proszku do pieczenia. Można wykonać z mąki kukurydzianej lub ryżowej. Naleśnik z ciasta bananowego smażony bez tłuszczu Składniki: szklanka mąki 4 jajka banan szczypta soli 3 łyżki cukru szczypta cynamonu pół szklanki wody (lub mleka) olej Białka ubijam z solą na pianę. Resztę składników ucieram na gładką masę w mikserze lub blenderem. Łączę obie masy i dokładnie mieszam. Rozgrzewam patelnię
prawdziwe jedzeniespód: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu łyżka powideł śliwkowych (opcja) Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i dodajemy
prawdziwe jedzeniesmaku proponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego. Składniki : Schab karkowy ok. kilograma 10 ziaren jałowca łyżka soli łyżka pieprzu łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku Mięso zalewam zimną wodą. Dodaję przyprawy i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym ogniu ok. pół godziny pod przykryciem. Zestawiam z kuchni
prawdziwe jedzeniepękać. Pieczone jabłka zawsze możemy urozmaicić. Z owoców wycinamy gniazda nasienne a zamiast nich dodajemy nadzienie np. z kawałków bananów lub rodzynek. Przyprawy, które najlepiej pasują do jabłek to cynamon, goździki, wanilia, imbir. Przepis dodaję do akcji: Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze! czyli „Jak stracić na wadze, kochając jedzenie” Akcja związana jest z prezentacją książki Kudłaci
prawdziwe jedzeniekarmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu Pozostałe składniki: polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) 2 banany ser twarogowy (200g) powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy Ciasto smażę na patelni z pokrywką. Wpierw robię karmel z wody, cukru
prawdziwe jedzenieowoców się zredukuje i zgęstnieje. Przekładamy w słoiczki i odstawiamy nakrętkami w dół aż do ostygnięcia. Do podstawowej borówki możemy dodać też przyprawy jak imbir czy cynamon. Można też dodać kilka czarnych jagód. Tradycyjnie podajemy do pieczonych mięs (zwłaszcza do dziczyzny) oraz do twardych serów
prawdziwe jedzeniegodziny z nocną przerwą. Jeśli macie ochotę to możecie dodać do powideł różne korzenne przyprawy, czy dodatki w zależności od preferencji, może to być cynamon, wanilia, ale można dodać kakao, czy też czekoladę. Ja przygotowałam jednak powidła bez dodatków, w tradycyjnej postaci do jakiej przyzwyczaiła mnie moja mama. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na powidła: Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z wędzonym łososiem i truskawkami to smaczne i zdrowe połączenie. Do tego jest nisko kaloryczna. Gruszkę najlepiej dzień wcześniej gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem anyżu i kory cynamonu, po zagotowaniu studzimy, przykrywamy folią i zostawiamy na całą noc, gruszka nabierze warstwowo koloru fioletowego. Następnego dnia odsączoną połówkę gruszki kroimy nie przecinając jej do końca, tworząc wachlarz. Truskawki kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłoiczków różnej wielkości: Składniki: 70 dag rabarbaru 1 kg truskawek 1 szklanka kandyzowanego cukru 1/2 szklanki białego cukru 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżki przyprawy Kamis do deserów( cynamon, kandyzowany cukier, goździki, kardamon, wanilia) 1 gwaizadka anyżu Kamis Przygotowanie Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Truskawki były bardzo duże więc pokroiłam je na ćwiartki. Rabarbar myjemy nie obieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękojarzy mi się ze słodkim, beztroskim dzieciństwem, mama mi ją gotowała bo jest słodka i smaczna i doskonale zastępuje słodycze. Możecie urozmaicać to danie dodając np. starte jabłka i cynamon, albo maliny, czy truskawki, a zimą można wykorzystać mrożone owoce np. jagody. Nie ma ograniczeń w tym zakresie, jest to świetny pomysł na ciepłe śniadanie albo na zimny deser. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzekąska na imprezę. Dzisiaj polecam pikantny naleśnik z łososiem 3D. Skąd taka nazwa? Od nazwy diety, która bazuje na stosowaniu rozgrzewających i pikantnych przypraw i ziół, typu: chili, kardamon, cynamon, imbir, curry, papryka, pieprz cayenne, oraz czosnku, bazylii, oregano itp. Mają one przyspieszyć metabolizm i przemianę materii. Sporo osób kupuje rozpisane zasady tej diety, ale jak się zna podstawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępostanowiłam dodać do środka przeciętej mirabelki słupki migdałów. Doskonale wzbogaciły smak knedla. Najbardziej lubimy knedle, które są oblane masłem, posypane cukrem lub zrumienioną bułka tartą, można też dodać odrobinę cynamonu, lub posypać mieszanką karmelu z wanilią. Można też do knedli ze śliwkami podać gęstą słodką śmietankę. Gdy w bijamy widelec w knedel wycieka z niego sok z mirabelek, pycha. Knedle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięponownie wrzucona do garnka, zasypałam mirabelki 1,5 szklanki cukru (jeśli wam za mało można dodać więcej) i gotowałam na małym ogniu aż dżem zgęstniał, pod koniec dałam szczyptę cynamonu i kardamonu (ok. godziny) Co jakiś czas mieszając (można nastawić minutnik co 10 minut i wtedy mieszać). Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Ja dodatkowo dla pewności pasteryzowałam słoiki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoku pomarańczowego 100 % Tymbark 2 łyżeczki cukru skórka otarta z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą trzepaczki sok pomarańczowy, jajka, można dodać trochę świeżo otartego cynamonu i skórkę z pomarańczy. Kromki chleba tostowego zanurzamy w płynie pomarańczowo-jajecznym z każdej strony. W czasie kiedy chleb tostowy się moczy, w rondelku umieszczamy sok pomarańczowy, cukier, oraz skórkę otartą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię