cytryny - 1500 przepisów (strona:6/100)

Łosoś pieczony z migdałami. 172

migdałowe. jogurt naturalny gęsty lub kwaśna śmietana - 3 łyżki. cytryna - 1szt. sól , pieprz - do smaku. Sposób przyrządzenia : Filety z łososia dokładnie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Cytrynę dokładnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem .Skórkę z całej cytryny ścieramy na drobnych oczkach. Filety z łososia nacieramy solą , pieprzem oraz startą skórką z cytryny . Obficie skrapiamy sokiem z cytryny  Odstawiamy

Bazylia kontra Rozmaryn
Eliksir młodości Hollywood: Koktajl pokrzywa-seler-jabłko 112

torebeczki ponieważ pokrzywa z tej marki jest bardzo wydajna.  liść świeżej mięty cytrynowej (liście mięty cytrynowej widoczne są na zdjęciu, jest to roślina która zaparzona daje fantastyczny aromat cytryny) opcjonalnie możesz użyć: odrobina soku z cytryny i mała gałązka zwykłej mięty Przygotowanie: 1. Pokrzywę zaparzyć wodą o temperaturze 80 stopni. Gorącą lecz nie wrzącą i zaparzać razem(...)miętą cytrynową. Bądź ze świeżą miętą i sokiem z cytryny. 2. Napar z pokrzywy przestudzić 3. Wcześniej przygotowane przy pomocy sokowirówki soki z jabłka oraz selera przecedzić przez sito jeśli jest taka potrzeba by się upewnić że są klarowne/czyste i nie posiadają elementu miąższu/korzenia ani pianki. 4. Zmieszać napar z pokrzywy oraz mięty z sokami bardzo dokładnie

KreatywnePiny
Sałatka nicejska 291

oliwę z sokiem z cytryny i drobno siekanym koperkiem. Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że jak sama jego nazwa mówi winegret powinien zawierać ocet, aczkolwiek sok z cytryny wydał mi się po prostu łagodniejszym rozwiązaniem. Mimo wszystko nie jestem zwolennikiem bardzo kwaśnych i „octowych” smaków. Można jednak użyć i octu i większej ilości ziół wg uznania. Sałatkę(...)koktajlowych 100g zielonej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy

Kulinarna Pokusa
Kurczak z papryką po węgiersku 267

najmniejszym wykorzystaniu tłuszczu, smak tak przyrządzonego kurczaka z pewnością przyćmi te „drobne niedogodności” Na koniec kilka uwag technicznych. Pomimo kilku dość wytrawnych składników – takich jak zielona papryka, skórka z cytryny czy koncentrat pomidorowy – spodziewajcie się raczej zrównoważonego smaku. W każdym razie na pewno nie będzie kwaśno. Jeżeli chodzi o bulion , to w przypadku tej potrawy lepszy będzie ugotowany samodzielnie(...)kurczaka (ok. 800g, np. nogi i skrzydła lub piersi) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia zielona papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku kawałek skórki z cytryny 200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki, ale lepszy będzie własny) 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

Kulinarna Pokusa
Ciasto cytrynowe z makiem 268

dużej misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając.  Dodać zmielone migdały, mak, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny.  Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą do miski z masą.  Całość przelać do formy, wygładzić łyżką i piec ok. 40 minut(...)celu przygotowania syropu podgrzać sok z cytryny z cukrem i mieszać do momentu aż cukier się rozpuści.  Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać wykałaczką i polać syropem Ciasto nie należy do najbardziej efektownych, ale zdecydowanie nadrabia smakiem

Kuchenne syntezy
Babeczki cytrynowe 179

zależności od wielości foremek) Spód: 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej 6 łyżek mąki pszennej 550 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki brązowego cukru nierafinowanego 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki masła, pokrojonego w kawałki i schłodzonego 2 łyżki jogurtu greckiego Nadzienie: 2 łyżki(...)mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka maki pszennej 550 1/4 szklanki miodu 1 duże jajko 1 białko 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 1/8 łyżeczki soli 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki świeżego soku z cytryny Spód Łączymy wszystkie rodzaje mąki z cukrem, skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy drobno pokrojone (zimne) masło

Powiedz dietom nie
Intensywnie żólty kurczak w sosie cytrynowym 186

jesienną słotę proponuję słonecznego kurczaka w towarzystwie pieczarek. Swój piękny kolor zawdzięcza kurkumie, a wyjątkowy smak cytrynie. Pamiętajcie, że sok z cytryny nie tylko pomaga w walce z przeziębieniami, ale jeszcze pobudza przemianę materii oraz obniża apetyt. Z niskokalorycznym drobiem tworzy duet idealny, wspomagający walkę z nadwagą. Składniki (2 porcje): 250 g filetu z kurczaka/indyka 200 g pieczarek(...)łyżka maki (najlepiej kukurydzianej, ale ja z braku użyłam zwykłej) 3 łyżki jogurtu greckiego sok z połowy cytryny szczypta papryki ostrej łyżeczka-dwie kurkumy dla nadania barwy 1 szklanka wywaru z warzyw olej do smażenia Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju. Równolegle dusimy pokrojone pieczarki. Następnie wrzucamy wszystko do jednego naczynia

Powiedz dietom nie
Kurczak z jabłkami i żurawiną 240

oregano cynamon oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku sok z 0,5 cytryny Sałatka: 1 op rukoli 0,5 szkl suszonej żurawiny 1 jabłko sok z 0,5 cytryny 2 pomidory 2 papryczki chili 0,5 szkl oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i nacieramy czosnkiem. jabłka obieramy, kroimy(...)ćwiarteczki, oprószamy bazylią i oregano oraz cnamonem, skrapiamy sokiem z cytryny, dosypujemy żurawiny tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka- kilka kawałków jabłka możemy zostawić i zapiec osobno z podgotowanymi ziemniaczkami przez ok 20 minut, a potem podać razem z naszym kurczakiem Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy do brytfanny i wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika

Luźna Kuchnia
Biała Truskawka - Tort księżniczka Zosia 745

łyżkach wody W małym garnuszku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do niej sok z truskawek np. 2 łyżki. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do truskawek, mieszamy i odstawiamy do stężenia. Przygotowanie(...)szklanki wody, wymieszanej z sokiem z cytryny, następnie wykładamy ½ kremu z białej czekolady, na krem ½ frużeliny, Całość przykrywamy 2 częścią biszkoptu, nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną, następnie pozostała część kremu i pozostała część frużeliny. Przykrywamy 3 warstwą biszkoptu. Wierzch tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Lub jeżeli ma to być tort

kulinarnyswiatdomi
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 177

zestaw rondelek z palnika i dolej zimny wywar nieprzerwanie mieszając (powinna powstać płynna konsystencja bez grudek) wstaw garnek na palnik i zacznij dolewać śmietanę nieprzerwanie mieszając dodaj skórkę z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy sos zagrzej, ale nie gotuj  Selery faszerowane Składniki 4 selery 230 g/szt, wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny(...)grubości ok. 1,5 cm miąższu ze środka selerów nie wyrzucaj, tylko pokrój na mniejsze kawałki i odłóż do miseczki wydrążone selery i odłożony miąższ natrzyj sokiem z cytryny, aby nie ściemniały wydrążone selery napełnij przygotowanym farszem na dnie foremki żaroodpornej rozsyp wydrążony i pokrojony miąższ z selerów, posyp solą, pieprzem i gałką muszkatołową (nie za dużo

Szybko Szybkowar
Cytrynowe kruche ciasteczka z lukrem 119

łyżka śmietany 18%   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 składniki potrzebne do przygotowania lukru: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem, dodajemy masło, żółtko, śmietanę i skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto , formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na krócej. Ciasto rozwałkowujemy partiami, za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Ciasteczka wykładamy na blaszce wyłożonej

noteskulinarnyfiga
Kurczak pieczony z nutą cytryny 185

niż innych mięs.  Dzisiaj postawiłam na kurczaka, przygotowałam go w inny sposób niż zazwyczaj, mianowicie upiekłam go w piekarniku w towarzystwie cytryny.  Kurczak pieczony z nutą cytryny SKŁADNIKI: 2 udka(...)kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1 cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, przekrawamy udka na pół, przekładamy je do miski, skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Do miseczki przekładamy przyprawę, paprykę, natkę pietruszki oraz curry i dodajemy sól i pieprz do smaku - mieszamy, gotową mieszanką posypujemy kurczaka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łosoś pieczony w folii 321

kroimy w półplasterki. Druga część przyda nam się do skropienia ryby. Kroimy trochę koperku. Rybę nacieramy czosnkiem, pozostawiając niewielką ilość do późniejszego przyprawienia, solą ziołową, pieprzem oraz koperkiem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy na ok. 45-60 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie możemy dodatkowo przyprawić pozostałym czosnkiem i jeszcze skropić sokiem z cytryny. Masło kroimy w plasterki(...)układamy na rybie. Następnie kładziemy półplasterki cytryny i pomarańczy oraz koperek. Folię smarujemy niewielką ilością oleju, aby nie przywarła do pieczonej ryby. Zawijamy w nią naszego łososia, każdy kawałek oddzielnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia pieczemy ok. 40 minut w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Ja często podaję rybę z brokułami tradycyjnie ugotowanymi w osolonej wodzie, do których robię szybki

Sagneska - gotowanie i lifestyle