curry - 8956 przepisów (strona:195/598)

Niedziela: Skrzydełka i warzywa a la grill 210

wielkości ziemniaków 1 kalarepka Pęczek rzodkiewek 2 kolby kukurydzy Sól Pieprz Marynata Jedna czwarta szklanki oleju 3 łyżki masła Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec pieczenia, po dwóch smarowaniach skrzydełek) Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni z termoobiegiem(...)Skrzydełka myjemy, osuszamy. Do rondelka wlewamy olej (jedną czwartą szklanki), podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy masło (3 łyżki), a gdy się rozpuści wsypujemy kurkumę, curry (po łyżeczce) i dorzucamy tymianek (pół łyżeczki). Kiedy mikstura się zagotuje, ściągamy rondelek z ognia i pędzelkiem smarujemy nią skrzydełka z obydwu stron. Następnie solimy je i pieprzymy. Przekładamy na ruszt lub na blaszkę

Niedzielny kucharz
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym 216

kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia) 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku lub curry 1 łyżeczka masła oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko lub woda Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij(...)uformuj niewielkie kulki, obtocz je w mące i krótko obsmaż na oleju na lekko złoty kolor. W garnku zagotuj wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy / curry oraz masła. Dopraw solą i pieprzem. Do gotującego się wywaru włóż podsmażone kulki. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zupa marchewkowa z curry 196

zupy marchewkowej. Do tej pory kojarzyła mi się jedynie z marchwianką, którą sama robiłam małemu Gnomowi, kiedy miał problemy z brzuszkiem. Gnom... Artykuł Zupa marchewkowa z curry pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Kurczak w curry z mleczkiem kokosowym oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi 174

Filet z kurczaka ma to do siebie, że sam w sobie ma neutralny smak i można z nim zrobić sporo różnych potraw. Dziś zapraszam Cię na filet z curry, mlekiem kokosowym oraz prażonymi ziemnymi orzeszkami (przepis autorski) Składniki: 300 g piersi z kurczaka 200 g mleczka kokosowego 50 g orzeszków ziemnych niesolonych 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka curry

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
EKSPRESOWE DANIE Z PIECZONYM MIĘSEM 172

dużych ziemniaków, 50 dag pieczonego mięsa (u mnie szynka) * , 1/2 papryki zielonej, ogórek kiszony średniej wielkości, 2 łyżki oleju, słodka papryka wędzona Cykoria , sól, papryka ostra, zioła prowansalskie, curry. *  Można również użyć mięsa gotowanego z zupy. :) Dodatkowo: garść posiekanego koperku, sos czosnkowy. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzam. Na rozgrzanym oleju(...)podsmażam ziemniaki z dodatkiem przypraw - papryk, soli, ziół prowansalskich i curry. Kiedy ziemniaki lekko się przyrumienią dodaję pokrojone w kostkę mięso i paprykę (małe paseczki), smażę około 5 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i smażę jeszcze przez 1-2 minuty. Danie podaję z sosem czosnkowym posypane koperkiem

JejKuchnia
Sałatka z zupek chińskich 351

zupek chińskich, ja do tej sałatki używam czerwonego Vifona 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 podwójna pierś z kurczaka majonez, tutaj ilość zależy od upodobań smakowych płaska łyżeczka curry Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich kruszymy i mieszamy z przyprawami dołączonymi do zupki. Zalewamy wodą tyle żeby makaron był przykryty, plus około pół szklanki. Pozostawiamy do napęcznienia i wystudzenia(...)między czasie gotujemy kurczaka w osolonej wodzie z płaską łyżeczką curry. Po wystudzeniu kroimy w kostkę, paprykę również kroimy w kostkę, a kukurydzę odsączamy. Jeśli makaron jest już zimny łączymy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy obficie majonezem

Życie zaczyna się w kuchni
potrawka z wiejskiej kury z koperkiem... 194

Składniki: kura wiejska z rosołu 1/2 sztuki, masło 1 łyżka, warzywa z rosołu - w opisie, curry 1 łyżka, kucharek 1-2 łyżeczki, papryka cayenne 1/2 łyżeczki, rosół 2 szklanki + woda 2 szklanki, śmietana 12% 100 ml, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek z rosołu ugotowanego na niedzielę wyjąć kurę wiejską, dokładnie obrać mięso z kości, chrząstek(...)drobniej marchew 2 sztuki, seler, pietruszka po 1 sztuce widelcem rozgnieść do garnka dodać masło i mięso, z kury, dodać warzywa i podsmażać z 5 minut mieszając wsypać przyprawę curry, kucharka, pieprz cayenne, wlać rosół, sok z cytryny i zagotować mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do potrawki i doprowadzić do zagotowania, wsypać koperek i zdjąć z ognia

W Mojej Kuchni Lubię
Kuskus z warzywami i tofu 188

kurczaka. Składniki na 2 porcje: Kuskus z warzywami: 120g kuskusu Opakowanie mrożonych warzyw (450g, u mnie włoskie) 1 łyżka oleju Ulubione zioła lub przyprawy (u mnie 1 łyżeczka curry) Tofu: 1 kostka naturalnego tofu Kilka łyżek sosu sojowego lub sosu teriayaki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki kolendry w proszku ¼ łyżeczki imbiru w proszku Szczypta ostrej papryki(...)proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa podsmażyć na patelni na łyżce oleju, doprawić do smaku curry. Wymieszać z przygotowanym kuskusem. Tofu: Z sosu sojowego i przypraw przygotować marynatę. Tofu pokroić na 4 plastry wzdłuż. Namoczyć w przygotowanej marynacie. Jeżeli macie czas zostawcie na ok. 20 minut by całość przeszła przyprawami, jeżeli nie, można

