cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:182/266)

Izotonik według Beaty Sadowskiej 107

książce "I jak tu nie jeść".  Zawiera nie tylko sok z cytryny (limonki), syrop z agawy (czy miód), ale też nasiona chia.  Dzięki nim izotonik nie tylko świetnie nawadnia, ale też powoduje, że nie delikatnie się najadamy.     Składniki: 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka nasion chia 1 - 1,5 łyżeczki syropu z agawy (lub miodu

Sto kolorów kuchni
Bitki w sosie 179

cebule, po parę ziarenek pieprzu i jałowca, papryka, sól, vegeta, liść laurowy, parę kropli cytryny, łyżka musztardy, mąka Przygotowanie: Mięso umyć,osuszyć, pokroić w plastry, lekko pobić. Posypać solą, pieprzem i papryką. Obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron. Włożyć do garnka,zalać wodą, dodać liść laurowy, pieprz, jałowiec i vegetę. Dodać pokrojoną w krążki i podsmażoną cebulę.Wszystko

kulinarnajamka.blogspot.com
SAŁATKA Z JARMUŻEM... I STOKROTKAMI 136

łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny bazylia (posiekana) sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) A jak to zrobić: Jarmuż umyć i porozrywać na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem na około 30 sekund, po czym przelać go zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Tak przygotowany jarmuż ułożyć na talerzu, dodać pokrojony

Kuchnia w opałach
barszcz ukrainski postny 317

prawie już dobre dodajemy do nich nasze podsmażone warzywa oraz ugotowana fasole(razem z woda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny.  11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony czosnek i przyprawiamy wg naszego smaku. Chwile

Kulinarnie z Polką na Kresach
Barszcz wigilijny 193

uszek, a wywar do barszczu)kilka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiego2 liście lauroweocet lub sok z cytryny do smakukoncentrat z buraków (domowy lub gotowy - lubię koncentrat firmy Krakus)2 ząbki czosnku majeraneksól, pieprz, cukier do smakuSposób przygotowania:1. Włoszczyznę oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy też ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, łyżeczkę soli. Kiedy warzywa będą miękkie

Kuchnia domowa Ani
Królik w śmietanie 213

Potrawka z królika w śmietanie to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo moja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym

UgotujmyTo.pl
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 135

czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru.   Podstawowa wersja nalewki z głogu:Składniki:1 kg owoców głogu,1 l spirytusu,1 l wody,500 g cukru.Przygotowanie:Umyte i odsączone owoce wsypać do wyparzonego słoja, zalać spirytusem

SzczyptaSmaQ
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 168

słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy cytryny i nacieram pastą łososia. Obsmażam dzwonki z obu stron na złoto. Kuskus zalewam wrzącym bulionem w stosunku 1:2 (1 objętość kaszy na 2 objętości płynu). Zostawiam do wchłonięcia wody, najlepiej pod kocem lub w ręczniku, by izolować ciepło. Usmażonego łososia podaję z kuskusem

W kuchni Karmel-itki
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 142

pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Umyte śliwki przekrajamy na połówki, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki. Na patelnię wsypujemy 3 łyżki brązowego cukru, wlewamy 3 łyżki wody, mieszamy do chwili, aż cukier się dokładnie rozpuści i masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło oraz pokrojone śliwki. Smażymy mieszając, aż śliwki lekko zmiękną. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Odstawiamy(...)wystudzone tartaletki przy użyciu worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (13). Wstawiamy do stężenia do lodówki. Przed podaniem, wyjmujemy wcześniej z lodówki, nakładamy śliwki i dekorujemy skórką z cytryny.    Tartaletki sernikowe ze śliwkami, to bogactwo smaków i aromatów. Z każdym kęsem nabieramy ochoty na więcej. Delikatna, kremowa masa serowa w połączeniu z wyraźnym i ostrym smakiem śliwek idealnie

mojewypiekiinietylko
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 214

kminku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od wyrobienia ciasta. Do miski przesiałem 400 gram mąki pszennej (typ 450) i dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżki oliwy. W kubku przygotowałem rozczyn - do 250 ml letniej wody dodałem 25 gram świeżych drożdży, łyżkę mąki(...)międzyczasie przygotowałem mięso. Do blendera włożyłem obraną z łupinek czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, pół pęczka natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były dobrze widoczne. Tak przygotowane warzywa dodałem do zmielonego mięsa wołowego. Na patelni lekko uprażyłem dwie łyżeczki

Wyprawy kulinarne
Leniwe jaglane z suszonymi pomidorami i bazylią 228

Leniwe jaglane z kozim (lub krowim) twarogiem i aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia np. przyrumienione na maśle. Czas przygotowania: Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki(...)sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Jedną szklankę kaszy zmiksować z jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę i twaróg rozgniecione widelcem, ewentualnie doprawić. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki pszennej. Deskę oprószyć mąką, uformować wałek, spłaszczyć dłonią, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie z dodatkiem soli

SzczyptaSmaQ
Tarta z łososiem i szparagami 197

pęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka estragonu 1 szklanka śmietany 18% 1 jajko koperek pieprz i sól do smaku sok z połówki cytryny 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem(...)bieżącą wodą i obieracie. Nie zapomnijcie odkroić kawałków o długości 3-4 cm od dołu, to zdrewniałe, łykowate części, nie ma co żałować. Pozostałą część kroicie na 2 lub 3 kawałki. Na patelni roztapiacie masło, wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę

GRUBY WAŁEK
sok z platków róży 125

Składniki płatki róży ilość dowolna  sok z cytryny cukier jedna łyżka na garść płatkow Wykonanie  oczyszczone z robaczków i nasion płatki róży przepuścić przez wyciskarkę.Gotowy sok doprawić cukrem i sokiem z cytryny.trzymać w lodówce.....można rozcienczyć wodą i pasteryzować.Ja wolę naturalny.... Smacznego

w mojej kuchni
Pomidorowe curry z rybnymi kuleczkami 187

smaku solą i cukrem. Na koniec całość posypujemy świeżą kolendrą. Ryż jaśminowy zalewamy wodą w proporcjach 2:1 i gotujemy ok. 12-15 minut do miękkości. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 min. Ryż doprawiamy - curry, przecierem z papryczek, sosem ostrygowym, sokiem z cytryny, czarnuszką i kolendrą. Gotowe curry podajemy z ryżem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 119

Wpadały prosto w olej, aby po kilku sekundach zarumienić się i trafić na talerz. Cytryna i dosłownie palce lizać. Aby najeść się hamsi, nie można zjeść dwóch, pięciu, czy piętnastu rybek. Trzeba ich zjeść całe stado, w tym przypadku raczej ławicę. Jedliśmy, poprawnie popijając ryby wodą. Michał Kruszona  „Czarnomorze. Wzdłuż wybrzeża, w poprzek gór

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania