cytryny - 1500 przepisów

Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? 216

ciecierzycy). Wykorzystuje się je również do doprawiania kuskusu oraz ryżu. Kiszona cytryna i ryba to idealne zestawienie. Zmiksuj kiszoną cytrynę z oliwą i ziołami lub z jogurtem naturalnym, a otrzymasz pyszny sos z pieczonej/grillowanej ryby. Sos z kiszonych cytryn będzie również świetny do dań z owoców morza (grillowanych krewetek czy kalmarów). Kiszona cytryna będzie odświeżającym dodatkiem do sałatkowych dressingów(...)charakteru. Można ją nawet dodać do sosu pesto, hummusu, guacamole czy innego ulubionego dipu. Innym ciekawym pomysłem jest doprawienie kiszoną cytryną sałatek na bazie zbóż (kuskusu, bulguru czy pszenicy farro) lub różnych pilawów.  Miąższ kiszonych cytryn oraz zalewa mogą być wykorzystywane do przygotowywania wariacji drinku Krwawa Mary lub innych napojów o smaku kwaśnym i słonym

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 232

tego kraju. Połączenie kiszonych cytryn, oliwek, imbiru i szafranu to bardzo typowa dla Maroka kompozycja smaków stosowana w wielu daniach.  Aby go przygotować, będziecie potrzebować kiszonych cytryn i trochę czasu. Jak łatwo zrobić własne kiszone cytryny już Wam pisałam. Możecie je oczywiście również kupić w sklepach typu kuchnie świata. Czytałam, że marokańskie gospodynie nastawiają tażin zaraz(...)Oliwera i potrzebuje tylko 1,5 godziny gotowania, co wcale nie jest kłopotliwe - po wykonaniu wstępnych czynności możecie go zostawić i zająć się czymś innym.  Tażin z kiszonymi cytrynami i oliwkami jest dla mnie odzwierciedleniem marokańskiej kuchni. Marokańczycy cenią najwyższą świeżość składników i komponują dania z lokalnych produktów. Ta ich właściwość stworzyła Djaj Mqualli. Kiszone cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron w cytrynie i śmietanie. 179

Pasta in lemon and cream. Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie .   Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle 3 cytryny 80ml śmietanki słodkiej 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka sezamu czarnego Wykonanie. Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte(...)skórki cytryn, ale 1 łyżkę pozostawić. Gotować 1 min. Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego

Kulinarny karnet Christophera
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 266

? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni.Jakiś czas temu wymyśliłam świetny sos czosnkowy z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny. Organizowaliśmy dla znajomych imprezę hamburgerową i szykowałam dla nich różne sosy. Kiszone cytryny zamrugały do mnie z kuchennej szafki, więc postanowiłam dodać trochę do sosu czosnkowego zamiast soku(...)grillowaną rybą i surówką z marchewki i kopru włoskiego. Przepis niedługo:) Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami przepis własnyczas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie w lodówceSkładniki: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku skórka z 1/4 kiszonej cytryny (lub skórka i sok z 1/2 cytryny) 1 łyżka kaparów garść posiekanego koperku sól

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrzan tarty domowy ze skórką z cytryny 186

chrzanie nie znajdziecie: dwutlenku siarki, mleka w proszku, kwasku cytrynowego, octu czy pirosiarczynu sodu. Prezentujemy chrzan chyba w najbardziej klasycznej postaci, gdzie jedyną fanaberią jest wspomniana już skórka z cytryny. Składniki: Korzeń chrzanu (masa po obraniu ok 180g), sok z cytryny + skórka z jednej cytryny, sól, cukier. Korzeń chrzanu moczyć w wodzie przez co najmniej godzinę, następnie(...)jeszcze bardziej skuteczna, choć niekoniecznie przyjemna dla wszystkich - dzieci zażyły i im sie miny wykrzywiły, ale potem miały z siebie niezły ubaw. Na końcu dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, solimy i słodzimy wg uznania  i po wymieszaniu  odstawiamy do lodówki. Z tego jednego korzenia wyszło ponad 200 ml chrzanu, który zmieścił

Delicious Titbits
Dżem z kiwi i cytryn 121

owoców kiwi,3 cytryny,1/4 soku z cytryny,30 dag cukru,Kiwi obieramy, usuwamy szypułki, kroimy. Z cytryny ścieramy skórke, segmenty oddzielamy od błonek, kroimy. Kiwi blendujemy, dodajemy kawałki cytryn i sok zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min zdejmujemy pianę i zostawiamy na noc. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Na koniec dodajemy startą skórkę(...)cytryny. Następnie do słoików i pasteryzujemy