Fabryka pomysłów
Sałatka warstwowa z kurczakiem na ostro 207

wyszła naprawdę fajna sałatka. Do imprezowego menu w sam raz. Sprawdźcie sami: Składniki: pierś z kurczaka mieszanka meksykańska w puszce seler naciowy ser żółty ananas 3 jajka majonez curry, chilli, sól i pieprz biały do kurczaka Przygotowanie: Produkty z puszek odsączamy. Kurczaka kroimy w średnia kostkę i przyprawiamy. Nie należy żałować przypraw - szczególnie curry i chili. Reszta produktów jest łagodna

Kuchnia po mojemu
Pikantne orzeszki 179

szybka w przygotowaniu imprezowa przekąska. Wypróbujcie koniecznie! Składniki: 600 g różnych orzechów (włoskich, laskowych, brazylijskich, nerkowców, ziemnych i migdałów) 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala 2 łyżeczki soli 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 gałązki świeżego tymianku Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Orzechy mieszamy(...)rozsypujemy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Do miski wsypujemy przyprawy: paprykę, pieprz cayenne, curry, garam masala, sól, cukier, listki tymianku. Dodajemy olej, mieszamy. Wsypujemy gorące orzechy i dokładnie mieszamy, aby obtoczyły się w mieszance przypraw

Smakowity Blog Kulinarny
Tortilla z kurczakiem i rukolą 606

znikną błyskawicznie.... Składniki: 1  filet z kurczaka 2-3 placki tortilli jedna czerwona papryka kilka plastrów żółtego sera 3-4 łyżki majonezu rukola sos słodko-ostry chilli(chiński) curry,kurkuma sól i pieprz łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: Filet koimy wzdłuż w plastry.przyprawiamy curry ,kurkumą ,solą i pieprzem. Smażymy na oleju. Na tortillę układamy ser,kładziemy kurczaka,smarujemy majonezem

Swojskie jedzonko
Domowe curry z kurczaka. Mój ulubiony przepis na piersi z kurczaka. 257

zrobić z piersi z kurczaka? Kotlety, grillować, roladki – wszystko wydaje się nudne, to już było, na to nie mam ochoty. Jak dla mnie curry to oryginalny i pyszny przepis na piersi z kurczaka. Dużo warzyw, przypraw. Dodatki też możemy dobrać różne: ryż, chlebek naan, papadoms. I w sumie ze zwykłego kurczaka robimy prawdziwą ucztę. Składniki: 1kg piersi z kurczaka(...)kostkę paprykę i wszystko dokładnie zmiksuj. Do tak przygotowanego puree warzywnego dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę i gotuj na wolnym ogniu około 1,5h co jakiś czas mieszając. Swoje curry podałam z jogurtem i awokado

wysmienity
Ryby w ananasach Ewy Wachowiacz 208

marchewki 1 słoik - papryki marynowanej 330 g 1 czerwona papryka 6 ząbków - czosnku 5 łyżek - octu winnego 6 łyżek - sosu sojowego 12 łyżeczek - cukru 1 łyżeczka  - curry ¾ szklanki - wody 1 łyżka - mąki ziemniaczanej Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki (ok.3x3 cm) i lekko oprószyć solą. Jajka wybić do miski, roztrzepać i dodać mąkę z proszkiem(...)paprykę i kawałki ananasa. Czosnek pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Mieszając podsmażać przez chwilkę. Gdy wszystkie składniki zmiękną, wlać ocet winny i sos sojowy. Dodać cukier i curry. Delikatnie wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić usmażoną rybę i podgrzać w sosie. Podawać na ciepło lub zimno

Jadło i czytadło
Śledzie w sosie musztardowym 1612

Składniki (porcja dla 2-4osób) 400g – śledzie solone a’la matiasy 1 cebula 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki majonezu ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki curry Szczypta pieprzu świeżo zmielonego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Śledzie w sosie musztardowym Przygotowanie: Śledzie solone a’la matiasy płuczemy pod bieżącą wodą, i moczymy przez co najmniej(...)jeden raz. W czasie kiedy moczymy śledzie przygotowujemy sos. W misce mieszamy dwa rodzaje musztard, z majonezem, śmietaną i odrobiną miodu do smaku, doprawiamy przyprawą curry i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do sosu. Wymoczone śledzie dodajemy do sosu, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania. Proporcje składników sosu można modyfikować według własnych

Księga-Smaku
Kalafiorowe placuszki z kurczakiem i kabanosami 182

cebula 50 g żółtego sera 5 pieczarek 4 wędzone kabanosy Maestro Henryk Kania (Symfonia Wędzona) 2 łyżki świeżej natki pietruszki 5 jajek 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Curry Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w bardzo drobne kawałeczki(...)drobnych oczkach. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy ze sobą, dodajemy świeżą natkę pietruszki. Następnie wbijamy jajka i dodajemy mąkę pszenną. Całość mieszamy bardzo dokładnie. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, curry, słodka czerwoną papryką oraz suszona natka pietruszki. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni. Do smażenia używałam oleju

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania