cytrynowy - 2500 przepisów (strona:84/167)

Włoskie ciasteczka migdałowe cantucci 156

pieczone podwójnie, co zapewnia im niesamowitą chrupkość nawet w środku. Te małe słodkości zazwyczaj podawane są na koniec posiłku razem z lampką wina lub kawą :) Pięknie pachną skórką cytrynową, a więc idealnie pasują na świąteczny stół :)   Składniki: 500 g mąki pszennej 300 g cukru 200 g migdałów 100 g płatków migdałowych 4 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku

Chocolate Muffin Blog
Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 226

średnicy. Obie są jednakowo zdrowe.   Owoce żurawiny mają wiele witaminy C, A, B1, B2, B6, karotenoidów, antyoksydantów, pektyn, garbników, mikro i makroelementów a także kwasów organicznych: benzoesowego, cytrynowego, chinowego. Ten pierwszy jest naturalnym konserwantem który sprawia, że same owoce jak i przetwory zrobione z żurawiny nie pleśnieją i nie psują się. Żurawinę dzięki temu można w stanie surowym przechowywać

Karo in the Kitchen
Jadalne prezenty: domowa oliwa aromatyzowana ziołami, czosnkiem oraz chilli (+ gotowa etykieta na oliwę z chilli) 205

pożywki do rozwoju i nasz podarunek gwiazdkowy może stać się bardzo niebezpieczny. Zagrożenie dotyczy przede wszystkim oliwy, do której dodajemy świeże zioła, świeżą papryczkę chilli, świeży czosnek czy skórkę cytrynową. Przyznam się, że zdarzyło mi się w przeszłości robić oliwę czosnkową po prostu zalewając oliwą świeże ząbki czosnku i nic mi się nie stało. Jednak gdy robię podarunki dla najbliższych

Chilli Czosnek i Oliwa
Paola dania dla dzieci 183

pełnych smaku syropów owocowych Paola. Nie zawierają sztucznych składników ani konserwantów. Jest w czym wybierać –można je kupić w wielu różnych smakach: wiśniowym, malinowym, truskawkowym, porzeczkowym, brzoskwiniowym, gruszkowym, pomarańczowym, cytrynowym. Są też syropy Paola o smaku rzadziej spotykanych owoców: czarnego bzu, pigwy, dzikiej róży, żurawiny, a także syropy z ziołami. Dzięki nim można odmienić dobrze znane dania. Syropy Paola znakomicie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami 736

mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła

Czerwona Porzeczka
Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi" 244

kisiel żurawinowy  kilka kropli barwnika czerwonego 3 łyżki maku 2 łyżki kakao + 2 łyżki mąki do ostatniego placka masa 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklaka wrzątku do nasączenia placków  1 szklanka wody  sok z 2 cytryn 1 łyżka cukru Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto: W misce ubijamy na sztywną

Niezły Młynek
Ryba pieczona w panierce z pistacji 140

300g filetów z dowolnej ryby (u mnie mintaj) 50g pistacji solonych (po obraniu) 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) 20-30g masła 1/2 cytryny natka pietruszki pieprz cytrynowy (może być zwykły)   Pistacje zmielić w malakserze (opcjonalnie można połączyć z bułką tartą). Rybę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Każdą porcję posmarować odrobiną masła, skropić sokiem z cytryny

Di gotuje
Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami 206

Przepyszny sernik na zimno, chyba nasz ulubiony. Prosty w wykonaniu, kremowy, puszysty, cudowny, z lekką nutką cytrynową. Na spodzie z pokruszonych ciastek maślanych z dodatkiem masła. Banalny w wykonaniu, wystarczy blender i mikser. Można użyć serka z wiaderka. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , odrobinkę go zmodyfikowałam na nasze potrzeby. Moje zmiany to spód z ciastek maślanych (około

moj przepis na
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 199

wyjść bardzo gęsty krem. Nie można zbyt długo miksować, bo krem się zwarzy. Frużelina gruszkowa: 1 kg gruszek, nadają się Klapsy, Konferencje 6 łyżek cukru 1 ml kwasku cytrynowego (2 duże szczypty) 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku lub galaretka gruszkowa (producent np. Delecta) rozpuszczona w połowie szklanki wrzątku

moj przepis na
Drożdżówka z wiśniami 203

mojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny

moj przepis na
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 223

tygodni wcześniej i przechowywać szczelnie zawiniętą w folię spożywczą w temperaturze pokojowej. Przykładowe torty z dekoracją z masy cukrowej: Tort biszkoptowy malinowo-śmietankowy Tort limonkowo-miętowy Tort cytrynowy Tort biszkoptowy z musem malinowym

moj przepis na
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 1024

witrażami z landrynek – łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Pierniczki Lebkuchen – to tradycyjne niemieckie pierniczki oblane lukrem cytrynowym równoważący słodycz miodu, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. Świąteczne pierniczki – Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ekstrakt pomarańczowy 210

Pamiętaliście o  przygotowaniu ekstraktu pomarańczowego? Jest on świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek a także można go dodać do rozgrzewającej herbatki lub grzańca.  Ekstrakt cytrynowy klik też przygotowałam.  Składniki: 1 pomarańcza 150 ml wódki Przygotowanie:   Pomarańczę wymyć szczoteczką i sparzyć. Za pomocą obieraka do warzyw cieniutko obrać z pomarańczowej skórki. Nie powinna na skórce znaleźć się biała

Ala piecze i gotuje
Pierniczki z cytrynowym lukrem, bez tłuszczu 177

Składniki: - 35 dag mąki pszennej - 25 dag miodu, ja użyłam prawdziwego ale możecie użyć sztucznego - 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru - 1 jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy

Apetyczna babeczka