cytrynowa - 1500 przepisów (strona:17/100)

Karp pieczony w cytrynowej panierce 152

Propozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia. Składniki: 2 sprawione świeże karpie 1 cytryna skórka otarta z dwóch cytryn 2 szklanki bułki tartej 4 jajka 50 ml jasnego piwa mąka pszenna do panierowania sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 10 dag masła(...)Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dzwonka. Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące. Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.  Z nadmiaru panierki otrząsamy rybę. Dzwonka układamy

Wanilia i Kardamon
Kompot z jabłek na zimę 266

PYCHA! Jak w prosty sposób przygotować kompot z jabłek na zimę? Składniki na 3 słoiki 900 ml: 1,5 kg jabłek, papierówki ¾ szklanki domowego cukru waniliowego 1 op. cukru cytrynowego (opcjonalnie) kupuję go w sklepie ALDI 1 litr gorącej wody 15 g – kwasek cytrynowy goździki- 1 na słoik Przygotowanie: Jabłka (papierówki) nieobite myjemy, nie obieramy, kroimy na ćwiartki(...)usuwamy gniazdka nasienne. Następnie przekładamy je do miski z wodą i kwaskiem cytrynowym, ten sposób powoduje, że pokrojone jabłka nie ściemnieją. W między czasie zagotowujemy wodę i mieszamy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Jabłka układamy w wyparzonych słoikach, dodajemy po 1 goździku na słoik i zalewamy gorącą, słodką wodą. Pasteryzujemy słoiki z kompotami 30 minut w piekarniku o temperaturze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dwukolorowa Panna Cotta z musem owocowym i lodami Carte d'Or Lemon Pie 206

się z one z aksamitnych lodów, gęstego, bardzo intensywnego w smaku sosu oraz z posypanych najwyższej jakości dodatków. Wersja lodów Carte d'Or Lemon Pie charakteryzuje się delikatną kwaśną cytrynową polewą nutą, słodkim gęstym sosem cytrynowym oraz kawałkami bezy i tarty. Całość stanowi piękne wykończenie deseru w sam raz na upalne dni. Lody są bardzo delikatne w smaku i zarazem(...)bardzo słodkie, dlatego wspaniale współgrają z niezbyt słodkim deserem. Doskonale wyczuwalna cytrynowa nuta wspaniale orzeźwi i urozmaici deser. Koniecznie wypróbujcie

Z miłości do słodkości
Sałatka z pieczoną kaczką i cytrynową nutą. Jak do sałatki to tylko oliwa z pestek dyni. 173

kaczki 2-3 garście mixu sałat z rukolą 1 pomidor malinowy 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe kilka piór cebuli czerwonej garść pestek słonecznika szczypta pieprzu cytrynowego 2-3 łyżki oliwy zz pestek dyni szczypta soli szczypta ziół prowansalskich lub samej bazylii suszonej Przygotowanie: Pierś z kaczki została zamarynowana i upieczona przez Teściową, więc największa robota(...)było kruche, soczyste i aromatyczne. Pozostało przygotować i pokroić warzywa i wymieszać z sałatą dodać pokrojone mięsko. Sałatka została doprawiona odrobina soli i ziół oraz oliwa wymieszana z pieprzem cytrynowym, a na koniec oprószona prażonymi pestkami słonecznika. Dla mnie i Maksia bomba. Orzechowa nuta oliwy podbiła delikatny smak kaczki oraz fajnie połączyła się z pestkami i ostrym smakiem rukoli. Pieprz

Kuchnia po mojemu
Ptasie mleczko z truskawkami 201

Dziś dostałam paczkę zamówioną w sklepie  Frisco.pl  , jest to supermarket online. Z wybranych zakupów, postanowiłam przetestować mleko skondensowane niesłodzone, przygotowując pyszną piankę cytrynową z truskawkami. Polecam ten sklep, bo robiąc zakupy przez internet, nie muszę wystawać w kolejkach i tracić zbędnego czasu. W sklepie można kupić dużo produktów, w atrakcyjnej cenie i nie trzeba dzwigać zakupów, przywiozą(...)samego domu. Nic tylko wejść zarejestrować się i kupować. Ptasie mleczko z truskawkami Składniki : galaretki cytrynowe - 2 opak mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l biszkopty okrągłe - 0,5 paczki  galaretka truskawkowa - 2 opak truskawki   Przygotowanie : Galaretki czerwone rozpuścić w 850 ml  gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody, odstawić

Kuchnia Danusi
Ryba w puchatym cieście 199

robiłam cukinię, inne warzywa i kiełbaski. Tak przygotowana ryba jest doskonałą propozycją obiadową i zapewniam, że każdemu posmakuje!   1/2 kg białej ryby (na zdjęciach jest tilapia) sól, pieprz cytrynowy mąka pszenna olej Ciasto: 1 jajko 4-5 łyżek mąki woda gazowana (tyle ile zabierze ciasto) sól, kminek lub pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego Filety(...)będzie odpadać.) Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z mąką i niewielkimi porcjami podlewać wodą - aż do uzyskania dość gęstego (ale lejącego się) ciasta. Całość doprawić kminkiem, solą i pieprzem cytrynowym. W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem. Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i rozmieszać. Rybę dokładnie zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym

Di gotuje
RabArbar Pod Chmurką 202

kubek mąki krupczatki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kubek cukru 2 łodygi rabarbaru 500 g malin  0,5 kubka płatków migdałowych 1 gałązka trawy cytrynowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie:   masło siekamy w misce z żółtkami i połową cukru, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia piekarnik ustawiamy na 200*C maliny i rabarbar(...)wrzucamy na ciepłą patelnię, dokładamy 2 łyżki masła, odrobinę cukru i rozgniecioną trawę cytrynową, podsmażamy kiedy owoce puszczą sok, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i wyjmujemy łodyżkę trawy cytrynowej białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej ciasto wyklejamy na oprószoną mąką foremkę, może być np. do tarty ciasto wstawiamy na nagrzanego piekarnika na około

Luźna Kuchnia
Sałatka na bogato 215

Sałata Mix Pomidory Nasiona (słonecznik, dynia i pinia) Bazylia świeża - posiekana sok z cytryny - odrobina oliwa z oliwek Przyprawy: 18 Ziół ojca Mateusza Czarnuszka Pieprz czarny - świeżo miażdżony Pieprz cytrynowy Sól morska Proporcje składników wedle uznania. Do wczoraj stosowałam do potraw pieprz cytrynowy. Wczoraj jednak mnie olśniło, że ma on w składzie kwasek cytrynowy, co niezbyt mi się podoba. Postanowiłam

Ukojenie Podniebienia
KOSTKA CYTRYNOWO-KRÓWKOWA 169

słonych krakersów.  SKŁADNIKI  Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki masy krówkowej, 200 ml śmietany 30%, 2 śmietan-fixy Dodatkowo(...)białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu olej. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz

słodki bratek
Zapiekanka ryżowa z rybą 193

Smaczna propozycja na podanie ryby, nie tylko w piątek. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest pieprz cytrynowy od Rafex   Składniki 100 g ryżu 2 duże marchewki 600 ml bulionu warzywnego 600 g filetów rybnych (u nas czarniak) pieprz cytrynowy   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z suchym ryżem(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy gorącym bulionem. Rybę dzielimy na porcje, oprószamy z jednej i z drugiej strony, pieprzem cytrynowym, układamy na ryż. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekamy 25 min, po czym ściągamy folię i zapiekamy jeszcze 10 min. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Pavlova z kremem cytrynowym 173

pierwsze, żeby rozkoszować się jej smakiem, a po drugie jest bardzo kaloryczna. Ale cóż czasami można sobie pozwolić na takie rozkoszne smakołyki . Słodki smak bezy przełamałam kwaskowatym kremem cytrynowym. Świetna w smaku. Chrupiący wierzch, a w środku pianka. Tak właśnie ma wyglądać. Nie jest łatwa do zrobienia, ale warto spróbować i upiec. żródło mojewypieki.com Beza 6 białek 300 g drobnego(...)Masa musi być zgęstnieć. Na koniec dodać oliwę i dalej gotować 2 minuty. Odstawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem, a następnie dodawać stopniowo krem cytrynowy. Zmiksować na gładko. Krem wyłożyć na bezę i udekorować owocami. pavlova z kremem cytrynowym

O kuchni z uczuciem
Babka gryczana z cytrynową nutą 160

się hitem i dziewczyny chętnie się nią zajadały. Sama w sobie nie była mocno słodka, ale za to miała cudowną, chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Do tego ten cytrynowy lukier. To był strzał w 10!  Nie dziwię się więc, że dostałam polecenie przygotowania takiej samej babki na święta, bo choć jest mało urodziwa zdobyła serca wszystkich domowników. Babka(...)gryczana z cytrynową nutą składniki: 2 jajka 125 g miękkiego masła  100 g brązowego cukru 120 ml mleka 120 g mąki gryczanej 80 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 2 cytryn cukier puder sok z cytryny  wykonanie: Masło ucieramy z cukrem do chwili aż podwoi swoją objętość. Dodajemy jajka oraz skórkę z cytryny

Przysmaki Karolki
Tajska zupa kokosowa z krewetkami (Tom Kha) 169

ZUPA KOKOSOWA z KREWETKAMI TOM KHA GAI   Składniki: 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu pasta Tom Kha 250 g krewetek (opcjonalnie kurczaka) 3-4  pieczarki trawa cytrynowa 1 pęd sos rybny lub ostrygowy do smaku sos sojowy do smaku 3-4 liście kafiru sezam do posypania Przygotowanie: Cebule i pieczarki obieramy i siekamy.  Cebulę szklimy(...)odrobinie oleju kokosowego, dodajemy 1, 2 łyżęczki pasty Tom Kha,  zmiażdżoną trawę cytrynową i  liście kafiru. Zalewamy wszystko bulionem i chwilę gotujemy.  Następnie dolewamy mleko kokosowe , wyjmujemy liście kafiru oraz trawę cytrynową, a do zupy dodajemy krewetki (bez pancerzy) oraz pieczarki. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie.  Na koniec doprawiamy do smaku

Bon appetit mon amie
Ryba zapiekana z jajkami 148

Ryba delikatna pieczona o cytrynowym smaku i aromacie, zapiekana z jajkami. Danie szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy. Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami  czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby. Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis. Polecam również bardzo(...)smaczną rybę po genueńsku . Składniki 900 g filetu z mintaja 1 trawa cytrynowa 3 łyżki oliwy 3 jajka 1/2 czerwonej  papryki 100 ml wywaru warzywnego 2 ząbki czosnku 1 szczypta płatków chilli koperek sól pieprz Rybę pokroić w kawałki  i oprószyć ją solą i pieprzem, a następnie ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym. Czosnek i trawę cytrynową  pokroić

O kuchni z uczuciem
Sałatka z cykorią i boczniakami 118

Dodatek oliwy anyżowo - cytrynowej podkreśla smak.  Składniki 2 cykorie miks sałat pół selera małego sok z połowy cytryny 1 mała cebula 200 g boczniaków 2 łyżki oliwy pół filiżanki oliwy anyżowo-cytrynowej sól pieprz   Przygotowanie   Z cykorii wyciąłem gorzki głąb, a kolbę pokroiłem w plasterki. Liście sałat porwałem na mniejsze kawałki. Selera po obraniu starłem na tarce(...)sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Obrałem cebulę i posiekałem ją. Boczniaki opłukałem, osuszyłem, przekroiłem wzdłuż, podsmażyłem na oliwie. Wszystkie składniki połączyłem, doprawiłem solą i pieprzem. Polałem oliwą anyżowo-cytrynową

R'n'G Kitchen