Składniki: 6g drożdży 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1/3 szklanki wody ok 100g obranej dyni 2 łyżki twarogu śmietankowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cukru cynamon Sposób przygotowania: Rozpuszczamy drożdże (szczypta cukru, 4 łyżki ciepłej wody - mieszamy, aż do rozpuszczenia). Odstawiamy na 15 minut. Między czasie obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach dynię
Truskawkowa Fiestapestek i skórki 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru (może być brązowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej 3 jajka 2/3 szklanki oleju szczypta soli szklanka łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością
Moje Kuchenne RewelacjeCiasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia unosi się smakowity aromat, jeśli dodamy trochę cynamonu to zapach będzie obłędny . Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, am piękny miodowy kolor za sprawą marchewki, a smakuje nawet kilka dni po upieczeniu. Piotrek powiedział, że do tej pory lubił
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 jabłek cukier puder lub mieszanka cukru pudru z mielonym cynamonem do posypania po upieczeniu Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Składniki na ciasto wrzucić do miski i wymieszać ze sobą. Tortownicę wysmarować masłem. Dno ściśle pokryć
Moje domowe kucharzeniespecjalnym glinianym piecu tandoor. Przed włożeniem do pieca mięso marynuje się w jogurcie oraz intestywnych przyprawach. Tandoori masala - mieszanka przypraw, w której skład wchodzą: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka, kolendra, czosnek, pieprz czarny i pieprz kajeński. Ja pieca tandoor nie posiadam, więc przygotowałam kurczaka tandoori w klasycznym piekarniku. Wyśmienicie też
Tajskie smakidelikatne placuszki wymyśliłam sama. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. :) Składniki: ok. 100g dyni po obraniu 2 łyżki twarogu śmietankowego 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka rodzynek cynamon Sposób przygotowania: Dynię myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tartce. Do miski wpijamy jajko, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Trzeba uważać
Truskawkowa Fiestabaardzo aromatyczne! Dodatkowo te zapachy... mmm... polecam! Składniki (2-3 porcje): 300g wołowiny 1 czerwona cebula 400ml mleka kokosowego 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki kardamonu 2 kory cynamonu 50 ml oleju, najlepiej arachidowego 2 łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy 1 trawa cytrynowa 2 liście laurowe 2 liście curry (opcjonalnie) Składniki na pastę
Tajskie smakiśmietany - plus mąka do podsypywania Na bezę: - 4 białka - 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru - 500 g śliwek - 3 duże jabłka - 2 duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta
SMYKWKUCHNIniej rozwałkowany jeden blat ciasta, zapiec go na rumiano w temp. 180 stopni C.( obserwować , by nie przypalić) W tym czasie przygotować jabłka, obrać, drobno pokroić i z cynamonem i jeśli lubimy, z goździkami. Cukru dodać na swój smak. Prużyć często mieszając , aż masa stanie się szklista i jednorodna Gdy ciasto już się zarumieniło, ostrożnie wyjąć blaszkę i wyłożyć
Proste Potrawypochodzi z blogu www.gebawniebie.blogspot.com Dziękuję Evitaa ! A oto składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru Składniki na masę krówkową : 200 g śmietany kremówki 4 łyżki masła 20 dag cukru trzcinowego Te składniki połączyć w rondelku i podgrzewać, aż uzyskamy gęstą, jednolitą
Proste PotrawyNigella gryzie" Takie babeczki można je piec cały rok :) Składniki ; 125 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka przypraw korzennych 2 jajka kilka łyżek mleka orzechy włoskie pokruszone- około 1/4 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C W miseczce mieszamy wszystkie składniki prócz
Proste Potrawypudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki cukier waniliowy 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej otarta skórka z cytryny Sposób przygotowania: Mąkę i imbir przesiewam przez sito do miski, mieszam z proszkiem, z cukrem i przyprawami. Dodaję miękkie masło
Proste Potrawyjest GLIWAJN: " napój oparty na winie czerwonym. Składniki : 1 butelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino) szczypta goździków, cynamonu, kardamonu 5 plastrów cytryny bez skórki łyżka koniaku Przygotowanie: Do garnka wlać wino i wodę - zagotować Gotować na słabym ogniu przez 10 min Dodać po szczypcie przypraw i plastry cytryny
Proste Potrawyszklanki startej marchewki ( nie więcej!) 1 i 1/4 szklanki oleju 4 jajka szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki płaskie sodki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu sól - szczypta orzechy- garść, ewentualnie rodzynki- garść Przygotowanie: Wpierw ubić białka, cukier dodać pod koniec jak już powstanie piana Teraz dodać kolejno żółtka - ucierać Wsypywać na przemian mąkę i olej
Proste Potrawy