cukinia - 18701 przepisów (strona:145/1247)

cukinia zapiekana z pomidorami 192

składniki: 1 średniej wielkości młoda cukinia 2 pomidory 1 duża cebula ser żółty (tyle plastrów ile plastrów cukinii) 2 jajka tłuszcz do smażenia bułka tarta lub panierka z płatów owsianych sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry (tyle ile plastrów cukinii). Cukinię myjemy(...)kroimy w plastry i każdy panierujemy w jajku i panierce. Następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażoną cukinię przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodporngo. Na każdy kawałek cukinii wykładamy cebulę, plaster pomidora, posypujemy solą i pieprzem a następnie układamy po plasterku sera żółtego. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, aż ser się roztopi. Podajemy na ciepło

Domowy Smak Jedzenia
Zielony dżem z cukinii 196

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, okazuje się, że można z niej zrobić również dżem! :) W jego skład wchodzi galaretka, której smak można sobie wybrać. Widziałam przepis z galaretką pomarańczową, wtedy dżem miał kolor żółto-pomarańczowy oraz z agrestową. Ja postanowiłam wykorzystać galaretki o smaku kiwi. Mój dżem ma smak kandyzowanego kiwi ;) Jest jedna uwaga- moja cukinia, jak się później okazało(...)była dość sucha, więc w trakcie duszenia musiałam dolewać po trochu wody, żeby dżem się nie przypalał. Trochę z braku cierpliwości oraz z braku czasu, gdy cukinia się porozpadała zblendowałam ją, żeby nie było grudek ;) Składniki: 2 kg cukinii 400g cukru 3 galaretki zielone ( u mnie smak kiwi) 3 łyżeczki kwasku cytrynowego Cukinię obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy

Czerwona Porzeczka
Dorsz zapiekany z cukinią 144

Filety z dorsza zawinięte w plasterkach cukinii - pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Uwielbiam ryby z piekarnika, ponieważ nie są tłuste i są pozbawione panierki (tak, tak wolę zjeść rybę bez panierki) :) Ponadto, dorsz owinięty w cukinii to świetny pomysł na piątkowy obiad. Poniższe danie możecie podać z upieczonymi ziemniakami lub frytkami.  Składniki na 2 porcje(...)duży filet z dorsza (około 0,5 kg) 1 średniej wielkości cukinia odrobina oleju lub oliwy z oliwek przyprawa do ryb pieprz sól Filet umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Dorsza przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cukinię umyć i pociąć wzdłuż na plasterki. Każdy kawałek ryby owinąć w plasterkach cukinii. Przygotowane kawałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie

Ugotować
Cukinia faszerowana (mięsem mielonym) 115

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami.Bardzo smaczne i lekkie danie na letni obiad. Poniższy przepis dodaje do akcji Cukinia 2014 . Składniki: 2 średniej wielkości młode cukinie 2 pomidory 250 g mielonego mięsa drobiowego 1 cebula zioła prowansalskie sól, pieprz ewentualnie koncentrat pomidorowy starty żółty ser olej do smażenia Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pozbawić skórki i pokroić(...)kostkę. Cukinie umyć i przekroić na 2 części. Z każdej części wydrążyć miąższ - nie można przedziurawić cukinii (ja do tego celu użyłam małą łyżeczkę).  W międzyczasie na patelnie wlać olej i gdy będzie gorący dodać posiekaną cebulę. Gdy lekko zmieni kolor dodać mięso mielone. Pod sam koniec smażenia dodać miąższ z cukinii i pokrojone pomidory (+ ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu

Ugotować
Sprośnie faszerowane cukinie 175

Niech nazwa Cię nie zgorszy. Wszystko przez ten kształt. Uwielbiam wszystkie cukinie, jednak te apetyczne okrągłe cudeńka prezentują się zdecydowanie bardziej efektownie niż ich podłużne kuzynki. Mam też wrażenie, że mają delikatniejszy smak, ponadto zdecydowanie łatwiej je nafaszerować. Można powiedzieć, że ten przepis to jedna wielka improwizacja. W sklepie zobaczyłam kilka sztuk okrągłych cukinii. Ich urok był nieodparty, więc musiałam(...)gładki i kremowy oraz sosie salsa, który nada wspaniałego warzywnego aromatu. Pamiętaj, aby wybrać ten dobrej jakości, składający się z samych warzyw, bez zbędnych dodatków.  Składniki: 4 okrągłe cukinie ½ szklanki brązowego ryżu 1 spora cebula 1 mała czerwona papryka 1 szklanka mrożonej mieszanki groszku i marchewki ½ szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki

Roślinna - blog wegański
Dietetyczne i smaczne ciasto z cukinii. 178

cieście marchewkowym , w którym namiętnie się rozsmakowałam, nie mogłam oprzeć się kolejnej pokusie : ciastu z cukinii. Tym razem dodałam mniej cukru (dla spokoju sumienia, dlatego ma mniej wyraziście słodkawy smak) i użyłam mąki gryczanej. Ale wciąż świetnie nadaje się do herbaty czy na babski podwieczorek przy kawie. Oto przepis : Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 25 minut. Potrzebne nam będą(...)cukru, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 150 g mąki gryczanej, 1 cytryna (drobno zetrzeć jej skórkę, a następnie wycisnąć z niej sok), 2 łyżki wiórków kokosowych, 1 cukinia (około 250 g). Przepis. Ubić jajka z cukrem do uzyskania jednolitej, lekko pieniącej się masy. Dorzucić startą skórkę cytrynową i sok z cytryny i ponownie razem zmiksować całość. Dorzucić mąkę, proszek

MODA NA BIO
Kwiaty się smażą 136

jeden z tych obiadów, który kompletnie przerósł moje oczekiwania. Na kwiaty cukinii zasadzałam się od poprzedniego roku, ale wtedy nie było ich dużo. W tym roku cukinie aż świecą od ogromnych, złotych trąb- nic tylko zrywać, nadziewać i smażyć! Do przygotowywania potraw nadają się zarówno męskie jak i damskie kwiaty cukinii. Można je rozróżnić za pomocą dydka i tu, zaskakująco(...)właśnie te damskie mają dydek- jest to oczywiście zalążek cukinii. Przyznam, że mi dydka i jego potencjału szkoda, dlatego wybrałam jedynie kwiaty męskie. Zebrałam je około południa, kiedy kwiatostany się już zwinęły- nie przeszkadzało to w nadziewaniu, a nawet było trochę pomocne. Żeby zebrać otwarte trąby, należy to zrobić wcześnie rano. A jak będziemy jeść? Nadziewane ricottą i smażone

les mirabelles
Ogród po powrocie 121

Czekał na nas cierpliwie. Doglądany przez mamę i brata, podlewany w najsuchszych zakątkach, zarastający bujną, podeszczową trawą. W nagrodę za opiekę podzielił się cukiniami, z którymi mama przygotowała swoje popisowe leczo. A kiedy wróciliśmy zaskoczył nas ilością czekającej w nim pracy- koniec wakacji! Takie widoki przywitały mnie po tygodniowej nieobecności: Mirabelki jeszcze są! Róża pomarszczona nie kwitnie tak obficie(...)sobie koło akacji. Lekko przywiędnięta rabata kwiatowa. Nawłoć i pysznogłówka zakwitły pod naszą nieobecność. Gruchy skończą w cieście a grzyb niestety na nic się nie zda- ślimaki były pierwsze. Cukinie! Oczywiście plony trzeba było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych wakacji. Był też prosty- w sam raz na pourlopową zamułę i remontowaną

les mirabelles
Makaron zapiekany z cukinią. 160

tygodniu szukałam pomysłów z czym zestawić cukinię. A ponieważ zimą chętniej sięgamy po bardziej kaloryczne dania chciałabym zaproponować Wam markaron zapiekany z cukinią. Nie jest to może danie najlżejsze i najłatwiejsze do strawienia. Ale za to bardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja(...)osób) : 500 g makaronu, 6 małych cukinii, 1 ząbek czosnku, 5 suszonych pomidorów, 25 cl śmietany, 1 jajko, szczypta gałki muszkatułowej, kilka świeżych listków bazyli, sól i pieprz. Przygotowanie 20 minut, Gotowanie 50 minut. Przepis : Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu). Makaron powinien być al dente (czyli nie rozgotowany). Następnie odcedzić go i odstawić

MODA NA BIO
Cukinia faszerowana musem z sera ricotta i pesto 141

świeże warzywa to skarb nie do przecenienia. Zwłaszcza tego lata, bo dzięki krótkiej zimie i ciepłej wiośnie są tańsze niż rok temu. Dziś udało mi się kupić małe, okrągłe cukinie po 2 zł za kilogram! Małe cukinie wyglądają jak arcydzieło, zwłaszcza takie - w trzech różnych kolorach. Dlatego zamiast je kroić, zrobiłem do nich farsz i zapiekłem w piekarniku. Składniki(...)drobnej cukinii 1 serek ricotta (250 g) kilka łyżek stołowych świeżego pesto 2 jaja 2 ząbki czosnku ulubione zioła (dodałem prowansalskie) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinie umyć, odkroić górną część, a dolną wydrążyć (nie pomylcie "wieczek", do zapiekania zamkniemy nimi cukinie). Przygotować mus, miksując: połowę wydrążonego z cukinii miąższu, serek ricotta i pesto. Dodać zioła i przyprawy

