cukru trzcinowego brązowego 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 1 kg winnych jabłek (po obraniu) 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ciasto: Wszystkie
Wanilia i KardamonPOSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO SIĘ DO ŚCIERECZKI) ZDEJMUJEMY PAPIER I ZWIJAMY CIASTO RAZEM ZE ŚCIERECZKĄ W ROLADĘ,ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ZE SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER WYMIESZANY Z ŚMIETAN FIXAMI,JAK SIĘ ZMIESZA WYŁĄCZAMY(NIE UBIJAJCIE ŚMIETANY ZA DŁUGO BO SIĘ ZWAŻY) CIASTO ROZWIJAMY MOŻEMY LEKKO NASĄCZYĆ SOKIEM MALINOWYM SMARUJEMY BITĄ
Swojskie jedzonkoPOSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO SIĘ DO ŚCIERECZKI) ZDEJMUJEMY PAPIER I ZWIJAMY CIASTO RAZEM ZE ŚCIERECZKĄ W ROLADĘ,ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ZE SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER WYMIESZANY Z ŚMIETAN FIXAMI,JAK SIĘ ZMIESZA WYŁĄCZAMY(NIE UBIJAJCIE ŚMIETANY ZA DŁUGO BO SIĘ ZWAŻY) ROZWIJAMY NASZĄ ROLADĘ I SMARUJEMY DŻEMEM ,NA TO BITA
Swojskie jedzonkonazwać Do przygotowania masła śliwkowego potrzebujemy: – 500 g śliwek (użyłam węgierek) – 2 płaskie łyżki cukru (można pominąć) – szczyptę cynamonu – świeży tymianek (może być cytrynowy) Przygotowanie zacznijcie od umycia i wypestkowania śliwek. W garnku podgrzewamy śliwki (trzeba dodać ok 200 ml wody, inaczej całość się przypali) z dodatkiem cukru, cynamonu i tymianku. Gotujemy na wolnym ogniu
Szybko Tanio SmacznieSkropić sokiem z cytryny. Wykonanie ciasta: Masło (100g) ucieramy mikserem na krem, dodajemy cukier, jajka, przesianą mąkę - dwa rodzaje - wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Ucieramy, aż masa stanie się jednolita. Tortownicę (średnica 25-26cm)wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Nakładamy do niej ciasto, na cieście układamy pokrojone w słupki jabłka
Mania Wypiekaniazdrowego pączka, ale jednak słodkiego, do ciast a można wrzucić 50g cukru (to dla ryzykantów), bądź 1/3 szklanki syropu daktylowego, miodu albo syropu klonowego. Można też oblać jest lukrem cytrynowym i naszprycować jakimś nadzieniem. Życzę wszystkim szalonych Ostatków i pysznych pączków zarówno tych zdrowych, jak i nieco mniej zdrowych, a nawet tych całkiem niezdrowych ;) Pieczone pączki 100 ml ciepłego mleka
Przepysznik - BLW i nie tylkoowoców się wystrzegamy, ale chemii. Z chemią można jednak walczyć i to szybko i tanio - nie każdy jednak o tym wie. Wystarczy przepłukać owoce wodą z octem / kwaskiem cytrynowym a potem w wodzie z sodą oczyszczoną - to pozwoli nam się pozbyć wielu bakterii i pestycydów, które chcąc nie chcąc kupujemy razem z pomarańczową bombą witaminową. Tak przygotowaną pomarańczę możemy wykorzystać
Przepysznik - BLW i nie tylkosmarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu z dorsza 250g mącznych
Karo in the Kitchendostosowana do własnych upodobań Przyprawa do kurczaka (złocista) Cebulka liofilizowana kupuję w KLIK Czosnek granulki Imbir Chilli Zioła prowansalskie Pieprz bałkański Pieprz cytrynowy Olej smakowy-cytryna bazylia Sos sojowy ciemny Sos Worcester Warzywa mrożone (mieszanka chińska) (450 g) kupuję w KLIK Z piersi kurczaka ściągam skórę, myję
Takie tam pichceniezalicza. Moja mama ją robi i zawsze podglądałam co do niej dodaje. Zrobiłam w końcu sama, wyszła idealna w smaku :) Składniki: mała główka czerwonej kapusty, mała, płaska łyżeczka kwasku cytrynowego, 6 ząbków czosnku, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu. Przygotowanie: Kapustę pokroić i wygnieść z kwaskiem. Dodać majonez, wyciśnięty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
W kuchni u Monikitypu greckiego 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 1 miarka odzywki białkowej o smaku czekoladowym 1 łyżeczka płaska cynamonu 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 kropli aromatu cytrynowego 2 łyżki wiórków kokosowych 5 białek jajek szczypta soli PRZYGOTOWANIE Białka z solą ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Jeżeli okaże się zbyt gęsta dodać
ClauditteMissCookingLemoniada. Cytrynowe orzeźwienie z ziołową nutą. Która będzie najlepsza na zapowiadany na weekend upał stulecia? Moją faworytką jest jaśminowa, rodzina stawia na bazyliową, a lawendowa – wakacyjne odkrycie z Chorwacji, przywodzi na myśl fajne wspomnienia. Jedno jest pewne: jutro trzeba wypić naprawdę dużo, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście spróbowały wszystkich trzech! Lemoniada jaśminowa 2 torebki zielonej jaśminowej herbaty
Patchworkgoście, którzy siedzieli w pobliżu mnie! ) oceniało kilkanaście wypieków. Były drożdżowe … z owocami .. galaretkami … lukrami plastycznymi … kremami … masami … kruszonkami itd. Zwyciężyło Rafaello! Moje cytrynowe z kremem budyniowym i pianką , które Wy tak uwielbiacie ( które uwielbiają wszyscy ) niestety nie załapało się na nagrodę. ( pamiętajcie, że tu macie przepis : http://ostra-na-slodko.pl/2013/11/22/ciasto-cytrynowe-z-kremem-budyniowym-i-pianka/ ) No cóż , następnym razem stanę
Ostra na Słodkosłodkiej śmietanki z wanilią, zapieczona pod cukrową skorupką. Hiszpanie mają swój krem kataloński – prawie jak crème brûlée, tylko przygotowany na samym mleku, z dodatkiem mąki ziemniaczanej, aromatyzowany skórką cytrynową i cynamonem. Włosi nie mają jak widać monopolu na desery ze śmietanki i mleka. Ale ich deser ma kilka niepodważalnych zalet – jest bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo elegancki. Podawany
Karo in the KitchenSKŁADNIKI 1 butelka owocowego, półwytrawnego białego wina Pinot Grigio 1,5 szklanki białego rumu 1 litr soku pomarańczowego z miąższem owoców 0,5l napoju Sprite 0,5l lemoniady cytrynowej 2 pomarańcze 1 limonka 1 grapefruit 1 cytryna mięta – ok. 15 liści bazylia – ok. 15 liści woda mineralna lekko gazowana do uzupełnienia lód w kostkach do uzupełnienia
Karo in the Kitchen