cukinia - 18701 przepisów (strona:131/1247)

Sałatka z cukinią i dresingiem z kefiru 250

Ostatnio bardzo upodobałam sobie smak cukinii. To wdzięczne warzywo nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest źródłem wielu witamin. Zawiera żelazo, magnes, potas, witaminy A, C, K, PP, B1, a nawet beta karoten. Doskonale wpływa na procesy trawienia. Cukinia jest wspaniałym warzywem, gdyż można ją podawać w wielu wersjach: na surowo, smażyć, a nawet piec z niej ciasta. Wiosna(...)się zbliżam, organizm potrzebuje odbudowy po zimie, więc jedzmy jak najwięcej cukinii i zdrowych sałatek i dań z nią w roli głównej. Szybko, zdrowo, zielono i smacznie. Składniki: mix sałat z rukolą 1/2 szklanki kefiru sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii 1/3 zielonej cukinii (200g) Przygotowanie: W szklance przygotowujemy dresing do sałatki. Kefir łączymy z bazylią, solą

Słodkie okruszki
Kolorowo - ciąg dalszy :) 134

Warner. Świat poprzez jedzenie, z którego tworzy piękne obrazy. Znacie te prace ? Koralowa wyspa : Górski pejzaż : Więcej : www.carlwarner.com Nasz dzisiejszy obiad również odnosi się do dużej ilości barw. Nadziewana cukinia z grzankami (4 osoby) Składniki : 2 młode cukinie (średniej wielkości) 1 duży pomidor czerwony 2 małe pomidory żółte 3 średnie pieczarki 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 średnia cebula (czerwona(...)lepszy efekt wizualny) 4 grubsze kromki bułki wrocławskiej oregano, bazylia, pieprz oliwa z oliwek Cukinie dobrze myjemy ciepłą wodą, odcinamy końcówkę z ogonkiem. Każdą cukinię przecinamy na dwie części wzdłuż tak, aby powstały nam dwie "łódeczki". Wycinamy środek. Najlepiej zrobić to delikatnie nożem, aby zostało nam jak najwięcej twardszej części, resztę wyskrobujemy łyżką stołową. Części z pestkami wyrzucamy, twardsze części

vegetanie
Ponidziałkowy "fit" - Cukinia nadziana pęczakiem, kurczakiem i koperkiem 193

Sezon na cukinie już wkrótce, dlatego już dzisiaj chciałyśmy przedstawić coś pysznego z jej udziałem. Z biegiem czasu przepisów z dodatkiem cukinii będzie u Nas pojawiać się więcej gdyż uwielbiamy to warzywko. Cukinię możemy faszerować, panierować, zapiekać, dusić przyrządzać z niej zupy czy kotleciki - gama pomysłów przed nami.  Tym razem jest ona nadziana moją ulubioną kaszą z kurczakiem(...)całość zapieczona. Jest  to pyszne danie fit. Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem SKŁADNIKI: 2 cukinie 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 15-20 dag filetu z kurczaka 6 gałązek koperku sól, pieprz oliwa do skropienia    PRZYGOTOWANIE: Cukinię myjemy, obieramy z zewnątrz w zebrę, kroimy na pół i wydrążamy środek. Kurczaka kroimy w kosteczkę, podsuszamy na suchej patelni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem gorgonzola 279

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal dostępne i możemy cieszyć się ich smakiem. Cukinie doskonale smakują pieczone, zapiekane, grillowane, duszone, smażone, a nawet surowe. Delikatny smak tego warzywa potrafi zadowolić niejedno podniebienie, znakomicie komponuje się np. z czosnkiem, czy serami(...)Mówi się także, że cukinia jest bardzo wartościowym warzywem , z awiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, a także beta karoten.  Dodatkowo ma bardzo dobry wpływ na procesy trawienne. Składniki: cukinia, średniej wielkości brokuł, 0,5kg mięsa mielonego drobiowego, 150g sera gorgonzola, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3-4 łyżki

