cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:174/266)

Tosty ze szpinakiem i jajkiem polane odchudzonym Holendrem 171

kąpieli wodnej gotujemy do momentu zgęstnienia sosu...Ciągle mieszając zdejmujemy z ognia dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz...Białko ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do sosu...Szpinak wkładam do rondelka i na małym ogniu rozmrażam...odsączam nadmiar wody...dodaje masło i czosnek, doprawiam do smaku i chwile gotujePieczywo traktuje ;) opiekaczemJajka podsmażam z jednej strony tak aby białko było

NaKońcuJęzyka
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 273

wodzie. Emulgator , czyli żółtko, źródło lecytyny, ma cudowną właściwość – jedna jego część przyciąga tłuszcz, druga – wodę. Majonez to trójkąt idealny Przynajmniej chemicznie.   Aioli to majonez który powstał w Prowansji, na południu Francji. Rolę zakwaszacza, zamiast musztardy, pełni w nim sok z cytryny lub ocet winny. Na południu Hiszpanii robi się go i bez żółtka – czosnek również posiada zdolności emulgujące(...)tłuszcze przez górny otwór miski. Po kilkudziesięciu sekundach miksowania majonez idealnie się zemulsyfikuje. I będzie bardzo gęsty. Żeby go rozcieńczyć, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej, ale nie bardzo gorącej wody i ponownie miksujemy. Teraz powinien mieć prawidłową konsystencję.   Majonez w malakserze uda się, jeśli macie mały kuchenny melakser, do pojemności 1,2l. W większym od razu podwójcie proporcje podane

Karo in the Kitchen
Sos holenderski 353

holenderski jest sosem na bazie żółtek, masła  i cytryny. Smak definiuje natomiast jakość i pochodzenie produktów, które wchodzą w jego skład. Prawdziwe masło wiejskie i jajka dadzą inna intensywniejszą barwę oraz smak. Jest idealny do łososia, jajek w każdej postaci, szczególnie po benedyktyńsku, czy do szparagów z wody bądź z boczkiem. Ja osobiście dodaje go do wielu dań(...)jadacie sos holenderski. :) Składniki: (na 3-4 porcje) 3-4 żółtka w temperaturze pokojowej- ilość w zależności od wielkości jaj; Ja użyłam 3 dużych jajek sok z 1/2 małej cytryny szczypta soli szczypta pieprzu- najlepiej białego pół kostki masła Przygotowanie: 1. Masło rozpuścić- podgrzać by było gorące- uważać by go nie przypalić 2. Żółtka ubić na puszystą pianę razem

KreatywnePiny
Tagine - marokanskie pikantne kefta z cytryną 105

cebula (posiekana),2-3 ząbki czosnku (posiekane),Świeży imbir,1 czerwone chilli,2 łyżki kurkumy,Świeże liście kolendry (posiekane),Świeże liście mięty (posiekane),Sok z jednej cytryny,1 cytryna pokrojona na 6 części (z usuniętymi pestkami).Przygotowanie:Do miski wkładamy mięso a następnie dodajemy cebulkę, przyprawy oraz zioła. Formujemy niewielkie kotleciki i odstawiamy do lodówki. Następnie w naczyniu do tagine(...)zbrązowieje. Dodajemy kurkumę, kolendrę i miętę. Dolewamy około 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 min.Delikatnie wkładamy kefta do garnka z sosem i gotujemy 15 min, obracając od czasu do czasu i polewając sosem. Kiedy mięso jest ugotowane wlewamy sos z cytryny i wkładamy kawałki cytryny. Gotujemy jeszcze 10 min.Podajemy z kuskusem

Kulinarna rozmowa
Sorbet Truskawkowy 166

kwestii lodów własnie sorbety to moja bajka, którą uwielbiam. Spotkałam się z opiniami, że sorbety to sama woda, otóż nie! Jeśli sorbet robimy sami w domu wrzucamy to co nam się podoba, mój sorbet to 100% owoców. Orzeźwiające, lodowate i nie przesłodzone, uwielbiam! Za chwilę przeczytacie w przepisie, że dodajemy do musu jedną łyżkę wódki, pewnie zaraz nasunie się(...)też, że w ogóle jest nie wyczuwalny. Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Kurcze, robienie lodów uzależnia :) Składniki: 800 g truskawek (mogą być mrożone) 2/3 szklanki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy na gładki mus, który następnie wstawiamy do lodówki do porządnego schłodzenia. Ja użyłam mrożonych truskawek (akurat

Blondynka Gotuje
BIRJANI Z KURCZAKA 300

Jak wiedzą już pewnie wszyscy: moim wielki marzeniem jest podróż do Indii.Zanim jednak to się spełni Indie zapraszam do swojej kuchni i aromatyczne potrawy goszczą na

Ostra na Słodko
Sernik nowojorski 545

gładki. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2-3 godziny wcześniej. Druga ważna rzecz to pieczenie w kąpieli wodnej… trzeba dobrze zawinąć tortownicę, żeby nie było możliwości dostania się wody i jeszcze trzeba bardzo uważać wkładając całość i po upieczeniu wyjmując z piekarnika! Wymaga to trochę wprawy i dobrze sobie wcześniej wszystko zaplanować… Trud się na pewno opłaci(...)śmietanowej, ponownie zmiksować do połączenia. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, sok i skórkę z cytryny i miksować około 2 minut. 3. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Zawinąć tortownicę w folię aluminiową (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/sernik-czekoladowy-warstwowy-mokka/) używając 2 dużych kawałków folii aby woda nie dostała się do środka, ponieważ pieczemy sernik w kąpieli wodnej! Przelać masę

UgotujmyTo.pl
Steki grillowane na desce cedrowej – 2 wyjątkowe pomysły 155

desce cedrowej Składniki: 1 deska cedrowa 2 steki Rib-Eye 2 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu oliwa z oliwek Przygotowanie: Zanurzyć deskę cedrową w wodzie. Moczyć ją przez co najmniej jedną godziną. W międzyczasie rozgrzać grilla do najwyżej 260 stopni i przygotować go do grillowania metodą pośrednią. Jeśli używamy grilla węglowego przesunąć żar w jedną stronę(...)oliwa z oliwek   Przygotowanie: W dużym szczelnym pojemniku połączyć sos barbecue, sok z cytryny, chrzan i rozmaryn. Steka umieścić w przygotowanej marynacie i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotować deskę cedrową. W dużym pojemniku zalać ją piwem i odrobiną ciepłej wody. Steka wyjąć z lodówki na pół godziny przed grillowaniem. Kilka minut przed grillowaniem rozgrzać

naRuszcie
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 180

wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów i miąższu z selerów  sól morska drobno mielona, czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek ulubionego sera żółtego, zetrzyj na drobniejszych oczkach (3 -4 łyżki) masło do smarowania formy Przygotowanie ugotuj selery z dodatkiem soli w wodzie  wg przepisu Gotujemy seler korzeniowy w szybkowarze(...)grubości ok. 1,5 cm miąższu ze środka selerów nie wyrzucaj, tylko pokrój na mniejsze kawałki i odłóż do miseczki wydrążone selery i odłożony miąższ natrzyj sokiem z cytryny, aby nie ściemniały wydrążone selery napełnij przygotowanym farszem na dnie foremki żaroodpornej rozsyp wydrążony i pokrojony miąższ z selerów, posyp solą, pieprzem i gałką muszkatołową (nie za dużo

Szybko Szybkowar
Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 184

dolowi.Po obraniu odlamac twarda koncowke.Gotowac 7 minut w wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukruz przygotowanego ciasta nalesnikowego upiec 4 nalesniki.Przykryc i trzymac w cieple (na patelni przykryze folia lub trzymac w piekarniku nastawionym na 50°C)pozostale maslo wymieszac na patelni z 1 lyzka soku  z cytryny,lekko posolicna talerzu ulozyc nalesniki ze szparagami,przybrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buty Mikołaja 122

ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jaka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość(...)papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 180ºC. Wyjąć i studzić na kratce. Przygotować lukier, ubijając białka a tuż przed końcem ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Ozdabiać każdy bucik osobno (fot.2). Miłej zabawy

Świat Ciasta
Tort Ambasador 440

500g masła lub margaryny 2 łyżeczki żelatyny 2 kieliszki spirytusu Dodatkowo: 100g płatków migdałów 100g orzechów włoskich (posiekanych) 100g rodzynek np sułtańskich 1/2 szklanki kakao 1 puszka brzoskwiń 1 cytryna 1 opakowanie biszkoptów okrągłych (ok 180g) 2 galaretki cytrynowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodawać po odrobinie cukru oraz(...)momentu ponownego zagotowania. Studzimy. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Masło (lub margarynę) ucieramy dodając po odrobinie przestudzonego budyniu, a następnie rozpuszczoną żelatynę i spirytus. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy sok z cytryny oraz pokrojone owoce brzoskwiń. Drugi krem przygotowujemy dodając do niego kakao oraz bakalie

Kuchnia w czekoladzie
Ryba po grecku 328

prawdę warto poświęcić czas. Potrzebne nam: -1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu) - 5 marchewek - pietruszka - pół dużego selera lub jeden mały - 4 cebule - sok z połowy cytryny - 200 g koncentratu pomidorowego - 2 liście laurowe - 2 czubate łyżeczki cukru - 3 x ziele angielskie - 6-7 ziaren pieprzu - 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki. - sól, pieprz - pieprz cytrynowy - mąka - olej(...)Dodać pozostałe warzywa, posolić i smażyć około 5 minut. Następnie wlać 3/4 szklanki wody, dodać koncentrat, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i ziarna pieprzu. Dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Zostawić jeszcze na 5 minut. W dużym

W poszukiwaniu inspiracji
Jak zrobić lukier na pierniczki? 140

szklanka cukru pudru - 1 do 2 łyżek soku z cytryny Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny za pomocą rózgi. Otrzymamy cytrynowy lukier, już nie taki bardzo intensywnie biały, będzie lekko przeźroczysty i bardzo miłym aromacie cytrynowym. LUKIER NR 3  NA WODZIE -  niepełna szklanka cukru pudru - 1- 2 łyżki przegotowanej wody Cukier mieszamy z wodą na gęstą masę

SMYKWKUCHNI
Tagliatelle z wieprzowiną w sosie pieczarkowym 178

zioła prowansalskie  Sos:  100 ml jogurtu naturalnego mała śmietana 18% 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz   Mięso pokroić w niewielkie paski, podsmażyć, przełożyć do garnka i dusić z so l ą , pieprzem , curry i od robin ą wody, aż zacznie mięknąć.   Cebulę po kro ić w dużą kostkę, zeszklić na patelni, doda ć przeciśnięty

Simply Food

Proponowane wyszukiwania