właściwie każda kuchnia narodowa może się pochwalić obiadowymi daniami jednogarnkowymi, takimi jak choćby nasz polski bigos, węgierski gulasz, francuskie ratatouille czy żydowski czulent. Szybkie, proste i szalenie rozgrzewające curry też można zaliczyć do eintopf-ów. Moje jest w 100% wegetariańskie. Ciecierzyca jest skarbnicą białka i innych składników, które sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. W Egipcie nasiona ciecierzycy(...)Trzymajcie się ciepło! Składniki: 500 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka zielonej pasty curry świeża trawa cytrynowa 1 puszka pomidorów (400 ml) 400 ml mleka kokosowego sos sojowy sok z limonki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju kokosowego 150 g szpinaku baby kilka pomidorków
Smakowity Blog KulinarnyMarzena trochę ostatnio ponarzekała (z wdziękiem oczywiście) na indyjskie przyprawy i oto, jak na zawołanie, curry bez kuminu i garam masali. ;) Zwykłe, domowe (zeuropeizowane nawet bym powiedział) curry z kurczakiem. Oczywiście, co ważne, również z brokułem i ananasem. Może zasmakuje dzieciakom? W końcu wiele z nich lubi ananasa (na pizzy na przykład), a niektóre lubią również brokuła. Istnieje szansa(...)kurczaka 1 mały brokuł 1/2 puszki ananasa w kostce (lub odpowiadająca ilość świeżego) 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju (np. kokosowego) sól Wykonanie: Cebulę posiekać, oprószyć solą i podsmażyć do miękkości na oleju. Dodać imbir, przyprawę curry i cynamon. Wymieszać. Dodać mięso pokrojone
zadanie-gotowanieSkładniki na 4 porcje: 450 g filetu z kurczaka z chowu ekologicznego, bez skóry 2 szklanki jarmużu 1 cebula 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka soli kamiennej 1 łyżka oliwy/oleju kokosowego dodatkowo: 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa Wykonanie: rozgrzej oliwę na dużej patelni. Połóż cebulę, posól, smaż na średnim ogniu(...)około 7 minut, aż sie zeszkli. Posyp curry, smaż jeszcze minutę, aż przyprawa pokryje cebulę dodaj mleczko kokosowe, pomidory, smaż 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Włóż pokrojone na 2-3 cm kawałki mięso do sosu i gotuj około 10 minut, aż się dobrze zetnie. Wmieszaj pokrojone liście jarmużu pozbawione grubego ogonka jeśli dodajesz szpinak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Curry rybne? Curry z dorsza? I do tego z mandarynkami? To takie coś można w ogóle wymyślić? Okazuje się, że w Bangladeszu można. Do tego z zupełnie dobrym skutkiem. Ja, oczywiście, lubię takie nieoczywistości (o, jakie fajne zdanie), ale to, jak wypadają one w konfrontacji z oczekiwaniami obiadowymi domowników, jest już zupełnie inną sprawą. Nieoczywistą. ;) Wiedziałem, że żona lubi(...)Polecam. :) Składniki: 400 g filetów z dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki przyprawy curry skórki z 3 mandarynek oliwa sól Wykonanie: Cebulę posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać koncentrat i wymieszać, a po kolejnych
zadanie-gotowaniełyżeczki mielonej kolendry chili sól pieprz patyczki do szaszłyków Ryż: 3/4 szklanki (150 g) suchego ryżu 0,5 (ok. 300 g) cukini 1 łyżka masła 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki chili sól pieprz Przygotowanie: 1) Pierś z kurczaka, paprykę oraz cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. 2) Pieczarki oczyścić, obrać i usunąć nóżki. 3) Cebulę obrać i pokroić(...)Ryż ugotować w osolonej wodzie. 7) Na rozgrzanej patelni z masłem lekko podsmażyć cukinię startą na dużych oczkach, żeby delikatnie zmiękła. 