cukinia - 19119 przepisów (strona:133/1275)

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym z piwem 223

Pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam kwiaty cukinii. Niestety wcześniej nie miałam możliwości ich zdobycia. Z pomocą przyszła moja Teściowa, która w swoim warzywniaku ma min. cukinie. Dostałam zarówno "żeńską" odmianę cukinii oraz "męską". Postanowiłam, na pierwszy raz, zrobić je tradycyjnie, w cieście naleśnikowym. Ale żeby nie było to zwykłe ciasto, postanowiłam dodać piwo zamiast wody. Wyszło pysznie. Idealna(...)przekąska do piwa oraz jako dodatek do obiadu. Polecam. Kwiaty cukinii są delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Polecam każdemu, kto się waha. 'kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym z piwem' Składniki: - kwiaty cukinii - 2 jajka - 1 szklanka mąki - ulubione piwo (użyłam ciemnego) - sól, pieprz - olej Kwiaty cukinii umyć i usunąć z nich słupek. Dokładnie odsączyć na ręczniku papierowym

CookYourself
Kolorowo - ciąg dalszy :) 205

Warner. Świat poprzez jedzenie, z którego tworzy piękne obrazy. Znacie te prace ? Koralowa wyspa : Górski pejzaż : Więcej : www.carlwarner.com Nasz dzisiejszy obiad również odnosi się do dużej ilości barw. Nadziewana cukinia z grzankami (4 osoby) Składniki : 2 młode cukinie (średniej wielkości) 1 duży pomidor czerwony 2 małe pomidory żółte 3 średnie pieczarki 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 średnia cebula (czerwona(...)lepszy efekt wizualny) 4 grubsze kromki bułki wrocławskiej oregano, bazylia, pieprz oliwa z oliwek Cukinie dobrze myjemy ciepłą wodą, odcinamy końcówkę z ogonkiem. Każdą cukinię przecinamy na dwie części wzdłuż tak, aby powstały nam dwie "łódeczki". Wycinamy środek. Najlepiej zrobić to delikatnie nożem, aby zostało nam jak najwięcej twardszej części, resztę wyskrobujemy łyżką stołową. Części z pestkami wyrzucamy, twardsze części

vegetanie
Ponidziałkowy "fit" - Cukinia nadziana pęczakiem, kurczakiem i koperkiem 263

Sezon na cukinie już wkrótce, dlatego już dzisiaj chciałyśmy przedstawić coś pysznego z jej udziałem. Z biegiem czasu przepisów z dodatkiem cukinii będzie u Nas pojawiać się więcej gdyż uwielbiamy to warzywko. Cukinię możemy faszerować, panierować, zapiekać, dusić przyrządzać z niej zupy czy kotleciki - gama pomysłów przed nami.  Tym razem jest ona nadziana moją ulubioną kaszą z kurczakiem(...)całość zapieczona. Jest  to pyszne danie fit. Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem SKŁADNIKI: 2 cukinie 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 15-20 dag filetu z kurczaka 6 gałązek koperku sól, pieprz oliwa do skropienia    PRZYGOTOWANIE: Cukinię myjemy, obieramy z zewnątrz w zebrę, kroimy na pół i wydrążamy środek. Kurczaka kroimy w kosteczkę, podsuszamy na suchej patelni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem gorgonzola 373

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal dostępne i możemy cieszyć się ich smakiem. Cukinie doskonale smakują pieczone, zapiekane, grillowane, duszone, smażone, a nawet surowe. Delikatny smak tego warzywa potrafi zadowolić niejedno podniebienie, znakomicie komponuje się np. z czosnkiem, czy serami(...)Mówi się także, że cukinia jest bardzo wartościowym warzywem , z awiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, a także beta karoten.  Dodatkowo ma bardzo dobry wpływ na procesy trawienne. Składniki: cukinia, średniej wielkości brokuł, 0,5kg mięsa mielonego drobiowego, 150g sera gorgonzola, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3-4 łyżki

