upodobańi stanu spiżarni. Przepis na kruszonkę:-1/2 szklanki mąki-1/4 szklanki cukru-10 dkg margaryny-2 żółtka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach
Maminek kulinarnywaniliowegoskórka otarta z 1 cytryny1/2 łyżeczki soli200 ml letniego mleka4 żółtka50 g masłanadzienie:170 g powideł śliwkowychdodatkowo:1 jajkoMąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i solą. Wlać mleko, wbić żółtka, zagnieść.Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do ciasta, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może być nieco lepkie.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyłoby wspólnego gotowania bez cudownego towarzystwa. Tym razem wyzwanie podjęły również Panna Malwinna, Maggie i Siankoo. Koniecznie sprawdźcie, co za cuda przygotowały!Babeczki szpinakowe z cytrynową nutąSkładniki:(na 6 sztuk)150 g mrożonego, siekanego szpinaku2 jajka65 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego100 ml oleju170 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliskórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuda.Smakowały mi o niebo lepiej niż poprzednie - może za sprawą orzechów laskowych, a może po prostu się do nich przekonałam...? Nie wiem. Wiem za to, że następne będą cytrynowe...Makaroniki z orzechów laskowych z kremem z nutelli (na bezie włoskiej)Składniki:(na 32 gotowe makaroniki)100 g mielonych migdałów100 g mielonych orzechów laskowych200 g cukru pudru75 ml wody200
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko wtedy, kiedy puszka jest schowana głęboko.Te zauroczyły mnie przede wszystkim brakiem żółtek. Zrobiłam je raz dwa, i okazało się, że mają zdecydowanie więcej plusów - migdałowo-cytrynowy smak i zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny, gotować 1 minutę.Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut
SzczyptaSmaQcytrynowo-waniliowa kasza manna* z kawałkami chałwy podana z malinami z cytryną i chałwą*na waniliowym napoju sojowym Piątek 13? Serio?Pada. Leje i znowu pada.A ja chciałam iść pobiegać, tydzień bez i jednak mnie ciągnie, ale niee padaI pomimo tego, że chyba z 10 razy została prawie ochlapana, śmiałam się z tego.I mimo tego piątku jest dobrze. Serio.Tylko jedno
More food, love and dreamscytrynowe naleśniki z ricottą i rabarbarowym curdem;oprószone cukrem pudrem i płatkami migdałowymi (potem jeszcze z truskawkami)Boże, jak ja się cieszę, że już jestem w domu, bo gdybym kończyła choć godzinę później to w drodze zastała by mnie cudowna burza :OAa, tak fajnie ciepło było.. i biegać miałam, no nic, może przejdzie xdTruskawki
More food, love and dreamsDzisiaj przychodzę do Was z recenzją zapachu Lemon Lavender czyli cytrynowa lawenda. Idealne połączenie kwaśnej cytryny z zapachem lawendy. Dla mnie zdecydowanie za mocny, ale może do większych pomieszczeń sprawdzi się lepiej. Dobry zapach na jesień.W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle
Magiczne Życie MartyPojawiło się już to ciasto na blogu jako Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką tym razem zmieniłam kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne .Czas pieczenia: około 45 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapasków pigwy kandyzowanejLukier.5 łyżek cukier puder1 łyżeczka sok z cytryny1/2 białkaWykonanie.Twaróg utarłem blenderem, nie lubię mielić.Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać twaróg, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę cytrynową. Krótko miksować.Połączyć z ubitą pianą i przełożyć do formy,25 cm.Posypać rodzynkami oprószonymi mąką i widelcem trochę powciskać do środka.Piec w temp.180 stopni przez 1 h.Składniki
Kulinarny karnet Christopheraszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny 40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego aromat cytrynowy skórka pomarańczowaWykonanie:Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki
Walijskie Pichcenieśliwek węgierekcukier waniliowyWykonanie:Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki. Mikserem rozkręcamy ją dodając partiami cukier i po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat cytrynowy i miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą wykładamy nasze ciasto. Na ciasto wykładamy śliwki pokrojone w ósemki, zawsze skórką na ciasto. Całość
Walijskie Pichceniepołowy boki. Na masę serową: 250 g. zmielonego twarogu 1 serek homogenizowany waniliowy 200g 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko kilka kropel aromatu cytrynowego skórka pomarańczowa Na sos malinowy:Maliny lekko dusimy, zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku do momentu, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.Wykonanie: Jajko utrzeć z cukrem, dodać
Walijskie Pichceniepszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka + 1 żółtko 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru pudru 60 g miękkiego masła powidła śliwkowe Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części
Walijskie Pichcenie