Kuchnia Pełna Pasji
Tarta z grillowanymi warzywami 180

dobrze jest wcześniej lekko podsmażyć na grillowej patelni, ale efekt jest i pyszny i dla oka miły - polecam! składniki 1 płat gotowego ciasta francuskiego wielkości naszej foremki 1 nieduża cukinia 5 kwiatów cukinii (opcjonalnie) 2  pomidory, różne gatunki - dałam jeden czerwony, jeden żółty kilka pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 1 opakowanie serka Almette z ziołami 1 jajko szczypiorek bazylia(...)pieprz, sól przygotowanie. Warzywa umyć. Cukinię, nieobraną, pokroić na cienkie, podłużne plastry, przy pomocy obieraczki do warzyw. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory duże pokroić na plastry grubości ok 1 cm, koktajlowe zostawić w całości.  Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć krótko  - ok 1 - 2 minut, cukinię , tak aby tylko zmiękła. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni

Stare Gary
21 przepisów na kolację, na ciepło! 23388

Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie(...)rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą  Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Makaron ze szpinakiem

Moja smaczna kuchnia
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 172

Şakşukę przygotowałam razem z Emilią i Panną Malwinną w ramach naszego wspólnego gotowania. Zajrzyjcie na blogi dziewczyn i sprawdźcie, jak one ją zrobiły. Şakşuka może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak(...)chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc na oliwie cukinie, paprykę, pomidory i cebulę. Zresztą, jak okiem sięgnąć po kulinarnej mapie Europy, znajdziemy wiele podobnych potraw, zawierających cukinię, paprykę i bakłażana - np. francuski ratatouille, gruziński adżabsandali, czy grecką braimi. Charakterystyczne dla Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiące krokiety z cukinią i mozzarellą 77

Krokiety z cukinią i mozzarellą Chrupiące i przepyszne krokiety, wypełnione pełną słońca, soczystą cukinią i ciągnącym się serem mozzarella. Prawdziwy raj dla podniebienia. Krokieciki polecam podać z domowym sosem czosnkowym.     Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: 1 cebula 1 cukinia 1 łyżka masła 20 dkg sera mozzarella w kostce(...)czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ     *** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki *** *** Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę *** *** Dodajemy drobno pokrojoną cukinię, mieszamy , przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ciągle mieszając, aż cukinia zmięknie *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję cukinii z cebulką *** *** Posypujemy drobno pokrojonym lub startym na tarce serem *** *** Zawijamy najpierw

Blog z Apetytem
Makaron z cukinią i kurczakiem 64

Cukinia nadal króluje w naszych posiłkach. Tym razem w towarzystwie makaronu. Pyszne duże rurki w kremowym sosie z dodatkiem kawałków kurczaka i cukinii. Szybko się robi i szybko znika z talerza. składniki: 500 g makaronu, u mnie grube rurki ( rigatoni ) 500 g piersi z kurczaka 600 g młodej cukinii 3 łyżki oleju kokosowego 400 ml śmietanki 30 % 2 garście posiekanej(...)natki pietruszki sól, pieprz Nastawić wodę na makaron. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Cukinię także pokroić w niedużą kostkę. Na patalni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i podsmażyć mięso, niedługo aby zmieniło kolor. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pokrojoną cukinię. Następnie cukinię zalać śmietanką. Dodać podsmażonego kurczaka. Doprawić do smaku solą

Monia miesza i gotuje
Pulpety z cukinią zapiekane w sosie beszamelowym 21

cyklu nie wygląda, a smakuje! Dobrze doprawione, mięciutkie, aromatyczne danie na bazie ryżu, z zapieczonymi na nim pulpetami drobiowymi. Inspiracją był znaleziony w jakimś czasopiśmie przepis na pulpety owinięte cukinią pod beszamelem. Niestety, długi czas pieczenia sprawił, że cukinia straciła swój piękny kolor, a ryż wyszedł nieco bardziej miękki niż najbardziej lubię (żeby nie napisać rozgotowany). Nam to jednak absolutnie(...)smak rekompensował wszelkie inne niedoskonałości. na 4 porcje: 150 g ryżu np basmati lub parboiled 3 marchewki (około 300-350 g) 2-3 czerwone cebule (około 130 g) 2 cukinie (około 500 g) 500 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie z indyka) 1 białko 1 mała cebula 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki

Smaki Na Talerzu
Cannelloni z cukinii 30

Pomysł na lekki, letni obiad. Cannelloni z cukinii to znacznie lżejsza i delikatniejsza opcja niż tradycyjnie z makaronu. Składniki: 1 cukinia 350 g ricotty 1 żółtko 4 łyżki drobno startego parmezanu 1 czubata łyża posiekanej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Oraz: 4 dojrzałe pomidory malinowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek garść pokruszonych pistacji listki bazylii(...)dekoracji Ricottę mieszamy z 3 łyżkami parmezanu, żółtkiem, posiekaną bazylią i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w długie i bardzo cienkie paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Pięć plastrów cukinii układamy wzdłuż obok siebie tak, aby na siebie zachodziły. wzdłuż jednego brzegu nakładamy wałeczek z około 3 łyżeczek farszu z ricotty i zawijamy go dość ciasno

Delicious Place
Sos z pomidorów i cukinii 23

roku cukinia i pomidory rosną jak szalone. W ciągu niemal dwóch tygodni te pierwsze wyrosły na wielkie okazy, które wykorzystuję do robienia sosów na zimę, smażenie placków i pieczenie wytrawnego ciasta z ziemniaków i cukinii . W tym roku postanowiłam nieco ułatwić sobie pracę i skrócić czas przygotowania sosu, o czym napisałam niżej. Sos można będzie zimą doprawić do smaku ziołami(...)które przyjdzie wtedy ochota. Jest na tyle gęsty, że można go potraktować jak keczup czy sos do pizzy. Składniki (na 10 słoików o pojemności 370 ml): 2 kg cukinii (bez waty i nasion) 2 duże cebule 2,5 kg pomidorów 1 łyżka soli 20 ziaren ziela angielskiego główka czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowe ciasto z cukinią 15

Niezwykle pyszne ciasto według receptury cioci mojego męża. W smaku przypomina klasycznego murzynka i aż trudno uwierzyć, że w składzie jest...cukinia😋 Przepis wchodzi do nas na stałe, zapiszcie i wypróbujcie, szczególnie, jeśli macie sporo cukinii😉 Składniki (blaszka 25x25cm lub 24x28cm):  4 jajka 1 szklanka cukru  1 szklanka oleju  1,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej  4 łyżki kakao 1 średnia cukinia (400-500 g) - moja miała niecałe 450g + polewa czekoladowa  Sposób przygotowania: 1. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach. Można ze skórką, jeśli cukinia jest młoda. Startą cukinię odstawić na chwilę, po czym odcisnąć z nadmiaru płynu.  2. Jajka ubić na puch

Kuchnia domowa Ani
Lasagne bez makaronu – z cukinii i pieczonego kurczaka 28

macie miksera, drobno pokrójcie mięso nożem. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Czas: 35 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: Szklanka mięsa z pieczonego kurczaka 1 białko 2 małe cukinie Opakowani sera ricotta 1/2 kulki mozzarelli 1 puszka całych pomidorów w zalewie 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oleju Wykonanie: Krok 1 Przygotuj sos pomidorowy. Przełóż pomidory wraz(...)zalewą do misy, dodaj 2 ząbki czosnku, łyżeczkę oregano i zmiksuj mikserem na gładki sos. Dodaj sól i pieprz do smaku. Krok 2 Cukinię umyj, pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej mocno patelnię i przesmaż na niej cukinię. Zdejmij z patelni i odłóż. Krok ten możesz pominąć i użyć surowej cukini. Krok 3 Wymieszaj ser ricotta z białkiem. Krok 4 Drobno

Niedzielny kucharz
Pieczarki i krążki cukinii zapiekane w piekarniku 32

Przekąska idealna na Sylwestra i inne imprezy domowe. Można zrobić wcześniej i w odpowiedniej chwili włożyć do piekarnika.  Składniki: 2 cukinie 10 większych pieczarek krojona mozzarella- 150g przyprawa- mieszanka: suszone pomidory + czosnek + bazylia 5 ząbków czosnku oregano sól pieprz Wykonanie: Pieczarki i cukinię myjemy. Z pieczarek wyłamujemy ogonki. Cukinię kroimy na krążki o wysokości 3-4 cm, po czym(...)każdy z nich wydrążamy, uważając, aby nie przebić się na wylot. Najłatwiej jest zrobić to łyżeczką. Pieczarki solimy i pieprzymy z obu stron. Cukinię solimy i pieprzymy od strony wydrążenia.  Wykonanie farszu:  Siekamy miąższ wydrążony z cukinii oraz ogonki z pieczarek. Dodajemy dość sporo przyprawy z suszonymi pomidorami (6-7 czubatych łyżeczek), krojoną mozzarellę, czosnek przeciśnięty przez praskę

Smak mojego domu