zwykle u mnie bywa, zaczęły się kuchenne kombinacje alpejskie. Przypomniało mi się, jak bardzo lubię aloo gobi . Więc niby czemu do zupy z kalafiorem, nie mogę dodać curry? W takim momentach czuję, że moje kombinacje czasami mają sens. Zupa jest niezwykle rozgrzewająca i aromatyczna. Nie będę jej już tutaj dłużej wychwalać, po prostu ją zróbcie. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego(...)drobiowego 1 mały kalafior 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 3 ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% pół łyżeczki curry 1 liść laurowy sól (przepis na 3-4 porcje) Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego warzywa i liść laurowy. Po około 5 minutach gotowania, dodajemy
KardamonovyZostał mi jeszcze niewielki kawałek, który skończę jutro. I tak, w przedpokoju stoi jeszcze jedna, ale nawet jej nie ruszam. Powiedzmy, że ładnie tam się wkomponowała. A co do curry, było pyszne. Rzadkie, gęste, na ciepło i na zimno. Przesadziłam oczywiście z ilością ostrych dodatków, ale tak lubię. Przepis już macie po korekcie. Składniki: 1 l bulionu warzywnego(...)użyłam prowansalskiej) pół szklanki czerwonej soczewicy 2 spore garści świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skóry 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki mielonej chili (lub więcej) 1/3 łyżeczki mielonego imbiru szczypta cynamonu garść uprażonych orzechów ziemnych mały kubek jogurtu naturalnego sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Soczewicę dokładnie płuczemy
KardamonovyKiedyś, czyli już, teraz. Nie wiem co mnie opętało. Myślę, że to zasługa pogody, która jest tak do d, że tylko takie potrawy dobrze wchodzą. Jeżeli chodzi o pastę curry, no, ekhm, nie miałam jej w domu. Z pomocą przyszła Kinga Paruzel z przepisem na domową pastę curry. Zrobiłam ją identycznie, poza dwoma zmianami – nie dodałam trawy cytrynowej(...)myślą była czerwona soczewica. Potrawę podałam z czerwonym ryżem. Możecie ją zrobić z jakim chcecie lub po prostu zjeść z pieczywem. I jeszcze jedna uwaga, jeżeli będzie dodawać sklepowe curry, poszukajcie takiego, które jest wypełnione po kokardki przyprawami. Gotujcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: 250 g grochu (ja użyłam łuskanych połówek) 1 l bulionu warzywnego 1 duży bakłażan 2 czerwone
KardamonovyPRZEPYSZNE ŚNIADANIA, które zbudują Twoją odporność. Owsianka szarlotka Kokosowy krem jaglany Jajka po turecku Zakwas z buraków ZUPY : Z upa krem z pieczonych białych warzyw Zupa curry z dyni z mleczkiem kokosowym (na zdjęciu) Zupa z soczewicy OBIAD Przepis na makaron z odpornościowym pietruszkowym pesto Przepis na puszyste pączki mojej babci Isi. Tarka do warzyw(...)pieczywa. Źródłem białka w takich zupach krem mogą być strączki, tofu, jajka lub mięso. Warto pamiętać o przyprawach powinny być rozgrzewające: imbir, chili, czosnek, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa, curry, odrobina cynamonu. Moje trzy ulubione zupy krem to oczywiście z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i curry, zupa krem z soczewicy i batatów, jak i zupa krem z pieczonych białych
SMYKWKUCHNIprzepisów z rzodkwią czy rzepą, bo bardzo je lubimy, ale nie przychodziły nam do głowy żadne inne zastosowania niż w surówce. W końcu udało nam się znaleźć to przepyszne curry z rzodkwią i mleczkiem kokosowym ze Sri Lanki! Składniki (4 porcje): - 1 łyżka oleju - 1/2 cebuli - 2 spore białe rzodkwie (można również użyć czarnej rzepy czy rzodkiewki) - spory(...)kawałek papryczki chilli - 12-15 liści curry - 1 łyżeczka kurkumy - puszka mleczka kokosowego - sól i pieprz (do smaku) - 2-3 łyżeczki soku z limonki Przygotowanie: 1) Cebulę kroimy w kosteczkę, rzodkiew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (dwa czy trzy razy większą niż ziemniaki do zupy). Warzywa wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy na średnim ogniu
Roślinożerni urlopowiczeCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na curry z zielonych warzyw. Curry to danie, które można przygotwać błyskawicznie i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. W przepisie można użyć ulubionych warzyw, dzisiaj padło na zielone – paprykę, kalarepę, cukinię, kapustę bok choy (pak choi) oraz brokuła. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Z pewnością zagości w Waszym codziennym menu. Składniki: 1 cebula(...)choy (pak choi) – pokrojona na około 2 cm kawałki 1 mały brokuł – podzielony na różyczki 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki Curry Kamis 1/2 łyżeczki chili Kamis 1 limonka, świeża natka pietruszki lub kolendra Do podania: ryż Wykonanie: Na dużej patelni podsmaż cebulę, następnie dodaj paprykę i kalarepę, całość smaż około 5 minut
Moja pasja smakuKoniecznie do tego dania musicie mieć kolendrę, to ona podbije smak i doda odrobiny orzeźwienia. Przeczytaj przepis na: Makaron ryżowy z krewetkami Składniki ryż 2 szalotki 1/2 łyżeczki żółtego curry (pasty) 1 łyżeczka kurkumy 2 cm imbiru sól filet z kurczaka olej do smażenia 200 ml mleczka kokosowego 1/2 curry w proszku świeża kolendra pieprz 2 ząbki czosnku Ryż(...)sosie indyjskim – przepis Zaczynamy od ugotowania ryżu. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Na patelni na odrobinie oleju, dosłownie przez chwilę przesmażamy pastę curry. Następnie dodajemy starty na tarce imbir i czosnek. Smażymy go ok. 15 sekund. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Sprawdź przepis na: Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem Jak szalotka będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bajgiel z mozzarella Ekspresowy, zdrowy i pyszny pomysł na śniadanie: bajgle z mozzarellą, pomidorami i sałatą. Bajgle z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu brzoskwiniowego z curry. Kolorowe bajgle - wyglądają apetycznie, świetnie smakują i efektownie się prezentują - będą doskonałym pomysłem na zdrowe i pyszne śniadanie, lunch, kolację lub na piknik. Bajgle z mozzarellą (może być marynowana ), soczystymi pomidorami(...)czerwoną cebulą i sałatą. Słodko-kwaśny sos z dżemu brzoskwiniowego i majonezu, z dodatkiem ketchupu i curry świetnie dopełnia smak kanapki. Do kanapki, zamiast słodko-kwaśnego dipu, możesz przygotować masełko ziołowe np. z bazylią albo pietruszką. Sprawdź przepis na pyszne śniadaniowe bajgle z serem i pomidorami w wyjątkowym sosie słodko-kwaśnym . Bajgle przepis. Lista składników potrzebnych
Moja Książka Kucharskaśniadaniowej odsłonie :) Podsmażone na maśle marchewki, cukinia, buraczki z botwiny i dymka zapieczone w lekkim, jak chmurka omlecie, to moja propozycja na pyszne wiosenne śniadanie. Słodycz warzyw, deliknta odstrość curry, która uwydatnia smaki jeszcze mocniej i lekka masa jajaczna, łącząca całość. Lekko, pysznie, prosto i bardzo wiosennie :) Można zjeść samo, można posypać dodatkową porcją świeżych ziół lub dodać(...)nowalijkami Potrzebujesz: 2 młode marchewki 2 buraczki z botwiny 1/2 małej cukini 1-2 cebule dymki 1 łyżka klarowanego masła sól do smaku Masa jajeczna: 4 jajka 1 łyżeczka curry w proszku 100ml mleka 2 łyżki śmietany 18% 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa umyj i obierz, jeśli potrzeba
