Dzisiaj następne danie z pastą curry pomarańczową. Nasz wymysł, bo ani to pasta żółta, ani czerwona. Naprawdę jest pomarańczowa więc i nazwa adekwatna do koloru. Curry, które powstało na tej paście bardzo przypomina w smaku massaman curry, choć różnica w … Czytaj dalej
slodkokwasnaplSałatka z zielonymi warzywami i kurczakiem, polana sosem curry. Szybko i smacznie! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 450 g fileta z kurczaka lub indyka 130 g selera naciowego ½ sałaty masłowej lub lodowej ½ papryki zielonej 40 g oliwek zielonych 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka(...)oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta curry szczypta świeżo mielonego pieprzu i soli Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć na łyżce oleju. Selera pokroić w cienkie paseczki, sałatkę potargać, a paprykę pokroić w kostkę. Całość przełożyć do miski. Wszystkie składniki na sos połączyć
KuchniaWeDwoje.plprostocie, smaku, sposobie przyrządzania dań a przede wszystkim w wyraźnym wpływie dwóch moich ulubionych sztuk kulinarnych: indyjskiej oraz chińskiej, które to stanowią bazową tajskich potraw. Tajskie czerwone curry z warzywami to moja propozycja na szybki, przesmaczny, syty i zdrowy obiad, którego smaku długo się nie zapomina. Składniki/ dwie duże porcje dla dwóch osób - 2 woreczki ryżu jaśminowego - 2 łyżki(...)cienkie długie paski lub w większą kostkę - 3 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie długie paski lub w większą kostkę - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 1 puszka / 250g mleka kokosowego - 1 ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego Dodatkowo: parę pestek dyni do przyozdobenia + sos Hoisin
upichconamyśląc o zbliżającej się wiośnie, zachęcam do jego przygotowania. W zasadzie to tradycyjnie opanierowany i usmażony kotlet. Kropkę nad „i” stanowią natomiast dodatki – podsmażona z przyprawą curry cebulka, tarty ser oraz majonez i ketchup, które razem z mięsem zapiekamy. My bardzo takie kotlety lubimy, dlatego polecam bardzo. 6 plastrów schabu 2 cebule curry sól, pieprz czosnek granulowany(...)ktoś nie lubi może na oleju). W międzyczasie obraną cebulę kroimy w piórka. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy się nieco zeszkli doprawiamy ją sporą szczyptą curry, solą oraz czarnym pieprzem. Smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty. Kotlety rozkładamy na blaszce do pieczenia. Na każdy wykładamy cebulę z curry oraz posypujemy startym na dużych oczkach tarki serem
Smaki Na TalerzuKurczak curry w 15 minut to propozycja na szybki i pyszny obiad :) Idealny dla zapracowanych i zabieganych :) Danie równie dobrze smakuje podawane z ryżem zamiast makaronu :) Kurczak curry w 15 minut – Składniki: ok. 500g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 2 czubate […] The post Kurczak curry w 15 minut
Kulinarne PrzebojePrzepis autorski (mój). Jest wiele wariacji, jeśli chodzi o sałatki ryżowe z curry. Praktycznie wszystkie zawierają kurczaka, a ja miałam ochotę użyć paluszków surimi. W taki sposób powstała bardzo pyszna i w ogromnej ilości zaprezentowana sałatka. Myślałam, że połowa się zmarnuje, ale nie - całość zniknęła ekspresowo! Koniecznie sami spróbujcie! (Bardzo duża miska) 200g (2 torebki) ryżu 300 paluszków surimi(...)puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe (użyłam w zalewie curry - Dagoma ) 1 pęczek szczypiorku curry sól, pieprz Dodatkowo: majonez Ryż ugotować (w osolonej wodzie, na sypko) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. Kukurydzę odcedzić z zalewy, natomiast paluszki surimi pokroić na mniejsze kawałki, ogórki w kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i połączyć
Di gotujeUwielbiam Curry , cała kuchnia Tajska jest moją ulubioną. Odwiedzając liczne miejsca gdzie podają tą kuchnię rodowici Tajowie , mogłam doświadczyć znakomitej eksplozji smaków , zapachów i doznań smakowych , wcześniej dla mnie zupełnie nie znanych. Ja oczywiście nigdy nie przygotuję dań takich jak Oni ale choć część pomysłów mogę wdrożyć w mojej kuchni:) Dziś zapraszam na Curry z kurczakiem i warzywami. Danie(...)zdrowo:) Smacznego :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 20 dag mieszanki warzyw do WOKA ( pędy np fasoli, papryka,marchewka,groszek) 500 ml mleczka kokosowego Natka pietruszki 3 łyżki pasty curry Sól i pieprz do smaku ( ja użyłam Himalajską- polecam) Czosnek niedźwiedzi ok 1 łyżki 1 łyżka wegety Kasza kuskus Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję
