Truskawki - smak lata. Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryna czy inne owoce cytrusowe. Wystarczy zjeść 20 truskawek dziennie,aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Świeże są bogatsze w witaminę C,mrożone za to zawierają dziesięciokrotnie więcej substancji antyrakowych. Są także bogate w witaminy : A,B1,B2,B3 oraz P. Ta ostatnia korzystnie wpływa na dotlenienie
Przepisy i porady kulinarnecytryny 10 dkg masy marcepanowej 1/2 łyżeczki kakao Dekoracja : 5 jabłek sok z 1 cytryny 2 łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania : Masło utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić w małą kostkę i wymieszać z ciastem
Przepisy i porady kulinarneczerwonej 1/2 kg ogórków kiszonych pieprz ziele angielskie suszony koper czosnek Na zalewę : 1 litr wody 1 łyżka soli ( naljepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania : Kalafiory podzielić na małe różyczki,obraną cebulę i marchew pokroić na plasterki. Warzywa wraz z całymi paprykami blanszować przez 5 minut. Następnie z papryki usunąć gniazda nasienne
Przepisy i porady kulinarneciasteczek. Składniki : 50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę przykryła cukier ) i stawiamy na średnim ogniu
Przepisy i porady kulinarneformy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha, a to dzięki dodanym do niej bananom. Warto
Przepisy i porady kulinarnepaski, układamy po 2-3 na każdej kromce. Na końcu posypujemy do smaku solą , pieprzem i papryką mieloną. Kanapki układamy na talerzykach i podajemy z gorącą herbatą z cytryną. Smakują wybornie i są zdrowe ! Polecam je nie tylko na wiosnę , ale przez cały
Przepisy i porady kulinarnepudrem lub oblewamy czekoladową polewą. Zamiast orzechów możemy dodać też mielone migdały lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańcza , będziemy mieć wtedy różne smaki naszych ciastek np. orzechowe, migdałowe,cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka te są bardzo kruche i smaczne zwłaszcza na drugi dzień. Na pewno będą smakować naszym milusińskim. Warto więc je upiec od czasu do czasu. Ja pamiętam
Przepisy i porady kulinarneRabarbar - wzmacnia skórę i włosy oraz łagodzi stres. Zawarte w nim kwasy cytrynowy i jabłkowy mogą łagodzić objawy trądziku, wzmacniają skórę i włosy. Witamina C i kwas foliowy korzystnie działają na odporność, a witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego, a tym samym działają uspokajająco i pomagają łagodzić objawy stresu. Młody rabarbar możemy jeść na surowo, jednak lepiej
Przepisy i porady kulinarnedżem, nie będą tracić swojej barwy, jeśli do roztworu dodamy trochę soku z wiśni lub dodamy kilka dojrzałych wydrylowanych wiśni do każdego słoika. Możemy też dodać odrobinę kwasku cytrynowego, aby utrwalić kolor. I pamiętajmy, nie pasteryzujmy i nie gotujmy je zbyt długo, bo nam stracą barwę i z ciemnieją ! W końcu truskawki to delikatne i miękkie owoce, pamiętajmy
Przepisy i porady kulinarne