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKurczaka curry w takiej postaci przygotowuje już od bardzo dawna i zupełnie nie wiem dlaczego do tej pory przepis nie znalazł się jeszcze na blogu... Kurczak w charakterystycznym sosie z dodatkiem curry i jogurtu jest mięciutki i soczysty, a chlebki naan to u mnie najlepsze z najlepszych wśród domowego pieczywa. Te mięciutkie i pachnące bułeczki na bazie jogurtu idealnie nadają(...)się do nabierania pysznego sosu. Na kurczaka: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryczka chili 500 g jogurtu naturalnego 1czubata łyżka pasty curry o dowolnym stopniu ostrości lub 2-3 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 cebula 3 ząbki czosnku 4/5 łyżek oleju 1 łyżka skórki cytrynowej, 2 łyżki soku
Krylowa KuchniaPodczas 3h miałyśmy zrobić dwa dania – roladki z indyczego udźca z pesto z suszonych pomidorów podane z kaszotto z grzybami oraz zaparzaną pierś z indyka w sosie mango-curry podawaną z groszkiem cukrowym i smażonym ryżem. Dziś przybliżę Wam jeden z nich – a mianowicie pierś z indyka. Zaparzana pierś z indyka w sosie mango-curry z groszkiem cukrowym(...)smażonym ryżem Składniki: pierś z indyka 200g Włoszczyzna Ryż paraboliczny 100g Masło 150g Cukier brązowy 20g Żółta pasta curry 20g Mleko kokosowe 100ml Świeże lub mrożone liście limonki 3 szt Limonka 2 sztuki Pulpa mango 50g Groszek cukrowy świeży lub mrożony 150g 2 jajka Olej kokosowy Świeża kolendra i szczypiorek Przygotowanie: Dokładnie umyj i obierz warzywa, a następnie przygotuj
Czynniki pierwszepieczonego czosnku, ale… To przecież nie byłoby kreatywne. Postanowiłem więc zmodyfikować mój podstawowy przepis na krem cebulowy i wzbogacić go o aromaty kuchni azjatyckiej. Garam masala i curry robią tutaj robotę! Jeśli lubisz bardziej pikantne klimaty, to zamiast zwykłej przyprawy curry, możesz użyć pasty curry czerwonej, która doda kremowi z cebuli dodatkowego pazura. Ja tym razem chciałem zjeść coś(...)łagodnego, tak więc postawiłem na przyprawę curry. Z czym podawać krem z cebuli? Możesz zaserwować krem z grzankami, ale ciekawszą opcją będą na pewno chlebki naan . Pasują do azjatyckiego klimatu zupy, a przy tym po prostu są pyszne. Przy okazji, jeśli już je zrobisz, to mam dla Ciebie propozycję na drugie danie… Curry z cukinią lub dahl z czerwonej
Blendmanpuszce. Ciecierzyca w kuchni Jest wiele odmian ciecierzycy. Najczęściej kupuję żółtą. Suche nasiona moczę przez noc, następnego dnia gotuję w lekko osolonej wodzie. Tak przygotowaną ciecierzycę używam do curry, miksuję lub podpiekam z przyprawami takimi jak kajeński pieprz, kmin rzymski czy kolendra. Są to przyprawy, które znakomicie podkreślają smak cieciorki. Domowa gotowana ciecierzyca smakuje o wiele lepiej niż(...)Jest to niesamowita oszczędność czasu i wygoda. Przepisy z ciecierzycą Oto najczęściej przeze mnie stosowane przepisy z ciecierzycą w roli głównej. Można z niej przyrządzić pasty, pasztety, gulasze i curry, zupy, sałatki czy chleb. Bardzo lubię ciecierzycę. Warto ją jeść, bo jest zdrowa, fajnie smakuje i tania. Warto zastąpić nią mięso, ponieważ jest bogata w białko i witaminy. Warzywne curry
codojedzeniapotrzebę warzyw" wtedy kiedy czuję się ciężka, zmęczona i bez sił. Potrzebuję siły = potrzebuję warzyw --> warzywa = energia i siła ... hmm... Krem z marchwi i kury z curry Składniki: 4 udka kurczaka ok. 1,5 kg młodej marchwi woda 4 goździki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 łyżki curry w proszku szczypta imbiru 1/4 łyżeczki(...)pieprzu cayenne sól do smaku pieprz do smaku Krem z marchwi i kury z curry - sposób przygotowania: Udka umyj i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, goździki i dużą szczyptę curry. Gotuj ok. 20 minut w celu uzyskania wywaru. Wywar odcedź do garnka. Udka obierz i wrzuć mięso do garnka z wywarem. Marchew umyj i pokrój w kostkę - wrzuć
Gary Bez dna