Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 cukinii 250 g boczniaków 1 cebula 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka przyprawy garama masala 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki sosu … Czytaj dalej Curry z boczniakami
czarrna od kuchniorientu :) Polecam Wam bardzo! Czakalaka czyli warzywna potrawka w afrykańskim stylu 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany 3 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany olej 2 łyżeczki przyprawy curry 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obranej i startej na grubych oczkach tarki po 1 czerwonej i zielonej papryce, pokrojone w kostkę 300 g młodej kapusty, posiekanej 1 puszka(...)łyżeczki suszonego tymianku i pieprzu szczypta chili sól do smaku 1 szkl. mrożonego groszku W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy pół minuty czosnek z imbirem, wsypujemy curry i smazymy 15 sekund. Dodajemy cebulę, marchewkę, papryki, mieszamy. Smażymy 5 minut a następnie dorzucamy kapustę. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki poza groszkiem. Gotujemy ok 10-15 minut, dorzucamy groszek
Dzieje kuchennej WiewióryILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 2 torebki ryżu, 200 g polędwiczki wieprzowej, opakowanie mieszanki warzyw na patelnię - u mnie Hortex z przyprawą orientalną, 3 łyżki sosu chili, sól, pieprz, curry, łyżka oleju. Przygotowanie: Ryż gotuję, odcedzam. Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję i osuszam. Kroję w półplasterki, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu i curry (przez 2-3 minuty
JejKuchniabiałej fasoli konserwowej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka szpiczasta 4 filety udka kurczaka bez kości 50 ml oleju sezamowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu ostrygowego 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie O Kaszę gotujemy 1-2 min krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy(...)zalewy. Paprykę kroimy w piórka. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy 5-6 min na rozgrzanym oleju z dodatkiem sosu sojowego i pasty curry, pod koniec dodajemy sos ostrygowy. Do kurczaka dodajemy kaszę, fasolę, kukurydzę, paprykę i smażymy kilka minut, często mieszając. Na koniec całość wzbogacamy posiekaną natką pietruszki, do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpiersi z indyka – 1/2 średniej cukini – 2 łyżki pasty ajvar (pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w sklepach) – 100 g ryżu jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól(...)wzceśniej podsmażone liście szpinak. Wkładamy na 30 minut do piekarnika (po 20 minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu dodając 2 łyżeczki przyprawy curry. Indyka wyciągamy z piekarnika ukladamy na talerzu dodajemy ryż jaśminowy i ugrilowaną cukinię. Artykuł Indyk z ajvarem i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpiersi z indyka – 1/2 średniej cukini – 2 łyżki pasty ajvar (pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w sklepach) – 100 g ryżu jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól(...)wzceśniej podsmażone liście szpinak. Wkładamy na 30 minut do piekarnika (po 20 minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu dodając 2 łyżeczki przyprawy curry. Indyka wyciągamy z piekarnika ukladamy na talerzu dodajemy ryż jaśminowy i ugrilowaną cukinię. Artykuł Indyk z ajvarem i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEŻółta pasta curry potrzebna jest niejednokrotnie do dań kuchni tajskiej, azjatyckiej a po co kupować w sklepie, jeśli można samemu ją szybko zrobić. Potrzeba tylko dobrać odpowiednie składniki: suszoną chili, trawę cytrynową, galangal, imbir, korzeń kurkumy, pastę krewetkową. No to zabieramy się do tłuczenia w moździerzu składników. Żółta pasta curry. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieoraz wszystkie przyprawy – zmielić obroty 5, czas 5 sekund reszta jak niżej Nie zrobić papki. Włożyć łososia do miski, dodać posiekaną drobno cebulkę, natkę pietruszki lub kolendry, pastę curry, posiekany czosnek. Chili oczyścić z nasionek i błonek i posiekać drobno. Dodać chilli, żółtko, oliwę, mąkę ziemniaczaną do łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Formować małe klopsiki. Gdyby