Kuchnia Pełna Pasji
Tarta z grillowanymi warzywami 244

dobrze jest wcześniej lekko podsmażyć na grillowej patelni, ale efekt jest i pyszny i dla oka miły - polecam! składniki 1 płat gotowego ciasta francuskiego wielkości naszej foremki 1 nieduża cukinia 5 kwiatów cukinii (opcjonalnie) 2  pomidory, różne gatunki - dałam jeden czerwony, jeden żółty kilka pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 1 opakowanie serka Almette z ziołami 1 jajko szczypiorek bazylia(...)pieprz, sól przygotowanie. Warzywa umyć. Cukinię, nieobraną, pokroić na cienkie, podłużne plastry, przy pomocy obieraczki do warzyw. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory duże pokroić na plastry grubości ok 1 cm, koktajlowe zostawić w całości.  Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć krótko  - ok 1 - 2 minut, cukinię , tak aby tylko zmiękła. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni

Stare Gary
21 przepisów na kolację, na ciepło! 23471

Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie(...)rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą  Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Makaron ze szpinakiem

Moja smaczna kuchnia
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 245

Şakşukę przygotowałam razem z Emilią i Panną Malwinną w ramach naszego wspólnego gotowania. Zajrzyjcie na blogi dziewczyn i sprawdźcie, jak one ją zrobiły. Şakşuka może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak(...)chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc na oliwie cukinie, paprykę, pomidory i cebulę. Zresztą, jak okiem sięgnąć po kulinarnej mapie Europy, znajdziemy wiele podobnych potraw, zawierających cukinię, paprykę i bakłażana - np. francuski ratatouille, gruziński adżabsandali, czy grecką braimi. Charakterystyczne dla Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowa pieczeń z cukinii, soczewicy i gryki 44

bułki tartej, a mimo to pieczeń dobrze się kroi i nie rozsypuje. Jajka z gryką i masło robią swoje. Pieczeń pachnie fantastycznie i smakuje wybornie. Składniki : średnia cukinia 250 ml pomarańczowej soczewicy 200 ml ugotowanej kaszy gryczanej duża cebula pół czerwonej papryki 2 jajka 3 liście natki pietruszki chili 3 łyżki oleju 2 łyżki masła płaska łyżeczka mielonego kminku płaska(...)łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól pieprz Soczewicę dobrze wypłukać i gotować w 400 ml wody do zniknięcia płynu. Odstawić do ostygnięcia. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach do durszlaka. Posypać cukinię płaską łyżeczką soli, wymieszać i zostawić do odciekania płynu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na lekko złoty kolor na oleju z masłem. Smażyć na palniku

Weekendy w domu i ogrodzie
Keto tarta z cukinii 45

Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, bezmięsną, keto tartę z cukinii. Idealna na obiad lub lekką kolację, świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Ja podałam ją z sosem tzatziki. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Keto tarta z cukinii Składniki 500 g (waga cukinii bez pestek) 3 jajka 100 g sera(...)mnie mozzarella) 1 średnia cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie) sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju lub masło klarowane Instrukcje Cukinię dokładnie myjemy (nie obieramy), (najsmaczniejsze są małe cukinie), z większych wydrążamy nasiona. Ścieramy na tarce (duże oczka), solimy i odstawiamy na 15 minut. Odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy

To co lubię - gotuję i polecam
Frittata z cukinią, papryką i cebulą – kolorowe danie pełne smaku 51

tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale też niezwykle uniwersalne – można do niego dodać niemal każde warzywa, które akurat masz pod ręką. W tej wersji proponuję frittatę z młodą cukinią, czerwoną papryką i cebulą, doprawioną aromatycznymi przyprawami. Zapieczona w piekarniku, z wierzchu lekko rumiana, a w środku soczysta i pełna smaku – idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno(...)frittaty doskonale pasują różne sosy – zarówno klasyczne, jak i bardziej wyraziste. Polecam: jogurtowy dip z czosnkiem i koperkiem, klasyczne pesto bazyliowe, sos pomidorowy z ziołami, łagodny hummus. Frittata z cukinią, papryką i cebulą – kolorowe danie pełne smaku Składniki na frittatę z cukinią, papryką i cebulą (4 porcje): 7 jajek rozmiar L 1 młoda cukinia 2 cebule 1 papryka czerwona pęczek

e-PrzepisyKulinarne
Czysta lodówka, pyszny obiad – najlepsze przepisy rodzą się z resztek! 79

