czarnego ryżu, 4 podudzia z kurczaka, 200 g średnich pieczarek, 3 garście świeżego szpinaku, 2 średnie białe cebule, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki białego pieprzu, szczypta czarnego pieprzu, szczypta cytrynowego pieprzu, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso nacieramy solą i posypujemy 3 składnikami pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i na wolnym ogniu podsmażamy
Moniki Smakołykiwinogronami Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania : 45 minut Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 300 g ciemnych winogron 1 puszka kukurydzy 3 łodyżki selera naciowego sok z cytryny 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu typu greckiego sól morska pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pierś płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym, solimy i pieprzymy. Smażymy
Kulinarne przygody Gatitykapeluszy suszonych borowików 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku,lub zamiast octu soku z cytryny) sól, pieprz
w mojej kuchnipyszny naturalny soczek.......... .--SKŁADNIKI- 10 marchewek ,5 jabłek ,3 pomarańcze ,1-2 łyżki cukru brzozowego- Ksylitol,1 cytryna. -- SPOSOB WYKONANIA , 1-2 szklanki przegotowanej wody. Marchewki ,jabłka i pomarańcze zostawiamy na noc w lodowatej wodzie .Dnia następnego ,obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę .Gotowy sok rozcieńczamy z wodą i ksylitolem ,oraz sokiem z 1 cytryny.GOTOWE.SMACZNEGO
w mojej kuchnijabłko 1 puszka kukurydzy 4-6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 nieduży por białą część) == = Sos: 6-8 łyżek majonezu sól pieprz trochę kwaśnej śmietany ząbek czosnku sok z cytryny === = sposób przygotowania: Ugotowane warzywa ,obieramy i kroimy , w równą kostkę.Dodajemy posiekane ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę,por pokrojony w kosteczke drobniutką, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka
w mojej kuchniPiec 45-50 minut. U mnie po ok. 35 minutach było już ładnie zarumienione z wierzchu Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny i. .SMACZNEGO
w mojej kuchnipszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna tłuszcz do wysmarowania formy Wymiary formy: średnica dna: 13 cm, średnica góry: 17 cm, wysokość: ok 17 cm, wysokość kominka: 13,5 cm Wykonanie: Składniki muszą być
w mojej kuchnipłatków chili • świeża kolendra Sałatka z winogronami: • 1/3 jabłka • garść winogron • garść roszponki • winegret: 3 łyżki syropu z pędów sosny (lub 2 łyżki syropu klonowego) + 1/2 łyżki soku z cytryny + sól i pieprz + 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego • 3 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni Przygotowanie: Dzień wcześniej: piersi kaczki (pomijając skórę) natrzeć tartym imbirem. Włożyć je do naczynia
w mojej kuchnimasła ,lub oliwa pieprz, sól 2 szklanki wody 2 łyżki mąki 6 łyżek śmietany 18 % pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: Pieczarki obieramy, kroimy na talarki,skrapiamy sokiem ,lub cytryną Pieczarki podsmażyć na masełku w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy. Gdy pieczarki zmiękną
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/04/bruschetta-z-pomidorami.html Składniki: - Jeden duży pomidor - Kilka kromek pieczywa białego, bądź razowego - Oliwa z oliwek - 2 ząbki czosnku - Świeża bazylia - Ocet balsamiczny (można zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny) - Sól i pieprz
w mojej kuchnisoli, 1 żółtko Farsz: - jabłka - 2 łyżeczki mielonego cynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich
w mojej kuchniczerwona i zółta papryka 1 ogórek zielony 1 koper włoski 1 czerwona cebulka sól,cukier ,pieprz sok z cytryny,oliwa truflowa WYKONANIE
w mojej kuchniświeże pomidory pokrojone ósemki 6-8 drobno porwanych liści bazylii 1 łyżka liści świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 utarte ząbki czosnku utarta skórka z cytryny świeżo mielony pieprz sól 1/2 szklanki oliwy WYKONANIE
w mojej kuchni