cytryna - 13435 przepisów (strona:641/896)

Torcik z kiwi i pianki agrestowej 158

trzeba dodatkowo go nasączać. Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: 100 g masła 2 kisiele cytrynowe galaretka agrestowa Składniki pianka: 250 ml śmietany 36% (słodkiej) 2 galaretki agrestowe Oraz: ok. 6-8 kiwi tortownica 250 ml śmietany 36% (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt: W jajkach oddzielić białka

IMPRESJA SMAKU
Ciasto mega bananowe 260

mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: 1,5 kg nieobranych bananów (tj. ok. 1 kg obranych bananów) 2 galaretki bananowe lub cytrynowe 1 cukier waniliowy 16 g 1 łyżka soku z cytryny 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru czekolada do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka

IMPRESJA SMAKU
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 200

Kopania – pokazał mi nie tylko jak go używać, ale dał też mnóstwo pomysłów na jego wykorzystanie. Danie główne naszego Śniadania Mistrzów było jeszcze bardziej imponujące. Sandacz z sosem cytrynowym na puree z marchewki, a jako dodatek chrupiąca sałatka z fenkuła w dressingu opartym na oliwie szczypiorkowej. Oliwa nadała sałatce nie tylko fajny, zielony kolor, ale przede wszystkim charakterystyczny posmak

Poezja smaku
Żeberka duszone 178

Pyszny obiadek... 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki sól cytrynowa Piątnica przyprawa Piątnica pieprz  listki laurowe ziele angielskie majeranek  Żeberka pokroić.Rozgrzać olej, włożyć żeberka obtoczone  w mące,podsmażyć lekko rumieniąc.Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę  jeszcze chwilę razem smażyć. Dodać przyprawy, wlać wodę i gotować do miękkości.W razie

Moje domowe kucharzenie
Słoneczna Papierówka Zimą 150

Europie. Doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, warto wykorzystać ją do ciasta, jak również przygotować różnego rodzaju przetwory. Składniki: 5 kg papierówek 5 l wody 1 kg cukru kwasek cytrynowy do smaku  Wykonanie: Wodę, cukier i kwasek zagotować. W ten sposób otrzymujemy syrop. Papierówki (najlepsze są te mniejsze) myjemy, wykrajmy szypułki, ogonki pozostawiamy. Owoce układamy

kgwjanczewo
Łosoś z piekarnika 182

już zamieszczałam  w przepisie na dorsza w cytrynie. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI: 2 filety z łososia 2 cytryny nieco masła i oliwy 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz cytrynowy, sól WYKONANIE: Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć sok z cytryn, a skórkę zetrzeć na tarce, dodać nieco oliwy. Filety umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Odstawić

Passions hobbies life
Nalewka bazyliowa na winie 125

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1 cytryna 1 wino (0,75 litra) 150 ml wódki 50 ml whiskey lub koniaku można dodać: kilka listków melisy, nieco trawy cytrynowej PRZYGOTOWANIE   Cytrynę wycisnąć, a skórkę zetrzeć na tarce. Liście bazylii przebrać, opłukać i osuszyć. Wszystko umieścić w słoju, dodać wino, wódkę i koniak. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne

Passions hobbies life
Smażony śledź atlantycki 177

sposób ich wyciągać. Przypominają nitki i można je śmiało jeść. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI śledź atlantycki tusza 2-3 sztuki mąka pszenna (np. Wrocławska) olej przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pieprz kolorowy, przyprawa do ryb WYKONANIE Śledzia umyć, przeciąć i wyciągnąć szkielet. Posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem wedle uznania. Przyprawioną rybę obtoczyć delikatnie w mące. Na patelni rozgrzać

Passions hobbies life
Mus z kiwi 181

znowu banalnie. Coś słodkiego, coś prostego co można przygotować w środku tygodnia w tzw. 5 minut. A co jest prostszego niż mus. Kiedyś już prezentowaliśmy przepis na  mus cytrynowy , dzisiaj podmienimy tylko owoc ale pozostaniemy w barwach flagi brazylijskiej. Zamiast żółtej cytryny dodamy zielone kiwi.  Składniki:  - 200 ml mleko słodzone zagęszczone - 200 ml śmietany do deserów

Smaki Brazylii
Łosoś pieczony z koperkiem + dip jogurtowo-koperkowy 256

akurat lepiej mniej niż więcej, aby nie zabić jej smaku, dlatego tym razem wersja klasyczna z koperkiem. Składniki na 2-4 porcje 4 kawałki łososia Sól Pieprz (lub pieprz cytrynowy) Cytryna Koperek olej Dip: Pół pojemniczka jogurtu naturalnego Plasterek cytryny Sól Pieprz Koperek Przygotowanie: Łososia posolić i popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć

Fabryka pomysłów
Babka cytrynowa 239

Czas na prawdziwy klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam... Składniki; kostka masła, 6 jajek, szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 budynie o smaku cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz

Anioły w kuchni
Grillowana przepiórka 201

pieczenia lub grillowania – ważą około 115 g. Składniki: 8-10 przepiórek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki musztardy Dijon Sok z ½ cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka suszonego estragonu ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Tuszki przepiórki przeciąć tak aby leżały płasko. Wymieszać wszystkie składniki marynaty w małej misce. Przepiórki umieścić

naRuszcie
Owocowa Rozkosz 184

rotawirusem, nie mogłam ich od razu spróbować. Ale jak tylko wszystko minęło ,zabrałam się właśnie za te produkty. Do testów otrzymałam - -dżem jabłko z wanilią -dżem truskawkowy -dżem z cytryn niskosłodzony -dżem z truskawek 100% owoców Przygotowałam śniadanko, lekkie, zdrowe, pełne słońca. Z dżemem „ z pola na półki”. Aby zapewnić niezawodną i wysoką jakość produktów, świeże owoce i warzywa przywożone

Z Kuchni Do Kuchni