Zupa krem z kalafiora i cukinii gości u mnie dość często, ale za każdym razem staram się urozmaicić ją różnymi dodatkami. Ostatnio postanowiłam wzbogacić ją fasolą fava, czyli po polsku bobem, który kupiłam w puszce. Ku mojemu zaskoczeniu, po otwarciu nie zobaczyłam dobrze znanych, zielonych ziaren, lecz czerwoną fasolę, nieco mniejszą niż nasz rodzimy bób. Początkowo byłam trochę zdziwiona(...)dziesiątkę! Fasola świetnie komponowała się z aksamitną zupą, nadając jej ciekawą strukturę i lekko orzechowy posmak. Na pewno jeszcze kiedyś powtórzę to połączenie! Zupa krem z kalafiora i cukinii – rozgrzewająca, sycąca i poprawiająca nastrój! Brzmi jak ciekawe połączenie! Czerwona fasola ma delikatnie słodkawy smak i kremową konsystencję, więc mogła fajnie komponować się z aksamitnym kremem z kalafiora i cukinii

codojedzenia
„Lazania” z cukinii 86

połączy się je z pieczonymi ziemniaczkami (polecam tak szczególnie jeśli nie musisz kontrolować ilości węglowodanów w diecie). O czym mowa? O zapiekance z mielonego mięsa drobiowego na płatach cukinii. Do tego obowiązkowo tarty ser. Ja polecam miks sera cheddar i mozzarelli. To jest takie proste, a tak dobre 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie z indyka) 2-3 młode(...)cukinie 1 puszka krojonych pomidorów lub około 350 g passaty pomidorowej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku garść tartego sera cheddar 125 g mozzarelli light mielona papryka słodka i ostra oregano sól, pieprz oliwa Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Gdy mięso zacznie tracić różowy kolor oprószamy

Smaki Na Talerzu
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i serem feta 70

Cukinia w ciekawej wersji, bo faszerowana kaszą gryczaną, doprawioną odrobiną cynamonu. Jako dodatki mamy tutaj jeszcze podsmażoną cebulę, posiekaną drobno paprykę oraz ser do grillowania. Ja tuż przed pieczeniem położyłam jeszcze na wierzchu pokrojony w dość szerokie pasy boczek (kupuję taki w cienkich plastrach, surowy) i uważam, że to był doskonały pomysł. 2 niezbyt grube cukinie około 100 g kaszy(...)sicie pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, w osolonej wodzie (stosunek kaszy do wody 1:3) o 2 minutki krócej niż zaleca producent. Odcedzamy. Cukinię kroimy na pół. Miąższ wydrążamy za pomocą łyżeczki (jeśli cukinia jest młoda i ma fajny miąższ, warto go posiekać i dodać do farszu. Jeśli są to głównie same pestki, wyrzucamy

Smaki Na Talerzu
Chrupiące krokiety z cukinią i mozzarellą 133

Krokiety z cukinią i mozzarellą Chrupiące i przepyszne krokiety, wypełnione pełną słońca, soczystą cukinią i ciągnącym się serem mozzarella. Prawdziwy raj dla podniebienia. Krokieciki polecam podać z domowym sosem czosnkowym.     Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: 1 cebula 1 cukinia 1 łyżka masła 20 dkg sera mozzarella w kostce(...)czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ     *** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki *** *** Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę *** *** Dodajemy drobno pokrojoną cukinię, mieszamy , przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ciągle mieszając, aż cukinia zmięknie *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję cukinii z cebulką *** *** Posypujemy drobno pokrojonym lub startym na tarce serem *** *** Zawijamy najpierw

Blog z Apetytem
Makaron z cukinią i kurczakiem 143

Cukinia nadal króluje w naszych posiłkach. Tym razem w towarzystwie makaronu. Pyszne duże rurki w kremowym sosie z dodatkiem kawałków kurczaka i cukinii. Szybko się robi i szybko znika z talerza. składniki: 500 g makaronu, u mnie grube rurki ( rigatoni ) 500 g piersi z kurczaka 600 g młodej cukinii 3 łyżki oleju kokosowego 400 ml śmietanki 30 % 2 garście posiekanej(...)natki pietruszki sól, pieprz Nastawić wodę na makaron. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Cukinię także pokroić w niedużą kostkę. Na patalni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i podsmażyć mięso, niedługo aby zmieniło kolor. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pokrojoną cukinię. Następnie cukinię zalać śmietanką. Dodać podsmażonego kurczaka. Doprawić do smaku solą

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania