śliwek węgierekcukier waniliowyWykonanie:Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki. Mikserem rozkręcamy ją dodając partiami cukier i po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat cytrynowy i miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą wykładamy nasze ciasto. Na ciasto wykładamy śliwki pokrojone w ósemki, zawsze skórką na ciasto. Całość
Walijskie Pichceniepołowy boki. Na masę serową: 250 g. zmielonego twarogu 1 serek homogenizowany waniliowy 200g 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko kilka kropel aromatu cytrynowego skórka pomarańczowa Na sos malinowy:Maliny lekko dusimy, zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku do momentu, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.Wykonanie: Jajko utrzeć z cukrem, dodać
Walijskie Pichceniepszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka + 1 żółtko 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru pudru 60 g miękkiego masła powidła śliwkowe Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części
Walijskie Pichcenieciasto zagości w moim domu na stałe :)Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny. SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów okrągłych. Przygotowanie: Gotujemy w rondelku o grubym dnie 2 szklanki mleka. W trzeciej szklance mleka
Aga w kuchnisoku z cytryny1 kawałeczek kory cynamonu1 plasterek świeżego imbiru1 goździk2 łyżki wodygarść malin2 gałki lodów Wykonanie: Figi opłukać i naciąć na krzyż.Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu.Włożyć figi, oblać sosem i dusić 3 min. Wyłożyć na talerzyki ,obsypać malinami.Syrop gotować jeszcze chwilę, aż się delikatnie
Kulinarny karnet ChristopheraŻelatynę rozpuścić w soku pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. Zdjąć i ubijać w misce z lodowata wodą ,aż do oziębienia. Dodać 2 łyżki soku pomarańczowego, sok cytrynowy i miętę. Wymieszać. Ubić śmietanę. Żelatynę i śmietanę połączyć z masą pomarańczową. Kremem napełnić połówki pomarańczy i ponownie włożyć je do zamrażalnika. Deser udekorować skórką pomarańczy i miętą. Podawać mocno
Kulinarny karnet ChristopheraWersja na zimno; Kilka obgotowanych buraczków zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, dodać drobno pokrojoną cebulkę, sól, pieprz sok cytrynowy do smaku Wersja na ciepło: Buraczki wstępnie obgotować. Drobno posiekaną cebulkę wrzucić do garnka z niewielką ilością wody. Chwilę gotować, dodać przetarte buraczki, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Smacznego
chwile dla mniepieczenia 3/4 szkl cukru KREM I 400 ml śmietana kremówka 36% 1 opak galaretka kiwi 1 szkl gotowanej wody KREM II 400 ml śmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ 0,5 l wody gotowanej 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić
Kuchnia DanusiMoje dzieci uwielbiają takie desery Tęczowe ptasie mleczko SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodzone - 2 puszki biszkopty -1 opak duże galaretka pomarańczowa -1 opak galaretka niebieska - 1 opak galaretka cytrynowa -1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka truskawkowa - 2 opak listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gotowanej wody. Następne galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl gotowanej
Kuchnia Danusiczosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Ogień wyłączamy i dodajemy makaron, mieszamy. Po 3 minutach zupa
Kulinarne przygody Gatitypolish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z VermontChleb francuski pieczony w garnkuChleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkamiChleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladowąBabka majonezowaSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiSernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym
Kulinarne przygody Gatitydodatków oraz piękne zapachy sprawiają, że nie można się jej oprzeć Kuchnia indyjska, tajska, marokańska, japońska, chińska, wietnamska chyba nikogo nie trzeba do niej przekonywać...Curry, trawa cytrynowa, mleko kokosowe, sos sojowy; rybny, wasabi to tylko nieliczne, ale najbardziej charakterystyczne składniki tworzące kuchnie orientalne. Z myślą o tych wszystkich z Was, którzy zakochali się w oriencie
NaKońcuJęzykaprym wiódł lemon curd, czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie do tart i tartaletek, na deser, do naleśników czy przekładania tortów. Skoro cytrynowy smak był udany, trzeba włączyć swoją kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych, zachęcających propozycji. Nawet u mnie swego czasu pojawił się ORANGE CURD
W kuchni Karmel-itkigolonek) z mięsa, obgryzałam te kostki. Toż to czysty kolagen, bardzo zdrowy, do tego wg mnie bardzo smaczny. Galat / galart podawało się u nas z octem, niekiedy z sokiem cytrynowym. Składniki 2 pokrojone na 3 części nóżki wieprzowe 1 golonka 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pieprz ziarnisty, sól marchew cebula pietrucha seler por Ja już kupiłam oczyszczone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoloru, jogurt, cukier wanilinowy, żelatynę, biszkoptów ewentualnie krakersów lub herbatników, które posłużą jako podkład do ciasta. Będziemy potrzebować Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa. 1 litr jogurtu naturalnego 2 cukry wanilinowe 5 łyżeczek żelatyny Z każdej galaretki odsypuję 2 łyżki zalewam
RAROSSA