Kuchnia Pokoleńcebuli Sól (około 2 płaskich łyżeczek) Na tabbouleh Duży kalafior lub 2 małe Pęczek szczypiorku Pęczek mięty Pęczek pietruszki Pęczek kolendry 2 duże pomidory Mała czerwona papryka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj zioła, przyprawy, cebulę i mięso. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Krok(...)stopni. Zmiksuj kalafiora lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, aż będzie sypki i zacznie przypominać z wyglądu kuskus. Wysyp go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Posyp łyżeczką curry, 1/2 łyżeczki kminu i 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego. Posól do smaku. Wymieszaj, rozłóż równą warstwą na dnie blaszki. Wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut, następnie wymieszaj i piecz jeszcze przez
Niedzielny kucharzcebuli Sól (około 2 płaskich łyżeczek) Na tabbouleh Duży kalafior lub 2 małe Pęczek szczypiorku Pęczek mięty Pęczek pietruszki Pęczek kolendry 2 duże pomidory Mała czerwona papryka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj zioła, przyprawy, cebulę i mięso. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Krok(...)stopni. Zmiksuj kalafiora lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, aż będzie sypki i zacznie przypominać z wyglądu kuskus. Wysyp go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Posyp łyżeczką curry, 1/2 łyżeczki kminu i 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego. Posól do smaku. Wymieszaj, rozłóż równą warstwą na dnie blaszki. Wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut, następnie wymieszaj i piecz jeszcze przez
Niedzielny kucharzCurry to indyjska potrawa oznaczająca ni mniej, ni więcej, jak warzywa, mięso, ryby, lub inny główny składnik dania przyrządzany w sosie. To dla mnie także synonim przepysznie rozgrzewającej potrawy, gdyż najbardziej lubię bardzo ostrą wersję tego dania. Jednak curry to jednocześnie raczej lekki posiłek, więc świetnie sprawdzi się o każdej porze roku. Dzisiejsza propozycja zakłada użycie dyni, która oczywiście jest
PichceniomaniaSkładniki : • 3 woreczki ryżu • 3 łyżki curry • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 3 marchewki • 3 łyżki sosu sojowego • 1 brokuł • 3 piersi kurczaka • sól • pieprz • tymianek • oliwa z oliwek • 150 g tartej mozzarelli lub sera żółtego Przygotowanie : Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu mieszamy z curry. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy
KUCHNIA POLSKAOczywiście możecie do tej naszej mieszanki dodać coś od siebie, spróbować może będzie smaczniejszy ? Boczek z grilla 5 plastrów boczku wędzonego surowego 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 2 łyżki curry 1 szczypta ostrej papryki chili 2 łyżki oleju W misce mieszamy curry, paprykę i chili dodajemy olej, mieszamy. Na płaskim talerzu rozkładam plastry boczku i pędzelkiem nakładam
Kuchnia na wzgórzukanału Oli Żelazo ) Kotleciki z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy Przepis na 8 kotlecików 200 g kaszy jaglanej 100 g czerwonej soczewicy 2 jajka 200 g szpinaku Pół łyżeczki curry Sól, pieprz + oliwa do smażenia Kaszę przełóż na sito, opłucz zimną wodą i gotuj ok. 15 minut, do czasu aż będzie miękka. Odcedź i odstaw. W drugim garnku zagotuj wodę(...)wrzeć dodaj czerwoną soczewicę i gotuj ok. 10 minut, do czasu aż będzie miękka, odcedź i przełóż do misy malaksera. Do ugotowanej soczewicy dodaj kaszę jaglaną, szpinak, sól, pieprz, curry oraz 2 jajka. Całość dokładnie zmiksuj Na patelni rozgrzej oliwę. Wykładaj niewielkie ilości masy, tak aby wyglądem przypominały kotleciki. Smaż ok. 3 minut z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami
365 dni dookoła kuchnikurczaka w sezamie. Zobacz mój film z przygotowania piersi z kurczaka Składniki – Pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue 2 piersi z kurczaka pół puszki ananasów konserwowych łyżeczkę curry, pół łyżeczki papryki pół łyżeczki oregano sól i pieprz świeża natka pietruszki 5 łyżek sosu barbecue Przepis – Pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue Nasz przepis zaczynamy od krojenia(...)umyć wcześniej. Następnie w drobną kostkę kroimy także nasze ananasy. Zabieramy się teraz za pietruszkę, którą szatkujemy na drobno. Pierś z kurczaka wrzucamy na patelnię i smażymy dodając: curry, paprykę, oregano, sól i pieprz. Gdy kurczak będzie już usmażony (próbujemy czy największe kawałki nie są surowe) dodajemy nasze ananasy. Do całości dodajemy sos barbecue i jeszcze smażymy do zagotowania. Koszt
Kuchennyviral.pl