Anioły w kuchni
Marynowane cytryny 123

Składniki: kg cytryn,sól morska gruboziarnista,Przygotowanie:Cytryny myjemy i sparzamy wrzątkiem, każdą nacinamy wzdłuż jakby w ćwiartki ale nie do końca,  w każde nacięcie wcieramy sól. Odkładamy w słoju i zalewamy wrzątkiem, na jakieś dwa, trzy tygodnie. Otwarte przechowujemy w lodówce ok 3 tygodnie. Cytryny doskonale pasują do dań z kurczakiem. źródło ,, Kuchnia

Anioły w kuchni
Dżem z dyni, mango i cytryny! Najlepszy! 278

jest obłędny w smaku! Aż żałuję, że tylko 10 słoiczków. SKŁADNIKI: - 1 dynia Hokkaido - 2 mango koniecznie dojrzałe i soczyste - świeży imbir około 1 cm korzenia - sok z 1 cytryny - 1/2 szklanki cukru (jeżeli lubisz dżemy wysokosłodzone dodaj 1,5 szkl) - 3 łyżki miodu  Dynię kroimy na "księżyce" usuwamy miąższ, układamy na blaszce, polewamy miodem,  i pieczemy(...)razem ze skórką) w piekarniku około 45 minut.  Po tym czasie miąższ oddzielamy od skórki, przekładamy do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy mango, sok z cytryny, i posiekany imbir. Gotujemy 50 minut. Dodajemy cukier gotujemy 10 minut. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.  Gotujemy ciągle mieszając 10 minut. Nakładamy do wyparzonych słoików, bardzo szybko

SMYKWKUCHNI
10 powodów dla których warto pić ciepłą wodę z cytryną o poranku 9533

wypijanie dużej szklanki (300ml) ciepłej wody z sokiem z połówki cytryny około 30 minut przed pierwszym posiłkiem. Ciepła woda z cytryną o poranku:  1. Wspomaga pracę układu pokarmowego i samooczyszczanie się z toksyn. Zawarte w cytrynie terpeny pobudzają produkcję śliny i enzymów trawiennych, co ułatwia metabolizm. Woda z cytryną wpływa korzystnie na wątrobę, oczyszcza ją oraz zwiększa(...)wody!) poprawia samopoczucie, obniża zmęczenie, zapobiega zaparciom.  Jak widzicie, tak rozpoczęty poranek to dla naszego organizmu samo dobro :) Pijmy ciepłą wodę z cytryną każdego dnia ! UWAGA - sok z cytryny może osłabić szkliwo zębów - najlepiej pijmy więc wodę przez słomkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba z grilla z cytrynami czyli Środowe Rybki odc.24 171

Pada. Może nie leje ale cały dzień siąpi. Dzieci  dostają fioła. Co tu robić? ano wsiąść do samochodu i gdzieś ruszyć.Tym razem pojechaliśmy do Swaderek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ubijana babka cytrynowa 213

duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g).Lukier:1 szklanka cukru pudru;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Około(...)łyżka soku z cytryny.3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej.Sposób przygotowania:Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.Margarynę rozpuścić. Wystudzić.Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć sok.Jaja ubić wraz z cukrem mikserem na puszystą masę.Do masy jajecznej, stale miksując na wolnych obrotach, dodać wymieszane mąki z proszkiem

Gospodyni Miejska
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 182

Pyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :)SKŁADNIKI 4 udka z kurczakasól, pieprz2 łyżeczki świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wody1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 cytrynyoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIEUdka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Miód, wodę, sos sojowy i paprykę mieszamy i polewamy udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny.  Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ulubioną surówką/sałatą i frytkami - albo pieczonymi ziemniakami

Moje Kuchenne Rewelacje
Słodkie środy - Wielkanocna babka cytrynowa 338

łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 180 ml mleka szczypta soli 2 cytryny cukier puder 1/2 szklanki cukru 1/4 op galaretki cytrynowej Przygotowanie: Cytryny dokładnie wyszorować. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, a drugą pokroić na cienkie plasterki.  Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do ostudzenia. Oddzielić białka(...)żółtek i ubić je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym , skórką startą z cytryny i połową soku z cytryny. Obie mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do miksera z żółtkami mleko, mąkę oraz roztopioną margarynę. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki