muffinki podstawowy, banany i czekolada to bardzo znany dodatek, nie ma więc co mówić o autorskim przepisie/ 12 sztuk; 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru ( może być brązowy ) 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 2 - 3 bananów 1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka (można zastapić jogurtem, maślanką) 1/2 szklanki oleju roślinnego Mąkę, proszek(...)cukier i sól przesiałam do jednej miski. W drugiej misce, przy użyciu trzepaczki połączyłam jaja, mleko i olej. Mieszaninę dodałam do suchych składników i wymieszałam, ale niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne, ledwo tylko połączone. Na końcu wsypałam startą czekoladę i lekko ją wmieszałam. Przełożyłam ciasto do foremek, wypełniając każdą
W kuchni Karmel-itkipiernik znika w mgnieniu oka. PIERNIK Z WIŚNIAMI. /przepis autorski;/ piernik: 1,75 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru ok. 250g miodu płynnego 3 jajka (żółtka i białka osobno) 125 g masła w temperaturze pokojowej 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 1,5 łyżki przyprawy(...)słoiczki (w sumie ok. 500g) domowego dżemu wiśniowego (klik;) 2 galaretki wiśniowe polewa: tabliczka gorzkiej czekolady deserowej 3 łyżki mleka posiekane orzechy do dekoracji piernik: Ucieram miękkie masło z cukrem. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle miksując. Miód lekko podgrzewam, wlewam do masy i mieszam. Suche składniki przesiewam razem i wsypuję do masy maślano-miodowej. Następnie dodaję
W kuchni Karmel-itkikiedy biegałam za gdakającymi kurami po podwórzu gospodarstwa... KOMPOT RABARBAROWO-MIĘTOWY. /jak u mojej Prababci;/ 600g świeżego rabarbaru 4 gałązki świeżej mięty 1,5 litra wody 2-3 szklanki cukru Rabarbar obieram, kroję na kawałki. Wrzucam do garnka, wsypuję cukier, wlewam wodę. Z gałązek obieram listki świeżej mięty i wrzucam do reszty składników. Całość zagotowuję, po czym zmniejszam ogień
W kuchni Karmel-itkiwyjęłam portfel... i już wracałam do domu pociągiem, trzymając na kolanach szparagową zdobycz. JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. /autorski;/ na 4 porcje pęczek świeżych białych szparagów 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny 4 jajka olej do smażenia sól, pieprz, mielona papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól(...)biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak, by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając ich główek (wtedy mogą się rozgotować), do miękkości - tak, by widelec łatwo dało się w nie wbić
W kuchni Karmel-itkiporcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki wody Filety z dorsza dzielę na połówki lub mniejsze części (w zależności od upodobania), wkładam do garnka i wlewam tyle wody(...)zostawiam w cieple. Chili pozbawiam pestek, kroję w możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem przez jakieś 15-10 minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję
W kuchni Karmel-itki/inwencja własna na podstawie tradycyjnego ryżu na mleku;/ 2-4 porcje (w zależności od stopnia łasuchowania) szklanka ryżu 2 szklanki mleka szklanka kremówki czubata łyżka masła 1/2 szklanki cukru 1/2 laski wanilii 500g świeżych truskawek cynamon do podania Ryż wsypuję do garnka o grubym dnie. Zalewam szklanką mleka, wsypuję cukier, stawiam na średnim gazie. Z laski wanilii zeskrobuję ziarenka
W kuchni Karmel-itkiWystarczą zaledwie trzy składniki : sok marchewkowy, odrobina cukru i kuleczki z tapioki, by powstać mógł niesamowity deser! Łatwy, a jaki smaczny :] Idealny dla małych, ale i dużym zasmakuje. DESER MARCHEWKOWY Z TAPIOKI /autorski;/ 1 litr soku marchewkowego 3/4 szklanki kuleczek tapioki ewentualnie 2 łyżki cukru Sok zagotowuję razem z tapioką. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję tak długo
W kuchni Karmel-itkigłówkuje intensywnie, jakby tu poprawić sobie humor. Najbardziej lubi truskawki słodkie, mocno dojrzałe pomarańcza i zestawia je w duet. Wychodzi coś pysznego, lekkiego, a zarazem słodkiego. Bez dodatkowego cukru, bez tłuszczu, tylko owoce. I to w zupełności wystarczy, aby słoneczny uśmiech zagościł ponownie na zachmurzonej twarzy. NAPÓJ Z TRUSKAWEK I POMARAŃCZY . /autorski przepis;/ 500g truskawek 5 bardzo mocno dojrzałych pomarańczy(...)pomarańcza na 100g truskawek. Miksuję truskawki z sokiem. Schładzam w lodówce. Podaję, najlepiej smakuje właśnie schłodzony. Jeśli mamy potrzebę posłodzenia napoju - lepiej użyć miodu bądź stewii, aniżeli zwykłego cukru. Zdrowiej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisię w zaledwie 10 minut. A smakuje? Wyśmienicie. Mocno czekoladowe, ze świeżym, cytrynowym aromatem. CZEKOLADOWO-CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM NA OLEJU RZEPAKOWYM. /zmodyfikowany przepis z sieci;/ 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao 2 szklanki wody przegotowanej (ale zimnej!) szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki(...)soli sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól oraz kakao przesiewam do miski i mieszam dokładnie. Następnie dodaję składniki mokre: wodę, ocet, olej, sok z cytryny, a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie, drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka. Piekarnik
W kuchni Karmel-itkipieczemy i skosztował jeszcze ciepłego ciasteczka, po czym poprosił o publikację przepisu. Spełniam więc prośbę, publikuję obiecany przepis. BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. /przepis Piotra Chyrleckiego;/ 200g białka 260g cukru pudru 80g mączki migdałowej (zmielone migdały ze skórką) 120g mąki pszennej 150g jeżyn mrożonych lub świeżych Białko ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Mąkę pszenną i migdałową przesiewamy razem, wsypujemy
W kuchni Karmel-itkiStąd nie ma Karmel-itki do przyszłego tygodnia w cyberświecie. Ahoj, przygodo! TARTA BANANOWA. /przepis autorski;/ blaszka na tartę kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 6 przejrzałych bananów 400g jogurtu greckiego 3 budynie waniliowe (proszek) Z podanych składników na ciasto wyrabiam kruche. Najpierw rozcieram mąkę z proszkiem(...)masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Banany miksuję za pomocą blendera. Dodaję jogurt i budynie. Nie słodzę - przejrzałe banany są wystarczająco słodkie. Tak przygotowaną masę bananową odstawiam na 5 minut do lodówki - nieco zgęstnieje. Następnie wylewam
W kuchni Karmel-itkijest jakby lepsza. Sami zrozumiecie, dlaczego, czytając receptury. SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. /autorski;/ 2 duże buraki 8 - 10 jajek przepiórczych sól, pieprz 2-3 łyżki octu winnego łyżka cukru majonez: 1 żółtko jaja kurzego 125 ml oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny łyżeczka musztardy (np. Dijon) sól, pieprz do smaku Buraki gotuję tak, by nie były zbyt miękkie. Ścieram(...)grubych oczkach, mieszam z octem, cukrem, doprawiam do smaku solą i pierzem. Zostawiam na dobę, aby smaki się przeszły. Składniki na majonez koniecznie muszą być w tej samej temperaturze! Żółtko, sok z cytryny, musztardę i mieszam, aby powstała gładka emulsja. Następnie miksuję na średnich obrotach, dodając po kropelce na początku, bardzo powoli. Zaczyna gęstnieć. Kiedy cały olej zostaje zmiksowany, doprawiam
W kuchni Karmel-itkioraz z zaburzeniami funkcjonowania nerek. (źródło: Sielskie Życie, czerwiec-lipiec 3/2013) CHLEB Z JOGURTEM NATURALNYM, NASTURCJĄ I MIĘTĄ. /inspiracja: Sielskie Życie 3/2013/ chleb (najlepiej razowy lub żytni) jogurt naturalny cukier listki świeżej mięty pieprzowej kilka kwiatów nasturcji Miętę i kwiaty nasturcji płuczę pod bieżącą, zimną wodą, osuszam. Drobno siekam (pamiętając, że liście zwija się i drobniutko kroi, nie wolno siekać(...)cebuli czy np. szczypiorku!). Chleb smaruję jogurtem naturalnym, posypuję cukrem. Na wierzch nakładam grubo posiekaną nasturcję i miętę. Najlepiej smakuje w ogrodzie, gdy poranne słońce rozbudza naturę do życia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiniczym pianka,a jednocześnie zwarte i trwałe. SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z BORÓWKAMI. /przepis całkowicie własny;/ na małych 8 serniczków 250g świeżych borówek 2 duże greckie jogurty 2/3 szklanki drobnego cukru 2 paczki budyniu śmietankowego 2 jajka ekologiczne odrobina oliwy do wysmarowania ramekinów kilka łyżek mielonego lnu do wysypania foremek Ubijam jajka z cukrem, by miały konsystencję jak kogel-mogel
W kuchni Karmel-itkisernik" będzie większy i wyższy. "SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY . /autorski;/ na mała blaszkę kwadratową ok. 13 serków homogenizowanych brzoskwiniowych (u mnie Danio) 4 jajka 2/3 szklaki cukru 4 opakowania budyniu cytrynowego słoik konfitury brzoskwiniowej tłuszcz do wysmarowania formy len mielony do wysypania formy* Jajka ubijam na kogel mogel z cukrem. Następnie dodaję serki,a delikatnie mieszając, wsypuję
W kuchni Karmel-itki