8) Dodać ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem, dodać curry oraz chili, wymieszać i smażyć około 5 min. 9) Gotowe szaszłyki podawać z podsmażonym ryżem curry. Artykuł Szaszłyki drobiowo-warzywne z ryżem curry pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mePyszna, wegańska propozycja na obiad! Zdrowe curry z ciecierzycy z ryżem... Dużo przypraw, masa aromatu i pełny żołądek. Uwielbiam takie dania... są sycące i bardzo zdrowe. Idealne dla każdego. Dodatkowo wnosi do naszego menu troszkę azjatyckich smaków. Składniki na 2 porcje: 300 g ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki przyprawy curry 1 mały ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka papryki(...)łyżeczka startego imbiru 100 g mleczka kokosowego lub śmietany 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Starty imbir i czosnek podsmażamy na oleju w garnku. Dodajemy cynamon, kurkumę, przyprawę curry, paprykę ostrą i paprykę słodką. Dodajemy posiekane pomidory i podsmażamy razem z przyprawami. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy ok. 30 min. Dodajemy mleczko kokosowe lub śmietanę. Podajemy z ryżem obtoczonym
CzarnawisienkaPyszne i szybkie do zrobienia wegańska potrawka z ryżem, warzywami w mleczku kokosowym i curry. Czasem lubię sobie zjeść coś z dodatkiem dużej ilości warzyw a to danie mi to zapewnia. Składniki: 500 g dowolnych warzyw, mogą być mrożone zwłaszcza w okresie zimowym (u mnie cukinia, marchew, papryka, fasola) 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa curry, pieprz, sól, ostra i słodka(...)cebuli Wykonanie: na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy nasze warzywa i smażymy aż zmiękną. Wlewamy nasz olejek kokosowy, doprawiamy solą, pieprzem, znaczną ilością przyprawy curry, papryką ostrą i słodką. Dusimy przez 5-10 minut i podajemy z ryżem, który również ugotowałam z dodatkiem curry
W Moim Magicznym Domuużywać tylko jednej przyprawy byłby to pieprz. Jest pikantny, ale nie za bardzo. Poprawia smak, ale jest zdrowy i ma wiele różnych odmian, z których każda smakuje inaczej. W curry z pieprzem i tofu możemy poczuć czym różni się w smaku pieprz czarny od zielonego, żeby jeszcze bardziej je polubić. Chrupkie warzywka, tofu i pieprzny sos są inspirowane kuchnią tajską(...)łatwo jest zapakować w pojemnik lunchowy. Składniki na 3 porcje: cebula pokrojona w piórka łyżka świeżo zmielonego pieprzu łyżka zielonego pieprzu marynowanego w kulkach 2 łyżki zielonej pasty curry opakowanie tofu naturalnego (180-200 g) pokrojonego na kawałki czerwona papryka pokrojona na kawałki marchewka pokrojona w plasterki 100 g różyczek brokułów podzielonych na mniejsze części mała cukinia pokrojona
Ugotowane pozamiatanemojej spiżarni. Świetnym rozwiązaniem na to będzie przygotowanie zupy kremowej z pasternaku i jabłek. Nie jest to klasyczna zupa krem, bowiem dodajemy do niej mleko kokosowe i pastę curry. Ponadto kolendra i kmin rzymski w kremie zapewnią nam wspaniałą podróż kulinarną. Moja propozycja to mieszanka kuchni polskiej, która znana jest z bogactwa zup, ze wspaniałą kuchnią azjatycką, w której(...)curry się nie obędzie. Możecie też spróbować moich frytek z pasternaku. Są wyjątkowo pyszne. Film Składniki – zupa krem z pasternaku i jabłek 500-600 g pasternaku 1 l bulionu pasta curry 150 g mleka kokosowego 3 jabłka szara reneta 1 średni ziemniak cebula kmin rzymski mielony pieprz i sól kolendra olej do smażenia Przepis – zupa krem z pasternaku
Kuchennyviral.plWarzywne curry z kalafiorem, brokułami i marchewką. Szybkie w przygotowaniu, rozgrzewające i pełne aromatu. Najlepiej smakuje ugotowane na domowym bulionie z dodatkiem mleczka kokosowego, jednak będzie równie pyszne kiedy przygotujecie je na wodzie i 30%-wej śmietance. Podajcie je z jaśminowym ryżem lub ryżowymi kotlecikami . SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju(...)roślinnego sól 1 łyżka pasty curry (polecam taką ) lub po 1/2 łyżeczki zmielonych przypraw: kuminu, kolendry, kurkumy, słodkiej papryki i curry w proszku 1 szklanka różyczek kalafiora 1 szklanka różyczek brokułu 1 szklanka marchewki baby (lub zwykłej pokrojonej w szerokie słupki) 125 ml gorącego bulionu lub wody 200 ml mleka kokosowego (lub śmietanki 30%) 1 łyżka listków