Gotowanie PatkiPlacuszki ziemniaczane z pietruszką i curry – wegetariański obiad. Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i stwórz nowe smaczne i szybkie danie dla całej rodziny. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 8 sztuk ( 3 – 4 porcje) Składniki: 500 g ziemniaków (6 małych sztuk) ½ łyżeczki soli 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżeczki curry(...)jednolitą masę 6. Uformować kotlety 7. Obtoczyć w mące 8. Usmażyć na tłuszczu Pobierz wersję do druku: Pobierz Placuszki ziemniaczane z pietruszką i curry Artykuł Placuszki ziemniaczane z pietruszką i curry pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pldelikatne, a zarazem wyraziste w smaku dania. Wcześniej w slowcookerze przygotowywałem pulled pork i jest to cały czas jeden z moich ulubionych przepisów. Dzisiaj piersi z indyka w kokosowym curry. Połączenie mleka kokosowego, curry, bazylii oraz chilli jest niewiarygodnie trafione. Uwielbiam ten słodko-ostry smak. Indyka spokojnie możecie zastąpić kurczakiem. I nie żałujcie soli, długo gotowane potrawy mają tą tendencję(...)papryka chili/jalapeno drobno posiekana 6 ząbków czosnku puszka mleka kokosowego 1 drobno pokrojona czerwona papryka 3 łyżki bazylii (suszonej) 1 łyżeczka imbiru sól i pieprz do smaku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chilli 2 cebule pokrojone w kostkę 1 por drobno posiekany mąka z tapioki świeża bazylia Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego, wrzucamy piersi i smażymy je około
PaleoLifeogrodnikami nie mają zamiaru nas opuszczać, tyle co dochodzą to nadchodzą znów kolejne zimne dni, wciąż więc sięgam po rozgrzewające tematy, nie kończąc tylko na kocu i kubku herbaty. Curry jadam nawet latem zastępując coraz rzadziej u mnie występujące mięso, warzywami, te wiosenne nadają się równie dobrze co jesienne dynie i pospolite korzeniowce. Młode ziemniaki z ciecierzycą i świeżym szpinakiem(...)ciecierzycy 150 g świeżego szpinaku 250 ml passaty pomidorowej 400 g pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 3-4 maleńkie suszone chilli 1 łyżka curry 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie do smaku) sól, pieprz olej rzepakowy ok 4 łyżki Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente
Słodki Kompromissię do dzielnicy noszącej wdzięczną nazwę Little India. Pełna kolorów, świateł i zapachu kadzideł ulica oczarowuje klimatem tradycyjnych Indii. Moim ulubionym daniem poza chlebkiem naan było tam właśnie dyniowe curry. Od kiedy wróciłam do Polski z walizką pełną przypraw (no bagaż wrócił osobno, gdyż ja miałam szczęście podróżować z tajskiego szpitala...) dynia jest nieodłącznym elementem moich obiadów. Robię(...)wiele sposobów, ale ten oddaje w pełni smak z którym spotkałam się w Malezji. Przedstawiam wam przepis na tradycyjne dyniowe curry! Składniki : -p ołowa dyni Hakkaido (ok 400g) -utarty świeży imbir -kurkuma (pół łyżki) -garam masala (pół łyżki) -suszone chili (szczypta) -liście curry (garstka- do dostania w kuchniach świata) -kolendra (kilka ziaren) -szalotka (dwie małe) -czosnek
Gawron w rosolePolskie zupy są dla Miśków, makarony dla Miśki małej, a curry to moje ulubione dania. W każdym tygodniu u nas to wygląda podobnie: zupa, makaron, kasza, ryż, kluchy, a pozostałe to dania typu „co znajdę w ogrodzie/spiżarni z tego zrobię obiad, poza tym w weekend zawsze jest jakieś ciasto i ciasteczka. Przewrotnie moje curry nie zawiera curry(...)ryżu, to ilość jest u mnie na oko, jakieś 80 g na osobę, a dodałam do niego łyżkę kurkumy, łyżeczkę imbiru suszonego oraz sól. Smacznego! Artykuł Marchewkowo- szpinakowe curry z aromatycznym ryżem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfsmak a także za dbałość o świeżość produktów i szybkość w przygotowaniu. W niecałe pół godziny można przygotować pyszne i aromatyczne danie. Tym razem zabrałam się za tajskie żółte curry w wersji wegetariańskiej. Zawsze dbam o to aby moje dania były smaczne i zdrowe, a jak przy okazji dobrze wyglądają jestem w pełni usatysfakcjonowana ;) wszak jemy również oczyma. Składniki(...)pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych pół puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych ( lub szklanka boczniaków) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty yellow curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą
Jemy Pijemydanie indyjskie, to tylko curry! Tak właśnie można by pomyśleć, szczególnie jeśli jest się przypadkiem Brytyjczykiem. Koniecznie curry z kurczaka! Jeśli miało się szczęście/pecha urodzić w słowiańskich ostępach, skojarzenie nie musi być już tak silne, jednak curry z kurczaka nadal pozostaje fajnym daniem :) Kiedy przychodzi mi do głowy pomysł na robienie tego rodzaju potrawy, to najczęściej znosi mnie(...)się do jednego głównego elementu i sosu, w którym tkwi cała moc i charakter dania. Przepis jest szybki, uproszczony, ale opiera się na właściwych podstawach. To jest proste domowe curry ze zdecydowanie hinduskim smakiem :) PS Trudno mi dzisiaj zebrać myśli, bo zaopiekowaliśmy się zabłąkaną panienką yorkiem i to jest dopiero zamieszanie w domu! ;) Składniki: 1/2 kg filetów z udek
zadanie-gotowaniepatelni. Błyskawiczne w przygotowaniu, zdrowe i lekkie. Gotowe dosłownie w 30 minut, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Będzie świetnym pomysłem na szybki i bardzo smaczny obiad po pracy. Pastę curry możecie zastąpić łyżeczką przyprawy curry w proszku wymieszaną z łyżką oliwy, łyżeczką kurkumy, startego imbiru i czosnku oraz drobno posiekaną papryczką chili. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g filetu z dorsza(...)pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 łyżka łagodnej pasty curry / polecam TAKĄ 1/2 szklanki bulionu lub wody 1/3 szklanki passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30% 2 łyżki oleju np. kokosowego lub klarowanego masła sól morska świeżo zmielony czarny pieprz DO PODANIA : kolendra, szczypiorek, pokrojona na cząstki limonka lub cytryna WYKONANIE Cebulę kroimy
cool and minty