno ucieszyła Kwiaty. Klasyk, o którym nie należy zapominać
Słodkie okruszkiznacząco wystawała ponad brzegi formy. Włożyć biszkopt orzechowy skórką do dołu. Po wierzchu biszkopt delikatnie nasączyć częścią ponczu. Następnie na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, delicje nasączone w ponczu (czekoladą do dołu) a na delicje pozostała część masy. Na masie ułożyć pokojone brzoswinie z puszki i zalać je po wierzchu tężejąca galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin
mecookspuder wymieszany z kakao, wymieszać z likierem lub rumem. Zimne ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki, wysmarować ¾ kremu, ułożyć paski galaretki, zawinąć w roladę, resztą kremu posmarować wierzch, udekorować tartą czekoladą i malinami, schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonIdealne do kawy, pulchne, wilgotne dzięki dodaniu mrożonych owoców z dużą ilością wiórków kokosowych. Wspaniała propozycja na weekend. Ciasto można polać lukrem, polewą, udekorować wiórkami, tartą czekoladą lub świeżymi owocami. Posypane cukrem pudrem też smakuje obłędnie, klasyka w prostym wydaniu – zapraszam do pieczenia:) Parzcie kawy i smacznego! Ucierane ciasto kokosowo-jogurtowe z truskawkami – pyszna propozycja na słodkie popołudnie
Zasmakuj Kuchnisię z deską serów. Jeśli podaję orzeszki ziemne to zazwyczaj te niesolone. Podaję także sezamki, paluszki, szczególnie z makiem czy solą. CIASTKA Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami. Fajny dodatek
Zasmakuj KuchniRoladę rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną, wzdłuż boku, który będziemy zwijać rozkładamy galaretkę, zaczynamy zwijać i na środku ciasta również rozkładamy paski z galaretki, zwijamy do końca, wierzch dekorujemy rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem, chowamy do lodówki, do chłodzenia, najlepiej przygotować wieczorem i chłodzić całą noc, biszkopt jest wtedy idealnie wilgotny
KUCHNIA POLSKASpójrzcie sami. W jednej 330 g bombonierce Excellent Pralines otrzymacie zarówno coś dla fanów czekoladek Frutti di Mare (czyli dla mnie i moich maluchów) oraz dla wielbicieli wiśni w czekoladzie. Niedługo zbliża się rocznica mojego ślubu i… już cichutko podpowiadam mężowi, aby sprawił mi w prezencie właśnie taką bombonierkę. Polecam ją i Wam. Próbowaliście już bombonierek od Vobro? Która
Słodkie okruszkiwymiarach biszkoptu. Ja zazwyczaj papier z bezą układam na odwrocie blachy wtedy łatwo zsunąć bezę bez obaw jej połamania. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach 40 minut. Polewa: Czekolada gorzka 90g rozpuszczona na parze w połączeniu ze śmietanką 30%( ilość w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać) Warstwy: Biszkopt – mus gruszkowy( nałożyć lekko przestudzony, schłodzić) – krem – beza
W garach u Gosikoniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. Masę budyniową kakaową przełożyć do szprycy i napełnić szczodrze rurki. Można ozdobić cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli czekoladą np. gorzką
Ciastka - domowe słodkościdobry dodatek do jesiennego wieczoru z książką, czy też sesji z ulubionymi serialami lub programami . Uwielbiam zajadać się nimi siedząc pod ciepłym kocem, a w drugiej ręce trzymając gorącą czekoladę lub mleko z miodem. W przepisie użyłam mąki orkiszowej, jest uważana za zdrowszą niż tradycyjna mąka pszenna. Oczywiście, jeśli chcesz możesz ją zamienić jednak na mąkę pszenną. W przypadku mleka
365 dni dookoła kuchnidzięki czemu jest chrupiąca z wierzchu, a w środku zachowuje miękką puszystą piankę. Początkowo tort dekorowano owocami passiflory, kiwi i truskawkami, jednak z czasem zaczęto wykorzystywać inne owoce, orzechy, czekoladę, a do bezy dodaje się kakao, kawę. W lutym 1999 roku Muzeum Narodowe Nowej Zelandii Te Papa Tongarewa świętowało pierwszą rocznicę otwarcia nowego budynku tortem Pavlova o długości 45 metrów
Obiad gotowycukier waniliowy -2 łyżki mąki pszennej -1 szklanka cukru -250g masła lub margaryny WARSTWA MALINOWA -400g malin -1 galaretka malinowa -1,5 szklanki wrzątku POLEWA -100g czekolady mlecznej -3 łyżki mleka -50g masła Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wraz z 2 białkami ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy resztę składników czyli przesianą mąkę, proszek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupiekłam w temp. 165 stopni 1 godzinę. Pieczemy do suchego patyczka na złoty kolor (pamiętaj każdy piekarnik piecze troszkę inaczej!) Ciasto studzimy i kroimy! Opcjonalnie możesz polać je rozpuszczoną czekoladą ;-) wskazówki i podpowiedzi dla początkujących łasuchów: - jeśli nie masz swoich orzechów laskowych tylko kupiłeś sprawdź przed dodaniem do ciasta czy nie są gorzkie! - piana z białek zawsze lepiej i szybciej
SMYKWKUCHNIwyszło ok. 18 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. (do tzw. suchego patyczka) w 170-180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, dowolnie dekorujemy (w moim przypadku rozpuszczona czekolada oraz uprażone i posiekane orzechy
Domowy Smak Jedzenia