cool and mintyBogate w mnóstwo zdrowych wspaniałości, które przyjemnie zapełnią żołądek i ucieszą ducha Polecam to smakowite curry z ziemniaków nie tylko dla amatorów orientalnej kuchni. Ziemniaki dadzą uczucie sytości, marchewki i zielony groszek dodadzą zdrowej słodyczy, a niskokaloryczny szpinak czy jarmuż dostarczą witaminy C i magnezu. Z kolei imbir to antyoksydant o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, a kurkuma to jeden(...)najmocniejszych przeciwutleniaczy, o czym już pisałam przy okazji owsianki z kurkumą . Jednym słowem, to curry może nam tylko wyjść na zdrowie Składniki: 2 cebule 4 cm korzenia imbiru lub 2 łyżki pasty imbirowej 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka żółtego curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kg ziemniaków 1 cytryna 1 puszka mleka kokosowego
Lamarida.plmojej spiżarni. Świetnym rozwiązaniem na to będzie przygotowanie zupy kremowej z pasternaku i jabłek. Nie jest to klasyczna zupa krem, bowiem dodajemy do niej mleko kokosowe i pastę curry. Ponadto kolendra i kmin rzymski w kremie zapewnią nam wspaniałą podróż kulinarną. Moja propozycja to mieszanka kuchni polskiej, która znana jest z bogactwa zup, ze wspaniałą kuchnią azjatycką, w której(...)curry się nie obędzie. Możecie też spróbować moich frytek z pasternaku. Są wyjątkowo pyszne. Film Składniki – zupa krem z pasternaku i jabłek 500-600 g pasternaku 1 l bulionu pasta curry 150 g mleka kokosowego 3 jabłka szara reneta 1 średni ziemniak cebula kmin rzymski mielony pieprz i sól kolendra olej do smażenia Przepis – zupa krem z pasternaku
Kuchennyviral.plPrzygotowanie tego dania nie zajmie Wam dużo czasu. Zapach i smak curry świetny. Nam smakowało:) Składniki na 3-4 porcje: 300 g schabu 3 łyżki żółtej pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 szkl. ryżu basmati 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli sok z połowy cytryny pomidorki koktajlowe awokado Umyty(...)osuszony ręcznikiem papierowym schab kroimy na cieknie paseczki. Podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie na patelnię wlewamy około 200 ml zimnej wody i gotujemy do czasu aż większość płynu odparuje. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy aż tworzący się sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy ryż
Smaki Na Talerzuosób) - 250 g krewetek black tiger - 200 ml mleka kokosowego - 100 g orzechów nerkowca - 1 papryczka chili - 1 cm czerwonej pasty curry - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka soli - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 pęczka kolendry(...)roztapiamy masło, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili, podsmażamy. dorzucamy krewetki, podsmażamy około 5 minut, uważamy, żeby nie zrobiły się gumiaste, dolewamy mleko, doprawiamy pastą curry, curry, solą i kurkumą, dusimy minutkę, dodajemy nerkowce i posiekaną kolendrę, mieszamy. konsumujemy z ryżem lub makaronem lub świeżym pieczywem
Gocha gotuje!bardzo lubię takie smaki i często tak gotuję. Do głębokiej patelni wlać olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać potarty imbir, rozkruszone ziarenka kardamonu, korę cynamonu, listki curry, kurkumę smażyć wszystko aż cebulka zmięknie. Piersi kurze pokroić w małe kawałeczki i wrzucić na patelnię. Przesmażyć lekko, tylko tyle żeby straciły kolor surowizny. Kurczaka nie można smażyć za długo bo będzie(...)suchy. Wlać mleczko kokosowe, pomidory z puszki, dodać pastę curry i zagotować. Doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut i gotowe. Gdyby było za gęste wlać trochę wody. Podawać z kluseczkami, ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. Można obsypać posiekaną świeżą koleandrą lub posiekaną natką pietruszki. Pycha, mniam
Kuchnia Pokoleń