W SMAK
Kwiaty cukinii smażone w cieście 165

Skoro już mamy środek sezonu na świeżą cukinię, pamiętajcie, że jadalne są nie tylko owoce tej rośliny (tak, cukinia jest warzywem, ale to, co zwykle jemu, jest jej owocem). Równie, a może nawet bardziej smaczne, są kwiaty cukinii. Na początek parę wyjaśnień. Cukinia jest rośliną jednopienną, rozdzielnopłciową. Oznacza to, że na jednym egzemplarzu powstają dwa rodzaje kwiatów - męskie i żeńskie(...)żadna dyskryminacja. Po prostu w przypadku kwiatów żeńskich jest więcej do jedzenia, bo tuż pod nimi powstaje młody owoc. Kwiaty męskie osadzone są zaś jedynie na wątłej szypułce. Kwiaty cukinii można faszerować, ale równie smaczne są po prostu usmażone na patelni. Do ich obtoczenia można użyć na przykład ciasta naleśnikowego lub tempury. Ja wybrałem to drugie. Składniki (na 10 kwiatów

W SMAK
Zupa krem z cukinii z curry 212

Dzisiaj mój pomysł na wykorzystanie cukinii. Warzywo sezonowe, trzeba więc korzystać, póki jest :) Moja propozycja to zupa krem z cukinii z curry i grzankami. Sycąca, smaczna o delikatnie orientalnym smaku i zapachu na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek(...)ząbków czosnku 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki pieprzu cayenne jogurt naturalny świeża bazylia Przygotowanie (30 min): Na początku należy przygotować cukinię, a więc obrać ją ze skórki, wydrążyć miękki środek z pestkami, pokroić w grubą kostkę oraz obrać czosnek. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy obrany ze skóry czosnek. Podsmażamy aby oddał smak do oliwy przez około

PastelFood
Cukinie faszerwane mięsem mielonym i kaszą jaglaną 172

Podczas ostatniej wizyty w Biedronce, w dziale warzywnym dostrzegłam malutkie, piękne cukinie. Od razu zakupiłam kilka sztuk. Nie zdążyłam dojść do kasy, a już miałam plan co z nimi zrobić. Pyszny farsz z drobiowego mięsa mielonego i kaszy jaglanej. Całość w pomidorowym sosie z dodatkiem samej cukinii, a wierzch obsypany mozzarellą. Pychota! Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut(...)Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 9 małych cukinii 0,5 kg mięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ¾ szklanki kaszy jaglanej Kulka mozzarelli 2 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, ostra papryka, liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Kasze jaglaną umieszczamy na drobnym sitku i płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy

Kolizje Smaków
Cukinia faszerowana kaszą jęczmienną, szpinakiem i fetą 124

SKŁADNIKI   kilka cukinii 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta przyprawy: sól, pieprz / pieprz ziołowy, czosnek, czubryca (opcjonalnie), zioła prowansalskie ser żółty olej   WYKONANIE Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki.    Miąższ cukinii kroimy na mniejsze kawałki, które potem użyjemy do farszu. Gotujemy w osolonej wodzie(...)woreczek kaszy jęczmiennej. W drugim garnku dusimy szpinak wraz z miąższem cukinii. Gdy zmięknie, dodajemy ser feta, kaszę i doprawiamy według uznania.   Cukinie wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy startym żółtym serem.   Łódeczki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Czym najczęściej faszerujecie cukinie

Zofiana
Złote krążki z cukinii 173

Sezon na cukinię uważam za rozpoczęty! Pierwszy z przepisów, z wykorzystaniem cukinii ;)  Dzisiaj najprostsza, smażona cukinia :) Złote krążki z cukinii Składniki: 2 małe cukinie jajko 4 łyżki mleka sól pieprz bułka tarta  olej z pestek winogron (do smażenia) Przygotowanie: Cukinię myjemy, ale jej nie obieramy :) Kroimy w plasterki.  Jajko roztrzepujemy z przyprawami i mlekiem. Krążki cukinii maczamy

Lawendowe Niebo